• Dessewffy Tibor

  Orbán Viktor és a szoknyahossz

  Egy hete még biztos nem így kezdtem volna, de az események fényében nem árt, ha mindenki megpróbálja felidézni az első Orbán-élményét.

 • Faludeficit

  "Van még egy komoly tartalék. Fáj nekem az, ahogy a vidék tespedt és mozdulatlan. Az egyik stratégiai célom egyébként az volt ebben a kampányban, és ebben kudarcot vallottam, hogy a budapesti részvételi arányhoz közelítsük a vidéki részvételi arányt.

 • Rontása tört

  Érdekes, bár újnak talán nem mondható aspektusokkal gazdagodott a kampány véghajrája: mind többen vannak, akik sajátos ezoterikus, misztikus, (naná: fekete-)mágikus kontextust igyekeznek a választás egyes eseményei mögé illeszteni, ami ugye kicsit premodern és egy csöppet irracionális, ám hatása így is garantált.

 • Sajó László: Öt és feles

  Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 5.)

  Különkiadás. Dupla szám. Hatszög.

  Téli pincékből föl "Magyarország legmagasabban fekvő falujába", Mátraszentimrére, hol hó honol. Ott vagyok honn. K. Dezső gyalog indul a szomszéd faluból, sípályánál megáll.

 • Titokzokni

  Gyanú árnyékban

 • Gyengülő forint - Tejbekrízis

  Hogy a forinttal baj lehet, az eddig csak a gazdasági elemzőket és a tőkepiac szereplőit foglalkoztatta. Most viszont az ellenzék választási kampányának is része lett. Devizakrízisről beszélünk, bár azt sem tudjuk, mi az, és ténylegesen mekkora esély van rá.

 • Árvíz a Tiszán - Fokozott várakozás

  Lapzártánk idejére várják a Tisza tetőzését Szolnoknál, Szegeden pedig pár nappal később minden idők legmagasabb vízszintjére számítanak. A folyón, Kiskörétől a déli országhatárig a "harmadfokúnál is magasabb" árvízvédelmi készültség van, a múlt pénteken veszélyhelyzetet rendeltek el.

 • A kormányfő megválasztásának menetrendje - A megbízott

  Kicsit homályosan és sok szempontból csak a szokásjog által szabályozott, hogy kit jelölhet Magyarországon miniszterelnöknek az államfő, de még sosem volt ezzel baj. Most először van rá egy kis esély, hogy némileg bonyolultabb helyzet alakul ki.

 • Nyitott körzetek: Vas - Földharc

  "Nem viszi sehova Krisztus urunk testét!" - kiabálta egy idős hölgy az első választási forduló előtti hétvégén Gaál Angelikának, a 2-es sz. vasi választókerület szocialista képviselőjelöltjének a jáki templomban.

 • Nyitott körzetek: Békés - Nem minden kolbászfesztivál

  A hét Békés megyei egyéni választókerületből mindössze egy helyen, Szarvason dőlt el a küzdelem - a Fidesz javára. Van, ahol a második helyen fordulók helyzete kedvezőbb.

 • Nyitott körzetek: Hajdú-Bihar - A kilenclyukú sajt

  Presztízscsata dúl Hajdú-Biharban. A Fidesz helyi vezetői számára rendkívül fontos, hogy az egész megyét a hátuk mögött tudhassák, míg az MSZP-nek már egyetlen győzelem is szimbolikus értékű lehetne.

 • Orán manőverei a túlélésért - Még nincs vége

  Orbán Viktor politikai személyiségéről az egyik közhely az, hogy vesztes helyzeteket is képes végül a maga előnyére fordítani. A másik, hogy nagyon tud ravaszkodni. A harmadik, hogy szeret kockáztatni. A negyedik, hogy csak az erő nyelvét érti s beszéli.

 • "Az idea fontosabb, mint a stílus" - Bruck Gábor kampányszakértő

  A választási kampány színvonaláról kérdeztük a Sawyer Miller Group kommunikációs ügynökség és a Marketing Centrum elnökét. Az egykori kutató-pszichológus 1993-ban tért vissza Amerikából, üzleti megbízásai mellett korábban kétszer volt Demszky Gábor kampányfőnöke.

 • Aki megbirkózott - Hariprasad Chaurasia (ajánlat)

  India egyik legősibb hangszerét, a bambuszfuvolát, hagyományos nevén a banszurit hiába kerestük volna száz évvel ezelőtt a színpadokon, hiszen addig gyakorlatilag csak a népzenében használták. A múlt század néhány nagyszerű muzsikusának - leginkább Pannalal Ghoshnak - köszönhetően azonban szerencsére végérvényesen behódolt neki az amúgy igencsak válogatós klasszikus zenei közönség.

 • ZAj ZENe - Yamantaka Eye - John Zorn Duo (lemez)

  Ez az egyszerű cím azt takarja, ami: brutális egymásra találása két vaddisznónak. Zorn altszaxofonon ad ki olyan hangokat, amelyekért azonnal eltávolítanák a legtöbb zeneiskolából, Yamantaka Eye pedig a saját hangja és különféle elektronikák segítségével sokkolja a hallgatót.

 • "Mintha a Holdról - Oláh József zenész, a Parno Graszt vezetője

  Eddigi két albumukkal bejárták az országot és Európát. Sokan a Parno Graszt zenéje révén kerültek közelebb a cigány folklór világához. Most újra nemzetközi színpadokra készülnek. Harmadik albumuk felvételei befejeződtek, de a lemez megjelenésére még várnunk kell.

 • Egy szabad ember - Don Carlos - Kecskemét (színház)

  "Ember önnek / Csak használatra kell már, semmi másra, / S éppoly kevéssé élhet önmagáért, / Akár a szem, a fül. A koronáért / Van csak a világon.

 • Hiányzó láncszem - Egy igazi ős

  A régészek és antropológusok régóta kutatnak az emberré válás folyamatának hiányzó lépcsőfokai után - most mintha találtak volna egy újabb grádicsot. De sok még a foghíj, azt se tudjuk, pincébe vagy padlásra jutunk-e a végén.

 • Barlangásztragédia Olaszországban - Hó alatt

  Három magyar barlangászt sodort el a lavina február végén Észak-Olaszországban. Egy férfi és egy nő életét vesztette, társuk többórás küzdelemben két kezével ásta ki magát a hó alól. A fiatalok a hazai élvonal által másfél évtizede kutatott Gortani-barlangból jöttek, amelyet nemsokára Dél-Európa leghosszabb feltárt barlangrendszereként jegyezhetnek.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...