• MaNcs 18. évf. 13. sz. (2006. 03. 30.)

  Ez a kérdés: válasszatok!

  Ez hát a nép, [...] még most gyermek ő, kit el lehet könnyen bolondítani [...] (Petőfi) A nép szava mindig Isten szava. Isten szava azonban nem mindig a nép szava.

  2006 / 13
 • Visel-e Orbán rózsaszínű bőrtangát?

  Egy friss interjú tanúsága szerint a Fidesz elnöke táborába várja a liberálisokat - főképpen azokat, akik csalódtak az SZDSZ-ben, mikor az Horn Gyulával szövetkezett. Az tizenkét éve volt: aki akkor csalódott, azóta nyilván már talált magának másik pártot, tán épp a Fideszt.

 • Belarusz

  Helytelenül tennénk, ha megadnánk magunkat a közönynek, és felülnénk a magyar nyilvánosságban szinte egyeduralkodó magyarázatnak, miszerint Belaruszban tulajdonképpen tízmillió birka lakik, akik kifejezetten szeretik elnöküket, s a maguk szerény módján elégedettek mindavval, amit a rezsim kínál.

 • A szerk. extra

  Kedves Olvasók, azok, akik már régóta, és azok is, akik most először!

 • Ennyivel is kijjebb vannak - Katalónia önállósodása

  Lapunk megjelenésekor szavaz a madridi parlament Katalónia önállóságának megnöveléséről. Ha az autonómia kiterjesztését elfogadja a központi parlament, júniusban a tartományban népszavazást tartanak róla. Barcelona kifelé igyekezne Spanyolországból, ám sokan marasztalják.

 • Felemás cipőben - A környezetvédelmi minisztérium négy éve

  Az előző ciklusokhoz mérten csendes, botrányoktól és nagy nyilvánosságot kapó szakmai hibáktól mentes négy évet tud maga mögött a vízüggyel újra összeházasított környezetvédelmi tárca. Az SZDSZ delegálta két miniszter alatt az EU által kikényszerített kötelező gyakorlatok levezénylése zajlott.

 • Sok, de nem elég - Egyéni körzetek

  A 2002-es eredmények, mindenekelőtt a második fordulóban történtek először az ellenzéket, utóbb - nem függetlenül a Fidesz lendületes építkezésétől - a nagyobbik kormánypártot is arra indították, hogy a korábbiakhoz képest jóval nagyobb figyelmet fordítson az egyéni körzetekre.

 • A háló csapdája - A gyulai adatkezelési botrány

  A sarkadi képviselő-testület múlt szerdai ülésére az ötfős szocialista frakció tagjai mellükre kitűzött nagy, narancssárga "E" betűvel mentek el. Ezzel a gyulai választókerületben március közepén kirobbant adatbázisügyre utaltak, melynek során "E" (ellenség), "Sz" (szimpatizáns) és "B" (bizonytalan) kategóriákba sorolták a választópolgárokat.

 • Állóvízbe dobott kő - Billegő körzetek: Sátoraljaújhely

  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 10. választókörzetben 1994 óta mindig Soós Győző (MSZP) és Hörcsik Richárd (MDF, majd Fidesz) között dőlt el az egyéni mandátum sorsa. Soós az idén nem indul, de Hörcsik nehezebb verseny elé néz, mint eddig bármikor.

 • Át az országon, egydrappban - Mikola István Békásmegyeren

  Szombaton egészségnapot rendezett a Békásmegyeri Közösségi Ház. Napközben vérnyomás-, vércukormérés, fogyókúra-tanácsadás, a gyerekeknek mentőautó megtekintése belülről. Záróakkordként az ellenzék miniszterelnökhelyettes-jelöltje adott kamaraműsort.

 • Kudarcra ítélve - A legfőbb ügyész hat éve

  Május 16-án lejár Polt Péter legfőbb ügyész mandátuma. Minden idők legtöbbet támadott közjogi méltósága egyelőre nem árulta el, hogy adott esetben vállalná-e még egy ciklusra a tisztséget. Az államfő sem tett még javaslatot az utódra.

 • "Ki kell váltani a mai intézményes garanciákat" - Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje

  A szocialisták listavezetője a kampányukról és a vitatott március 15-i kitüntetésekről beszél. Az általunk legérdekesebbnek tartott témáról - a kétharmados törvények körének esetleges szűkítéséről - viszont csak módjával nyilatkozott.

 • "Túlélőtábor" - Oláh Cumó Árpád dzsesszzongorista

  Március 21-én a Roma Parlamentben lépett fel Oláh Cumó Árpád, előbb egy szál akusztikus zongorán improvizálva, majd az új együttesével. Hogy mi van a lelke mélyén, az inkább szólóban jött át, a második menet főleg arról tanúskodott, hogy milyen mélyen hatott rá a hetvenes évek fúziós dzsesszének a forradalma.

 • Az együttműködés árnyalatai - Egy III/III-as történet

  "Fogalmam sem volt, hogy titkos megbízott vagyok" - mondja a szentendrei festőművész, aki tisztázni szeretné magát a vád alól, hogy jelentéseivel bárkinek is ártott volna.

 • "Nyilván kockázat" - Bozsik Péter labdarúgó-szövetségi kapitány

  Több mint harmincegy évvel azután nevezték ki a nemzeti tizenegy szakvezetőjének, hogy papája, a korábbi százegyszeres válogatott Bozsik József dirigálta szövetségi kapitányként a magyar labdarúgó-válogatottat. Egy túlságosan jó ember érkezett a meglehetősen kétes közegbe.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...