• MaNcs 18. évf. 51. sz. (2006. 12. 21.)

  csontzene - Záróra

  "Glücklich ist, wer vergisst, was nicht mehr zu ändern ist!" - dalolják ifj. Johann Strauss örökbecsű operettjében. De hát suta nyersfordításban ("Boldog, ki elfelejti azt, amin már nem lehet változtatni többé") azért mégsem üvölthetjük az utcán, vagy a netán megudvarlásunkra többtálcányi pezsgővel, jól temperált, 1982-es Chateau Petrusszel, norvég lazaccal, gyöngytyúkkal, töltött szalonkával, netán Tournedos...

  2006 / 51
 • Jó szándékú tántorgás - Az Európai Unió 2006-ban

  Valamikor 2004 őszén, nem sokkal az újonnan megválasztott Európai Parlament (EP) beiktatása után összehajolt két fontos férfiú.

 • Ezentúl jók legyetek! :-)

  0. Néhány javaslat, észrevétel, amelyek azonnali, mélyreható, ugyanakkor könnyen végrehajtható és kellemes változásokat igyekeznek előidézni a magyar politikában.

 • Irodalmi szószedet: A filmes adaptáció

  Az adaptáció olyan a filmnek, mint a pályaudvar - elengedhetetlen együttjárás. Irodalmi anyagot vászonra fektetni annyi a filmnek, mint egy orrfújás, gyerekjáték - ez nekünk legalábbis arra jó, hogy a megadott keretek között ne vegyük túl komolyan a feladatot, épp azért, hogy ne váljunk nevetségessé, hisz a tárgyban kötetek sorát tölthetné meg bárki (más).

 • Kinek a botránya? - A teheráni holokauszttagadó konferenciáról

  Az előző holokausztot azért kell letagadni, hogy el lehessen követni az újabbat - nagyjából így összegezhetők az Izrael eltörlését szorgalmazó és atombombát barkácsoló iráni elnök törekvései.

 • Ülni fogtok, latrok!

  Nagyívű szónoklataiban - melyek az utóbbi időben rendre úgy végződtek, hogy hallgatóságának a végén alá kellett írni hol egy chartát, hol egy ívet, hol négy évet - Orbán Viktortól hallottunk már ilyet, de most írásba is adta egy múlt heti interjúban.

 • Sózzunk ocsút a négerekre!

  Németország teljesen tüchtig ország, és eléggé gemütlich is, bámulatosan funkcionál ott minden, másodpercre pontosan érkezik az U-Bahn, az S-Bahn, az Auto-Bahn, és egy csomó olyan Bahn, amire talán betű sincs az ábécében, illetve a pontosan érkező Bahnok számát azért kellett korlátozni, mert már nem maradt elég betű az ábécében (felkészül: Petur-Bahn).

 • Két árverés: Leütötték a Csontváryt

  Az árverés - kivált ha szép és drága festmények kerülnek kalapács alá - tiszta színház. Mármint annak, aki nézi: nem ad el, és nem is vásárol. De ilyenkor, karácsony táján sokan eladnak és/vagy vásárolnak: nekik kész frász, adrenalintolulás.

 • A magánnyugdíjpénztárak és a verseny:

  Korlátolt felelősségű társaságok

  Tudja, hogy miképp sáfárkodik a pénzével az ön által választott magánnyugdíjpénztár? Emlékszik-e még, hogy miért őket választotta, és hogy mi szól ma mellettük? Tudja, mennyit fog a pénzéből viszontlátni, és hogy miben tartják a havi befizetéseit?

 • Állami szén-dioxid-kereskedelem: Füstadásvétel

  Milliárdokat nyert az állam a szén-dioxid-piacon. Másfelől nézve viszont legalább ennyit vesztett is. Akkor most mi is van?

 • Bejegyzik-e a Vér és Becsület utódszervezetét?: Jönnének

  Néhány hét múlva válik ismertté, hogy sikerrel járt-e a tavaly feloszlatott Vér és Becsület vezetőjének próbálkozása egy újabb hungarista szervezet bejegyeztetésére. Első fokon már megnyerte a jogtechnikai csatát, kérdés, jogerősen is javára ítél-e a bíróság.

