• MaNcs 18. évf. 46. sz. (2006. 11. 16.)

  Vágybeszéd

  A politikai beszéd természeténél fogva retorikus. Nem tud másmilyen lenni. S bár retorikai irányultság tekintetében nemigen van különbség a magyar jobb- és baloldal szövegei között, azért a legnagyobb ellenzéki erő hívei és ellenlábasai nem alaptalanul érezhetik úgy, hogy a Fidesz-szólam, a Fidesz-frázis azért "valami egészen más".

  2006 / 46
 • Modern Talking

  Foto és fotó

  Ha két dolog egymás mellé kerül, viselkedésük a "társ" fényében gyakran módosul. Ilyen a fizikában a gravitáció (a Föld vonz engem, én lököm a Földet), a biológiában a szimbiózis (a fa hullatja a levelét a gombának, a gomba rohasztja az avart a fának), hogy az emberi társadalomról ne is beszéljek.

 • Pálya a magasban

  A magyarok a spájzban vannak

  "Édesapám sohasem beszélt előre, sohasem jósolt, de amikor elutaztak Párizsba, ő is úgy érezte: nagy lehetőség előtt áll. Olimpiai bajnok lehet. Mondhatni - bár mindig szorgalmasan, lelkiismeretesen készült a meccsekre - most különös elszántsággal várta az ötkarikás játékok kezdetét.

 • Párisi Nagyirodaház (A Divatcsarnok sorsáról)

  A város igényeire érzékeny, nem rövid távon hasznot csiholó ingatlanfejlesztőnek mutatkozott az Orco csoport, amikor a nyáron előállt budapesti terveivel: minőségi építészetet, világsztárokat hoz Budapestre, mozgalmas formákat a kockamonotóniába, színt a szürke tengerbe.

 • Zavar a fejekben (A rendőrség és a szólásszabadság)

  Az október 23-án hajnalban oszlatással zárult Kossuth téri események rég feledésbe merültek már, hiszen a politikusok nap mint nap új ötletekkel jelentkeznek, hogy fenntartsák a személyük, illetve pártjuk iránti közfigyelmet.

 • Amit mondott, amit tett

  A miniszterelnök nem értett egyet, s így a rendészeti miniszter nem írta alá Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány nyugdíjazási kérelmét.

 • A tökéletes bűntény

  Lamperth Mónikának az októberi választmányról kicsent szavai arról biztosították a szocpárt aggódó alsó és felső középkádereit, hogy ne izguljanak, az uniós fejlesztési pénzek fölötti rendelkezés őnekik marad a terrénumuk és privilégiumuk.

 • Nicaragua: Újrafényezve

  Az anarchoid vörös és fekete plázapink-türkizkékké szelídült, a tenyér sem szorul már lendülő ökölbe, hanem parolába simul a vezető üzletemberekkel. Január 10. után majd kiderül, hogy Daniel Ortega valóban össze akarja-e kapcsolni a gazdasági ésszerűséget a tömeges nyomor enyhítésével, a radikális populizmus felé tájékozódik-e, vagy egyszerűen megmarad a hatalmi játékoknál.

 • Gergényi Péter nyugalmazási kérelme: Menne, ha hagynák

  A fokozott politikai indulatok közepette váratlanul nyugdíjazását kérte a rendfenntartásban élenjáró, ám a rendőrség október 23-i fellépése miatt több oldalról is kritizált budapesti rendőrfőkapitány. Megfutamodott volna a fanatikusnak tartott főrendőr?

 • Változnak a nyugdíjszabályok: Jottányit előre

  A nyugdíjrendszer mindkét pillére (a magánnyugdíj-pénztári és az állami nyugdíjbiztosító) roskadozik, és a kettő viszonya is torz. A kormánytervek a legégetőbb problémákat orvosolják, de ez csak az első elemnek egy kis részét érinti.

 • Szerencsejátékok az interneten: Versenyszellem

  Az internetes szerencsejátékkal foglalkozó cégek forgalma évi sok millárd dollár, a regisztrált játékosok száma több tízmillió szerte a világon. A virágzó üzletág azonban a legtöbb helyen ingatag talajon áll: az internetes fogadók tekintélyes hányada olyan országban él, ahol tilos - de jobb esetben is nem volna szabad - így játszaniuk.

 • Koalíció a budapesti közgyűlésben: Ráérős tempó

  Másfél hónap múltán megállapodni látszik az MSZP és az SZDSZ a fővárosi koalícióról. A biztos védekezésre épülő kivárásos taktika meghozta az eredményt: sovány döntetlenek születtek.

 • Energiaipari változások VI. - A távfűtés: Panelcsapda

  Tavasz óta tudjuk: a lakossági gázár-kompenzáció csökkenni fog. A gázár emelése miatt a távfűtött lakásoknál legfeljebb a drágulás mértéke volt kérdéses. A Főtáv november 1-jével 8,4 százalékkal emelt, azzal pedig előre számol, hogy emiatt kevesen zárják majd a szívükbe.

