• Megye, nem megye - Régiók és autonómiák

  Mint oly sok más, az európai uniós csatlakozásunkkal kapcsolatos ügyben, a magyarországi régiók esetében is az a helyzet, hogy a folyamat csak lassan és tétován halad előre. Koncepcionális átgondoltságot az ügyben akkor sem tudunk észlelni, ha tudjuk, hogy a kérdésről számos kiváló szakember készített számos kitűnő tanulmányt - méghozzá évtizedek óta.

 • Nekik Mohács

  Újév napján a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (továbbiakban: a papság) imaévet hirdetett a nemzet lelki megújulásáért a 2006-os esztendőre.

 • Télapó itt van

  Emlékeznek arra az esetre a romantikus 90-es évekből, amikor valahol a Bácskában, a szerb-magyar zöldhatáron a fináncok találtak két gumicsövet a föld alatt? Az egyiken konyak jött onnét ide, a másikon gázolaj ment innét oda, és bár egyik sem volt valódi, az üzlet virágzott.

 • Véletlenül sem színészek - Tiszta Színház

  Talpra állt szenvedélybetegek alapították 2003-ban. Ma már függők és nem függők együtt játszanak a társulatban. Valószínűleg az ország egyetlen színháza, amely bevallottan a "színészeiért" van.

 • Politikai okkultizmus Magyarországon 8.: Ifjú szívekben

  Nemzeti rock, őstörténeti előadások, Magyar Sziget, Trianon-vetítés, magyar karácsony, rovásírás-oktatás, íjászat és baranta - a radikális jobboldali fiatalságnak ma már nem kell Csurka unalomig ismert antiszemita szónoklatait hallgatva fagyoskodnia a Hősök terén, ha szórakozni akar.

 • Ráncfelvarrás - Kampányol az MSZP

  Az államfőválasztás szocialista vesszőfutása, ha másnak nem, ébresztőnek mindenképpen bevált: az a párt, melynek vezetése júniusban még a saját szavazóit is elbizonytalanította, mára a Fidesz mögé, a statisztikai hibahatár közelébe küzdötte magát.

 • Az úgy hagyott Magyarország 2.: A csúszda legalján (A sásdi kistérség)

  Ágtól Alsómocsolád légvonalban alig öt kilométer. Az egyformán aprócska falvak közül az előbbit a visszafordíthatatlannak látszó gettósodás, utóbbit a folyamatossá vált fejlesztés terhe nyomja. Kistérségi körkép a Dél-Dunántúlról, Tolna, Somogy és Baranya megye határáról.

 • Sz novim gazom! - Nemzetközi gázválság

  Az Oroszország és Ukrajna közötti látványos gázcsata nem előzmények nélküli, még akkor sem, ha a készülő viharról december utolsó napjaiig nemigen vett tudomást a világ. Arra viszont már mindenki felkapta a fejét, amikor egyes orosz funkcionáriusok a hidegháború kiújulásáról ejtettek el néhány szót.

 • Kivételesen erős vizualitás - Rácz Zoltán, az Amadinda vezetője

  A világhírű ütőegyüttes első embere tavasszal ünnepli pályafutása 25-ik évfordulóját.

 • Ráncfelvarrás - Kampányol az MSZP

  Az államfőválasztás szocialista vesszőfutása, ha másnak nem, ébresztőnek mindenképpen bevált: az a párt, melynek vezetése júniusban még a saját szavazóit is elbizonytalanította, mára a Fidesz mögé, a statisztikai hibahatár közelébe küzdötte magát.

 • Nyomni a gázt - Bolívia balra tart

  Kubában köszöntötte az új évet Evo Morales Aima, Bolívia két hete megválasztott elnöke. Példaképe, Fidel Castro a saját különgépét küldte érte. Morales a legszegényebb dél-amerikai ország első "bennszülött", ajmara elnöke, és nemcsak feltételezni lehet róla, de egyenesen feltett szándéka, hogy borsot törjön Washington orra alá.

