• MaNcs 18. évf. 12. sz. (2006. 03. 23.)

  Kibe harap az ajándék ló? - A román elnök és a magyar autonómia

  Basescu államelnök maga keres szövetségest a radikálisnak nevezett erdélyi magyar szervezetek között. Lehet-e a kettős állampolgárság témájával szavazatokat szerezni a magyarországi választáson? Valóban nyer-e pár százezer szavazatot otthon a Fidesz, ha a határon túlra is átüzen néhány ígéretet?

  2006 / 12
 • Kegyelem-e a kitüntetés? - Az államfő vitája a miniszterelnökkel

  A népszuverenitásból adódik, hogy a mindenkori kormány elkergethető. Ki testesíti meg az államot, a köztársaságot? Ez a kérdés vár eldöntésre, ha az államfő által az Alkotmánybírósághoz benyújtott indítványról gondolkodunk.

 • Szamár szenved?

  Fellélegezhetnek azok, akiket napok óta a szívbaj kerülgetett: vajon lejátssza-e a két tábor a Pál utcai fiúk legendás fináléját?

 • Vannak-e lejjebb is emberek?

  Mivel az MSZP kezdettől optimista hangot ütött meg, a Fidesz meg e napokban kapcsolt pozitív üzemmódba, mi sem lóghatunk ki az általános bizakodásból.

 • Mi mennyi? - Nigéria

  Afrika legnépesebb országának 130 millió lakosa van. Vagy 150 millió. A mostani népszámlálás majd kideríti. Vagy nem deríti ki: már a számlálókörzetek kijelölését is véres zavargások kísérték. A békesség kedvéért az emberek nemzetiségi és vallási hovatartozását nem firtatják.

 • Másként gondolkodók - Civil szervezetek bírósági bejegyzése

  A joggyakorlat nagyfokú bizonytalanságára hívja fel a figyelmet egy nemrég elkészült tanulmány, amely a bíróságoknak az egyesületi alapszabályokkal szembeni kívánalmait összegzi.

 • Előversengés - Lezárult a jelöltállítás

  Vége a választás nulladik fordulójának: március 17-én az egyéni jelöltek, március 20-án a területi listák nevezési határideje járt le. Miről árulkodik a statisztika?

 • Falvak kezében - Billegő körzetek: Várpalota

  Veszprém megye 5. számú választókörzetében az elmúlt országgyűlési választások mindegyikén szoros eredmény született. 2002-ben a fideszes Gyapay Zoltán csak tíz szavazattal előzte meg szocialista ellenfelét. Idén várhatóan két hölgy között dől el a küzdelem.

 • Két összeillő ember - Fidesz-kongresszus

  XIX. kongresszusát tartotta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség. Kiadós konfettizápor meg ásatag tirádák közepette föltárult végre a párt ez idáig óvatosan elrekkentett programja, és debütált a gondolatébresztő Orbán-Mikola páros.

 • A fejlődés utolér - Ingatlanberuházás a Hajógyári-szigeten

  Kis magyar Las Vegast szeretne a Hajógyári-szigeten rejtőző római kori maradványok helyére az Álomsziget Kft. A megegyezés felé haladnak a sziget beépítésében érintett felek - ha már nem visszafordítható a terület három évvel ezelőtti, törvénysértést sem mellőző privatizációja.

 • "Orbán Viktornak mennie kell" - Dávid Ibolya, az MDF elnöke, kormányfőjelöltje

  Az MDF nemcsak a kormányt, de a jobboldal jelenlegi vezető pártját is le akarja váltani - összegeztük a párt stratégiáját két héttel ezelőtti cikkünkben (lásd: Helymeghatározás, 2006. március 9.). E megállapításnak az alábbi interjú sem mond ellent.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Vágtában - Vágtázó Csodaszarvas (koncert)

  A nyolcvanas-kilencvenes évek világszerte ismert hungarikuma volt a Vágtázó Halottkémek, mely a punkzenét keleti sámánénekre emlékeztető motívumokkal és magyar népzenei elemekkel vegyítette.

 • Felemás hétvége - Suisse Romande, English Concert (Budapesti Tavaszi Fesztivál)

  Két hónap leforgása alatt öt nagy európai szimfonikus zenekar tanulta (tanulja) meg Eötvös Péter új, Bartók Bélának dedikált zongoraversenyét, a CAP-KO-t (koncert akusztikus zongorára, digitális zongorára és zenekarra).

