• MaNcs 18. évf. 12. sz. (2006. 03. 23.)

  Kibe harap az ajándék ló? - A román elnök és a magyar autonómia

  Basescu államelnök maga keres szövetségest a radikálisnak nevezett erdélyi magyar szervezetek között. Lehet-e a kettős állampolgárság témájával szavazatokat szerezni a magyarországi választáson? Valóban nyer-e pár százezer szavazatot otthon a Fidesz, ha a határon túlra is átüzen néhány ígéretet?

  2006 / 12
 • Kegyelem-e a kitüntetés? - Az államfő vitája a miniszterelnökkel

  A népszuverenitásból adódik, hogy a mindenkori kormány elkergethető. Ki testesíti meg az államot, a köztársaságot? Ez a kérdés vár eldöntésre, ha az államfő által az Alkotmánybírósághoz benyújtott indítványról gondolkodunk.

 • Szamár szenved?

  Fellélegezhetnek azok, akiket napok óta a szívbaj kerülgetett: vajon lejátssza-e a két tábor a Pál utcai fiúk legendás fináléját?

 • Vannak-e lejjebb is emberek?

  Mivel az MSZP kezdettől optimista hangot ütött meg, a Fidesz meg e napokban kapcsolt pozitív üzemmódba, mi sem lóghatunk ki az általános bizakodásból.

 • Mi mennyi? - Nigéria

  Afrika legnépesebb országának 130 millió lakosa van. Vagy 150 millió. A mostani népszámlálás majd kideríti. Vagy nem deríti ki: már a számlálókörzetek kijelölését is véres zavargások kísérték. A békesség kedvéért az emberek nemzetiségi és vallási hovatartozását nem firtatják.

 • Másként gondolkodók - Civil szervezetek bírósági bejegyzése

  A joggyakorlat nagyfokú bizonytalanságára hívja fel a figyelmet egy nemrég elkészült tanulmány, amely a bíróságoknak az egyesületi alapszabályokkal szembeni kívánalmait összegzi.

 • Előversengés - Lezárult a jelöltállítás

  Vége a választás nulladik fordulójának: március 17-én az egyéni jelöltek, március 20-án a területi listák nevezési határideje járt le. Miről árulkodik a statisztika?

 • Falvak kezében - Billegő körzetek: Várpalota

  Veszprém megye 5. számú választókörzetében az elmúlt országgyűlési választások mindegyikén szoros eredmény született. 2002-ben a fideszes Gyapay Zoltán csak tíz szavazattal előzte meg szocialista ellenfelét. Idén várhatóan két hölgy között dől el a küzdelem.

 • Két összeillő ember - Fidesz-kongresszus

  XIX. kongresszusát tartotta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség. Kiadós konfettizápor meg ásatag tirádák közepette föltárult végre a párt ez idáig óvatosan elrekkentett programja, és debütált a gondolatébresztő Orbán-Mikola páros.

 • A fejlődés utolér - Ingatlanberuházás a Hajógyári-szigeten

  Kis magyar Las Vegast szeretne a Hajógyári-szigeten rejtőző római kori maradványok helyére az Álomsziget Kft. A megegyezés felé haladnak a sziget beépítésében érintett felek - ha már nem visszafordítható a terület három évvel ezelőtti, törvénysértést sem mellőző privatizációja.

 • "Orbán Viktornak mennie kell" - Dávid Ibolya, az MDF elnöke, kormányfőjelöltje

  Az MDF nemcsak a kormányt, de a jobboldal jelenlegi vezető pártját is le akarja váltani - összegeztük a párt stratégiáját két héttel ezelőtti cikkünkben (lásd: Helymeghatározás, 2006. március 9.). E megállapításnak az alábbi interjú sem mond ellent.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Vágtában - Vágtázó Csodaszarvas (koncert)

  A nyolcvanas-kilencvenes évek világszerte ismert hungarikuma volt a Vágtázó Halottkémek, mely a punkzenét keleti sámánénekre emlékeztető motívumokkal és magyar népzenei elemekkel vegyítette.

 • Felemás hétvége - Suisse Romande, English Concert (Budapesti Tavaszi Fesztivál)

  Két hónap leforgása alatt öt nagy európai szimfonikus zenekar tanulta (tanulja) meg Eötvös Péter új, Bartók Bélának dedikált zongoraversenyét, a CAP-KO-t (koncert akusztikus zongorára, digitális zongorára és zenekarra).

