• MaNcs 18. évf. 22. sz. (2006. 06. 01.)
  Majsai Tamás

  Ért-e Gábor György a skanzenekhez?

  Az új kormány és az egyházpolitika

  A PletykaNemzet megírta, hogy a pezsgősüveg kupakja még földet sem ért a Köztársaság téren, Gábor György vallásfilozófus máris ott türemkedett a nyelvatléták között, és sikerrel lihegte "a Fletó" mámoros orcájába, hogy akkor mostan ő bizony elkérné a leendő egyházügyi államtitkári posztot.

  2006 / 22
 • Indirekt marketing

  Két út van előttünk, melyiken induljunk? Az egyiken azt susogják a fák, hogy "báncsák szegény Pokornit", ráadásul az övéi, jaj-jaj! A másik azzal van kikövezve, hogy jó lesz vigyázni a Pokornival, még sokan megszeretik.

 • Itt mindenki sportoló

  Az elmúlt hetekben erőteljes munkálkodásba fogott a Budapesti Olimpia Mozgalom, a BOM, mely tucatnál is több magyarországi nagy céget, s száz, köztiszteletnek örvendő személyt állított maga mögé.

 • Berlusconi politikai karrierje - Remulus bácsi meséi

  Két hete megalakult Romano Prodi balközép kormánya. Ám roppant óvatlanság volna azt állítani, hogy a Forza Italia áprilisi választási vereségével búcsút inthetünk Silvio Berlusconinak. Pedig pofátlanabb és veszélyesebb figurát nem sokat hordott a hátán az Európai Unió.

 • Jászladány: per a miniszter ellen - A barna és a nem barna

  Mintegy harmincmillió forintos kára megtérítéséért perli a jászladányi magániskolát fenntartó alapítvány Magyar Bálint oktatási minisztert. A fejlemény jól illeszkedik a jászladányi romák egyszerre abszurd és felháborító vesszőfutásába.

 • A közigazgatás átalakítása - Újraosztás

  A közigazgatás, vagyis a központi államigazgatás és az önkormányzati rendszer megújításában koalíciós összhang és elszántság mutatkozik, de az ellenzék támogatására is szükség lesz. Ám az új állam-alapításként jellemzett folyamat csak elméletben egyértelmű.

 • "A lényeg nem az elbocsátásokon van" - Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök

  Vasárnap este Gyurcsány Ferenc közzétette az ún. államreformra vonatkozó kilencpontos törvényjavaslatát (lásd keretes anyagunkat), ám ez még mindig csak a kormányprogram egyik - jóllehet lényeges - területe. A kormányfő szerint hasonlóan lényegi változások várhatók valamennyi szférában.

 • Az óbudai gázgyár projekt - Piszkos földek

  Az óbudai gázgyár létezését száz éve jelzi a Duna felé kibukkanó trademark, a négytagú toronycsoport. A terület hasznosításával kapcsolatban sok minden megfogalmazódott, végül úgy tűnt, a kulturális funkció lesz a nyerő.

 • "Csodálkozom, hogy sikerült ennyit elérni" - Magyar Bálint leköszönő oktatási miniszter

  Múlt csütörtökön Magyar Bálint jelezte az SZDSZ vezetésének, hogy nem kíván miniszter maradni, ha a személye akadályt jelent a kormánypárti együttműködésben, és nem vállal más miniszteri posztot sem. Az érintettet befejezett és befejezetlen reformokról is kérdeztük.

 • Hét kis kritika

  Hét kis kritika

 • Elakad, borsózik - Susana Baca: Travesías (lemez)

  A perui muzsika nem ismeretlen hazánkban, egy időben több fővárosi aluljárót is megállásra késztetett poncsóba bújt indián zenészeivel.

 • Csináld magad! - v.a.: Új a nap alatt; Monchichi Potenciál: Szieszta intenzív (lemez)

  Szerencsések vagyunk: körülöttünk számtalan tehetséges, fiatal zenekészítő, producer próbálgatja szárnyait/oroszlánkörmeit, kinek mije van - bár legtöbbjük leginkább arra vágyik, hogy az elkészült műdarabok megjelenhessenek a zenepiac számukra nyilván szűkre szabott, kicsiny szegletében.