 • A mellékes - Spike Lee: A belső ember (film)

  Bár korábban inkább a bűn légköre, mintsem az elkövetés módja uralta Spike Lee filmjeit, álmatlan éjszakákat azért nem okozott, hogy a mester figyelmét újabban nem a népek olvasztótégelyének működési zavarai, hanem a tökéletes bűntény dramaturgiai csavarjai kötötték le.

 • Álom, baráti áron - Megasztár

  Immár harmadik évfolyamának hajrájánál tart a TV 2 "tehetségkutató" show-műsora; az érdeklődés, a kitüntető közfigyelem változatlannak mondható, ugyanúgy odavagyunk érte, mint az elején - márpedig ilyesmire alig akadt példa a kereskedelmi televíziózás mérsékelten változatos hazai történetében.

 • Revizionálás - Hankiss János: Európa és a magyar irodalom a honfoglalástól a kiegyezésig (könyv)

  Változatlan szöveggel, bármiféle, a kötetet újraértékelő elő- vagy utószó nélkül a közelmúltban jelent meg Hankiss János először 1942-ben kiadott műve.

 • A táj emlékei - Konkoly Gyula és Cseke Szilárd kiállításai (képzőművészet)

  Nem valószínű, hogy az amúgy a legkevésbé sem időszerű panteizmus reneszánszát jelezné a jelenkori magyar képzőművészetben a mára már igencsak megelevenedett tájképfestészet; nem hihető az sem, hogy a romanticizmus esetleg kortársias újraértelmezéséről lenne szó, vagy - más szempontból - Jean-Jacques Rousseau feltámasztásának vágya motoszkálna motívum gyanánt abban a néhány éve egyre erősebb tendenciában, melynek lényege valamifajta művészies-anakronisztikus, de tagadhatatlanul dekoratív, egyszersmind bölcselmes természetábrázolás.

 • Részletes amnézia - A holokauszt mint kiállítás

  A holokausztról szóló kiállítás nem a holokauszt. A kiállítás egy konceptuális és struktúrába rendezett, látványként megjelenített reprezentáció. Akkor jó, ha nemcsak az eseménytörténetet, hanem a szakrális, szimbolikus és spirituális tartalmat is megmutatja, érzékelteti.

 • "Ember, csinálj már egy blueslemezt!" - James Blood Ulmer, Vernon Reid

  James Blood Ulmert eddig inkább avantgárd dzsesszgitárosként, Vernon Reidet pedig a kőkemény funk-rockot játszó Living Colour vezetőjeként tarthattuk számon.

 • Egy este a varietében - Aurélia Thierrée

  Interjúalanyunk a Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkezett fővárosunkba Aurélia oratóriuma című, a színháznak a cirkusz és a varieté elemeit ötvöző előadásával, amelyet édesanyja, Victoria Thierrée Chaplin rendezett, a világhírű filmszínész egyik leánya.

 • Ha túlélem - Aleksandar Zograf képregényrajzoló

  Érdemes Budapestre jönnie a Belgrád melletti Pancsován élő Zografnak, aki a balkáni rémálom hátországának mindennapjairól szóló tudósításaival berajzolta magát a nyugati comics-elitbe, mert eddig valahányszor ezt tette, történelmi események következtek be.

 • "Jól szoktam dönteni" - Csákányi Eszter színésznő

  Aki úgy döntött, hogy Kossuth-díjat kap, nem tett mást, mint megadott egy tartozást. A kiugrásokat könnyű észrevenni - az egyenletesen magas teljesítmény láttán hozzászokunk saját elismerő csettintésünkhöz. Csákányi súlyos személyisége, kivételes tehetsége a színpadon evidens.

 • Halász Péter koporsójánál

  Január végén, miután visszajött New Yorkból Budapestre - utoljára, búcsút venni -, Halász Péter megkért, hogy én is mondjak pár szót a Műcsarnokban, ahol február 6-án, hétfő este fölravataloztatja magát, és ahol este 10 órától mindenki elbúcsúzhat tőle.

 • Hó alatt - Lavina

  Évente sok ezren halnak meg különféle lavinákban, melyek anyaga lehet kő, sár vagy laza vulkáni anyag, de leggyakrabban mégis hó. Az efféle jelenségeket nem könnyű előre jelezni - annál egyszerűbb áldozatul esni.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Gátlástalan kandeláberek - Tamás Gábor neurobiológus

  "Újra kell interpretálni a neurobiológia egyik hipotézisét, az következik a kísérleteinkből" - mondja. Hogy mennyivel került közelebb az agykéregkutatás a gondolkodás megértéséhez, az a jövő titka. Az viszont biztos, hogy nagy port vert fel szegedi kutatócsoportjának januári publikációja (lásd Serkenj fel!

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...