• MaNcs 18. évf. 9. sz. (2006. 03. 02.)

  Öt és feles

  Hópehely Hazafi hazaér

  2006 / 9
 • Nincs pardon - Orbán Viktor és a kötelező győzelem

  "A következő két év egyetlen fontos belpoli-tikai kérdése, hogy Orbán Viktor 2002-es vere-sége után ismét kézbe tudja-e venni az ország irányítását" - ezt a Fidesz egyik parlamenti képviselője mondta a Magyar Narancsnak 2003 őszén (lásd: Kenyér, harc, ideológia, 2003.

 • Szólásszabadság sértetteknek - A dán karikatúráról

  Nincs alapjog, mely a nyugati politikai és társadalmi berendezkedéssel bensőségesebb kapcsolatban lenne, mint a szólásszabadság. A dán karikatúrák kapcsán sűrűn javasolt sajtófelelősség ennek a szabadságnak és vele a szekularizációnak a korlátozását jelentheti.

 • Bosznia-Hercegovina kontra Szerbia és Montenegró

  A hír nem volt hír. Mint lapzártánkig kiderült, a Mladic tábornok elfogásáról szóló nem-információt egy obskúrus boszniai szerb helyi tévé röpítette fel, miután is fantasztikusabbnál fantasztikusabb álhírek járták be a szerb, majd a világsajtót.

 • A födő alatt - Adatlopás utáni kavargás a Fideszben

  Noha nem fokozták le, a szerverügyet követően súlyosan meggyengült Rogán Antal kampányfőnök (Fidesz - MPSZ) pozíciója. Ennek csak részben a botrány utáni kommunikációs zűrzavar az oka, a pártvezetés több tagjának személyes bosszúja és a Rogán iránti politikai bizalom megrendülése legalább akkora szerepet játszhat.

 • Kertvárosi szeszélyek - Billegő körzetek

  2002-ben a Fidesz-MDF-MKDSZ a pesti oldalon egyéniben mindenhol kikapott. A legfájdalmasabb vereség a XVI. kerületben (24. választókerület) érte, ahol a parlamenti múlt nélküli Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) közel nyolc százalékkal - 3567 szavazattal - verte Glattfelder Bélát, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkárát.

 • Árkot ásni márpedig kell! - Belvíz

  Az évről évre gondot okozó belvizesedésnek legalább annyira oka az emberi mulasztás, mint az időjárás. Nincs ez máshogyan Cegléd környékén sem, ahol stábunk járt. A 37 ezres lélekszámú város vállát a gyér csatornázottság és a külterületek vízelvezetési hiányosságainak terhe is folyamatosan nyomja.

 • Függőség - Az Egészségügyi Minisztérium négy éve

  Bár történtek előremutató lépések, a szakpolitika ebben a ciklusban is alig látszott ki a pártpolitika alól; és miközben mindenki mindenkivel összeveszett, alapvető kérdésekben tizenöt éve egy helyben toporgunk. Kevéssé vigasztaló, de ezzel a szaktárca jelenlegi és volt vezetői is tisztában vannak.

 • Amerika arca - László Péter New Orleans-i önkéntes

  A Kellner Alapítvány ösztöndíjával a connecticuti Hartfordban tanuló fiatal a télen két hetet töltött rothadó házak "kibelezésével" New Orleans szegénynegyedében. A tavaszi szünetre saját csapatot toborzott az egyetemről a Common Ground Collective (CG) nevű önkéntes segélyszervezetnek.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Adjatok neki - Nickodemus: Endangered Species (lemez)

  A New Yorkban élő Nickodemus (többek között a Turntables On The Hudson című parti- és kiadványsorozat atyja) egyike a legjobb ritmusérzékkel megáldott elektronikuszene-készítőknek. Lemezei hihetetlenül elevenek, frissek és ropogósak: szinte kedvünk volna beleharapni a zenébe - már ha nem volna ez valami egészen abszurd baromság.

 • Újra itt - nem pont ugyanaz - Sub Bass Monster (lemez)

  Máté Szabolcsnak kimondottan jól áll, hogy a saját maga által eleve szűkre húzott határokon belül próbálja továbbrajzolni a valójában már négy éve függőben hagyott magyar rap- (és hiphop-) királyi karrierjét.

 • Nők mesélnek - Beszélő fejek, Thália (színház)

  A darab címe tényleg "beszélő fejek" - de angolul (talking heads) ez (egyebek mellett) egy összenőtt szókapcsolat, magyarul meg nem. És nem is fejek beszélnek, hanem egész nők; ők mondják Alan Bennett novellaszerű monológjait.

 • Apakalipszis, most - Bret Easton Ellis: Holdpark (könyv)

  Amikor 1991-ben az Amerikai psycho megjelent, valóságos kultúrsokkot okozott a világban, amit mi sem bizonyított jobban, mint hogy annak is határozott véleménye volt róla, aki nem olvasta.

 • A temethetetlen Ego - Arnulf Rainer: Előszó önmagamhoz (könyv)

  Hyppolite Bayard pénzügyminisztériumi tisztviselő és a fényképezés úttörőinek egyik legszerencsétlenebbje, mert elvesztette a Daguerre-rel a kiváló első címéért folytatott versenyt, 1840 októberében holttetemként fotografálta le saját magát.

 • Nyelv, szavak nélkül - Samuel Beckett: Watt (könyv)

  Miután Samuel Beckett befejezte Watt című regényét (illetve lehet, hogy csak abbahagyta, de ezt nem tudni biztosan), új művébe még angolul fogott bele, majd húzott egy vastag vonalat, és franciául folytatta, s ezen a nyelven írta a többit is, köztük a Godot-ra várva című tragikomédiát, mely világhírűvé tette.

 • A választ idefújta - Pannonia Allstars Ska Orchestra: Budapest Ska Mood (lemez)

  Hol volt, hol nem volt, úgy negyvenöt évvel ezelőtt megszületett a ska Jamaicában. Azokban az években vívta ki függetlenségét Jamaica, így a ska feldobott hangulata és zenei újításai egyaránt elválaszthatatlanok az ország nemzeti büszkeségétől.

 • Életvonalak - Jogfosztástól népírtásig

  Ahhoz képest, hogy milyen felfordulás kísérte tavaly a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázat fordulatait, a múlt héten minden különösebb hajcihő nélkül megnyílt a tárlat.

 • Két sima, két fordított - Téli olimpia

  A téli olimpiák versenyszámainak jó része nekünk, magyaroknak problémás valamiért: a gyorskorcsolya és a síugrás monoton, a sífutás doppinggyanús, hogy a leginkább cirkuszba való, teljesen szubjektív műkorcsolyáról, mogulról és freestyle snowboardról ne is beszéljünk.

 • A főnök füle - Munkahelyi megfigyelések

  Kamerák, ellenőrzött számítógépek és grafológiai vizsgálat miatt panaszkodtak azok a munkavállalók, akik az elmúlt években - egyre növekvő számban - az adatvédelmi biztoshoz fordultak. Míg 2003-ban csak 30 ilyesfajta kifogás érkezett az ombudsman hivatalához, tavaly ennél négyszer több.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...