• MaNcs 18. évf. 42. sz. (2006. 10. 19.)

  Pofára osztott szólásszabadság (A rendőrség és a demonstrációk)

  Páros lábbal tiporja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az állampolgárok szólásszabadsághoz, szabad gyülekezéshez fűződő alkotmányos jogait, amihez a katasztrofálisan gyenge gyülekezési törvény remek lehetőséget biztosít a számára.

  2006 / 42
 • A titkos PAKSaméta (Az atomerőmű és a nyilvánosság)

  Mostanában rendszeresen azt kérdezik tőlem ismerőseim: "Most mi van ezzel az uránlevessel Pakson?" Én meg széttárt karokkal csak azt tudom mondani: mi minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megtudd. Leírom hát, amit tudok, és amit nem tudok.

 • 4 Vicc

  Azon, hogy a visegrádi négyek múlt heti csúcstalálkozója észrevétlenül tűnt el úgy a magyar politika, mint az unió látóköréből, nem csodálkozunk. Sőt, egy kicsit még örülnünk is kell, jobb, ha a művelt világ most nem néz ide, hátha nemsokára összeszedjük magunkat.

 • A feladott forradalom

  Az 1-es metrót máig is "millenniumi földalatti vasútnak" hívjuk. Mert ez a neve, becézve: "milfav". Ennyi biztos, hogy megmaradt a millennium ünnepéből, persze más is.

 • Észak-Korea és szomszédai: A robbantás után

  Ezúttal lendületesen működött az ENSZ-diplomácia. Öt nappal azután, hogy október 9-én Észak-Korea beszámolt első föld alatti atomrobbantásáról, a Biztonsági Tanács már meg is szülte egyhangú elítélő határozatát.

 • Vita a jogalkotás nyilvánosságáról: Adagolt adatok

  Mikortól tekinthető egy jogszabálytervezet közérdekű adatnak, hol húzódnak a döntés-előkészítés és a törvényalkotás nyilvánosságának határai - ezeket a sarkalatos kérdéseket feszegeti az igazságügyi tárca és egy civil szervezet között zajló per, amelyben első fokon a civilek győzedelmeskedtek.

 • Kis pártok önkormányzati eredményei: Struggle for life

  Az önkormányzati választás után az SZDSZ az M0-s körgyűrűn belülre szorult, az MDF viszont országosan tovább erősítette pozícióit - egyre többször hallani-olvasni e sommás véleményeket. Csakhogy a tények a fenti állítás mindkét elemét cáfolják.

 • "Én tényleg kiszállok" – Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke

  Pár órával az önkormányzati választási vereség után bejelentette: a párt jövő márciusi küldöttgyűlésén nem indul az elnöki posztért. A stallumért a hírek szerint Fodor Gábor és Kóka János mérkőzik majd meg.

 • Az egészségügyi reform nyitánya: Brutális belépő

  Mivel nem tört fel olaj a magyar anyaföldből, a kormány múlt heti javaslata megkísérli megfogni a nekilódult gyógyszerkiadásokat. Ehhez megértést és egy kis pénzt kér a betegektől, megrendszabályozza az orvosokat, és kérlelhetetlenül megmogyorózza a gyártókat.

 • Koalíciós alku a fővárosban: Névsorolvasás

  A két frakció belső egyensúlyát és a koalíciós többséget egyszerre biztosítani - ezt célozzák az MSZP és az SZDSZ fővárosi koalíciós tárgyalásai. Strukturálisan és személyeiben is átalakul a várost irányító Demszky-stáb.

 • "Végig a felelősségről beszélek" (Peter Pazitny közgazdász)

  Õ a magyar egészségügyi kormányzat titokzatos szlovákiai embere, a két éve elkezdett szlovák egészségügyi reform megalkotója (párban Rudolf Zajac exminiszterrel). Míg 2002-ben az ország államháztartási hiányát a GDP 0,9 százalékával növelte az egészségügy, mára alig termel deficitet, a gyógyszerkiadások pedig 36 helyett 33 százalékot visznek el a gyógyító-megelőző kasszából.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • World music: most (lemez)

  nagy mák, hogy legalább leakasztható pár fölöttébb barátságos album, különben olyan nyamvadtnak tűnne minden...

 • Császár és király - Mozart: Titus kegyelme (koncert)

  A rövid életű Titus császárt, aki - hasonlóan a kiscserkészekhez - csak akkor volt boldog, ha teljesítette a napi jó cselekedetét, már az ókorban a tökéletes uralkodó mintaképeként tartották számon.

 • Budapesti Õszi Fesztivál: Térey, Téreusz, Dionüszosz

  Térey János hangütéseket keverő, akadémikus álorcában pimaszkodó, az irodalmi tradíciót bekebelező, technikás, közhelyekkel sem óvatoskodó költészetének 2002 óta halmozódó darabjait jelentette meg Ultra című kötetében (Magvető, 148 oldal, 1990 Ft).

 • Parasztbarokk - Carlos Reygadas: Mennyei háború (film)

  Amikor a rendező első filmje, a Japán elején a férfi elhagyja a várost és vidékre megy, megfogalmazódik a kérdés: de vajon mi történik azon az autók lámpáitól pirosló helyen? Reygadas második nagyjátékfilmjében erről beszél.

 • Egy a vége - Roger Ebert: 100 híres film (könyv)

  A szerző személyében szakmája sztárját, az amerikai filmkritikaírás befolyásos megmondóemberét tisztelhetjük.

 • Csontváz a szekrényben - Eldridge: Az ünnep (színház)

  És nem is egy, hanem egész csontvázhadsereg dől ki a szekrényből, amikor a dán Hansen família a családfő ötvenedik születésnapját ünnepli. Hazajön a három felnőtt gyerek, turbófokozaton működik a személyzet, kicsípve mindenki, még a terített asztal is - becsípve meg csak később lesznek.

 • A mese mélyén - Az árnyék - Hans Christian Andersen meséi Günter Grass szemével (könyv)

  Fogalmam sincs, mi mehetett végbe Günter Grass fejében, amikor megkapta a felkérést, hogy 2005-re szerkesszen kötetet Hans Christian Andersen születésének 200. évfordulójára a különös életű dán meséiből, és készítsen illusztrációkat az ünnepi kiadáshoz;

 • A krumplileves mögött (Új könyvek Kádárról)

  Hasonlították Macbethhez, Learhez és Übü királyhoz, s ítélték már európai látókörű bölcs államférfinek éppúgy, mint vértől iszamos kezű sutyeráknak. Kádár János tagadhatatlanul markáns és izgalmas történeti alak, s mint ilyen, ez idáig az utolsó a magyar históriai személyiségek sorában.

 • Bartók, a mi Miki egerünk (Uri Caine)

  Október 4-én végül is Hungarian Project címmel adott koncertet zenekarával a Trafóban Uri Caine amerikai zongorista-zeneszerző. Az eredetileg Bartók-estnek elgondolt koncert felépítését nem jószántából változtatta meg.

 • A negyvenedik vámpír (Marcel Iures színész)

  Románia sztárszínészét színpadon Shakespeare-alakításai, filmen seregnyi hollywoodi rosszfiú-szerep tették ismertté. Játszott vámpírt Neil Jordannál, terroristát George Clooney oldalánés nácit Bruce Willis háborús filmjében, de ott találjuk a nevét a Mission Impossible és Coppola legfrissebb filmjének stáblistáján is.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...