• Amit megeszel (Az átcímkézett élelmiszerekről)

  Amit ma megeszel, megszalaszt holnapra - viccelődik az ismerős állatorvos, pedig nincs jó kedvében. Egyike azoknak az ellenőröknek, akik az elmúlt hónapokban üzleteket, raktárakat kutattak át, találva eközben tücsköt és bogarat, pontosabban olyan élelmiszereket, amelyek közül jó néhányat az ember a kutyájának sem adna oda.

 • A kibicnek semmi sem drága (A kolozsvári egyetemi botrányról)

  Az elmúlt évben sokat hallatott magáról az az erdélyi civil szervezet, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB), amely az önálló magyar állami egyetem újraindítását tűzte ki célul. A gondolatot sokan támogatták, mert - szólt az ultima ratio - az erdélyi magyar kisebbségnek ez alanyi jogon jár.

 • Emlékjelvény

  A holland hadügyminiszter, Henk Kamp december elején kitüntetésben részesítette az 1995 elejétől 1995. július végéig Srebrenicában és közvetlen környékén az ENSZ kötelékében szolgált holland békefenntartó katonákat, a Dutchbat III tagjait.

 • Egy ide, egy oda

  A kormányfő kezdeményezte keddi egyeztetésen - amelynek a bolgár és a román uniós csatlakozás utáni magyar munkaerő-piaci stratégia volt a témája - a Fidesz és a KDNP a meghívás ellenére sem jelent meg.

 • Meghalt Augusto Pinochet Ugarte: Ad acta

  "Nem látom be, miért kellene ölbe tett kézzel figyelnünk, hogy egy ország kommunistává lesz népének a felelőtlensége miatt." Henry Kissinger amerikai külügyminiszter mondta ezt, miután Chilében 1970-ben minimális szavazatkülönbséggel a baloldali Népi Egység (Unidad Popular, UP) elnökjelöltje, Salvador Allende került hatalomra.

 • Tervek a kőbányai sörgyár hasznosítására: Nagy ötlet, nagy pénz

  Noha a főváros X. kerülete éppen az anyagi csőd szélén áll, és nem egyhamar mossa le magáról a Kulcsár-ügyben szerzett rossz hírnevét, abban politikai konszenzus alakult ki, hogy az egykori sörgyári telepet nem kótyavetyélik el.

 • Jakab István Magosz-vezér politikai pályája: Gazdálkodj okosan!

  Jakab Istvánt, a Magosz vezetőjét traktorosok gördítették a közismertségbe 2005 tavaszán, amikor az akkori Gyurcsány-kormány ellen tüntettek. A Felvonulási, illetve a Kossuth Lajos tér között csapatmozgást végző mezőgazdasági vontatókat addigra már jó sokan a Fidesz segéderőgépeiként tartották számon.

 • A közigazgatási reform újabb fordulója: Engedjétek hozzám

  Az újkori magyar demokrácia messze leghatalmasabb terjedelmű, egyszerre töméntelen jogszabályt módosító törvényjavaslatáról határoz lapzártánk hetében az Országgyűlés. A minisztériumok és főosztályaik a hatásköreiket féltik, mások a hatalommegosztás elvéért aggódnak, s a kormány hatalmát növelő pakkot kidolgozó igazságügyi tárcát már mindenki utálja.

 • A 2007-es költségvetés: Papíron már megy

  Különösebb vita nélkül fogadta el múlt kedden az Országgyűlés a jövő évi költségvetés sarokszámait. Még az ilyenkor aktív szocialista lobbikörök is visszafogták magukat.

 • Ördögök - A The Twilight Singers és Mark Lanegan Bécsben (koncert)

  Igazán rokonszenves, hogy Bécs városa az ünnepek közeledtével kellő számú vészkijáratot biztosít azoknak, akik fulladozni hajlamosak az ezeket a napokat beburkoló, zsírosan vaníliaszagú levegőtől - és most nem csupán arra gondolok, hogy ilyenkor városszerte fénylik és forr a bor.

 • Dandypop - Jarvis Cocker: Jarvis (lemez)

  A Pulp énekesét nemigen kell bemutatni: Jarvis Cocker és zenekara a kilencvenes évek egyik legfontosabb viszonyítási pontja volt az angolszász popzenében (egyenrangúan a Blur-rel és az Oasisszel), intellektuálisnak kikiáltott együttese a Different Class (1995) vagy a This Is Hardcore (1998) című alapvetésekkel bekerült a rocklexikonokba.

