• MaNcs 18. évf. 19. sz. (2006. 05. 11.)

  Guba a csuhához - Semjén és Mikola védelmében

  A Fidesz aktivistái és szimpatizánsai körében már a második forduló éjszakáján kialakult a viszonylag egyértelmű álláspont, hogy Orbán Viktor pártja a választást Mikola István és részben Semjén Zsolt miatt veszítette el. Õket emlegették első lendületből az elbukott budapesti egyéni jelöltek; Mikola szinglihordázása és az ötmilliós szavazatimportról szóló eszmefuttatása fölött borongtak a kampányban...

  2006 / 19
 • Berlinger Edina

  Egy láb jó

  Az egészségbiztosítás privatizációjáról

  Az egészségügyi rendszer a finanszírozási források szűkössége miatt nem képes biztosítani, hogy mindenki hozzájusson minden olyan szolgáltatáshoz, amire orvosi szempontból szüksége lenne. Ez a világon mindenhol így van.

 • A 21. század költői - Lesz-e új magyar kulturális politika?

  A kulturális élet színe-java még mindig a késő kádári elosztási gyakorlatokban és struktúrákban rögzült rutinokban lubickol. Még mindig az államtól, az udvartól, az éppen pozícióban lévő újraelosztóktól várják a vazallusok a jussukat.

 • Paksi tapsi

  2006. április 28-án (egy hosszú hétvége előtti péntek este) közmeghallgatást tartottak a paksi atomerőmű üzemidejének húsz évre esedékes meghosszabbításáról. Miközben a vezérkar tapsát hallgattam a helyi középiskola nagyelőadójában, azon kezdtem gondolkozni, hogy vajon hétéves unokaöcsém is megszólalhatna-e itt.

 • Levélkettős

  A cserfes Susanna és Almaviva grófné hálás jelenetkéjét elirigyelve, az elmúlt napokban az Operaház szakmai igazgatói is eldallantották a maguk levélkettősét.

 • Áztatja rút zászlaját

  Ha olvasóink rajta tartják szemüket a világ, de legalábbis Európa ügyein, csodákra bukkanhatnak.

 • A megmaradás elve - Energiapolitika stratégia nélkül

  Gerhard Schröder tavaly, a választási kampány közepén 30 évre szóló gázimportszerződést kötött az oroszokkal; szerinte ennyi idő kell a német energiaszektornak ahhoz, hogy végleg búcsút inthessen e nyersanyagnak.

 • "Kór- és körkép Magyarországról" - Forman Balázs az EU-források felhasználásáról

  Magyarország két éve, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Hogyan használtuk fel eddig a rendelkezésre álló forrásokat, mely térségek pályáztak jól, és mindezek nyomán nőnek vagy csökkennek az országon belüli területi különbségek?

 • Rámpaláz - Szomszédok 2006

  Másfél éve nem jutott ki az utcára egyedül a kerekes székkel közlekedő Kankovszky Cecília, mert a XII. kerületben lévő társasház lakói nem járultak hozzá, hogy a bejárati lépcső egy részét rámpa fedje.

 • Átmeneti bizonytalanság - Az egészségügy átalakítása

  Valószínűleg ebben a ciklusban még nem lesznek magán-biztosítók az egészségügyben, de lehet, hogy később sem. Az viszont biztos, hogy ettől függetlenül jó néhány jelentős változtatásra sor kerül - ha minden jól megy.

 • Interjú

  "Megtanultuk a választási rendszer játékszabályait"

  Tordai Csaba alkotmányjogász

  Mi az összefüggés Tölgyessy Péter hajdani balatoni vakációja és a bonyolult választási rendszer között? Miért akarja a politika újra meg újra átalakítani? Egy készülő alkotmánykommentár választójogi részének a szerzőjét kérdeztük.

 • cyberhír

  cyberhír

 • "Egyenrangú társ" - Joey Baron dobos

  Joey Baron a világ legjobb dobosai közé tartozik. Mike Patton, John Zorn, Bill Frisell, John Scofield, Stan Getz, Laurie Anderson, Pat Metheny, Al Jarreau, Philip Glass, Jim Hall, Chet Baker, Dizzy Gillespie, David Bowie, Randy Brecker - csupán néhány név azok hosszú listájáról, akikkel együtt játszott pályafutása során.

 • Küzdelem a jólétért - Woody Allen: Match Point (film)

  Ha a neve nem virítana a stáblistán, azt is gondolhatnánk, rossz helyen járunk. Gyors beszédű New York-i entellektüelek, frusztrált neurotikusok helyett hűvös angolok, törtető külföldiek lepik el a vásznat.

 • "A magány riaszt a legjobban" - Kocsis Ágnes filmrendező

  Két művel (a Friss levegő nagy-, A vírus kisjátékfilm) is versenyez az idei cannes-i filmfesztiválon. Utoljára 1968-ban esett meg hasonló magyar rendezővel (Jancsó Miklóssal).

 • "Jó itt, a 21. században" - Marozsán Erika színésznő

  A Rám csaj még nem volt ilyen hatással, a Szomorú vasárnap és a Rokonok sztárját új oldaláról ismerhetjük meg. Szakíts, ha tudsz! címmel lemezt készített.

 • Elsüllyedt szerzők I.

  A magányos társutas

  Thurzó Gábor (1912-1979)

  A magyar irodalmi köztudatból és a "magas" irodalmi kánonból az elmúlt másfél vagy ki tudja, hány évtized alatt kitűnő - olvasmányos, szórakoztató, bölcs, a nyelvvel mesterien bánó, könnyed, súlyos - szerzők egész sora zuhant ki.

 • A művirág illata - Plasztik a Néprajzi Múzeumban

  Ha a néprajzot emlegetjük egy laikus előtt, alighanem mázas köcsögök, citerák és a bájosan archaikus népviseletek jutnak az eszébe. Esetleg a bátor antropológus, aki egzotikus, majdnem kőkori szintű kultúrákat tár fel a trópusi esőerdő vagy a sivatag mélyén, melyek fő jellegzetessége, hogy még nem fejlesztették ki a tudatmódosítás hányás- és hasmenésmentes, pusztán rekreációs formáit.

 • Érzelmi alapon - Dúlák a szülőszobában

  A vasárnapig tartó Születés Hete rendezvénysorozaton az érdeklődők egyebek mellett a dúlák tevékenységével is megismerkedhetnek.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...