 • Portré Matyi Dezsőről, az Alexandra könyvesbirodalom vezetőjéről: Mindenét a könyvből

  "Ez mi munkánknak, minekutána emberek közé az kimégyen, sok irigye és rágalmazója lészen. Mert miképpen az testet követi az árnyék, azonképpen az virtust, azaz a jóságos cselekedetet követi az irigység" - olvasható a Biblia-fordító Károli Gáspár moralizálása az újonnan nyílt, Károly körúti Alexandra könyváruház falán.

 • Elnök és bizottságok nélkül a Heves Megyei Közgyűlés: Az utolsó bástya

  Három hónappal a helyhatósági választások után még mindig nincs megválasztott elnöke, bizottsága és tisztségviselője a Heves Megyei Önkormányzatnak. A 20-20 mandátumot szerzett MSZP és a Fidesz vezette Polgári Frakció (PF) egyaránt győztesnek tartja magát és igényt tart az elnöki tisztségre - s mindketten képtelenek a patthelyzet feloldására.

 • Veszélyben a közösségi rádiózás: Hullámtörés

  Több tucat közösségi rádió ellehetetlenüléséhez vezethet az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) döntése, mely a nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatóknak szánt 2007-es támogatások összegét az idei keret felére csökkentette.

 • Ingatlanbiznisz a Budai Tájvédelmi Körzetben: Az akarat diadala

  A Budai Tájvédelmi Körzet (Budai TK) szívében, védett területen négy ingatlantulajdonos egy adminisztrációs hibát kihasználva lakóparkot építene. A tíz éve tartó, precedens értékű ügy legutóbb akkor vett érdekes fordulatot, amikor az illetékes természetvédelmi hatóság igazgatója szabad utat adott a Petneházy-rét mellé tervezett beruházásnak.

 • Közvetítői eljárás büntetőügyekben: Beszéljék meg!

  Szemléletváltást hozhat a hazai igazságszolgáltatásban a januártól életbe lépő mediációs törvény, amely a megtorlás helyett a felek közötti dialógusra, a peren kívüli egyezkedésre helyezi a hangsúlyt.

 • Elnökválasztási kampány az SZDSZ-ben: Yuppie-k és lúzerek

  Ki áll távolabb az MSZP-től? A kormányfő által az SZDSZ-re tukmált Kóka János gazdasági miniszter, vagy a szocialistákkal másfél évtizede együttműködő Fodor Gábor ügyvivő? A szabaddemokraták elnökválasztási kampányában hivatalos jelöltek még nincsenek, de a két fő aspiráns már intenzíven szervezi a hátországát.

 • Interjú

  "Még másznék egy kicsit felfelé"

  Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója

  Legalább tíz évet ad még magának az OTP Bank élén Csányi Sándor, az ország legbefolyásosabbnak tartott üzletembere, aki a magyar bankrendszer aranykorát az ukrán és az orosz piacokon játszaná újra. Privát holdingja közben piacvezető lett a hús- és élelmiszeriparban.

 • Nyolc kis kritika

  Pierre-Laurent Aimard elsősorban a kortárs nagyok, Boulez, Carter, Kurtág, Ligeti zongoristájaként elismert Ám újabban a klasszikus repertoár is foglalkoztatja, felvette Beethoven összes zongoraversenyét, és új koncertlemezén Schumann ifjúkori két remekét játssza: Szimfonikus etűdök, Karnevál Persze most sem tagadja meg avantgárd indíttatását, a romantikus szenvedélytengerből, kedélyhullámzásból, hangszínorgiából nem sok marad Egyetérthetünk némi purizmussal, de a nyereség oldalon kevés mutatkozik Kétségtelen, hogy Aimard játékában felhangzik sok, eddig kissé rejtett polifon elem; a legszebb példája ennek a Szimfonikus etűdök 17 trackje, ahol egészen ligetisen szálazza szét a szólamokat, eljutva a poliritmika határáig És az is kortárs vonás, hogy pl eljátssza a Schumann által csak a szemnek, a művelt kottaolvasónak írt, azaz nem előadásra szánt, általa "szfinxek"-nek nevezett, az a, asz, esz, c, h hangra alapuló zenei rejtvényeket a Karneválból (Ez koncerten belefér, ám otthon hallgatva kissé értelmetlennek tűnik) Mindezt a valóságos vagy vélt modernséget olykor erőszakoltan éri el Aimard Játéka szerfölött önkényes, tempóváltásai és -választásai olykor meghökkentőek (a Karnevál "Promenade" részét még sosem hallottam ilyen gyorsan, holott az előírás comodo), gondolkodás nélkül játszik accelerandót, ha a kottában ritartando áll (és viszont), a Karnevál elején a bal kéz akkordjait fesztelenül arpeggio veszi - miért mindez?

