• Írók a szellemi jobbulásért

  Van író, aki szeret politizálni, és van, aki nem. A Magyar Írószövetség (maradék) tagjai, úgy látszik, mind szeretnek, ugyanis a választmány 2006. október 16-án kihirdetett politikai nyilatkozata mindannyiuk nevében beszél.

 • A mű forog (Sütő András és az erdélyi magyar politika)

  Sütő András emlékének nemcsak az erdélyi, de a magyarországi politikai és kulturális élet is mély tisztelettel adózott. A gyászszertartáson Szili Katalin Lezsák Sándor és Csapody Miklós között foglalt helyet, az íróra való emlékezésben egymásra talált Németh Zsolt és Dávid Ibolya, a magyar baloldal és a magyar jobboldal.

 • Új utakon

  A Fidesz hétfőn bejelentett és kedden az Országos Választási Bizottságnak (OVB) már be is terjesztett népszavazási kezdeményezése egyrészt a korábbi taktika kudarcának beismerése, másrészt az eddigi stratégia folytatása új és ezúttal jobbnak tűnő eszközökkel.

 • Dühöngők

  Most talán vége lesz, egy darabig legalábbis. Kik és miért csinálták a hétfői balhét? Nehéz kérdés, nem véletlen, hogy a külföldi elemzők csak találgatnak. A "megszorító intézkedésekkel", vagy akár a megszorító intézkedésektől való félelemmel, netán az általános kelet-európai rosszkedvvel magyarázni azt, hogy miért vadul meg pár ezer ember egy napsütéses őszi hétfőn, az értelmetlenségig elnagyolt indoklásnak tűnik.

 • Reformtervek a nemzetközi labdarúgásban: A Platini-lemez

  Michel Platini benyújtotta pályázatát a legrangosabb európai sportszövetség, az UEFA elnöki tisztségére. A másfél évtizede uralkodó első számú vezetőnek, a svéd Lennard Johanssonnak így hirtelen lett egy vetélytársa.

 • Félidei választások az Egyesült Államokban: Bukóforduló

  A második elnöki terminusát töltő Bush népszerűtlensége szinte páratlan, s a republikánusok által dominált törvényhozás is botrányról botrányra bukdácsolt az elmúlt két évben. November 7-én félidei választások lesznek az USA-ban, s noha a kampány még javában tart, a politikai madárjósok már a 2008-as elnökválasztás esélyeit lesik.

 • "Ami több a szükségesnél" - Rabih Abou-Khalil (koncert)

  Meghitt közelségben, szinte egymáshoz húzódva helyezkedik el az öt zenész az emiatt még hatalmasabbnak tűnő színpad közepén. Mintha nem is a hangszereket, hanem önmagukat hangolnák, tétova foszlányokból, az esetlegesség meggyőző látszatát keltve bontakozik ki az első két, töprenkedő darab.

 • A magyar filatélia virágzása és hanyatlása: Filléres emlékek

  Néhány évtizede valóságos tömegsport volt a bélyeggyűjtés Magyarországon, ma már csupán egy hobbi a sok közül. Kétségtelenül klasszikus szenvedély, de aki a bélyegek értékállóságára, -növekedésére gondolva gyűjtöget, annak csalódást is okozhat.

 • Kihalt fajok: Eltűnik hirtelen

  A fajoknak is megvan a maguk sajátos életciklusa: megjelenésük után van néhány (átlagban tízmillió) jó évük, azután elenyésznek a semmibe.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...