• MaNcs 18. évf. 15. sz. (2006. 04. 13.)

  Kiút visszafelé? - A párizsi tüntetésekről

  Ahogy az európai alkotmányt a kertek alatt igyekezték érdemi nyilvános deliberáció nélkül hazánkba csempészni, úgy fogadta el a francia Villepin-kormány a diákok százezreinek megmozdulását kiváltó új esélyegyenlőségi (!) törvényt, az alkotmány 49.3 cikkelye alapján gyorsított eljárásban, parlamenti egyeztetés nélkül.

  2006 / 15
 • A nagy átverés - A miniszterelnök-jelöltek tévévitáiról

  Az elmúlt héten Magyarországon médiaesemény szem- és fültanúi lehettünk. Megvalósult a plurális televíziózás szkeptikusainak nagy álma: az összes magyar, magát kicsit is közszolgálatinak feltüntetett csatorna ugyanazt adta.

 • Kovách Ágota

  Meztelen zuhanyozások

  Van-e értelme a püspöki körlevélnek?

  A címben idézett, egy úgynevezett "alternatív szórakozóhely" performanszára emlékeztető mondattal vélt Gyulay Endre rámutatni a tohuvabohu manifesztációjára anno, az erkölcseinket romboló, kereskedelmi televíziós valóság-show-k elleni összevont szemöldökű egyházi kultúrharc során.

 • Merre billen? - Két választás közt

  A hetven, még állva maradt MDF-es képviselőt a lapunk megjelenése és a második forduló közti időszakban meg fogják keresni Orbán Viktor megbízottai, feltehetőleg a körzet fideszes képviselőjelöltjei. Telefonon, személyesen, vagy közvetítők útján.

 • Afganisztán - Rend a homokon

  Nagy levegőt veszünk, és elindulunk az Üzbegisztánt Afganisztántól elválasztó Béke és Barátság hídján. Az egykor a tálibok uralta országról a háború vége óta sem hallani sok jót: robbantások, öngyilkos merényletek és az al-Káida növekvő aktivitása.

 • Olaszországi választások - Elbillentek

  Huszonötezer szavazat a negyvenhétmillióból - ennyin múlt a baloldal győzelme Olaszországban. A képviselőházi szavazati arány 49,8-49,73 volt, a szenátusinak lapzártánkkor még nem volt végeredménye. Mindebből újraszámlálás és politikai káosz is következhet, de tényleges, bár izzadságos baloldali kormányzás is, miután a mandátumelosztás szabályai a 630-ból legalább 340 képviselői helyet biztosítanak a többség számára.

 • Energiaipari változások II. - Bolond szél fúj

  A Magyar Energia Hivatal (MEH) a napokban kiosztotta a szélerőműprojektek létesítési engedélyeit. Ám a folyamatról még azok sem szólnak elismerően, akik amúgy végül zöld jelzést kaptak. Pedig ők vannak kevesebben.

 • Élet és munkaerőpiac

  Ki tud többet?

  A választási kampány látványos ígéretei közé tartoztak a munkahely-teremtési elképzelések. Az elméletben minden nagyon szép. És a valóság?

 • Bács-Kiskun - Rés vagy bástya?

  Bács-Kiskun megye 10 egyéni körzetében 1998 óta kizárólag jobboldali győzelem született. Április 9-én e tradíció megszakadt - időlegesen. Ám hogy beszélhetünk-e valamiféle fordulatról, az csak két hét múlva válik el.

 • Roma Összefogás, Dohány utca - Zsákutca

  Az első etnikai alapon szerveződött párt, amelynek sikerült Magyarországon országos listát állítania országgyűlési választásra, 0,08 százalékos eredményt ért el. Bár az MCF Roma Összefogás főhadiszállásán vasárnap este a jelenlevők spontán börleszkjelenetek megtekintésével kárpótolhatták magukat a kiábrándító szereplésért, egy dolog a fiaskó és a káosz ellenére nyilvánvalóvá vált: az etnikai politizálás mégoly fontos kérdéseit nem az MCF fogja megválaszolni.

 • MDF, Parlament Café - Uramisten, sikerült!

  Bár politikusai váltig hangoztatták, számukra nem kérdéses a bejutás, a helyszínválasztás nem arra utalt, hogy az MDF fergeteges ünnepléssel számolt volna.

 • SZDSZ, Erzsébet tér - Madarat fogatni

  A liberálisokban az a jó, hogy olyan mozgékony lelkek; a tudósító bottal ütve nyomukat lassan megismeri a fővárost (adott szövegkörnyezetben, ah: a várost).

 • Fidesz, Újpest - Csak egy szál Ibolyát!

  Az újpesti REKK-et, a volt MEO-t a Fidesz az állítólag magas bérleti díjat kérő Millenáris helyett rendezte be választási központnak. A megjelentek nyolc körül még gúnyosan nevettek azon, hogy harmadik a választókerületében, éjféltájban viszont már azt sem zárták ki, hogy Dávid Ibolya lesz a jobboldal miniszterelnöke, Viktor pedig a háttérből irányít.

 • MSZP, Köztársaság tér - Kolbász és kalibrálsz

  A: Már bocsánat, de a te apád meg az én apám ugyanakkor ültek börtönben. B: Nononono. Hát nem a te apád csukta le az én apámat? A: Na jó, de mikor?

 • "Sebezhetően tiszta ember" - Ferencz Győző költő, irodalomtörténész

  Palládium-díjat kapott a Radnóti Miklós életét és költészetét bemutató, nemrég megjelent monográfia. Manapság nagyon kevesen írnak olyan életrajzot, amely egy-egy művésznek nemcsak az életét, de a művészetét is feldolgozza.

 • Fapad és fapofa - Jim Jarmusch művei (dvd)

  A még friss-ropogós Hervadó virágok mellett immár a mozikból réges-régen kikopott, e jeles alkalomra azonban gondosan kipucolt Jarmusch-régiségek is birtokba vehetők DVD-n. Négy alapdarab az időszámítás előtti nyolcvanas (korai kilencvenes) évekből, plusz egy laza csuklójú tornamutatvány tavalyról, és az életmű jó része máris a polcon hever.

 • A ledőlt piramis elmélete - Abel Ferrara filmrendező

  A velencei filmfesztiválon whiskyspohárral a kezében mesél a Mária Magdolnáig megtett útról. És arról, hogy ezúttal spirituális, politikai filmet készített-e, amolyan ellen-Passiót, s nem a dollármilliós kasszasikerre hajtott.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...