 • Öregek a kasszánál - Best of-körkép (lemez + dvd)

  "Egy best of-albumnak népszerűnek kell lennie, olyan dalok kerülhetnek rá, amit a vevők egyből be tudnak azonosítani"- így Moby. A közelmúlt néhány rajongott bálványa nem is gondolt többet a maga friss válogatáskorongjáról.

 • Tűz, varázs - Wagner: Siegfried, Az istenek alkonya (dvd)

  A Warner Classics ezennel befejezte a hétköznapian Ring-tetralógiának nevezett monumentális Wagner-opus Daniel Barenboim vezényelte, Harry Kupfer rendezte bayreuthi előadásának DVD-kiadását. Miután ezeken a hasábokon a ciklus második estéjéről, a Siegfriedről sem esett szó, logikus a kettőről együtt referálni.

 • Olyat kapsz! Nirvana: Live! Tonight! Sold Out (dvd)

  Na végre! Most is az történt, mint már annyiszor, hogy kalózkiadásokban, fájlcserélőkön már régóta terjedt valamilyen Nirvana-felvétel, amelynek hivatalos megjelentetésére hiába vártak a rajongók. A Universal a fejéhez kapott, és karácsonyra kihozta a híres Live!

 • Ha van - Andy Garcia: El Tropico (film)

  A filmgyárközeli mondás szerint egy filmre kívánkozó történettel mindenki rendelkezik. A filmkészítés azonban távolról sem az a demokratikus műfaj, ahol mindenki elmondhatja, mi nyomja a szívét, bár sokan azért így is próbálkoznak.

 • A nép ópiuma: Ha megszólal a vaspasas - Broken Column - Szobrok élete

  Stavangerről mondjuk három dolog bizton állítható: 1. a Skandináv-félsziget délnyugati csücskében, Norvégiában fekszik, 2. van egy focicsapata, évtizedek óta fel-felüti a fejét a totóban (kissé rosszindulatú nézetem szerint, persze magamból indulok ki, a hazai lakosság egy szűk, ám körülhatárolható rétege innen tud a létezéséről, kicsit többen innen se) - ebben a csapatban állítólag megfordult (vagy épp most is ott van) egy magyar fiú, Kovács Péter.

 • Házak közt tárgyak - A főváros régisége - Közterek és magánterek, 1780-1940 (kiállítás)

  A Kiscelli Múzeumba menni majdnem kirándulás. Városszéli hangulat, gesztenyés, lépcsők, dombtető. Az egykori trinitárius kolostor XVIII. századi barokk épületegyüttesének kétségkívül a hatalmas, borzongatóan csupasz templomtér a legnagyobb látványossága, de van azért ott sok minden más is.

 • Útikalauz halandóknak - Háy János: Házasságon innen és túl (könyv)

  A szép piros novelláskötet nagyon sötét. Mint egy morbid útikalauz a budapesti élethez, mindenféle nemi (v)iszonyhoz, a képmutató családi élethez - a halálhoz.

 • Senkim, barátom - Györe Balázs: Apám barátja (könyv)

  Az író évek óta nyomkereső munkát végez: apja emlékeit gyűjti, faggatja, hosszabbítja. Vonatjegyeket, fényképeket, megsárgult okiratokat, porlepte tárgyacskákat, megdohosodott ruhadarabokat, uratlanná árvult kellékeket vesz elő, hogy mintegy halála után megteremtse - mondhatnám: kitalálja - apja alakját.

