• Muraközy Balázs

  Az Egy Adókulcs legendája

  A választási kampány kevés érdekes és radikális javaslatainak egyike az egykulcsos adó bevezetése.

 • Rómeó nem hal meg - A kampány mint színielőadás

  A Kampány (ez a mű címe) 2006-ban igazából egyszemélyes show-műsor. Színielőadás. Sikeres (azaz nyerő) politikus kizárólag olyan valakiből válhat, akiben jókora adag színészi tehetség és exhibicionizmus lappang.

 • A szerk.

  Csak szavazz!

  A hétvégi választás a felszínen két identitás, a vörös és a narancs, vagy inkább a vörös és a fekete küzdelmének tűnik. Ám semmiképpen ne áltassuk magunkat avval, hogy pusztán két ideológia vagy történelemszemlélet vagy kulturális univerzum, ne adj' isten "lelkialkat" párharcáról van szó, mely a "reálszférát" semmiben sem érinti.

 • Értsük meg a választási törvényt! - Voks-sors

  Azt állítják róla, hogy túl bonyolult, ezért egyesek időről időre egyszerűsíteni akarják. Pedig megérthető. Mi azért szeretjük a magyar választási rendszert, mert az a legfőbb célkitűzése, hogy minél több szavazat hasznosulhasson, azaz a lehető legtöbb választópolgár érvényesíthesse politikai akaratát.

 • Billegő körzetek: Mezőkovácsháza - Az agrárterroritától az "új földesúrig"

  Az ország egyik legszegényebb kistérségében, a Mezőkovácsháza központú dél-békésiben két "agrárszemélyiség" is indul: Karsai József (MSZP) és Zsiros Géza (MDF). Győzelmi esélye azonban csak az előbbinek, valamint a fideszes Spiák Ibolyának van.

 • Billegő körzetek: Szerencs - Pengeélen

  *A négy évvel ezelőtti választások legszorosabb eredménye Szerencsen született, a borsodi 11. választókörzetben. A szocialista Szabó György - többszöri újraszámlálás után - kettő darab szavazattal előzte meg a fideszes Koncz Ferencet.

 • Pártok választási programjai - Kötelező gyakorlat

  Készültek ám az idén is ún. programok! Más kérdés, hogy mennyit érnek.

 • Demonstrációk hétvégéje - Gyűltmagyarok

  Rendben lezajlott mindkét nagy párt szabadtéri tömegrendezvénye. Mi is ott voltunk: védtük a köztársaságot és szolidarizáltunk.

 • A doppingügyek feltárása - A hárítás mechanizmusai

  "A vizsgálat során minden ki fog derülni" - nyilatkozott a Figyelő 2004. szeptember 2-i számában Schmitt Pál, a MOB elnöke a "szégyenteljes athéni esetekként" emlegetett doppingbotrányokról. Az akkori sportminiszter, Gyurcsány Ferenc interjúiban rendre a tények feltárásának szükségességét hangoztatta.

 • Mit ér az SZDSZ-re adott szavazat? - Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke

  A két legutóbbi országgyűlési választáson az SZDSZ-en múlt a kormányváltás: 1998-ban a vártnál rosszabb szereplésük miatt távozott a Horn-kormány, 2002-ben viszont a parlamentbe jutásuk eredményeként megbukott az Orbán-kormány.

 • Fémhulladék - Korn: See You on the Other Side (lemez)

  Úgy látszik, a númetál vasbakancsos menetelése alól kikopott a cipőtalp erősen.

 • World music: tessék

  választani. Az egyik az angol erdők mélyén, a másik Afrikán is túl, az óceán partján, a harmadik Orántól Havannáig, s a legfiatalabb Belgrádban.

 • Nem 3-szor 14 065 - Mozart-maraton (opera)

  A Millenáris Teátrumban március 26-án délelőtt 11-től éjjel 12-ig játszották Kovalik Balázs rendezésében Mozart három, Lorenzo Da Ponte szövegkönyvére komponált operáját, a Figaro házasságát, a Cosi fan tuttét és a Don Giovannit.

 • Az írástudó felelőtlensége - Bennett Miller: Capote (film)

  Túlfinomult öltözködés, affektáló hanghordozás, gyógyíthatatlan narcizmus, gyilkos szarkazmus, gátlástalan törtetés. Nem épp a legszimpatikusabb oldaláról ismerjük meg a huszadik századi amerikai irodalom klasszikusát, Truman Capotet.

 • Ajvé, a Ligetben! - Halász Péter: Herminamező - Szellemjárás (film)

  A Városligetről sokaknak megvan bizonyára a maguk sztorija, képe, melyben összemosódik a közvetlenül nyert élmény a közvetett benyomásokkal, az élet az irodalommal, az ellenőr a trolin kócos kuplékkal, lyuk a Széchenyi kabinjának falán Liliommal és Muskátnéval.

 • Ólomlufi - Vadorzók (színház)

  Nézem a közönséget, megpróbálom kitalálni, melyikük a "cél". Talán a megfáradt ötvenes pár ott, a hatodik sorban? A nő nagyokat kacag az előadás elején; szerintem ezt még otthon eltökélte: ha esik, ha fúj, ő itt ma mulatni fog.

 • Anti-Savonarola - Elekes Károly: Tuning (kiállítás)

  Mint azt a kiállítás katalógusából megtudjuk (Sturcz János értő dolgozata nyomán), Elekes Károly festő sok-sok évvel ezelőtt egy olaszországi utazása során ráébredt: túl sok már a festmény a világban, s nemigen kellene szaporítani a számukat.

 • Pontatlanul és szépen - Paul Auster: Holdpalota (könyv)

  A Moon Palace magyar fordítása olyan, mint az állatorvosi ló meszsziről: elsőre nem is látszik rajta, hogy valami baja lenne. A franciáknál és németeknél egyenesen kultikus írónak számító, itthon is népes rajongói táborral bíró amerikai Paul Auster hazai olvasói, ha e regény csak fordításban kerül a kezükbe, nem is sejtik, hogy az eredeti mennyire más.

 • Rejtélyek, sorsok, múmiák - Mesék a kriptából

  Páratlan kiállítás nyílik pénteken a Magyar Természettudományi Múzeumban. A váci Fehérek temploma rég elfalazott kriptájából feltárt, mumifikálódott maradványok kulcsot adhatnak a jó két és fél évszázaddal ezelőtti kisvárosi emberek életének titkaihoz, s emellett hathatósan segíthetnek a mai orvostudománynak is.

 • Ötvenéves az UV villamos - Sínes történet

  1956. március 31-én született Angus Young, az AC/DC gitárosa. Ugyanezen a napon három budapesti orosz nyelvű gyűjtemény összevonásával létrejött a Gorkij Könyvtár, és miközben a magyar magkémia jeles képviselője, Imre Lajos akadémikus egy nemzetközi kongresszusra Moszkvába utazott, még mindig ugyanezen a tavaszi napon "műszakrendőri vizsgát" tett az UV villamos.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...