• MaNcs 18. évf. 26. sz. (2006. 06. 29.)
  Szilágyi László

  Magunkra ürítünk

  Miért önti el a szemét az országot?

  Hulladékforradalomra van szükség - szemben Persányi miniszter lerakóépítésről és színes kukákról szőtt álmaival.

  2006 / 26
 • Irodalmi szószedet: A refrén

  Mi a refrén? Mindenki tudja: "Kislány a zongoránál, / fehérebb az orgonánál..." A refrén olyan, mint mikor az ember elhagyja a lakáskulcsát, hazamegy, nincs otthon senki, erre kerül egyet, hátha addigra hazaér valaki, és közben, hogy, hogy nem, megkerül a kulcs is.

 • Úgy maradtak

  Miközben a főnök meccset néz (és amikor valamelyik spíler kicsit hosszabban fetreng egy-egy műesés után: személyi kérdésekkel bíbelődik), vannak azért, akik dolgoznak is. Emlékeznek arra az ecuadorira, aki olyan élethűen műesett, hogy úgy maradt, és le kellett vinni a pályáról?

 • Keményedik, keményedik

  A múlt héten két fontos döntés született az októberi főpolgármester-választás ügyében: a koalíció két pártja közösen indítja Demszky Gábort, míg a Fidesz és társutas szervezetei Tarlós István jelenlegi óbudai polgármestert jelölik.

 • Bemenni, de hová? - Kormányalakítási lehetőségek Szlovákiában

  Másfél hete lezajlottak Szlovákiában a választások. Előzetes várakozásainkhoz képest (Három kakas egy szemétdombon, Magyar Narancs, 2006. június 15.) csak az alacsony részvételi arány és Dzurinda pártjának a vártnál jobb eredménye okozott meglepetést.

 • Jönnek a szenegáliak! - Afrikai menekültek Dél-Európában

  A június 16-án és 17-én Brüsszelben ülésező európai kormány- és államfők spanyol javaslatra megvitatták, milyen egységes álláspontot fogadhatnak el az afrikai bevándorlással kapcsolatban. A spanyolok szeretnék, ha gyorsabban mozdulna az uniós gépezet.

 • Láthatatlan ember - A Digi TV fura ura: Teszári Zoltán portréja

  Teszári Zoltán felemelkedése mesébe illő történet: kezdetben egy nagyváradi rozoga bódéból méri a fagyit, nyolc év múlva viszont már Románia legjelentősebb kábelszolgáltatója. Újabb nyolc év, és cége a digitális televíziózás kelet-európai piacán a multinacionális vállalatok rettegett vetélytársa, az IT-szolgáltatások regionális nagyhatalma.

 • Döntött az elnök - A Fidesz önkormányzati listái

  A Fidesz országos választmánya szombaton jóváhagyta a párt fővárosi listáját, illetve a megyei listák és közgyűlési elnökjelöltek nagy részét. Az előzmények ismeretében heves csörtékre lehetett számítani: a "lefejezések" végül nem is maradtak el, de az ellenállás csekélyebb volt a vártnál.

 • Hasonló jogok - A regisztrált élettársi kapcsolat esélyei

  Nem sokkal a múlt hét végi melegfesztivál előtt jelent meg az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) honlapján az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezete, melynek a vonatkozó részei nem a melegek jogegyenlősége irányába mutatnak.

 • Mindenki egy ellen - Szocialista belháború Érden

  A közvélemény szemében sikeres polgármester újrázási szándéka miatt alakult ki konfliktushelyzet Érden. A háborúskodás a koalíciós pártok legfelsőbb köreit is megmozgatta, s egyre többen követelik a város első embere, Döcsakovszky Béla őszi távozását.

 • Fellegvár - Vihar az Akadémia körül

  Viták kereszttüzébe került májusban a 181 éves Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Az életfogytig járó akadémikusi tiszteletdíj (ami nemcsak hogy magas, de úgymond tenni sem kell érte) tényleg a társadalmi igazságtalanság leghitelesebb fokmérője - vagy mindez puszta demagógia?

 • "A főváros problémáiból készülök" - Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje

  Mivel ötvenötödik évét betöltötte, a polgármesterekre vonatkozó speciális törvény alapján nyugdíjas is lehetne. Három évvel ezelőtt határozta el, hogy 2006-ban visszavonul a kerületi politizálástól. 2002-ben is felmerült, hogy a Fidesz őt indítja főpolgármester-jelöltként, ám végül visszalépett Schmitt Pál javára.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Ránctalanított diktátorok - Pet Shop Boys: Fundamental (lemez)

  Bizony, annak már huszonöt éve, hogy az újságíró Neil Tennant egy londoni elektronikai boltban összefutott Chris Lowe építésszel, és zenekart alapítottak. Öt év alatt hozták össze az első nagylemezüket (Please), majd az azt követő 1987-es Actuallyvel - pontosabban az It's A Sin és az Always On My Mind című slágerekkel - beírták magukat a szintipop történelemkönyvébe.