 • Bármiképp is - Tool: 10 000 Days (lemez)

  Hogy mi mainstream, és mi underground, jórészt definíció kérdése. Ha underground mindaz, ami a lemezeladásban nem jut el az aranylemezig, akkor a Tool istenesen belelóg a fősodorba.

 • Ujjé a Ligeti - Az UMZE estje (koncert)

  Ligeti György az elmúlt fél évszázad legfontosabb alkotóművészeinek egyike, bár ezzel Magyarországon meglehetősen kevesen vannak tisztában.

 • A kihívás napja - Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok (opera)

  Giulio Gatti-Casazza visszaemlékezéseiben két kategóriába sorolta az operairodalom közkedvelt alkotásait: egyes darabokat, mint például a Traviatát, akár kutyákkal is elő lehetne adatni; míg más dalműveket csakis ideális körülmények között szabad színre vinni.

 • Hiánypótlás - Volkmar Braunbehrens: Mozart. A bécsi évek (könyv)

  A Mozart-évben sem csipkedte magát a magyar könyvkiadás. Az ájulás persze régi, hiszen hazánkban lassan, de biztosan kimúlt az egykor oly eleven Mozart-kultusz; az emberi világ egyik legnagyobb szellemi jelenségéről magyar szerző tollából származó komoly könyv nem jelent meg az elmúlt évtizedekben; a kivétel Fodor Géza 2002-es kötete (A Mozart-opera világképe), ám ez is a régi, 1974-es munka alig átdolgozott újrakiadása.

 • Díszgyász - Francois Ozon: Utolsó napjaim (film)

  Sajnos nincsenek jó híreim - kezd neki körülményeskedve a fehér köpenyes szaktekintély, majd a torkát köszörülve kiböki a diagnózist: rák.

 • Ötlet, roham - Shakespeare: Romeo és Júlia (színház)

  Klasszikus művekkel sokszor előfordul, hogy bizonyos alternatív megoldások az előadásaikban úgyszólván kanonizálódnak - mert persze mindig kihívás, hogy a keresztül-kasul értett és értelmezett darabban milyen rejtett tartalékot lehet még föllelni.

 • Zárványban - Kondor Béla életmű-kiállítása (képzőművészet)

  1977-ben, Kondor Béla halálának ötödik évfordulóján Kovács Tamás, a nagyszerű grafikus, aki sokakkal együtt a második világháború utáni magyar képzőművészet legnagyobbjának, következésképpen és egyúttal közvetlen mesterének tartotta Kondort, rézkarcot készített Ady társaságban címen, mely életművének talán legismertebb darabja lett.

 • A párizsi Grévin Múzeum - Nincs bőr a képükön

  Ha valaki a nemrégiben futott horrorfilm rövid életű, ám annál hírhedtebb nőcskéjének vonalaitól fellelkesülve viaszbábokat csodálna, nem csak Mme Tussaud-nál, Párizsban is megteheti. Amennyiben elkerülné a Hilton lányt, Monsieur Grévin intézményének hírességeivel bármikor randevúzhat.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Újabb doppingbotrány a kerékpársportban - Vérvád

  A hétvégén Milánóban befejeződött a 89. Giro d'Italia, az országúti kerékpársport egyik legjelentősebb versenye, Magyarországon civilek és szakmabeliek küzdenek a nagy múltú biciklipálya, a Millenáris megmentéséért, ám ez mind eltörpül az éppen soros doppingbalhé mellett.

 • Tiszaújváros 40 éves - Gyár és vakáció

  Ha egy Borsod megyei lapban az a vezető hír, hogy a városi dísztavat leginkább a látványelemek bővítésével lehet fejleszteni, s a munkálatok már jövőre elkezdődhetnek, április elsejei tréfára vagy provokációra gyanakszunk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...