 • A mellékes - Spike Lee: A belső ember (film)

  Bár korábban inkább a bűn légköre, mintsem az elkövetés módja uralta Spike Lee filmjeit, álmatlan éjszakákat azért nem okozott, hogy a mester figyelmét újabban nem a népek olvasztótégelyének működési zavarai, hanem a tökéletes bűntény dramaturgiai csavarjai kötötték le.

 • Álom, baráti áron - Megasztár

  Immár harmadik évfolyamának hajrájánál tart a TV 2 "tehetségkutató" show-műsora; az érdeklődés, a kitüntető közfigyelem változatlannak mondható, ugyanúgy odavagyunk érte, mint az elején - márpedig ilyesmire alig akadt példa a kereskedelmi televíziózás mérsékelten változatos hazai történetében.

 • Revizionálás - Hankiss János: Európa és a magyar irodalom a honfoglalástól a kiegyezésig (könyv)

  Változatlan szöveggel, bármiféle, a kötetet újraértékelő elő- vagy utószó nélkül a közelmúltban jelent meg Hankiss János először 1942-ben kiadott műve.

 • A táj emlékei - Konkoly Gyula és Cseke Szilárd kiállításai (képzőművészet)

  Nem valószínű, hogy az amúgy a legkevésbé sem időszerű panteizmus reneszánszát jelezné a jelenkori magyar képzőművészetben a mára már igencsak megelevenedett tájképfestészet; nem hihető az sem, hogy a romanticizmus esetleg kortársias újraértelmezéséről lenne szó, vagy - más szempontból - Jean-Jacques Rousseau feltámasztásának vágya motoszkálna motívum gyanánt abban a néhány éve egyre erősebb tendenciában, melynek lényege valamifajta művészies-anakronisztikus, de tagadhatatlanul dekoratív, egyszersmind bölcselmes természetábrázolás.

 • Részletes amnézia - A holokauszt mint kiállítás

  A holokausztról szóló kiállítás nem a holokauszt. A kiállítás egy konceptuális és struktúrába rendezett, látványként megjelenített reprezentáció. Akkor jó, ha nemcsak az eseménytörténetet, hanem a szakrális, szimbolikus és spirituális tartalmat is megmutatja, érzékelteti.

 • "Ember, csinálj már egy blueslemezt!" - James Blood Ulmer, Vernon Reid

  James Blood Ulmert eddig inkább avantgárd dzsesszgitárosként, Vernon Reidet pedig a kőkemény funk-rockot játszó Living Colour vezetőjeként tarthattuk számon.

 • Egy este a varietében - Aurélia Thierrée

  Interjúalanyunk a Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkezett fővárosunkba Aurélia oratóriuma című, a színháznak a cirkusz és a varieté elemeit ötvöző előadásával, amelyet édesanyja, Victoria Thierrée Chaplin rendezett, a világhírű filmszínész egyik leánya.

 • Ha túlélem - Aleksandar Zograf képregényrajzoló

  Érdemes Budapestre jönnie a Belgrád melletti Pancsován élő Zografnak, aki a balkáni rémálom hátországának mindennapjairól szóló tudósításaival berajzolta magát a nyugati comics-elitbe, mert eddig valahányszor ezt tette, történelmi események következtek be.

 • "Jól szoktam dönteni" - Csákányi Eszter színésznő

  Aki úgy döntött, hogy Kossuth-díjat kap, nem tett mást, mint megadott egy tartozást. A kiugrásokat könnyű észrevenni - az egyenletesen magas teljesítmény láttán hozzászokunk saját elismerő csettintésünkhöz. Csákányi súlyos személyisége, kivételes tehetsége a színpadon evidens.

 • Halász Péter koporsójánál

  Január végén, miután visszajött New Yorkból Budapestre - utoljára, búcsút venni -, Halász Péter megkért, hogy én is mondjak pár szót a Műcsarnokban, ahol február 6-án, hétfő este fölravataloztatja magát, és ahol este 10 órától mindenki elbúcsúzhat tőle.

 • Hó alatt - Lavina

  Évente sok ezren halnak meg különféle lavinákban, melyek anyaga lehet kő, sár vagy laza vulkáni anyag, de leggyakrabban mégis hó. Az efféle jelenségeket nem könnyű előre jelezni - annál egyszerűbb áldozatul esni.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Gátlástalan kandeláberek - Tamás Gábor neurobiológus

  "Újra kell interpretálni a neurobiológia egyik hipotézisét, az következik a kísérleteinkből" - mondja. Hogy mennyivel került közelebb az agykéregkutatás a gondolkodás megértéséhez, az a jövő titka. Az viszont biztos, hogy nagy port vert fel szegedi kutatócsoportjának januári publikációja (lásd Serkenj fel!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...