• MaNcs 18. évf. 40. sz. (2006. 10. 05.)

  Vissza a kamuba (Az őszödi beszéd némely értelmezéséről)

  Amikor Karl Marx és Friedrich Engels 1848-ban közhírré tette a kommunizmus kísértetével kapcsolatos hipotézisét, és a forrongó Európa összes feszültségét osztályháborúnak nyilvánította, a taktika dolgában szemmel láthatóan tévedett, esetleg füllentett - elég csak a hazai ügyekre gondolnunk.

  2006 / 40
 • Orbán rohamra indul

  Nem betojni. Nem mintha a lapzártánkig szerkesztőségünkbe érkező hírek a két koalíciós frakció helyzetelemzéséről, gondolkodásáról és általános állapotáról másra engednének következtetni - amennyiben a kormányfő támogatottsága a kedd délutáni frakcióülés után biztosítottnak látszik -, de ennél jobb ötletünk nincs.

 • Tony Blair távozóban: Ráuntak

  Három választási győzelem után nemcsak Nagy-Britannia, de saját pártja is a brit kormányfő távozására vár. A nagyrészt sikeres kormányzás után a lelépés kevésbé ígérkezik dicsőnek, mint ahogy a kormányfő szerette volna.

 • Grúzia vs Oroszország: A kémek börtöne

  Lapzártánk idején Grúzia elengedte - helyi szóhasználattal: kiutasította - azt a négy orosz tisztet, akit még a múlt héten vettek őrizetbe kémkedés vádjával a tbiliszi hatóságok. Hogy ezek után mi történik a grúz ásványvízzel, a grúz mandarinnal és néhány kisebb etnikummal a térségben, egyelőre kérdéses.

 • Sikertelen a fehérvári kórház "privatizációja": Nem üzlet

  Érvényes pályázat hiányában a megyei önkormányzat nyakán maradt a székesfehérvári Szent György Kórház üzemeltetése. Jobb híján a közgyűlés kész tárgyalni a városvezetéssel, de nehezen hihető, hogy a két önkormányzat elő tudná teremteni a fejlesztésekhez szükséges milliárdokat.

 • Többes jelölés: Mi a hézag?

  Jogértelmezési káoszt okozott a helyhatósági választásokról szóló törvény pontatlanul megfogalmazott passzusa. Néhány szemfüles szervezet ezt kiszúrta, s a töredékvoksokra utazva egy választókerületen belül több jelöltet is állított.

 • A koalíció az önkormányzati választás után: Túlélési kényszer

  Nemhogy enyhítette volna, inkább fokozta a politikai válságot az önkormányzati választás: a kormánypártok súlyos veresége után a Fidesz a számára legtöbbet, a kormányfő, de inkább a kormány távozását akarja elérni, ám egyelőre sikertelenül.

 • Polgárok Háza: Megállni tilos

  Urnazárás előtt a Polgárok Házának szűk utcája még izgalmakat ígér. A józsefvárosi díszletbe óriás közvetítőkocsik, népes stábok fészkelik be magukat, valószínűtlen mennyiségű kábelköteg tart a Fidesz-főhadiszállás ablakain át az irodák felé: az új megfigyelési ügy a szemünk láttára bontakozik ki.

 • MSZP-székház, Tarlós-sátor: Az élet máshol van

  Lagymatagon indul az éjszaka a Köztársaság téren, noha ezúttal két politikai-választási tömörülés is itt állomásozik. A tér szélén felvert Tarlós-sátorban alig pár tucatnyi váltig elkötelezett független üldögél a padokon, s nézi az óriáskivetítőn a HírTv műsorát a kedélyesen maszopozó Csintalan Sándorral.

 • Választás után: Meglepetések nélkül

  Lapzártánk idején az ellenzék vezére éppen az új országgyűlési választások kieszközlésén ügyködik nagy erővel - az ő logikája szerint ugyanis ez lenne a múlt vasárnapi önkormányzati választás természetes folyománya.

