• MaNcs 18. évf. 29. sz. (2006. 07. 20.)

  Osztap Bender meghódítja Ibériát - A Postabankról

  2006. július 11-én nem történt más, mint amire két éve, a vádirat megszületésekor néhány, a Postabank-ügyet közelről ismerő jogász és közgazdász felhívta a figyelmet, és amit Várhegyi Éva 2004 végén éppen e lap hasábjain jósolt meg: "...a valószínűbb eset, hogy a bíróság egyik vád alapján sem ítéli el Princzet. Ekkor ő is elmondhatja magáról azt, amit Osztap Bender, a nagy kombinátor mondott: "Hát...

  2006 / 29
 • Cannavaro Tatabányán

  Bizonyára elégedettek magukkal az Olasz Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottságának tagjai. Ezt még az unokáik is büszkén emlegetik majd. Vagy épp szégyenkezve - de elfelejteni nem fogják.

 • Csomagkihordás

  Az államfő dús két hetet tudhat maga mögött. Nem csak az önkormányzati választásokat írta ki a lehető leghamarabbi időpontra, azaz október 1-jére, de hétfőn aláfirkantotta a Gyurcsány-csomag egy alpakkját is, azt, amelyik az adóterhek általános és szerfölötti növekedését méri szegény, sanyargatott népünkre.

 • Akkor játsszuk le! - Izrael újabb háborúja

  Izrael megint háborúban áll. Ezúttal két fronton: délen, Gázában és északon, Libanonban. Az ellenfél nem valamely állam, hanem két iszlamista szervezet, a Hamasz és a Hezbollah.

 • Girlandok a pokolban - Samil Baszajev élete és halála

  Július 10-én éjjel Ingusföldön megölték Samil Baszajevet, a csecsen terroristák egyik utolsó, még fungáló vezérét. "Vadállat volt. Nem, nem is vadállat, hanem a sátán. Még csak nem is a sátán. Nincs is rá szó" - emlékezett meg róla Ramzan Kadirov, Csecsenföld oroszbarát miniszterelnöke.

 • Marx Károly Szüremkedő - Szakmai nézeteltérések a Corvinus Egyetemen

  Az elmúlt hetekben élénk vita bontakozott ki a Közgázon oktatott Mikroökonómia I. című tantárgy anyagáról. Egy ideig úgy tűnt, a szokatlan megközelítés a tanszékvezető állásába kerül...

 • Államvasúti bökkenők XIII.: Görgetés

  Lehetett abban némi perverzió, hogy a szakminiszter július 5-én, közvetlenül a vasutasnapok előtt jelentette be 27 mellékvonal bezárását. Ráadásul, miközben Kóka János - reformkezdet címén - jóformán csak megszorításokról beszélt, a vasúti személyszállítás alapvető problémájáról szót sem ejtett.

 • Sej, Nagyabonyban - Sztárépítészek és toronyházak Budapesten

  Mit szólnának egy kicsavart periszkópot formáló felhőkarcolóhoz a Duna Plaza mögött? Vagy egy hetvenméteres, megtört gyémánthoz Zaha Hadidtól a Szervita téren? Hát a Divatcsarnok tereit átszövő narancssárga, méhsejtcellás installációhoz?

 • Esztétikus átvágások - Plasztikai sebészet Magyarországon

  Évente mintegy húszezer szépészeti műtétet végeznek Magyarországon. Szeretné, ha ezekből jó párat ön is finanszírozna? Elképzelhető, hogy már meg is tette.

 • Önerőt merítenek - Suha György, Gambia tiszteletbeli konzulja

  Geofizikusként kezdte pályáját, később újságíró lett, majd PR- és lobbiszakértővé kupálta ki magát. Közben volt rendőrségi szóvivő, sőt Horn Gyula miniszterelnök személyes sajtótitkára is. Nem mellékesen Gambia tiszteletbeli konzulja - ebben a minőségében megjárta az Afrikai Unió június végi, gambiai csúcstalálkozóját is.

 • Terror light - Emlékpont Hódmezővásárhelyen

  Hódmezővásárhelyet július 7-e óta az különbözteti meg más vidéki városoktól, hogy ott immár mindkét diktatúrának van saját emlékhelye, és mindkettőt a Terror Háza stábjának köszönheti. Elautóztunk megnézni, mire megy egymással a két huszadik századi múzeum és az alföldi város.

 • "Már csönd se vagy" - Beney Zsuzsa (1930-2006)

  Kevesek nagy költője volt. Pályája későn indul: bár Weöres Sándor mutatja be 1969-ben egy antológiában, önálló kötethez csak 1972-ben juttatja az állami könyvkiadás. A vékonyka, fekete borítós kötet (Tűzföld) emlékezetes felütés: a költő nagy láttató, látomásos erővel idézi fel csecsemőkorban elhunyt gyermeke emlékét, holt élettársa korán eltávozott alakját.

 • Elsüllyedt szerzők III.

  James Dean és a fényes szelek

  Rubin Szilárd

  A sorozatcím nem feltétlenül méltányos Rubin Szilárddal szemben. Élő, bár régóta nem publikáló szerzőről van szó, akinek fő művét, a Csirkejátékot 2004-ben jelentette meg újra a Magvető Kiadó. Más-felől a regény mindig is a kevesek könyve maradt, a magyar irodalom tetszhalottja, így hát mégiscsak szerepeltetni illik a Kádár-korszak méltatlanul mellőzött műveinek a sorában.

 • Népi, demokratikus játékok - Öttusa Európa-Bajnokság - Budakalász

  Nem panaszkodhatunk az idei nyárra - már ami az "igazán rangos nemzetközi sportesemények" hazai előfordulását illeti. Mint egy ideje tudjuk, eloszlottak a viharfelhők a Margit-szigeten rendezendő úszó Eb egéről, s Szegeden is grandiózus kajak-kenu világbajnokság van készülőben.

 • Dzseki és London - Wasárnapi Művész Piac

  Noha már évek óta nagy siker az "ipar szakosok" karácsonyi kipakolása az Iparművészeti Múzeumban, eddig nem következett semmi abból a felismerésből, hogy milyen jó, ha a hazai, fiatal dizájnereket összeengedik egy piacszerű térben a vásárlókkal.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...