 • Egy brit cyberkrimi - Richard Morgan: Valós halál (könyv)

  A szerzőnek az albioni végekről sikerült olyan cyberpunkot kanyarítania, amelynek van követhető cselekménye. Ez pedig a műfajt ismerve önmagában is főhajtással díjazandó.

 • Vidám tereptan - Nigel Barley: Egy zöldfülű antropológus kalandjai. Feljegyzések a sárkunyhóból (könyv)

  Sok semmittevés, unalom, nehézkes és korrupt bürokrácia, csúnya betegségek, egyhangú táplálkozás, kommunikációs nehézségek - nincs könnyű dolga a terepmunkás antropológusnak, aki aztán általában mindezekről mélyen hallgat.

 • Nem habos torta - Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell? (könyv)

  Filozofálni nem kötelező. Semmi dehonesztáló nincs abban, ha valaki ír egy könyvet, amiben nem akar az élet nagy kérdéseire válaszolni. Vagy legalábbis felvetni közülük néhányat.

 • A festő-lepke - Van Gogh Budapesten (kiállítás)

  A nagy kiállítás, amelynek körülményeiről, adatairól az utóbbi hetekben mindenki bőségesen értesülhetett, valószínűleg az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb kulturális teljesítménye Magyarországon, s az is biztos, hogy a Szépművészeti Múzeum centenáriumát méltóbb módon aligha lehetett volna megünnepelni.

 • "Az emléke megmaradt" (Wahorn András zenész, képzőművész)

  Füzesabony után a második falu Mezőszemere; ott vett magának egy parasztházat Wahorn András - azon dolgozik éppen. A Narancsot is ott fogadta, hogy a Bizottság zenekarról, Amerikáról, az öregedésről és az élet más szörnyűségeiről beszélgessünk.

 • Úgy nincs, hogy van - A "berlini iskola" egykor és ma

  Noha a megnevezés bevett kategória az elektronikus zenék osztályozásakor, maguk az érintettek általában ostobaságnak nevezik az efféle megközelítést. Akárhogyan is, a maiak közül nagyon sokan nagyon sokat köszönhetnek a "berlini iskolának".

 • Király utca 40.: Semmi teteje

  Műemléket csak akkor rongálhatsz, ha a tiéd - így értelmezhető leginkább a VIII. kerületi rendőrkapitányság állásfoglalása az Óvás! Egyesület feljelentésére a Király u. 40.-nel kapcsolatban, "rongálás bűntettének gyanúja miatt".

 • A Másik idegensége

  A Musée du quai Branly Párizsban

  Méltó helyet adni az Európán kívüli népek művészetének - az ötletről feltehetően mást gondolnak Párizsban és Bamakóban; mást ért rajta egy politikus, egy műgyűjtő, egy építész, egy antropológus-kutató, vagy épp egy művészettörténész.

 • "Lötyögős, röhögős" (Bob Nastanovich - Pavement)

  Az amerikai független rock kilencvenes évekbeli sztárcsapata, a Pavement évekkel ezelőtt lehúzta a redőnyt, csúcslemeze, az 1995-ös Wowee Zowee újrakiadása kapcsán azonban lehetőségünk nyílt pótolni az eleddig elmaradt Narancs-interjút.

 • A háborúnak lőttek (Christian Carion filmrendező)

  Fegyverszünet karácsonyra című háborús filmjét ettől a héttől adják nálunk.

 • Eléggé őrültek (Péterfy Borbála színésznő, énekesnő)

  Dédapja Áprily Lajos költő, műfordító, nagyanyja Jancsó Adrienne előadóművész, nagyapja Jékely Zoltán író, költő, édesapja Péterfy László szobrász, bátyja Péterfy Gergely író. A Krétakörben játszik, az Amorf Ördögökben énekel.

