• Áramtitok - A villamos energia ára

  A villamosenergia-termelés, a hosszú távú szerződések és a szolgáltatók profitja (magyarpolgáriul: luxusprofit) került a belpolitika terítékére az elmúlt napokban. Utánajártunk, hogy a becslések szerint 11-12 forintért megtermelt egységnyi áram ára az állampolgár számláján miként kúszik fel gyakran 30 forint fölé.

 • Még bírja - Tovább üzemel-e az atomerőmű?

  Nagy zöldoldali felhördülést váltott ki azon parlamenti határozat beterjesztése, majd elfogadása, amely a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról tájékoztatta a képviselőket. Egyelőre semmi nem dőlt el, de lassan tényleg komolyan el kellene gondolkodni Magyarország energetikai jövőképéről.

 • Előszobák mélyén - A lobbizásról és a készülő lobbitörvényről

  Jó volna tudni, hogy egyes törvények, kormánydöntések milyen egyéni, illetve csoportérdekek nyomására születnek vagy nem születnek meg. Részben ezt célozza az első magyar lobbitörvény tervezete. Az előterjesztők a közhatalmi döntéshozatal folyamatának átláthatóbbá válását remélik tőle, mások nyitva hagyott kiskapukról és alapjaiban elhibázott koncepcióról beszélnek.

 • "Szeretem a parlamenti munkát" - Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke

  A 2002-es választások előtti helyzethez hasonlóan az SZDSZ manapság a bejutási küszöb környékén mozog - hol valamivel fölötte, hol (mint a múlt hónapban) valamivel alatta. Hogyan lesz ebből biztos parlamenti mandátum?

 • Nyolc kis kritika

  visszhang

 • Lumpenek - Nick Love: A futballfaktor (film)

  A brit filmkészítőknek mindig is kedvelt témája volt a lumpenek világa. Forgatókönyvnek-való is akad dögivel, például a kilencvenes évek jelentős brit sikerkönyvei - fiatal rendezőnk is bízvást alapozhatott John King The Football Factory című bestsellerére.

 • Apa öl - David Cronenberg: Erőszakos múlt (film)

  A kamera két távoli eseményt rögzít. Az egyik pillanatban épp egy kislánnyal végez a munka közben megzavart, fáradt bérgyilkos, a másikban épp egy kislány riad fel rémálmából az éjszaka közepén.

 • Szórakozom - Négy lába van...; Turandot (színház)

  Én ugyan nemigen tudok mit kezdeni a sokak által használt "szórakoztató színház" kategóriával (olykor kifejezetten úgy érzem, hogy a "rossz" van itten más szavakkal mondva), de természetesen előfordul, hogy egy előadásból arra emlékszem elsősorban, hogy jól szórakoztam, amíg néztem.

 • A követhetetlen - Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön (könyv)

  Óvnék mindenkit attól, hogy magát Philip K. Dick-rajongónak nevezze. Nem mintha a legújabb PKD-novellakötet a szerző ötvenes-hatvanas években írt történeteivel nem érdemelné meg az amúgy szűken mért kritikusi szuperlatí-vuszokat.

 • "Beenged a zene..." - Ágens

  Ágensként ismeri a közönség, és azt tudja róla, hogy kortárs operaénekes vagy operapunk díva. A hangja különleges, az előadásai meghökkentőek, a megítélésük szélsőséges, ráadásul nem lehet meghatározni a műfajukat.

 • World music: ahogy

  Öt héttel ezelőtt ígértem, futunk még egy kört a placcon: lássuk csak, hogyan néznek ki az "év lemezei".

 • Nevet a végén - Nick Mason: Pink Floyd Inside Out -Kifordítva (könyv)

  A Pink Floyd dobosától mindig távol állt a vaddisznóskodás (vö. John Bonham, Keith Moon), a magamutogatás (vö. Carl Palmer, Billy Cobham), elkerülte a legjellegzetesebb ütősbetegség, a frusztrációból fakadó egoizmus (vö.

 • Fekete makrovízió - Depeche Mode: Playing the Angel (lemez)

  Az Exciter-tour (2001) befejezése és némi lustálkodás után Gahan, Gore és Flech is külön projektekbe kezdett. Dave és Martin egy-egy szólólemezt készített, Andy viszont a pour-electrices Client két nagylemezének munkáját vette a nyakába.

