• MaNcs 18. évf. 49. sz. (2006. 12. 07.)

  JJ Cale meghalt

  Péntek reggel egy kaliforniai kórházban meghalt John, vagyis JJ Cale, amerikai dalszerző és gitáros. A honlapján található közlemény szerint a szíve vitte el. Van húsz legjobb dala. Vagy negyven. Vagy hatvan. Nagy művész volt, és szeretetre méltó jelenség. Az utolsó előtti lemeze (The Road to Escondido) megjelenésekor írtunk pályájáról.

  2006 / 49
 • A gázai sikátorban

  Régóta készülök írni Gilád Shalitról, az elrabolt tizedesről. Kiszabadulása adná az apropót, arról szólnék, hogy egy visszahúzódó izraeli srác világhírűvé vált, mert túszul ejtették militáns palesztinok.

 • Rosszul használt szavak

  Nyári beszédeiben Orbán Viktor alaposan előkészítette a miniszterelnököt lejárató őszi hazugságkampányt és a kormányváltás követelését. Jó előre felkonferálta a botrányt, ami aztán szeptember 17-én, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésével ki is robbant.

 • Üres terek

  "Mivel Orbánékat a tehetetlenségi erő (vagy saját butaságuk, vagy új B-közepük) változatlanul mind jobbra viszi, a mérsékelt MSZP-ellenes szavazók szabad prédává lettek.

 • A nagy árpisáv

  A Fidesz múlt hét végi XXI. kongresszusán esett gusztusos hepening hatására (borász bátyánk kis táskájából kicsomagolja a szépen összehajtogatott árpádsávos zászlaját; Philip Árpád apánkról delirál; dörgő taps) ismét műsorra került a demokratikus magyar közélet egyik feketekomédiája, hogy akkor most mi is van a nevezetes selyemáruval.

 • Távol tartás: Nem segít a rendőr

  Némi késlekedés után lassan fél éve - július 1-jétől - Magyarországon is létezik a távol tartás intézménye. Egy gond van vele - mondják a családon belüli erőszak ellen küzdő civil szervezetek: a parlament végül egy teljesen kilúgozott változatot fogadott el, amely a családon belüli erőszak legtöbb esetére egyszerűen nem alkalmazható, ahol pedig alkalmazható lenne, ott is hatástalan.

 • Átalakulóban a Magyar Hírlap: Prés alatt

  Több évtizedes történetének újabb válságát éli a Magyar Hírlap. Az újság jövője bizonytalan, kérdés, hogy a médiabirodalmának átszervezésére készülő Széles Gábor meddig hajlandó finanszírozni a százmilliós veszteséget.

 • Telki és az agglomeráció: Lyukak a térképen

  Növekedés vagy fejlődés? Ez ma már nem kérdés az ország egyik leggazdagabb falujaként elkönyvelt, de fejlődéstörténeti öröksége által fojtogatott Telki számára. Végződhet-e happy enddel egy agglomerációs típustörténet?

 • Jelentés a vatikáni szerződés utóéletéről: Az Istennek, ami az Istené

  Salamoni bölcsesség vezérelte jelentésének összeállításakor a vatikáni szerződés eredményeinek és hatásainak vizsgálatára létrehívott bizottságot. Bár a tanulmány nem javasolja a szerződés felbontását, és ajánlásait a konszenzusteremtés szándéka hatja át, nyilvánosságra kerülése után a politikai szekértáborok újult erővel estek egymásnak.

 • Koalíciós haragszomrád Budapesten: Beszédes szeszélyek

  A politikai racionalitással mindenképp ellenkezik az az elhúzódó személyes konfliktus, ami Demszky Gábor és a helyettesének jelölt Gy. Németh Erzsébet között a múlt héten mérgesedett el végleg. A főpolgármester új tisztségviselő delegálására kérte a szocialistákat, mivel nincs bizodalma a politikus asszonyban.

 • Energiaipari változások VII.: Talányos szerződések

  A gazdasági miniszternek (és a kormánynak) a hónap közepéig választ kell adnia azokra az októberi brüsszeli hivatalos levelekre, amelyek a villamosenergia-iparban a hosszú távú megállapodások (htm) felmondását, valamint a szektor EU-konformmá alakítását sürgetik.

 • "Nem tétovázom" (Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője)

  Formálisan még nem jelenti be, de erősen utal rá Fodor Gábor, hogy jövő márciusban indulni kíván a liberális párt elnöki tisztségéért. Az ügyvivő szerint az SZDSZ legfontosabb feladata a jogállam és a szabadságjogok védelme, amelyekért - és néhány más kérdés miatt is - akár konfliktusokat is vállalna a szocialistákkal.

 • A Főgarabonciárius - Határ Győző (1914-2006)

  Nem akad hozzá hasonló a "magyar irodalmi rovarhatározóban". Enciklopédista feneöregként a legkülönfélébb műfajokban alkotott, versbe, regénybe és drámába egyaránt belebrummogva filozófiai mestergondolatainak öszvérbasszusát.

 • Retour de Voks: Felmegy a pumpa

  A kerékpáros közlekedés fejlesztésével kapcsolatos tavaszi ígéretek miatt mentek utcára szombaton, a költségvetési törvény és az uniós források elosztásának vitája idején a Retour de Voks demonstráció résztvevői.

 • Gyalogroham (A hevesi Sakkmúzeum)

  Téveteg kutatásaink nem hoztak eredményt, így hát nem tudjuk, miképpen s miért éppen Heves városában élte élvteli életét a könnyed irigységgel csak Marciként emlegetett személy. Láttunk ugyan homályos utalást a vonatkozó mondás erotikus jelentéstartalmára nézve, de hiába fáj, ki kell mondanunk: Heves nem éppen szexi.

 • Kriptozoológia

  Aki bújt, aki nem

  Baziliszkusz, kiméra, sárkány, troll, molyember, jeti, nagylábú - olyan lények, amelyek léte legalább annyira bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Vagy mégsem?

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Macskakiállítás: Foggal, karommal

  Már-már hagyomány, hogy az egyik legjelentősebb hazai macskatenyésztő szervezet, a Macskamánia Magyar Macska Egyesület (MMME) a Lurdy-házban rendezi nemzetközi versenyét, ám az idei esemény más érdekességet is kínált, törpenyúl-bemutatót, sőt az első hazai macskaagility-show-t.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...