 • "Ez mind örömzene" (Winkler Nóra műsorvezető)

  Ahhoz képest, hogy színész szeretett volna lenni, de nem lett az, játszott filmben (Mielőtt befejezi röptét a denevér), néhány napja pedig abszolút főszerepet vitt - már ha a mellette gyors tempóban cserélődő képeket nem számítjuk - a Vígszínház színpadán, méghozzá jó ház előtt.

 • Kibillenteni (Najmányi László Halász Péterről)

  Harmincöt évi ismeretség után meg merte tenni, hogy morbid vicceket meséljen barátja ravatalperformanszán, február 6-án, a Műcsarnokban. A színházcsinálót egy hónappal később elvitte a betegség, ő pedig könyvet írt az emlékére.

 • Krleza, kóló - Szentistvánnapi búcsú

  Megint egy műhelytitokkal kezdem, de nem a színház, hanem a kritikaírás műhelyéből: majdnem mindegy, hogy számomra mennyire érthető vagy tetszetős vagy könnyű (esetleg mindennek ellenkezője) egy előadás, ha a róla szóló írásban ez nem tud mások számára is világossá válni, tokkal-vonóval, azaz indoklással együtt, megette a fene az egészet.

 • kulthírek

  PÉCSI KINEVEZÉS Méhes Mártont, a németországi magyar évad december 31-én lejáró mandátumú kurátorát jelölte ki Pécs képviselő-testülete a 2010-es kulturális főváros program művészeti igazgatójának, miután az ősszel lezajlott pályázatot eredménytelennek nyilvánították A 32 éves pécsi születésű nyelvész korábban a berlini Collegium Hungaricum igazgatóhelyettese volt Építészeti igazgatónak a szintén pécsi, de Németországban élő Freivogel Gábort nevezték ki Kettejük munkáját általános igazgatói funkcióban Kiss Tibor, a BIOKOM, a pécsi szemétszállító cég ügyvezető igazgatója, a Zsolnay Kulturális Negyed projekt felelőse irányítja A 2007-ben is folytatódó németországi magyar évad, az Ungarischer Akzent irányítását januártól Erdődy Orsolya veszi át GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Ahmet Ertegun, a rhythm & blues és soul kifejlődésében és népszerűsítésében kulcsszerepet játszó Atlantic Records alapítója Az amerikai török nagykövet gyermekeként Washingtonban nőtt fel, lemezcégét 1947-ben hozta létre (fivére, Nesuhi dzsesszproducerként dolgozott - Charles Mingus, Ornette Coleman stb) A ma már a Warner csoporthoz tartozó Atlantic hírnevét olyan egyéniségek alapozták meg, mint Ray Charles és Aretha Franklin, de ez lett a Rolling Stones amerikai kiadója is - Ertegun mindvégig szoros kapcsolatot tartott művészeivel, s éppen a Stones októberi, New York-i koncertjént történt, hogy elesett, beütötte a fejét, és a kómából már nem tért magához JARRE: SIVATAGI SHOW Marokkóban, a szaharai sivatagban adott koncertet Jean Michel Jarre: az Unesco jószolgálati követeként is tevékenykedő, s a földi vízkészlet megóvásának és megosztásának fontosságára figyelmeztető francia muzsikus ezzel zárta le a sivatagok és az elsivatagosodás évének kinevezett 2006-os esztendőt Az Unesco adatai szerint egymilliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez, s naponta hatezer gyerek hal meg ivóvíz vagy megfelelő higiénia hiányában CSONTVÁRY-REKORD Minden idők legmagasabb árát érte el hazai aukción Csontváry Kosztka Tivadar A szerelmesek találkozása (Randevú) című alkotása: az 1902 körül festett, 69x54 cm-es olajkép 85 millió forintos kikiáltási ára csaknem megháromszorozódott a Kieselbach Galéria árverésén, mire 230 milliónál lecsapott a kalapács (ami jutalékkal együtt 280 millió körüli összeget jelent) Az ezt követő legmagasabb