 • Szelek szárnyán - Kate Bush: Aerial (lemez)

  Amikor először megláttam Kate Bush új albumának címét, azt hittem, Sylvia Plath kötetére, az Arielre utal. Na, gondoltam, mehetek verseket olvasni, amihez mostanában - értsd: pár évtizede legalább - nem igazán van érkezésem.

 • Huszonöt év - Lennon-évforduló (könyv)

  Huszonöt év nagyon sok idő. Ennyi ideje ül az Attica börtönben az esztelen Mark David Chapman, aki speciális, roncsoló lövedékeiből négyet lőtt John Lennonba. Elkülönítve tengődik, nehogy szétszedjék a Beatles-rajongó elítéltek.

 • Szívás a nap alatt - Sam Mendes: Bőrnyakúak (film)

  Amerika háborús elfoglaltságainak sokféle olvasatához volt már szerencsénk. Kedves törzshelyünkké váltak a Hollywoodban megásott lövészárkok, rohadtunk is szinte valamennyiben, és együttérezni is megtanultunk boldog-boldogtalannal, legyen az megszálló vagy megszállott, háborúpárti vagy született pacifista.

 • E la nave va... - Hamvai Kornél: Castel Felice (színház)

  "Vegyél néhány embert, találj ki egy helyet, ahol egymáshoz sodródhatnak - aztán beszéltesd őket, a többi megy magától." Ez viszonylag stabil és működőképes drámaírói recept, benne is van az amerikai kurzusok könyveinek első fejezetében; de ennél erősebb érv, hogy benne van a drámairodalom túlnyomónak mondható részében, jóban-rosszban.

 • A múlt előtt - Joao Penalva kiállítása

  A művész példásan szerkesztett és rendezett nagy "féléletmű-kiállítása" - annak ellenére, hogy milliónyi kisebb-nagyobb tárgyból áll - egyetlen hatalmas, smondjuk ki azonnal, rendkívül nehezen megközelíthető alkotásként, elegánsabban: Kunstwerkként terül térbe a néző elé.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Egy estém otthon - Szilveszter a tévékben

  Noha a szilveszteri tévéműsor mára, úgy látszik, végérvényesen megszűnt nemzeti sorskérdés lenni, a magyar televíziós csatornák jobbára még mindig a kényszeres tömegszórakoztatás nagy erőpróbájának tekintik ezt az éjszakát.

 • A magában álló - Elias Canetti (1905-1994)

  Száz éve született. Jövőre lesz negyedszázada, hogy Nobel-díjas lett. Az Osztrák Kulturális Fórum 2005 decemberében müncheni, bécsi, budapesti írók, iro-dalomtudósok részvételével konferencián idézte fel sokszínű életművét, különös alakját.

 • "Hogy szeressenek" - Fenyő Iván színész

  1991-ben az Egyesült Államok hadserege négy nap alatt nyert háborút Irak ellen. Az Amerikai szépség direktora, Sam Mendes Jarhead (Bőrnyakúak) címmel filmet készített a kurta-furcsa hadjáratról. A katonák soraiban ott volt egy ifjú magyar színész is, nomen est omen, a Katona József Színházból.

 • Sasok az Alpok felett - A négysáncverseny

  Vannak sportágak, amelyekben az olimpiai, a világbajnoki cím, egy esetleges Világkupa-győzelem nagy dolog ugyan, de a non plus ultrát mégis valami más jelenti. Gondoljunk csak a Tour de France-ra vagy Wimbledonra; alig hinnénk, hogy bármelyik győztese becserélné címét egy olimpiai aranyra.

 • A csodaszarvas legendája - Elzúgott a Volga

  A TASZSZ december 7-én jelentette, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i Gorkij autógyárban (GAZ) felhagynak a Volga személyautók gyártásával. Egy jellegzetes "russzikum" fél évszázados története ért véget - csoda, hogy eddig tartott.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...