 • "Kirohantak csajozni" (Erő Zoltán építész az új kormányzati negyedről)

  Májusban a Gyurcsány-kormány is elővette a kormányzati negyed gondolatát. A múlt héten lezárult a pályázat, melyen a helyszínekre tett javaslatokat várták. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság a Déli és a Nyugati pályaudvart, valamint a Lágymányosi hídtól délre fekvő pesti Duna-partot ajánlotta.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • K. vagyok én - Pálos György: Sztornó (film)

  Volt egyszer egy film, 1963-ban készült - akkor még senki nem élt, legalábbis mifelénk.

 • Vizuális koki - Pálfi György: Taxidermia (film)

  A háromosztatú film nyitó része játszódhatna akár a megszállt Ukrajna valamelyik apró falujának legszélén.

 • Killing Me Softly - Michele Placido: Bűnügyi regény (film)

  Are you ready, Steve? Ah ha! Andy? Yeah! Mick? Okay - ismerős? Alright fellas, let's go! Így sem: Oh, it's been gettin' so hard / Livin' with the things you do to me, ah ha/ My dreams are gettin' so strange / I'd like to tell you everythin' I see.

 • Éden délen - A Jel Színház előadása (táncszínház)

  Nagy József, azaz Josef Nadj 1980-óta Franciaországban alkot. A pantomimet, a kontakttáncot a keleti harcművészetek és a butoh világával vegyíti, helyenként költői szövegekkel díszíti az előadást.

 • Bándzsi dzsámping - A nagy Sganarelle és Tsa (színház)

  Itt van ez a baromi hosszú gumikötél, a fix végén (elején?), valahol a messzi ködben Moliére Don Juanja, a másikon meg Bodó Viktor az egész társulattal. Ugranak - kisebbet, nagyobbat. Vakmerés kevés van benne, inkább kíváncsi játékosság: szakad-e a kötél vagy csak nyúlik; ja, és hogy mit bír ki az a fix pont.

 • Új személyesség - Bak Imre-festmények, 2006 (képzőművészet)

  Ha csak felületesen is, de átpásztázunk az elmúlt tíz-tizenöt év magyar festészetén, három tendenciát figyelhetünk meg: az egyik egy rurálisnak, egyszerűnek és "ügyetlennek" álcázott, szofisztikált posztkonceptualizmus, másképpen fogalmazva: speciális arte povera némi "vidékies" gesztussal, a "kívülmaradás" attitűdjével pozsgásítva, melynek narrativitása akkor is jellegzetesen kemény, ironikus és paradoxonra építő, amikor nem a jellemző installációs formában vagy assemblage-ként nyilatkozik meg, hanem például rajztanárosan affektált formába burkolózik.

 • Egy teljes élet - Litván György (1929-2006)

  Tudós volt és szabadsághős. Litván Györgyöt ugyanaz a szellemi igényesség és emberi derekasság tette a huszadik századi magyar történelem egyik legkiválóbb kutatójává, mint 1956 imponálóan bátor hősévé. Pózolás és pipiskedés nélkül is meglátszott rajta, hogy nagy ember.

 • Koponyák a piacon: Fejpénz

  Ha egy anatómiát tanuló diáknak szüksége van koponyára, megvásárolhatja valamelyik orvosi szakboltban műanyagból. Igazi emberi koponyához nem lehet hozzájutni Magyarországon, legalábbis legálisan.

 • Alpesi sírajt - Levi: Fut már Jelusic, a bátor

  Bár lapzártánk napján (hétfőn) már Finnország egyik legmenősebb síparadicsomában, Leviben (közel ötven pálya, egy csomó közülük kivilágítható, úgy húsz felvonó - tényleg minden, amit csak el lehet képzelni) Johanna Debreczeni (tamperei karaoke-fenomén) énekel a legelegánsabb szállodában, a hétvégén egyéb természetű "nagy dolgok" is estek ott.

 • Dalból született (Az ibafai pipamúzeum)

  Háromszobányi pipa kedvéért talán túlzás bejárni Tolnát-Baranyát. Tolna, Baranya, sőt Somogy határvidékét - ez a táj a Zselic - önmagáért járja be az ember, mert szépséges, mert változatos, meghitt és megindító az apró, részben halódó, részben lassan kirándulóhellyé alakuló falvaival, hegyvölgyeivel és a csenddel.

 • Stern-jelentés: Farkast kiált

  Ismét újabb fejezetéhez érkezett a globális felmelegedés körüli tudományos és politikai vita: ezúttal egy tekintélyes brit közgazdász, Nicholas Stern tette közzé a maga riasztó előrejelzését. Stern megállapításait sokan üdvözlik, s persze számosan támadják, ahogy az már lenni szokott.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...