• MaNcs 18. évf. 48. sz. (2006. 11. 30.)
  Muraközy Balázs

  Gödörtükrözés

  A Laffer-görbe és a való világ

  Nincs is szebb gazdaságpolitikusi tett az olyan adókulcscsökkentésnél, amely növeli az adóbevételeket! Főleg akkor, ha meg tudjuk győzni magunkat és (nem mellékesen) a választókat arról, hogy ez valóban lehetséges.

  2006 / 48
 • Pálya a magasban

  A Szovjetunyió hőse - a kétéltű ember "Először is oda mintegy magától belekerültél." (Kukorelly Endre)

 • Legkisebb ködös semmis

  Elközönés, búsú (És senki ne mondja, hogy a pill. zűrzavart használom ki távozásra!)

 • 3 a Főnök

  Nagy érdeklődés övezte a legnagyobb ellenzéki párt XXI. kongresszusát. A színpad kör alakú volt. Fölötte egy nemzetiszínű csík futott körbe, ami egyfajta glóriát vont a színpadon állók feje fölé.

 • Bizonyítványosztás

  Immár az MSZP vezetői - Gyurcsány Ferenc és Hiller István - szerint is szükséges a közigazgatási államtitkári poszt visszaállítása. Tavasszal a kormány a közigazgatási reform leglátványosabb részeként szüntette meg ezt a pozíciót.

 • Állóháború Budaörsön: Beruházások előtt

  Kölcsönösen gúzsba kötötte egymást a jobboldali többségű képviselő-testület és az ötödik ciklusát töltő, az októberi voksoláson nagy fölénnyel győztes budaörsi polgármester. Bár a legutóbbi ülésen sikerült megegyezni a bizottságok elosztásáról, az alpolgármester-jelölésben a felek hajthatatlanok.

 • Államvasúti bökkenők XIV.: Váltóhibák

  Jelentős jegyáremeléssel harangozta be a vasútreform egy újabb kezdetét Kóka János, s ehhez új igazgatóságot és elnököt állított a MÁV élére. Mindeközben a tárcának nem sikerült megalkotnia a végrehajtási rendeletek javát a tavaly elfogadott vasúti törvényhez, és megoldatlan a nyáron bezárásra ítélt mellékvonalak ügye is.

 • Tervek a bolgár és román munkaerő fogadására: Szemezgetnek

  Míg a 2004-es csatlakozás előtt a kormány jelentős diplomáciai erőfeszítéseket tett, hogy a régi tagállamok feltétel nélkül fogadják a magyar munkakeresőket, január elsejétől maga is korlátozná a bolgár és a román munkavállalók szabad mozgását.

 • A Siemens-botrány: Wie sagt man a te nyelveden: teszem a zsebedbe?

  Az utóbbi évtizedekben nemigen volt példa arra, hogy egy multinak a kenőpénzek kifizetésére és mozgatására kiépített, évek óta üzemeltetett illegális nemzetközi pénzügyi hálózata lelepleződjék. Most minden jel arra utal, hogy a müncheni államügyészség rábukkant a német Siemens AG feketekasszáira.

 • "A beteg az úr" - Molnár Lajos egészségügyi miniszter

  Az eddig megismert és felemás fogadtatású átalakítások jelentik a tulajdonképpeni reformot, már csak a magánbiztosítók szerepvállalásáról kellene dűlőre jutni. Bár már most látszanak a változtatások előnyei, azért tanulni kell az új szerepeket, és a továbbiakban a permanens reformra is fel kell készülni - tudtuk meg a csapatára módfelett büszke szakminisztertől.

 • "Próbáld elszavalni a Himnuszt!" - Gryllus Dániel - Kaláka

  A Kaláka a hét végén mutatta be Madáretető című új lemezét, amelyen új magyar gyerekverseket játszik.

 • Az emlékezés öröme - Omara Portuondo (koncert)

  Kissé fáradt mozgású, kedvesen tétova idős hölgynek mutatnak be a szálloda halljában - este, a nézőtérről fel sem tűnik, hogy ilyen törékeny és kicsi. Mielőtt bármit is mondhatnék, megigazgatja rajtam a rendetlenül félrecsúszott inget, amikor pedig már egy Dunára néző ablaknál ülünk, a sok mutogatástól puhára gyűrt fénykép kerül az asztalra: nem, nem a színpadon látjuk, zenésztársak gyűrűjében, hanem hétéves unokájával, egy élénk tekintetű kislánnyal, Rocióval, akinek "nagyon jó a hallása, és sokat mozog, ahogy mindenütt a gyerekek".

 • Brooklyn tágul - Woody Allen: Füles (film)

  Most már biztos: a pokolba vezető út Woody poénjaival van kikövezve.

 • Újraértelmezni (Horváth Csaba koreográfus)

  Első, egész estés kortárs koreográfiáját Duhaj címmel tíz éve készítette, aztán létrehozta a Közép-Európa Táncszínházat, amelynek nyolc éven át a vezetője volt. A néptánc felől jött, kortárs táncszínházat gründolt, majd a Forte című darabjával szokatlan módon az esztétizáló tánchoz nyúlt vissza.

 • Fejezetek a Gödör történetéből

  Szelíd alternatív

  Lezárult egy fejezet az Erzsébet téri gödör történetében, hogy Kakuk Judit nincs már. Filep Ákossal négy évig egyensúlyozta a Gödör Klubot egyfajta állandósult létbizonytalanság közepette, mialatt tőlük kőhajításnyira a fővárosi döntéshozók sem a gödör megtartásával, sem az eladásával nem értettek egyet.

 • A posztfeminizmus és előzményei: Anya fürdik, apa főz, együtt lenni jó

  A "forradalmak korát" éljük: majdnem olyan jelentős változások zajlanak a mélyben, mint a 60-as években, csak nem a néhány, tankot elkötő, utcakövet dobáló kölökre kellene gondolnunk. Hanem például a posztfeminizmus másfél évtizedes, a család szerkezetét lassan megváltoztató hódító útjára.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...