• MaNcs 18. évf. 45. sz. (2006. 11. 09.)
  Hammer Ferenc

  Kétszer, aki gyorsan

  Az olaszliszkai gyilkosság és a nyilvánosság

  Az októberi utcai összecsapások kisöpörték a médiából az olaszliszkai lincselést követő fejleményeket. Ám ettől még mindannyiunkat érint, hogy hogyan tér vagy nem tér napirendre a tragédia fölött a közbeszéd. Az eset három, alábbiakban tárgyalandó szempontja ugyanis közvetlenül összefügg a magyar demokrácia állapotával.

  2006 / 45
 • Uralkodó eszmék

  Európa a jóléti állam bölcsője, a társadalmi szolidaritás gyarapodó intézményeinek kigondolója és működtetője. Joggal büszke erre a modellre, amit irigyelnek és másolni igyekeznek szerte a világon.

 • Forever Young

  A magyar nyugdíjrendszer recseg-ropog - ezzel nem mondtunk újat -, a kormány kétségbeesetten próbálja tömködni a tátongó réseket, mielőtt összeomlana az egész.

 • Zetorral jönnél?

  A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a múlt héten bejelentette: beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben a rendőrség és a fővárosi önkormányzat azon határozatait vitatják, amelyek tervezett budapesti demonstrációjukat megakadályozták.

 • Szaddám Huszein halálos ítélete: Törvényszéki kötéltánc

  A Szaddám Huszein és két társa ellen egy 1982-es tömeggyilkosság ügyében hozott halálos ítéletet, illetve magát a bírósági eljárást Irakban és külföldön is igen eltérő vélemények kísérték a lelkes fogadtatástól kezdve a teljes elutasításig.

 • Magyar-magyar kiegyezés Erdélyben: Különbéke

  "Történelmi" találkozóra került sor Kolozsváron november 3-án: Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke ült tárgyalóasztalhoz. A megbeszélés után közelednek az álláspontok, s ez azt is jelenti: eldőlt, hogyan alakul az RMDSZ stratégiája.

 • Pécsi zűrök az Európa Kulturális Fővárosa program körül: A meccsek alja

  Ember legyen a talpán, aki ma megmondja, mi sül ki a pécsi Európa Kulturális Fővárosa programból. Ki költse a pénzt, és mire? Hogy a város és az ország elkerülje a nagy leégést, a lényeges kérdéseknek ebben a hónapban el kell dőlniük.

 • Polgármester a börtön kapujában: Józsi, hol vagy?

  Körözi a rendőrség Siklósnagyfalu frissen megválasztott első emberét: a szökésben lévő polgármester széke üresen maradt. Kosztics József az egyik legsikeresebb roma érdekvédelmi szervezet vezetője, több száz milliós uniós projekt szervezője.

 • Gyásznapi séta a szélsőjobbal: Szombat esti hagymáz

  "Demszky, takarodj!" - változtat célszemélyt a mintegy 150 tüntető a Teréz körúton a szemből érkező Combino láttán. Egyikük nekifutásból belerúg a villamos oldalába, de egy bőrkabátos-karszalagos demonstrátor leállítja: "Hagyd már, inkább rendőrautókat gyújts fel!

 • "Meg szokták köszönni" (Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány)

  (A nyomtatott lapszám elkészülte után értesültünk arról, hogy Gergényi Péter 2006. december 31-ével nyugdíjazását kérte.)

 • A rendőrség és a zavargások: Attak-kaptak

  Az október 23-án történtekről két egymással gyökeresen szemben álló narratíva uralja a nyilvánosságot. Az egyik szakszerű hatósági fellépésről beszél, a másik rendőrterrorról. Az ünnepnapi zavargások megfékezésének értelmezése a politika erőterébe került.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Nyugvópont - Isis: In The Absence Of Truth (lemez)

  Elmúltak már azok az idők, amikor az Isisról csak a Neurosis viszonylatában lehetett beszélni: mára a bostoni kvintett is ugyanolyan megkérdőjelezhetetlen tekintéllyé vált, mint négy-öt évvel ezelőtt a nagy elődnek tartott kultikus zenekar.

