• MaNcs 18. évf. 18. sz. (2006. 05. 04.)

  Sámánok - Az államfő és a határon túli magyarok

  Kevés dolog maradt változatlan a magyar belpolitikában 1990 óta: a határon túli magyarok kérdésköre azonban szinte érintetlen tizenhat éve. Ezt bizonyítja a Sólyom László által kezdeményezett május 4-i konferencia (melyet mindjárt konferenciasorozatként harangozott be a média).

  2006 / 18
 • Inkább kárba, mint pocsékba - Az ötödik választás után

  Az ötödik szabad választás nyomán joggal állapítható meg: népünk a maga módján alkalmazkodott a választási rendszerhez, mi több, ebből az elemzők és a pártok stratégái is messzemenő következtetéseket vonhatnának le.

 • Szag van

  Jobboldalon a helyzet nagyon hasonlít a 2002-esre: gyorsan lezárni kívánt "szembenézés" a kudarccal, önfelmentő, felelősségelhárító magyarázatok, erőtlen bírálatokra hűségnyilatkozat-özön Orbán Viktor iránt.

 • Reformdili

  A második forduló vége óta piszok sokan jelentkeztek be egy jó kis vendégkormányzásra a tisztelt közvéleménynél. Nem múlik el nap, hogy különféle think tankek, szövetségek, kamarák, elnökök, intézetek ne szögeznék le, hogy ez így nem mehet tovább, hogy az államháztartás maga alá rogy, hogy összedől a forint, kész, vége, elsüllyedünk.

 • Kosovói hétköznapok - Lakatlan élet

  Marija Stevanovic szemetet éget a háza kertjében, Kosovo Poljéban (albánul Fush‘ Kosov‘). A kerítés előtt két kissrác bringázik el, valamit az asszony felé rikkantanak albánul, és átköpnek a kerítésen.

 • Rendszerkritikusok a periférián - Sopron-Záhony metróvonalat!

  Az elmúlt hónapok arról szóltak, hogy agresszív vagy kevésbé agresszív kampánytechnikákkal ki tudja hatékonyabban mozgósítani a választókat. Van azonban egy réteg, amelyre e trükkök nem hatottak: ők tudatosan érvénytelenül szavaztak, vagy éppenséggel bojkottálták a választást.

 • Ismételhetnek Kecskeméten - Ötletroham

  Még soha nem ismételtek meg országgyűlési képviselőválasztást 1990 óta. Kecskeméten, a 2-es körzetben - ha (lapzártánk után) a megyei bíróság is megerősíti az illetékes választási bizottságok döntéseit - ez fog történni.

 • Választási csalások - Zöldséges felfújt

  A választások mérlege törvényességi szempontból: egy választókerületben megismétlendő második forduló (erről lapzártánk után születik jogerős döntés), sok értékelhetetlen és néhány tréfás kifogás, töméntelen kampánycsendsértés, valamint egynéhány befoltozandó lyuk a jogszabályon.

 • Az SZDSZ a választások után - Siker után, másnap

  Az idei választásokon sikeres liberális párt kormányzati pozícióban a demokratikus, jogállami normák védelmében maximum elégségesre teljesített, és a társadalmi szolidaritás ügyében sem sikerült maradandót alkotnia.

 • Mozdulatlanság a Fideszben - A jövő újra elkezdődhet

  Orbán Viktor lapzártánk után terjeszti be a Fidesz elnöksége elé a párt politikai stratégiájára és a parlamenti frakció irányítására vonatkozó elképzeléseit. Ennek legfontosabb üzenete: "ha a bölcsek köve nem is, de a politikai tervezés és a kasszakulcs még az én kezemben van".

 • "A város megy utána" - Schneller István, Budapest főépítésze

  A főváros a kilencvenes évek eleje óta dolgozik a Duna-parton - legalábbis papíron. A valóságban a város fut a magánbefektetők és a kerületi kiskirályok után. Ki hol és milyen eszközöket vet be - ezt vázolja képzeletbeli portyánk a folyó budapesti szakaszán.

 • Radics Béla hagyatéka

  A bika jegyében

  Idén lenne hatvanéves az angyalföldi gitárkirály, akinek sorsa egyszerre bizonyítéka és cáfolata annak, hogy "a rock örök és elpusztíthatatlan".

 • Fekete lyukak - Sűrű, sötét

  A fekete lyukak létezését régebben csak sejtettük, most meg már bizonyosra vesszük. Mi több, azt is tudni véljük, hogy valamiképpen ők a világegyetem jó részének mozgatói. Sőt még zenélnek is.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...