• MaNcs 18. évf. 3. sz. (2006. 01. 19.)

  Tornaóra

  Ha annak a megjóslására, hogy ki nyeri a tavaszi választásokat, jóhiszemű és komoly megfigyelő nem is igen vállalkozik, arról, hogy mi fogja eldönteni a küzdelmet, már több "aranyigazság" is közszájon forog a médiatérben. E tézisek érvényét - épp mivel oly magától értetődőnek látszanak - alig is kérdőjelezi meg valaki: pedig időnként érdemes lenne, ha másért nem, személyes, mentális...

  2006 / 3
 • Karácsonyfa és alsónaci

  A 2005-ös karácsonyt a közszolgálati tévé nézői reggelenként régi kedvenceikkel tölthették: Gyurcsány Ferenc turnéra indult Anyám, Katus című, a 168 "ra karácsonyi számában megjelent cikkével. Orbán Viktor pedig folytatta a Blikkben és a Reformban az ünnep előtti napokban abszolvált adventi különszámát, csak ezúttal az ott használt, enyhén gyűrött csíkos helyett az Országgyűlés plenáris üléseiről jól ismert kockás ingben mutatkozott.

 • Puskák és Galambos

  Nem, nem és nem szabadulhatunk hát a sok-sok mocsoktól, amit a pártállami múlt igencsak kezdetleges és részleges feltárása eddig a nyakunkba zúdított.

 • Kátyúból nem lesz szalonna

  Épp hogy túljutott fénykorán a Magyar Vizsla sztorija (már ott tartanak, hogy milyen márkájú lábbelit visel a miniszterelnök, s ha nem olyat, akkor mér' nem ilyet), azt hihetnénk, ennél már nincs lejjebb.

 • Nőnek az esélyek - Elnökválasztás Chilében

  Meglepetésről nincs szó, bár kétesélyes volt a küzdelem. Chilének - Dél-Amerikában elsőként - egy 54 éves nő lesz az államfője, aki joggal állítja, hogy a saját élettörténete összefonódott az ország utóbbi harminc évének történetével.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • "A dzsessz Picassója" - John Szwed: So what - Miles Davis élete (könyv)

  A dzsesszkönyvkiadás Magyarországon nagyon sovány, így ha valami megjelenik, már repes a lelkünk. De ez a könyv ezen túl is minden szempontból teljesen rendben van. Kemény fedél, jó fordítás, tudós igényű jegyzetanyag, diszkográfia, és még a köszönetnyilvánítást is tanítani kellene.

 • Hitparádé - Pajor Tamás: Önök érték (lemez)

  Tán megbocsátják nekem, de kb. tizenöt éve, a lemez nélküli - viszont a főhős akaratától függetlenül mp3-ban tovább élő -, örökkévalóságra ítéltetett Neurotic antitéziseként az Úr üzenetét hirdető Amen első jelentkezései (Amen; A Föld Show-ja) óta nem kísértem figyelemmel Pajor Tamás működését.

 • Rocketno - Csík zenekar: Senki nem ért semmit (lemez)

  "Régi vágású, paraszti muzsika Erdélyből, aztán a Tiszán innen s a Dunán túl, csupa-csupa tiszta, s mégis, ma már egyre nehezebben fellelhető forrásból.

 • Velszi bárdolatlanok - Justin Kerrigan: Human Traffic (film)

  Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, gondoljunk csak vissza: milyen volt az a nap, amikor minden sikerült, minden összejött? Amikor mindenki ránk figyelt, amikor mindenki észrevette a sikereinket. Mit akartunk akkor? Mi jött össze, s mire mentünk vele?

 • Dobozból dobozba - Böszörményi Géza: Az utolsó tánctanár; Hungarian Dracula (film)

  Tizenöt évvel a rendszerváltás után abban a megnyugtató hitben éltünk, hogy mára minden bezárt filmet kiszabadítottunk a dobozból. Aztán a tavalyi filmszemlén kettő is felbukkant a múltból. Böszörményi Géza a televíziónak szánta őket, ami még a filmnél is szigorúbban ellenőrzött terep volt, így kötött ki Az utolsó tánctanár és a Hungarian Dracula az egyik doboz helyett a másikban.

 • Nem kém - Fernando Meirelles: Az elszánt diplomata (film)

  Rangos eseményhez van szerencsénk, mint mindig, amikor elhivatott filmművészek bíbelődnek a könnyű műfajjal. A mozijegyre ugyan nincs rányomtatva, hogy udvarias arcot kérünk, mégis szinte kötelező a megilletődöttség, ha urak és úrhölgyek mennek le thrillerbe.

 • Fingerpaint - Kiss Csaba: Tahiti (színház)

  A darabot a Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdiójában mutatták be - ez egy színházgyár, nagyüzem, előadások készülnek futószalagon, a nagy számok törvénye alapján előforduló kevés számú találattal, és szükségképpen rengeteg selejttel.

 • Agit-Propp - Propp: A varázsmese történeti gyökerei (könyv)

  Minden tudományágnak megvan a maga bibliája. A folkloristák minden bizonnyal Vlagyimir Jakovlevics Propp két, talán legjelentősebb dolgozatát, az 1975 óta magyarul is olvasható A mese morfológiája és a nemrégiben megjelent A varázsmese történeti gyökerei című munkáját tartják az éjjeliszekrényen.

 • Rokon szakmák - Ralph Fiennes színész

  Tiszteletbeli magyar, ő játszotta Sonnescheint A napfény ízében, Almásy Lászlót Az angol betegben. A Schindler listája, a Kvízshow, a Strange Days, A maconi gyermek sztárja e héttől John Le Carré regényének adaptációjában látható.

 • Homoklapátolás - Standeisky Éva történész

  Gúzsba kötve címmel jelentette meg közel húsz év során írott tanulmányait a kulturális - elsősorban az irodalmi - elit és a pártállami hatalom viszonyáról.

 • A lóvé tett város - Budaörs

  Az ország legfejlettebb települése az áthaladó autós felől nézve hatalmasra duzzadt falu. A domboldalak viszont jómódú kertvárost sejtetnek. Tízezres nagyságrendben fordulnak meg naponta emberek a huszonötezer lakosú kisváros területén anélkül, hogy ez feltűnne nekik, miközben az M1-M7-es autópálya két oldalára felfűzött áruházakban vásárolnak.

 • Intenzív mozdulatok - Bicskei Bertalan labdarúgóedző

  Annak az ifjúsági válogatottnak volt a szövetségi kapitánya, amely a magyar futball egyik utolsó komoly nemzetközi sikerét érte el. Ifjúsági Európa-bajnokok lettek 1984-ben. Akkoriban dolgozták ki azokat a szakmai módszereket, melyeknek nyomán modern futballról beszélhetünk.

 • Lézerkard Braille-írással - Star Wars Expo Párizsban

  A plakáton a Cité des Sciences et de l'Industrie sötétségbe borult komplexuma felett járőrözik a három egységből álló birodalmi TIE fighter kötelék a bejáratnál, a hangzavarnak tűnő ordibálás odabent, a félhomályban wookie-halandzsává változik.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...