• MaNcs 18. évf. 20. sz. (2006. 05. 18.)

  Szeretem az ellenőrt - Hogy lehetne minden kicsit jobb?

  Milyen népszerű is lenne ezt a cikket a víziló büdös pofájával kezdeni, de sajnos nem lehet. Mert arról akarok beszélni, hogy az ellenőrt szeretni kell. Egészen pontosan arról, hogy az új kormánynak nincs esélye a gazdasági reformok megvalósítására addig, amíg nem szeretjük meg a BKV-ellenőrt. Hülyén hangzik, nem? Pedig ez a helyzet.

  2006 / 20
 • Van miért hajtani - Miért szavaztak a magyarok úgy, ahogy?

  Több mint egy évtizede politikával foglalkozó emberként kínoz a vágy, hogy megértsem: mit kíván a magyar nemzet. Most, a választások után különösen fontos, hogy a százalékokat értelmezzük, hisz nem elég azt tudni, hogy ki kapott mandátumot - azt is érteni kell, hogy mire.

 • Alexandra Árnymagyarországon - Még egyszer a kolozsvári magyar egyetemről

  Dobolyi Alexandra, az MSZP európai parlamenti képviselője "rajtaütésszerű" látogatást tett Kolozsváron, hogy kiderítse, mi igaz a Babesü-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) körüli vitából.

 • Mocskos csalók

  Égbekiáltó botránytól hangos az olasz és az európai labdarúgás: a közelmúlt belga, német, osztrák, francia bundái után most az olaszokon a sor.

 • Jobb, bal

  Ha a koalíciós tárgyalások leginkább valamiféle információs fekete lyukhoz is hasonlítanak, miszerint csak befele mennek a bitek, kifele nem, és minden, ami ott bent történik, az érzékelhetetlen és rejtélyes, a jobboldal kétségkívül nyitott könyvként hever előttünk.

 • Akár a Holdon is - Dr. Teplán István, a Central European University rektorhelyettese

  Nemrég múlt 15 éves a CEU. Ebből az alkalomból az oktatásért és a menedzsmentért felelős rektorhelyettest állami kitüntetéssel jutalmazták, sőt a Narancs is interjút kért tőle.

 • Kiszúrni a félprolikat - A show fejvadászai

  Mónika és Balázs délutáni beszélgetős műsoraival kapcsolatban sokszor felmerül, hogy becsapják a szereplőket. De vajon honnan kerül elő a sok, a szennyest önként kiteregető szereplő? A válasz egyszerű: vadásszák őket.

 • Munkás párt

  Az MSZP kampánya

  Egy jó kampány önmagában semmire sem garancia, de anélkül választási sikert elérni majdhogynem lehetetlen. Jó kampányt viszont csak jó állapotban lévő párt képes produkálni - példa rá az 1998-as Fidesz vagy a 2006-os MSZP.

 • Kihagyott ziccerek - Vérző Vöröskereszt

  Május 20. közeledtével egyre nő a tévékben a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékáért sorban állók hirdetéseinek a száma. Feltűnő, hogy míg a törött szárnyú madarak gyógyításáért küzdő alapítványnak megéri az effajta kilincselés, addig a Vöröskeresztnek nem.

 • Beszéljék meg! - Mi az a részvételi demokrácia?

  Időt rabló pótcselekvés vagy a képviseleti demokrácia rendszerhibáit kiküszöbölő hatékony eszköz? A részvételi demokrácia technikái világszerte terjednek: falvak, nagyvárosok, egész országok hoznak döntéseket a lakosságot megmozgató nyilvános vitafórumokra támaszkodva.

 • "A bojkott visszaüthet" - Avi Primor izraeli elemző

  Eredeti végzettsége szerint politológus, ma nyug-díjas diplomata - volt nagykövet Németországban, Belgiumban és az unióban is. A Jeruzsálemi Héber Egyetem elnökhelyettesi tisztét is betöltötte, jelenleg a tel-avivi egyetem elnökhelyettese.

 • "MIntha imádkoznék" - Pandit Hariprasad Chaurasia

  Pandit Hariprasad Chaurasia manapság az egyik legkelendőbb híresség az indiai klasszikus zene piacán, koncertje után állva ünnepelte a Trafó közönsége is április 29-én. Története azonban jóval korábban kezdődött, a közép-indiai Allahabad városában, ahol a családja birkózásból élt.

 • Hit és tudás - Gábor György vallástörténész

  A Da Vinci-kód sikere és a National Geographic Júdás evangéliuma című dokumentumfilmje két nem kanonizálódott apokrif leletre, Mária és Júdás evangéliumára irányította a figyelmet.

 • "Ez is csak egy film" - Jean Reno színész

  A nagy kékség, a Nikita, a Leon, a profi, a Bíborfolyók 57 éves sztárja e héttől A Da Vinci-kód moziváltozatában látható Fache rendőrfőkapitány szerepében. Cannes-ban és Párizsban beszéltünk.

 • A város tarlóin - Michael Rakowitz képzőművész, urbanista

  Õ volt az a Gödör környékén mászkáló, rajzlappal és tolmáccsal felszerelt szendvicsember, akit a budapestiek bizalmatlanul méregettek az elmúlt hetekben. Aki szóba állt vele, attól megkérdezte: hogyan alakítaná át képzeletben Budapestet?

 • Mr. Napsugár - 100 éve született Balázs Samu

  Összetéveszthetetlen színész volt. Hórihorgasan, derékban kissé megdőlve, ám azért hétpróbás gentlemanként viselte a változatos szerepeket, melyeket a mindenkori rendező, a drámairodalom, no meg a történelem reá osztott.

 • Magányos számok - I. Metro Sudoku Open

  Adva van egy 9 x 9-es négyzetháló, és adva vannak a számjegyek 1-től 9-ig. 'ket kell egyesíteni. A négyzetháló minden oszlopában és sorában, ráadásul a kilenc darab 3 x 3-as alrácsban is minden szám csak egyszer szerepelhet.

 • "Simán átmegyek a falon" - N. Zoltán "elnyomó"

  Nyolc évig volt tagja a Szcientológia Egyháznak. Állítása szerint több tíz millió forintot költött el különböző vallási szolgáltatásokra és adományokra, a világ több szcientológus központjában is megfordult.

 • Majom a családban - Darwin utóélete

  Az evolúciós elméletről egykoron még evidenciaként tanultunk az iskolában, pedig számos vetélytársa is akad - igaz, ezek korántsem tudományos természetűek. Sőt, hirdetőik a mainál lényegesen szűkebbre szeretnék szabni a tudomány illetékességi körét.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...