 • Ritkán rokkant - Paul Anka: Rock Swings (lemez)

  A Kanadából származó énekest az is ismeri, aki nem, két dala, a Diana és a You Are My Destiny olyan örökzöld, ami egész biztosan előkelő helyezést érne el a világ bármely pontján, ha "minden idők legnagyobb slágerei" szavazást rendeznének.

 • Hófehér paripán - Goldfrapp: Supernature (lemez)

  Alison Goldfrappot úgy ismerhettük meg réges-régen, mint neves elektronikus zenei előadók szinte éteri hangú háttérvokalistáját ...

 • Szemérmes mulatság - Szegedi Jazz Napok

  Titkok és meglepetések meleg-ágya Szeged: most az derült ki, hogy a Szegedi Jazz Napok él és virul - volt ugyan a múlt évben is, amikor garbarekes plakátok lepték el a várost.

 • Régi nóta - Opera Képes Enciklopédia (könyv)

  Gyere velem operába! Ezt a barátságos címet viselte Abody Béla 1973-as könyve, amelynek lapjain a mára elhalványult emlékezetű literátor, kabarettista (és entellektüel óriáscsecsemő) szórakoztató kalandtúrát vezetett az operajátszás és -történet vadregényes tájaira.

 • A fa alá - Új CD-k közt válogatva (lemez)

  Dohnányi Ernő zenéje a kedélyes marhaság kategóriájába esik. Semmire sem kötelező fordulatokkal, elmondhatatlanul banális szólamvezetéssel elállott muzsika, csupa másoktól elorzott közhely...

 • A jel és a dallam - Verdi: A szicíliai vecsernye; Donizetti: Stuart Mária (dvd)

  A főművekkel nincs baj, azokról "mindent" tudunk. De mi van a ritkán játszott darabokkal?

 • Új ablakok - Ránki Dezső zongoraművész

  Nemrég látott napvilágot a BMC gondozásában Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes, illetve kétzongorás lemeze.

 • A regényírás mogorva virtuóza - John Fowles (1926-2005)

  Mi legyen? Sarah, a titokzatos és érzéki, rőt hajú nevelőnő hozzámenjen-e törvénytelen gyermeke apjához, a belé szenvedélyesen szerelmes, arisztokrata származású amatőr geológushoz, Charles-hoz, vagy válassza inkább a függetlenséget, a viktoriánus Angliában botrányosnak tekintett leányanyaságot?

 • A tudós hatalom - Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista pályaképe

  Tudományos közéletünk erős embere, s a konzervatív katolikus szellemiség egyik legfőbb hazai letéteményese. Megannyi magas poszt betöltőjeként formális és informális hatalma jószerivel a bölcsészettudományok teljes körére kiterjed, s szintúgy a felsőoktatás tekintélyes hányadára.

 • "Magyar útlevéllel járok" - Szabó Erika kézilabdaedző

  A magyar női kézilabda-bajnokság egyetlen női edzőjét elismerik itthon, de nem szeretik. Mert az elmúlt évek magyar-francia párharcaiban - a francia válogatott technikai vezetőjeként - mindig a győztes oldalon állt. Mert tavaly, elsőéves edzőként a székesfehérvári Cornexivel megnyerte az EHF-kupát.

 • Akció helyett beszélgetés - Ne vásárolj semmit!

  A "Ne vásárolj semmit!" nap tiltakozás a reklámok diktálta és társadalmi normává váló túlfogyasztás hatásai ellen. A tévhittel ellentétben nem az aszketizmus, de még csak nem is a kereskedők megszívatása a cél, hanem fogyasztói igényeink és szokásaink kritikusabb, tudatosabb kezelése.

 • Ha nem tiszta - Kamu vagy valódi energiaforrások?

  Ahogy szép csendesen fogynak elfelé a fosszilis energiaforrások, az atomtól meg parázunk, az emberiség mind kétségbeesettebben kapkod a vélhető megoldások után - legyen az lényege szerint mentőöv avagy baltanyél.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...