árat Ziffer Sándor 1908-as műve, A nagybányai Zazar-part a régi híddal érte el, ennek a leütési ára 38 millió forint volt (Lásd Két árverés: Leütötték a Csontváryt c cikkünket az e heti számban) FÉNY-KÉP December 18-tól január 1-jéig sötétedés után a budapesti Március 15 téren élvezhető az itt még csak tervként reprodukált látvány: Berkes Dóra, aki Kozma Péter társaságában tíz év óta vesz részt fényfestészeti projektekben, ezúttal egymaga tölt meg több mint tízezer négyzetméternyi fal- és földfelületet A Magyar Telekom által szponzorált Fényevolúció élményét büfé és élőzene teljesíti ki, értelemszerűen szilveszter éjszakáján is (a programról bővebben: wwwfenyevoluciohu) HOLOKAUSZTARCHÍVUM BERLINBEN A Dél-kaliforniai Egyetemen működő, Steven Spielberg által létrehozott Shoah Foundation Institute for Visual History and Education a berlini Freie Universität rendelkezésére bocsátotta több mint 50 ezer zsidó, roma, jehovista és meleg holokauszt-túlélővel készített videointerjúinak archívumát Ez a világ legnagyobb ilyen jellegű adatbázisa Habár a berlini Zsidó Múzeum 2004-ben ezer interjút megkapott belőle, a szabadegyetem az első nem amerikai intézmény, amely számára lehetővé tették az archívum teljes egészéhez való hozzáférést A 32 nyelven, 56 országban megvalósult projektet 1994-ben, a Schindler listája elkészítése után kezdeményezte a filmrendező, aki mintegy 65 millió dollárt költött rá (a kb 800 interjút eredményező magyarországi munka elindulásáról: Üzenet a jövőbe, Magyar Narancs, 1999 március 25; minden egyéb: wwwuscedu/schools/college/vhi/) HIPPIKILLER AJÁNDÉKBA Ted Nugent, a legendás amerikai rockgitáros a honlapján mondott köszönetet, amiért a múlt héten, 58 születésnapjára ajándékul kapta a budapesti Hippikiller novemberben megjelent bemutatkozó albuma programadó számát: a Nugent-hommage Hippikiller a Narancsban publikált cikkeiről is ismert Bihari Balázs és Najmányi László (lásd még Kibillenteni c cikkünket) szerzeménye, mellettük Gerdesits Ferenc, Mezei András és Csala Miklós működött közre a felvételen (bővebben: wwwhippikillercom) SAKK-KÉPEK 41 lépés után aratott győzelmet és lett világbajnok az amerikai Bobby Fischer a szovjet Borisz Szpasszkij ellen az 1972 júliusától szeptemberig tartó reykjavíki páros mérkőzés huszonegyedik játszmájában - e sporttörténelmi pillanatot idézi fel Havadtői Sámuel 41 kompozícióból álló One Man Show című kiállítása, mely december 31-én este fél 8-kor nyílik a Közép-európai Egyetem (CEU) Centrális Galériájában (Arany J u 32), s február 28-ig tekinthető meg A Londonban született, majd itthon, s 1971-es disszidálása után Angliában, New Yorkban és Genfben élt Havadtői John Lennon halála után közel húsz évig élt együtt Yoko Onóval, akivel 1978-ban bútorkereskedőként és lakberendezőként ismerkedett meg (miként egy régi Narancs-interjúban olvasható: 1992 november 26) Együttműködésük eredményeként nyílt meg 1992-ben, a Falk Miksa utcában az 56-os Galéria, ahol olyan New York-i művészek munkáit mutatták be, mint Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Kenny Scharf és Cindy Sherman (a galéria már évekkel ezelőtt bezárt) A részben magyar származású - s egy időben Budapesten élt - Bobby Fischer egyébként akkor lépett be Havadtői életébe, amikor 1983-ban Yokónak ajándékozott egy bőr sakktáblát, s ettől kezdve ők - mármint Yoko Ono és Havadtői Sámuel - rendszeresen sakkoztak.