 • "A nyitrai ügy egy tünet" (Göncz Kinga külügyminiszter)

  A "katasztrófakoalíciónak" titulált pozsonyi kormány megalakulása után a magyar-szlovák viszony néhány hét leforgása alatt a mélypontra zuhant. A nyilatkozatháború során Budapest a magyar kisebbség jogait féltve az európai értékek mellett szállt síkra, míg Pozsony azzal vádolta a magyar kormányt, hogy uniós kapcsolatai és az MKP segítségével Szlovákia elszigetelésére játszik.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Kék vér - Mastodon: Blood Mountain (lemez)

  Van egy pár visszatérő elbeszélési séma a rocktörténetben: ilyen például a hosszabb underground pályafutás után egyszer csak "nagy" kiadóhoz szerződő zenekar hanyatlástörténete, amely ezzel hirtelen megindul a képzeletbeli művészi lejtőn.

 • A legújabb retró - Marsmobil: Minx (lemez)

  A most 41 éves Roberto Di Gioia immár huszonegy éve él Münchenben, ám ez nem jelenti azt, hogy söröskriglivel a kezében jött volna a világra.

 • A dalok, nem a dalnok - Bonnie 'Prince' Billy: The Letting Go (lemez)

  Johnny Cash utolsó, az American kiadó lemezsorozatához készített felvételein a számos megrázóan szép pillanat közül az egyik legszebb, amikor a hetvenéves countrylegenda az I See A Darkness című számban a sötétség közeledtéről dalol bivalyerős baritonján, már halálos betegen.

 • Egy csoda - Bartók, Kurtág, Kocsis, Ránki (koncert)

  A tüntetések őszét éljük: a Bartók halálának 61. évfordulójára rendezett koncert is ezzel indult, noha mindössze egyszemélyes volt: amikor a minisztériumos Schneider Márta megjelent a pódiumon, hogy elmondja idevágó beszédét, az amadindás Rácz Zoltán felugrott és "Én ezt nem hallgatom!

 • Töredékek - Shlomo Mintz Bartók-estje (koncert)

  Meglehetős csalódást okozott Shlomo Mintz és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fellépése. Pedig első pillantásra már a műsor-összeállítás is kuriózumot ígért. Ha jobban megnézzük, kiderül, hogy a bartóki életút szélső pólusaira kifeszített program elég problematikus.

 • Igazgatói rendezés - Bertolt Brecht: Koldusopera (színház)

  Brecht ezúttal nem forog a sírjában, hanem táncra perdül örömében: győzött a síron túlról.

 • Még Picasso is (Patrick Wilson színész)

  Az Alamo volt a legelső filmje, az Angyalok Amerikában naiv homoügyvédjeként futott be, Az operaház fantomjában dalolt, most pedig a Cukorfalatban küzd, hogy ne vágják le a golyóit. Októbertől Koltai Lajos rendezésében forgat Long Islanden.

 • Kíváncsiság, kockáztatás

  Tizenöt év alatt a kortárs magyar képzőművészet egyik legfontosabb kollekciójává nőtt Pados Gábor és Pajor Zsolt privát mániája, az Irokéz Gyűjtemény.

 • Funkció és örömelv (Design Hét, Budapest, szeptember 25.-október 2.)

  Egy csupasz, izmos férfitestet ábrázoló David-festményrészlettel díszített hűtőszekrényajtót bámulok, és elképzelem, ahogy a látvány a tervezői intenciónak megfelelően jó és egészséges ételek behűtésére, továbbá önmagam fitten tartására ösztökél, miközben élvezem, hogy otthonomban szórakoztatom a barátaimat.

 • Könnyűbulvár (Paál Cili: Partitájm)

  Fenti mű nyilvánvalóan afféle egyszer használatos, nyár végi olvasmány gyanánt akart berobbanni a pénztárcákba. Mint bulvárízű szatíra a honi "feslő tízezer" mindennapjairól.