 • Újra sír a léggitár

  A Cult a VOLT-on

  A VOLT Fesztivál rockerszemszögből kétségkívül legjelentősebb eseménye lesz a Cult fellépése július 7-én, este 11-kor a Nagyszínpadon.

 • Szerencse, szám

  Tizenhárom évvel a nulladik VOLT Fesztivál után bízvást állítható: még mindig érhetik a látogatót kellemes meglepetések. Legyen az rock, etno, dzsessz, techno, elektro vagy bármely más tetszőleges műfaj, elkötelezett barátaik megtalálhatják a programban a maguk menüjét, s közben belekóstolhatnak a többiekébe is.

 • Szerelem a Tiszán túl - Morotva, Söndörgő, Kiss Ferenc, Palya Bea (lemez)

  A napokban, mikor is rám tört a menekülhetnék, elhúztam a csíkot a Tiszához, tisztulni kicsit. Magányos farkasságomban végre úgy viselkedtem, mint egy igazi férfi: néztem a vébét, és sört ittam hozzá, majd lenyeltem egy pirulát, s aztán tíz óra szunya, napsütésig.

 • Csillog-villog - A Producerek a Madách Színházban (színház)

  A sztori egyik figyelemre méltó epizódja, amikor a "vén színházi róka" és az újdondász-exkönyvelő a legeslegrosszabb szövegkönyvet keresik, hogy abból aztán létrehozzák a legeslegrosszabb musicalt, hogy abból aztán - mint erre az exkönyvelő még könyvelő korában rávilágít - jól meggazdagodjanak.

 • Élet és múzeum - Tiziano portréja (képzőművészet)

  Tiziano Vecellio az egyetemes művészettörténet egyik legjelentősebb és legismertebb alakja. Művészetének értékét soha nem vitatták, festményei mindig is kivételes becsben álltak.

 • Elfogulatlanul - Szolomon Volkov: Sosztakovics és Sztálin (könyv)

  Mi, kelet-európaiak hajlamosak vagyunk azt gondolni, mindent tudunk, mindenre emlékszünk a "népi demokráciák" történetéből - holott lassan lábjegyzetelnünk kell a vicceket is.

 • A becserkészett létezés - Báthori Csaba: Boldog ólom (könyv)

  1. Hirdetés Csekély díjazás ellenében (2000 magyar forint, avagy 200 szlovák korona) megtekinthető verseskötet többé-kevésbé biztonságos rácsa mögé zárt irodalmi nagyvad, pompás példány. Feje "kisbála lószőr", "izmaiban lézervágó verőlegények alszanak" (Arma virumque), "húsába sajtolva / csődör csontjai", szíve "mohó, rákos daganat.

 • "Hiába, nem megy" - A Godot fordításáról (Samuel Beckett 100)

  Valaki nemrégiben nemes egyszerűséggel azt mondta nekem, hogy a Godot-ra várva egy hülyeség. Az érvei persze nem ugyanazok voltak, mint Hegedűs Gézáé, aki a magyar fordítás megjelenése után "végre" kimondta, tizenkét évvel a párizsi bemutató után, hogy "nagyon-nagyon gyenge és ellenszenves művecske ez" (Nagyvilág, 1965/ 11.

 • Levadászni az elnököt - Spotterek Ferihegyen

  2006. június 21., 19.55, Ferihegy 2. A 31R jelű pálya közelében csoportokba verődött emberek várakoznak a reptér mögötti mezőn. A látcsőhöz tapadó fiatalember hosszú hallgatás után végre jelt ad. Minden szem a torony és a közeledő gép pilótájának párbeszédét adó-vevőn követő hátizsákos figurára tapad, aki mosolyogva bólint.

 • Cseréptál és krokodil - Drótosok (kiállítás)

  Kalapos, kárpitos még van, szemfelszedő és műstoppoló már aligha, szódás hellyel-közzel, drótost - a közkeletű elnevezés szerint drótos-tótot - viszont úgy az ötvenes-hatvanas évek fordulóján lehetett utoljára látni, és már az se nagyon drótozott, habár egy ördöglakatot semmi perc alatt összedobott a megszeppenve álldogáló gyereknek, aki később joggal dicsekedhetett a talányos csiki-csuki-játékszerrel, amíg valaki el nem vette tőle.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...