 • "Kiteszem a dekkre a lelkem" (Benedek Dalma világ- és Európa-bajnok kajakos)

  Idén nyáron előbb kétszer lezúzta Európát, majd a szegedi vb-n is duplázott. Ötszáz és ezerméteres győzelmeit - egyedüliként a bajnoknők közül - nem Fábiánné Rozsnyói Kati néni tanítványaként aratta. Õsz óta már összetartoznak: ehhez tíz, győzelmekkel teli évet és a Simon Miklóssal való kapcsolatát kellett lezárnia.

 • Alkímia: A bronz is szépen csillog

  Az alkímia szó hallatán jórészt az aranycsinálás jut az emberek eszébe, holott az alkimistáknak - számos, utóbb fontosnak bizonyuló részsiker mellett - ezt az egyet sohasem sikerült elérniük.

 • Fűtött utca: Huszonöt fok, árnyékban

  A fűtött utca köztes állomás az utca és egy hivatalos intézmény között. A hajléktalanellátásban ez a legalsó szint, gyűjtőhelye mindazoknak, akik valamilyen okból kiszorultak más ellátási formákból, vagy maradék önszántukból nem választották a szigorúbb szabályok szerint működő intézményeket.

 • Hidroglóbusz a hálón: Hú! Víztorony! Kattints!

  Az óbudai gázgyár kerítéséhez tapad két feszült, harmincas fiatalember. A biztonsági őr mozgását figyelik. Amikor tiszta a levegő, futva közelítik meg a célpontot. A hátizsákból fényképezőgép kerül elő, majd következik a behatolás.

 • "Újságírói gesztusok" (Ethan Zuckerman, Global Voices)

  Túl korán adta el a vállalatát, ezért csak 700 ezer dollárt keresett a dotkomlázon Ethan Zuckerman, aki az internetkor hajnalán kimaradt az egyetemről, hogy létrehozza barátaival a világ egyik első ingyenes webtárhely-szolgáltatóját.