 • Artiszta (Bódis Kriszta: Artista)

  Egy tizenhárom éves kislány felmászik a vastraverzen, és áramütés éri. Szörnyethal, de nem egy pillanat alatt: öt napig gyötri a szörnyű halál a vízágyban, ahol vakon, nyakig befáslizva, felpuffadt testtel, tőből amputált karokkal fekszik, az anyja után hörögve, kómában.

 • Balhitek helyett (Paul Lendvai: Forradalomról tabuk nélkül - 1956)

  Az idei, már eddig is megannyi elkedvetlenítő mozzanattal tarkított emlékévet alighanem a könyvek fogják majd megmenteni. Mert alakuljon bármily kisszerűen és émelyítően az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója (emlékművekkel és ellenemlékművekkel, no meg szánalmas és torz újrajátszási kísérletekkel), a frissen megjelent történeti munkák mégiscsak viszszaadnak valamit az oly könnyedén elherdált nemzeti méltóságból.

 • Nagylétünk nagy temetője (B. Szabó János /szerk./: Mohács)

  Már a városnév erős és kiterjedt asszociációkat kelt - Mohácsról s persze a csatáról mindannyiunknak vannak olvasmányemlékei, gondolatai: a Mohács-mítosz kitörölhetetlenül bennünk lakozik.

 • A turkana beteg (Régi Tamás: Nomádok között Kelet-Afrikában)

  Ha valaki kenyai szafarira vágyik, netán vadászni indulna az etióp szavannákra, és ehhez megbízható idegenvezetőket keres, nem Régi Tamás könyvéből fogja kiválasztani a kényelmes szállodákat, a kapitális trófeát ígérő helyeket.

 • Pityer incognita (Szentpétervár. National Geographic - Városjárók zsebkalauza)

  A térképészeknek ma ismét sok dolguk lenne, ráadásul nem is távoli földrészeken, hanem itt, a közelben.

 • Egy kávé mellé (Berlitz zsebkönyvek - Bécs)

  Köztudott, hogy az útikönyvek hajlamosak sorozatba rendeződni, az első ilyet a német Karl Baedeker indította az 1800-as évek közepén.

 • Járt utakon

  Feketéné Kordé Katalin: A Balaton és környéke

  A Panoráma útikönyvsorozat 1957 óta meghatározó szereplője e speciális piaci szegmensnek.

 • Bátraké a szerencse (Nagy Balázs - Szabó Ödön: Magashegyi túrák a Balkántól Perzsiáig)

  A cím alapján a CIA-zsebkönyvek bővített kiadásának gondolnánk, martalócok, partizánok és haditudósítók kedves olvasmányának.

 • Életünk végéig (Franciaország)

  Franciaország olyan nagy és sokféle, annyi látni- és átélnivalóval csábít és szippant magába, hogy mindezt egyetlen kötetbe foglalni szinte lehetetlen vállalkozás.

 • Útikönyvkiadás Magyarországon: Kicsi, de erős

  A hazai útikönyvpiac ma sokszereplős, ráadásul meglehetősen differenciált. Az évi könyvmennyiséghez mérve ugyanakkor csak egy apró szeglete a piacnak, ahol egy szezonban a legerősebbek sem értékesítenek több tízezer példányt.

 • München - Oktoberfest

  Ötsörös túlerő

  1810. október 12-én rendezték I. Lajos bajor király esküvőjét a Sachsen-Hildburghausen házból származó Theresie hercegnővel, ebből az öt napig dúló, népünnepéllyé fajuló eseményből nőtt ki az Oktoberfest Münchenben.

 • Pákozdi csata, 2006: Hajrá, honvéd!

  A hétvégén ismét megtekinthettük az 1848-as szabadságharc híres ütközetét. A Velencei-tó északi partján található csatateret huszárok lepték el, zengett, dörgött az ágyú, csattogott a kard, és természetesen a lelkesedés sem maradt el.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...