 • Fájdalommentes bónusz - Faithless: To All New Arrivals (lemez)

  Az új Faithless-lemezhez onnan érdemes közelíteni, hogy a To All New Arrivals lényegében a brit dance banda jutalomjátéka.

 • Van rajta sapka - Steve Reich 70 éves (koncert)

  Ezerötszáz ember jelenlétében (a Bartók-teremben ez telt házat jelent) ünnepelték Steve Reich 70. születésnapját. A "tribute-koncert" második része előtt Kepes András beszélt Reich magyar kapcsolatairól, majd a mester kapott egy középkeresztet.

 • Fölvizezett romantika - Jane Austen: Büszkeség és balítélet (színház)

  Milyen sokat ígérő kezdet! Mintha egy könyv lapjai tárulnának föl a színpadon, és ez rendben lévőnek látszik, hiszen Jane Austen egyik remekművét (melyik nem az?!) - pontosabban annak színpadi változatát adják Győrben.

 • Egyetemes fény - Frank Zöllner: Leonardo da Vinci összes festménye és rajza (könyv)

  Harmincéves, épp most bízták meg Firenzében egy oltárkép elkészítésével, a királyok imádását ábrázolná. A szent családot a megszokottól eltérően igen nagyszámú bámészkodó venné körül; ámulat, hitetlenkedés, hódolat, öröm ülne az arcokon és feszülne a mozdulatokban.

 • Azok a csodálatos hetvenes évek

  Robert Altman, 1925-2006

  Van a sci-finek egy olyan iránya, ami nem távoli galaxisokba visz el háromezer év múlva, hanem itt játszódik miközöttünk, mondjuk, csak harminc év múlva. Mindössze harminc: még látjuk magunkat öregen, öregebben, még felismerjük, hogy a sarki tejivóból luxusszálló lett, a kocsmából benzinkút.

 • "Ich bin ein Ruhri" (Oliver Scheytt, a Ruhr 2010 moderátora)

  Tizennégy éve kulturális tanácsnok Essenben, öt éve egyengeti a Ruhr-vidék útját a kulturális főváros felé. Új metropolis születik.

 • "Éles, mint egy sebészkés" - Linn Ullmann író

  Liv Ullmann és Ingmar Bergman lánya 2002-ben írt Kegyelem című könyvét több mint 30 országban adták ki eddig, és a napokban jelent meg magyarul. A neves irodalomkritikus New York-i tanulmányai után 1990-ben költözött vissza szülővárosába, Oslóba, és ott a vezető norvég napilap, az Aftenposten kolumnistájaként dolgozik.

 • Dialektika - áthatások-átjárások

  Birkás Ákos: Művek 1975-2006

  Mintha meander vonalat követne, úgy érzi magát a magányos kószáló Birkás életmű(metszet)kiállítását nézve: a több mint harminc év anyagából válogatott tárlat dramaturgiájának lényege a fej - vagy inkább arc - metamorfózisának megrögzítése szellemi, technikai és (talán különösen hangzik festészetről szólva, de mégis) erkölcsi értelemben ugyancsak.

 • "Nincsenek maradandó hőstettek"

  Birkás Ákos festőművész

  1941-ben született, a külföldön is ismert - és jegyzett - magyar festők egyike. A közönség főleg emberfejre utaló absztrakt oválisairól ismeri. Mostani életmű-kiállítása viszont a társadalmi valóság iránti növekvő érdeklődését jelzi.

 • Betelefonálós műsorok: "Pénzt akarok adni, kizárólag neked!"

  A műsorvezető "parancsoló domina" és "durcás kislány" alakítása tudja leginkább tárcsázásra bírni a nézőket a betelefonálós játékokban. A "call-tv" műsorok ellepték a csatornákat, a képernyő előtt ülőket kérlelő, fenyegető és sürgető csinos lányok hadarva próbálják elhitetni, hogy itt a nagy lehetőség.

 • Az abortusztabletta Magyarországon: Illegalitásban

  Van egy gyógyszer, ami elvileg forgalmazható lenne. Vannak nők, akik inkább ezt a gyógyszert választanák, mint a műtétet. Vannak orvosok, akik támogatják, és vannak, akik ellenzik. Van gyártó, amelynek feltehetően érdeke, hogy a termékét forgalmazzák.

 • Puskás Ferenc temetése: Kapásból fölé

  A szombati gyásznapon eltemették Puskás Ferencet. Temetésekben és újratemetésekben jártas nemzetünk kínosan túlméretezett s az elhunyt póztalan személyiségétől merőben idegen fölhajtással búcsúzott a kiváló futballistától.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...