• MaNcs 18. évf. 24. sz. (2006. 06. 15.)

  Technikai kérdések - A Balkán és az uniós bővítés

  Európa szempontjából Montenegró függetlenné válása nem változtatta meg érdemben a politikai helyzetet a Balkánon. A térség országainak adott ígéret - az uniós tagság - változatlanul áll.

  2006 / 24
 • Könnyű, nyári apokalipszis

  Már hónapokkal a választások előtt sem lehetett másról hallani, mint arról, hogy bármelyik erő is nyer, azonnal hozzá kell látni a költségvetés és úgy általában az állam rendbetételéhez.

 • A kisebbik rossz - Peru az elnökválasztás után

  . .

 • A kisebbik rossz - Peru az elnökválasztás után

  Dél-Amerikában továbbra is keresik a receptet a demokrácia, a társadalmi és politikai stabilitás, a gazdasági fejlődés és a szociális igazságosság összeegyeztetésére. Peruban az USA- és szabadpiac-barát Alejandro Toledo nemzetgazdasági szempontból sikeres négy elnöki éve után most nagyot lendült balra a politikai inga, és a szavazók többsége végül a mérsékeltebbnek tűnő jelölt mellett voksolt.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Vad, női - Szájról szájra - Herczku Ágnes, Palya Bea, Szalóki Ági (koncert)

  A három folkkirálynő egyenként is igen népszerű, nem csoda, hogy a koncertterem csordultig telik ezen a bemutatón. A közösen, félévi munkával alkotott előadás azt ígéri, hogy valami igen különleges dolog készülődik az immár építészeti Oscar-díjas MűPában.

 • "Előbb a zene, aztán a tánc" - Paddy Moloney (Chieftains)

  "Hatéves koromban kezdtem sípon játszani. Nagyapám fuvolázott. Vidéken élt, egyszerű falusi házban. Nem volt áram, pláne tévé, rádióadás is csak hetente egyszer, a folyóvíz se volt bevezetve. De számomra ez a farmház királyi palota volt.

 • Riviéra, oh, Riviéra! - Jerome Salle: Anthony Zimmer (film)

  A "klasszikus" francia bűnügyi filmek hagyományait, figuráit, helyszíneit bagzatni a hitchcocki látásmóddal, eszköztárral nem eleve elutasítandó vállalkozás. Épp egy elsőfilmes rendezőnek való kaland.

 • Film, színház, muzsika - Michael Radford: A velencei kalmár (film)

  Biztos, ami biztos, már a főcím előtt ott díszeleg öles betűkkel szedve a szerző világmárkákkal vetekedő neve: William Shakespeare's The Merchant of Venice. Kevesek kiváltsága az ilyen elsőség, Hitchcockon és Tarantinón kívül hirtelenjében nem is ugrik be senki más, aki ilyen sokra vitte volna a Paradicsommal határos filmiparban.

 • A keresztapa találkozik az inkvizícióval - Adrian Rudomin: A harag napja (film)

  Múltkor egy Spanyolországról szóló útikönyv értékelését e szép vidék szerelmes-kardozós-partraszállós történelmének azon pontján hagytuk el, amikor a mórok épp befészkeltek. Nem kellett csak egy hét, s máris ott tartunk, hogy a mórok kiseprűzve, itt az ideje a zsidók barackolásának - s mindez csak annyiba tellett, hogy letegyük a bédekkert, és elmenjünk a moziba.

 • "Érted, amit láttál?" - Wagner: Parsifal (koncert)

  Nem tudom, hogy mit vártak a nézők az opera hangversenytermi előadásától, én nagyon meglepődtem.

 • "Hát élet ez?" - Büchner: Woyzeck (színház)

  A kolozsváriak előadása leginkább Woyzeck-tanulmány; Mihai Maniutiu Woyzeckje, a színészeké - egy lehetséges Woyzeck, maradjunk ebben. Persze, ha belegondolunk, nemigen lehet másként, hiszen Büchnernek Woyzeck című drámája nincsen: töredékei vannak, melyek összeillesztésre szorulnak.

 • Isten ostroma - Utassy József válogatott versei (könyv)

  Ránézésre akkora, mint egy képeslap, de lemértem, tíz és félszer tizennégy és fél centiméterszer egy centi, nincs egy ezres; A magyar irodalom zsebkönyvtára, tényleg elfér a farzsebemben.

 • A hír szaga - Marinov Iván-Dezső András-Pál Attila: Legendavadászat (könyv)

  Az emberiség sokféle kútfőből oltja tudásszomját - ezek közül meglepően kevés az úgymond tiszta forrás. A fejünkben keringő tudásszilánkok általában a legjobb indulattal sem passzolnak egymáshoz meg mindahhoz, amit a naturál- és a humánstúdiumok a világról tudni vélnek.

 • Felsőfokú szolgáltatás - Szakdolgozatipar

  Egy elkészült szakdolgozat beköttetése nagyjából 2500 forint, gépelését oldalanként pár száz forintért vállalják - de a más helyett megírt szakdolgozatnak is van tarifája: 120-200 ezer forint. Profi diplomamunka-gyártók tevékenykednek a piacon, rugalmas árszabással, bemutatkozó honlappal és referenciákkal.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Hajrá, Paraguay! - Labdarúgó-világbajnokság

  Münchenben pénteken, a Németország-Costa Rica mérkőzéssel megkezdődött a 18. labdarúgó-világbajnokság. A futballünnepet talán soha nem előzte meg akkora felhajtás, mint most.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...