• MaNcs 18. évf. 17. sz. (2006. 04. 27.)

  Tétova lépések - Az oktatásról

  Az utóbbi években több nemzetközi összehasonlító vizsgálat hívta fel a nagyközönség figyelmét arra, amit a szakértők már régóta tudtak: a magyar közoktatás rosszul teljesít.

  2006 / 17
 • Európa a leállósávban

  Ahhoz még mindig ért a vén gazember, hogy felhívja magára a figyelmet. A márciusi uniós csúcs egyetlen izgalmas eseménye, ami kizökkentette az ülésterem alatt pár szinttel sörözgető újságírókat az apátiából, az volt, amikor Chirac felháborodottan kicsörtetett az ülésről, mert az európai big businesst képviselő Unice lobbiszervezet francia vezetője nem anyanyelvén, hanem angolul szólt az állam- és kormányfőkhöz.

 • Választás után

  Vajon igaz lehet-e az a - főként a jobboldalon - mind gyakrabban elhangzó megállapítás, miszerint a választást nem a koalíció nyerte meg, hanem az ellenzék bukta el?

 • Savazópolgárok

  Voltaképpen e felszólalás tartozhatna lapunk választásokkal foglalkozó traktusába is, amennyiben a sztoriból levonható következtetések egy jelentős része elfogadható indoklásul szolgál a Fidesz most (de akár négy éve is) elért eredményére.

 • Az első lépés

  Lehet, hogy a hirtelen jött nagy meleg teszi, de mintha a gazdasági élet néhány szereplője megbuggyant volna.

 • Négy év kormányzati romaprogramjai - Lecsúszásgátlás

  A legnagyobb hazai etnikai kisebbség helyzete a rendszerváltás óta folyamatosan romlik. A 2002-es kormányprogram azt ígérte, hogy megállítja a romák társadalmi szintű leszakadását. Mi valósult meg a tervekből? Eredményeztek-e az intézkedések érdemi javulást?

 • A jogtalan tandíjak ügye - Szervezet és működés

  Egy szenvedélyes ombudsmani megszólalás ismét reflektorfénybe terelte azokat a felsőoktatási intézményeket, amelyek államilag finanszírozott képzéseiken is százezreket szedtek be vagy szednek be ma is a diákoktól.

 • "Melyik az igazi?" - Ságvári Endre élete és utóélete

  Néhány hónapja heveny vita övezi Ságvári Endre emlékezetét. A túlfűtött indulatokat sem nélkülöző közirodalmi csatározások, melyekbe márciusi ítéletével szerencsétlen módon a Legfelsőbb Bíróság is beleavatkozott, hol a jogfilozófia, hol az örökkön historizáló napi politizálás, hol pedig a bűnügyi helyszínelés változatos terepein zajlanak, s csak csekély figyelmet szentelnek Ságvári személyének és működésének.

 • MDF, Parlament Café - Nyugodt érdektelenség

  A helyzet látványosan javult a két héttel ezelőttihez képest (lásd: Uramisten, sikerült!, Magyar Narancs, 2006. április 13.), amennyiben az akkori túlzsúfoltsághoz viszonyítva aránylag kényelmesen el lehetett lenni az MDF választási "főhadiszállásán".

 • Fidesz, Vár - A hazáért kizárólag

  Az Újpestről áttelepült választási központból hiányzott a két héttel korábbi nyüzsgés.

 • SZDSZ, Erzsébet tér - Belecsaptak a lecsómba

  De szó szerint. Ám mielőtt a címben foglalt szikár tényközlés talajvaló menti részletezésébe merülnénk, engedtessék meg egy kis - mitőlünk egyebütt oly idegen - önfény, minek persze jó oka van, lévén a kulturált hejehuja apróbb mozzanatait nyílik csupán lehetőségünk feltárni ezúttal (megint).

 • MSZP, Köztársaság tér - Az utolsó debreceni a Köztársaság téren

  Még csak azt se mondhatnám, hogy akár az elején izgulni láttam volna bárkit. De fél nyolctól aztán olyan világossá vált minden, mint a nap. Sokan voltak, többen, mint két hete, többen, mint valaha.

 • "Az adórendszer nem csodafegyver" - Antal László közgazdász

  A választás másnapján, hétfőn egyre-másra láttak napvilágot a gazdasági élet szereplőinek kiáltványai, programpontjai, hogy szerintük mit is kellene tennie a még meg sem alakult új kormánynak, de üstöllést. Antal László közgazdász szerint is elkerülhetetlen a változás - de nem csupán a szorosan vett gazdasági természetű.

 • "Nem dramatizáltuk túl" - Ocskay Gábor jégkorongozó

  Az Alba Volán harmincegy éves játékosa tinédzserként lett válogatott, és az ő teljesítményének is köszönhető, hogy az utóbbi időben a feljutásról szóltak a divízió 1-es világbajnokságok magyar hangjai. A jövő hétfőn kezdődő amiens-i vb-n a "halálcsoport" várja a válogatottunkat: a favorit németek, a házigazda franciák, az örök mumus britek, a feltörekvő Izrael és Japán ellen kell bizonyítaniuk.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...