 • Rossz hír (WOMEX 2006)

  Ha Sevillába kell menni a világ egyetlen valamirevaló világzenei vásárára, akkor nem nagyon érdemes szorongani, mert Sevillában lenni jó: októberben isteni a Nap, barátságosak a népek, a város meg pezsgéssel és gyönyörűségekkel teli.

 • Ellenforradalom - Erdőss Pál: Budakeszi srácok (film)

  Volt a 80-as években egy '56-os felfutás, egymást érték a forradalomra hol óvatosabban, hol bátrabban emlékező filmek. Mindegyik személyes történetek, egyéni sorsok által beszélt a kollektív tapasztalatról.

 • Kijutni Németországba - Jafar Panahi: Pályán kívül (film)

  Oroszlán, Leopárd, Majomkenyér - kivételesen nem a KFT együttes egzotikus slágeréből idézünk, hisz mind Arany, hanem a jó nevű rendező magas nemzetközi - ki gondolná, európai - filmdíjait soroljuk; ráadásul a majomkenyérben nem is vagyunk annyira biztosak, inkább Kamera lesz (volt) az.

 • Nyóczker - Zerkovitz-Szilágyi: Csókos asszony (operett)

  Papír előttem és toll a kezembe', és semmi, de semmi sem jut az eszembe - hangzik kedvenc (és életem nehéz pillanataiban rendre eldudorászott) nótám kezdősora, s bár ez a Zerkovitz-sláger nem része a Csókos asszonynak, azért mint muzsikus lélek és bohém fiú örömmel vettem a hírt, hogy egy bő évtizeddel a vígszínházi nagy széria után a mű ismét visszatér a pesti színpadra.

 • Fattyak kora - Joseph Delteil: Jeanne d'Arc (könyv)

  Ezzel az erkölcsileg ma már meglehetősen idejétmúlt kifejezéssel jellemzi Joseph Delteil azt a történelmi korszakot, amelyben Jeanne d'Arc - az örök - megjelent. Az egyszerű parasztlány ténykedésének köszönhetően megkoronázott VII.

 • A történelem szövedéke - Márton László: Minerva búvóhelye (könyv)

  A történelemtudomány és a múlt szemlélete jelentősen átalakult az elmúlt évtizedekben. Hayden White, Lionel Gossmann, Roland Barthes és mások munkásságának köszönhetően egyre kevesebben gondolják azt, hogy a történelem eleve adott faktum volna.

 • Elbikázva

  Martin Scorsese: A tégla

  Azután, hogy kijelentette, rangon alulinak tartja a feldolgozásokat, Martin Scorsese elvonult, és elkészítette a hongkongi illetőségű Szigorúan piszkos ügyek amerikanizált változatát.

 • Elsüllyedt szerzők V.

  Erotikus, katolikus

  Erdős Renée (1879-1956)

  Leginkább az maradt meg róla a köztudatban, hogy szülői könyvespolcokról kilopott regényeit a 20. század közepéig titokban olvasták a középosztály fiatal lányai. Erotikus tartalmukból próbálták kikövetkeztetni, mi várhat rájuk a nászéjszakán.

 • Interjú

  Tízezer felkiáltójel

  Emődi-Kiss Tamás és Papp Tamás - építészek, György Katalin és Horváth Csaba - képzőművészek

  Mi forgott a négy harmincas fejében, miután rájuk szakadt az 56-os forradalom és szabadságharc nemzeti emlékművének megtervezése? Mi lehet a konszenzus alapja 2006-ban? Az i-ypszilon csoport azt is elmondja, miként lett belőle forma.

 • Meg nem valósult metrók Budapesten: A vakondok álma

  A legutóbbi "eredeti tervek" szerint már szeptemberben munkába kellett volna állnia a 4-es metró alagútfúró pajzsának az Etele téren. A munkagép azonban csak október közepén debütált sikerrel - Németországban. A beruházás felelősei szerint a csúszás ellenére is 2009 végére átadják az 1972-ben megálmodott budapesti vonalat.

 • Tudatos vásárlás: A szupermarket fantomjai

  Az ár-érték arány mellett a környezeti és etikai szempontokra is figyelmet fordító tudatos vásárlás Nyugaton trend, nálunk inkább hóbort. De valóban annak kell lennie? Egy tudatos vásárló segítségével mentünk le a közértbe.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...