 • cyberhírek

  SZÍVBILLENTYÛ Németországban első alkalommal sikerült úgy beültetni egy szívbillentyűt, hogy az orvosok nem operálták meg a beteget, hanem egy speciális katéter segítségével juttatták be a szívbe A billentyűt úgy illesztették a helyére, hogy közben dobogott a szív, és a beavatkozáshoz se a lélegeztető-, se a szívgépet nem kellett bekapcsolni IZOMPRINTER A pennsylvaniai Carnegie Mellon egyetem kutatói olyan tintasugaras nyomtatót építettek, amely felnőtt egerek izmából kivett őssejtekből izomszövetet és csontot készít Ez az első olyan rendszer, amely többféle szövetet tud létrehozni egyetlen őssejtcsoportból IRÁNYTÛ Brit, amerikai és dán biológusok kísérlete során bebizonyosodott, hogy a madarakhoz hasonlóan a denevérek is érzékelik a Föld mágneses terét, és ez alapján is tudnak tájékozódni Ilyen képessége a jelenlegi ismeretek szerint rajtuk kívül csupán két emlős fajnak, a sivatagi vakondpatkánynak és a szibériai hörcsögnek van PLESZIOSZAURUSZ Pleszioszaurusz, azaz hosszú nyakú tengeri őshüllő csontvázára bukkantak amerikai és argentin kutatók az Antarktisz környékén A lelet az egyik legteljesebben megmaradt pleszioszaurusz-csontváz, amit valaha találtak EBOLA Egy nemzetközi kutatócsoport szerint az ebola vírus a kihalás szélére sodorhatja a gorillákat Egy kongói rezervátumban az állatok 95 százaléka elpusztult, az embereknek készült vakcina talán segít a többin MELLÉKHATÁS A világ legnagyobb gyógyszercége, a Pfizer leállította következő generációs szívgyógyszerének tesztjeit, mert a szer váratlanul magas halálozási arányt produkált A hírre a vállalat részvényei zuhanni kezdtek SZOFTVERKALÓZ Első fokon tíz hónap szabadságvesztésre ítélt a bíróság egy többszörösen visszaeső magyar szoftverkalózt, aki üzletszerűen foglalkozott lopott szoftverek árusításával Tovább épül az űrállomás A Discovery asztronautái múlt kedden, az STS-116 misszió első űrsétáján sikeresen felszereltek a nemzetközi űrállomásra (ISS) egy kéttonnás toldalékot - adta hírül az Index Az amerikai Robert Curbeam és az európai Christer Fuglesang űrsétája 6 óra 36 percen át tartott A szerelés után a két asztronauta még kicserélte az állomás egyik külső kameráját, csatlakoztatták az egyik napelemet az új toldalékhoz, és eltávolították a szereléshez használt fogantyúkat A további két űrséta során az űrhajósok már csak drótozni fognak: áthuzalozzák az ISS áramellátását, beiktatva azt a két új napelemet, amit még az Atlantis legénysége szerelt fel az előző, szeptemberi űrsiklóküldetés során Az STS-116 az űrsiklóprogram száztizenhetedik missziója, a Discovery harmincharmadik repülése A NASA az STS-116 után még legalább 13 hasonló misszió során tervezi befejezni az űrállomást Ezután kivonná a forgalomból az évi négymilliárd dollárból fenntartható űrsiklókat, és minél előbb áttérne a következő generációs Orion űrhajókra Elolvad az Északi-Sark A Colorado Egyetem kutatócsoportja szerint a globális felmelegedés eredményeként 2040-ig teljesen elolvad az északi-sarki jég A jégtakaró csökkenése nem csupán földrajzi kérdés, az olvadás hat a tengeri és szárazföldi élővilágra, az időjárásra, a hajózásra és a nemzetek biztonságpolitikájára is A vizsgálat eredményei szerint a következő húsz évben az eddiginél négyszer gyorsabban csökken majd nyaranta az északi-sarki jég, és két évtizeden belül a jelenleg lassú, de folyamatos sarki jégcsökkenés eléri "drámai határpontját", és jelentősen felgyorsul Mindez a szuperszámítógépekkel vizsgált klímamodellek szerint azt jelenti, hogy 2040 nyarára az északi-sarki jégtakaró teljesen eltűnik - írta az Index az Alertnetorg nyomán "Az üvegházhatás okozta felmelegedés mostantól megmutatja a csúnya oldalát Vannak nyertesei és vesztesei ennek a játéknak, de a végeredmény összességében negatív Oroszország előtt hajózási útvonalak nyílnak, számukra gazdasági hasznot jelenthet a változás, ahogy Kanadának is fellendülést hozhat" - mondják a klimatológusok A változás károkat okoz a vadvilágban, kiszámíthatatlan, hogy az állatok hogyan reagálnak majd az új körülményekre Egy másik kutatás szerint például a jegesmedvék sokkal korábban pusztulnak el a fogyatkozó jégtakaró miatt, mint húsz évvel ezelőtt Élőképek a Földről Mostantól majdnem élőben nézhetjük akár az Etna kitörését is, mert az Envisat nevű európai műhold képei a felvételek készítése után két órával már megtekinthetők az interneten A műhold fényképezőgépét, a MIRAVI-t az Európai Ûrkutatási Ügynökség (ESA) fejlesztette ki Az ESA igazgatója, Volker Liebig a Die Weltnek elmondta, hogy a tudósok már régóta kapják ezeket a képeket, de most a közvélemény számára is hozzáférhetővé teszik a fotókat A Földet ábrázoló, lélegzetelállító szépségű képekkel a tudományt és a környezetért érzett felelősséget is népszerűsíteni akarják A képeket a miravieoesaint címen lehet elérni Az oldalon a legújabb felvételek mellett rendelkezésre áll egy 2006 májusa óta működtetett archívum, ahol csak a dátumot kell beütni, és az adott nap képei megjelennek A világtérképen ki lehet választani egyes területeket, amelyeket felnagyíthatunk, illetve földrajzi koordináták alapján is kereshetünk Európa számára nagy siker az Envisat, mert egyebek között a klímaváltozást is tanulmányozni lehet vele A műhold 2002 óta vizsgálja a Földet és az atmoszférát, 800 kilométeres magasságban kering a Föld körül, és három nap alatt a Föld egész felületéről felvételeket készít .

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...