• MaNcs 18. évf. 38. sz. (2006. 09. 21.)

  Nem esik messze az apjától (A reformok és a globális paradigmaváltás)

  Háromfelől is zúdul az áldás Mária múltat s jövendőt megszenvedett népére. Cipelnünk kell a konvergenciaprogramban testet öltő költségvetési megszorítások meg a reformpakk terheit (egészségügy, felsőoktatás, nyugdíj, adó, közigazgatás), s emellett a Nemzeti Fejlesztési Tervvel induló mindenféle beruházások borzolják majd a kedélyeket.

  2006 / 38
 • Zavargások

  Ez a lap a szoclib koalíció előző négy évéről nemigen állított mást, mint a kormányfő most nyilvánosságra került szövege, mi legfeljebb kevesebbet káromkodtunk és differenciáltabban érveltünk.

 • Keresztények közt az igazak

  Salkaházi Sára tanúságtétele

  Szeptember 17-én, vasárnap a budapesti bazilika előtt boldoggá avattak egy apácát, mert 62 éve mártírhalált halt a felebaráti szeretetért.

 • A főbíró és a nyilvánosság: Védő kar

  Az elmúlt időszakban a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke több, a posztja presztízsét kikezdő közéleti konfliktusba keveredett. Bírósági és más forrásaink egyöntetű véleménye szerint Lomnici Zoltán elsősorban magának tehet szemrehányást: hivatalba lépése óta energiája javát a bíróságok, illetve a saját tekintélyének megóvására, polírozására fordítja, így igyekezve biztosítani sikerét a két év múlva esedékes (újra)választáson.

 • Kísérletek az etnobiznisz megfékezésére

  Kőgörgetés felfelé

  Október 1-jén a települési önkormányzati voksolással párhuzamosan zajlik a kisebbségi önkormányzatok megválasztása.

 • Körös-parti pártviadalok: Megszokott arcok

  A Viharsarok három nagyobb városában - Gyula, Orosháza, Szarvas - a szokásos MSZP-Fidesz párharc zajlik. A megyeszékhelyet, noha liberális sasfészeknek korántsem tekinthető, tizenhat éve szabaddemokrata polgármester irányítja.

 • Tüntetés és zavargás a májusi Gyurcsány-beszéd ürügyén: Balatonöszödtől a Szabadság térig

  Egy eddig titkos, de a múlt vasárnap kiszivárgott beszéd miatt másfél nap múltán zavargások törtek ki a fővárosban. Az ellenzék a kormány lemondását követeli, a miniszterelnöknek ez esze ágában sincs, a kontroll alól kikerült szélsőjobb viszont elpusztította a tévészékház egy részét.

 • "Shakespeare is kevés lett volna" (Eörsi László történész)

  Idén az ötvenedik évforduló okán sok szó esik az 1956-os eseményekről, ám a kötelezően letudott ünnepi megemlékezések és az aktuálpolitikai felhangok aligha könnyítik meg az árnyalt véleményalkotást. A témakör elismert kutatóját erről, vagyis a hiteles történeti rekonstrukció nehézségeiről, valamint a forradalom résztvevőiről, 1956 mártírjairól, a megtorlások áldozatairól kérdeztük.

 • XVI. Benedek vitatott kijelentései: Ex cathedra

  Joseph Ratzinger tavalyi megválasztása óta úgy istenigazából most vonta először magára a nagyvilág figyelmét. Németországi látogatásának egyes mondatai éktelen haragot váltottak ki az iszlám képviselőiből, s e kínos affért a jelek szerint XVI.

 • A romániai magyarellenes incidensek és a sajtó: Hír és verés

  Egymást követő hullámokban érkezett a vajdasági, a szlovákiai, majd a romániai "magyarverések" híre, melyek közül a romániai atrocitásokról szóló tudósítások voltak a legváratlanabbak. A Vajdaságban még rendezetlenek az etnikai konfliktusok, "hagyománya" van a háború után az erőszaknak.

 • Svéd arcél (Nicke Borg - Backyard Babies)

  Hogy a közelmúlt legizgalmasabb rockzenei irányzataiból mi jutott el a magyar színpadokig, azt elég kínos volna áttekinteni, de szombat este legalább az északi kör megnyugtatóan bezárult: a Backyard Babies fellépésével immár a skandináv rakendroll összes vezérzenekara tiszteletét tette nálunk.

 • Diszharmónia (Hangfoglalás)

  Több mint ötven koncert, egy sor konferencia és több szekérderéknyi kiállított hangszer - papíron ilyen frankón mutat a csütörtöktől szombatig lefutott első magyar zenei szemle mérlege. A Jövő Házában ugyanakkor a keserűségért sem kellett a szomszédba menni.

 • A 10. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás

  Helyszíni mustra

  A velencei nemzetközi építészeti kiállítás fennállásának 26 éve alatt a tündöklő sztárok és bravúros formák kifutója lett. Az építészeti divatbemutató hagyományától az idei Mostra az első alkalommal tér el.

 • Ördögimádók Szarvason: Sátán hátán

  "Egy állatnak mindegy, hogy miért vágod el a torkát. Tökéletesen érdektelen a számára, hogy vasárnapi ebéd lesz-e belőle, vagy égő áldozat Lucifer oltárán. Egyébként mi nem áldozunk macskát" - állítja a pár hónapja üzemelő sátánista honlap szerkesztője, aki elsődleges céljának a tájékoztatás mellett az egyházzá szerveződést tartja.

 • '56-os kiállítások: A tukán mögött, jobbra

  Tulajdonképpen jó az ötlet, kedves a szívnek a vízió: nézelődő, lapozgató, iddogálva beszélgető látogatók zsonganak egy hatalmas, lazán osztott térben, amelyre nem tolakodóan, hanem a kíváncsiságot birizgálva ülepszik rá az átélendő komor idők hangulata.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...