• MaNcs 19. évf. 10. sz. (2007. 03. 08.)

  A kormányfő új emberei: Beszélni nehéz

  Nagy titoktartás mellett zajlott le az év első két hónapjában a miniszterelnöki kabinet frissítése és szervezeti átalakítása. Az öt új, a "piacról beszerzett" vezető egyidejű érkezése a kormányzati kommunikáció megújulását ígéri. Kérdés, hogy az alapproblémán, a reformok esetlegességéből fakadó kommunikációs zavarokon sikerül-e változtatni.

  2007 / 10
 • Könyörgöm, akasszuk meg! (A négyes metró védelmében)

  E sóhaj szakad fel mostanság néhány kebelből, s nyit új fejezetet a négyes metró történetében - "Legújabb kori viszontagságok" címmel.

 • Az elálló fülű és a kócos (Liberálisok válaszúton)

  Kuncze Gábor bejelentette: márciusban nem indul újra az SZDSZ elnöki posztjáért. Távozásával a magyar politikai közélet egy valóban egyedülálló és üde színfoltját vesztette el, aki azonban eddigi - sokáig végtelennek látszó - működése során nem alkotott maradandót.

 • Gerinchálózat nélkül

  A Nagy-Tubes tetejére tervezett lokátorállomás sorsáról döntő múlt vasárnapi pécsi népszavazás eredménytelen lett, mivel a választásra jogosultak kevesebb mint fele szavazott. (A megjelent 32,51 százaléknyi polgár 94,3 százaléka ellenezte a telepítést.

 • A faj adja a másikat

  Pár hete kezdődött a kormány távlati, migrációpolitikai szaktanulmánya körüli, szokásosan alacsony színvonalú közéleti purparlé. Az ügyet az ellenzéknek sikerült a saját szája íze szerint elsütni: családbarátok versus mongol-tatár-kínai fajtájú idegeneket nyakunkra hozó kormányzat.

 • Ingyenebéd (Döglött adó

  jó adó?)

  Döglött adó - jó adó? A tavaly őszi stabilizációs intézkedések közül immár az elvárt adót is megsemmisítette az Alkotmánybíróság, ezáltal mintegy 55 milliárd forinttal csökkentve a költségvetés idei bevételét.

 • Modern Talking (Megmondtam százszor)

  Megmondtam százszor Kedves olvasók, ez a századik Modern Talking-tárcám, így megragadom az ünnepi alkalmat és összefoglalom a lényeget. Bevallom: mindazt, amit önök századszor hallanak tőlem, nem én találtam ki, hanem kiváló nyelvészek írták-tanították, mint a német Hermann Paul, az amerikai Noam Chomsky vagy a magyar Gombocz Zoltán.

 • Ghána 50: Csendes kudarc

  Az elsőként függetlenné vált fekete-afrikai ország megúszta polgárháború és éhínség nélkül, de ennél több eredményt nemigen könyvelhet el.

 • EP-kampány Erdélyben

  Balekok és potyalesők

  Románia a májusi európai parlamenti választásokra készül. Magyarországon előrehozott választásokat sürget a Fidesz. Kampány van mindkét országban - és nehéz eldönteni, hol ér véget a romániai és hol kezdődik a magyarországi mozgósítás.

 • Raoul Wallenberg emléke: Az elveszett ember nyomában

  Nem tudjuk, hogyan halt meg, és azt sem, hogy miért. Hazáját sokáig mintha nem is érdekelte volna a sorsa. A zsidómentő svéd diplomata személyiségének és budapesti működésének titkait most új kiállítás próbálja megfejteni.

 • Az utolsó járat a Diósjenő-Romhány vasútvonalon

  A nógrádi szárnyvonal mostanáig a vasút paródiájának számított. A tizenhét kilométeres távot ötven perc alatt teljesítette az egy (!) kocsiból álló "szerelvény" naponta hétszer, átlagosan tizenegy utassal. De záróra előtt mindenki csak a szépre emlékezett.

 • Király utca 40.: Mégis dózer

  A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalon múlik, megmarad-e a Király utca 40. alatti, jócskán megbontott épület, vagy zöld utat kap az Autóker újabb terézvárosi ingatlanfejlesztése. A Fővárosi Bíróság január 4-i ítélete a helyhatóságot hozta előnyösebb helyzetbe, amikor hatályon kívül helyezte az épület bontását tiltó határozatot.

 • Kábelégetés a Rákos-patak partján: Füst a víz felett

  Naponta százötven-kétszáz kilogramm kábelről égetik le zavartalanul a műanyagot színesfémmel kereskedő bandák Kőbánya és Mátyásföld határán, a Rákos-patak partján, ahol az illegális szemétlerakás is szép múltra tekint vissza.

 • A patthelyzet vége Heves megyében: Sósforduló

  Váratlan lépéssel látszik megoldódni a Heves Megyei Közgyűlés fél éve húzódó tisztségviselő-választási ügye: egy fideszes képviselő a február 23-i ülésen függetlennek nyilvánítva magát megszavazta az MSZP jelöltjét a közgyűlés elnökének.

 • Átalakuló nemzetpolitika: Támogatnak, tehát vagyok

  Megszűnő közalapítványok, drasztikus leépítések az apparátusban, a Határon Túli Magyarok Hivatala felszámolása, a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) kiiktatása - az elmúlt kilenc hónapban a kormány átszabta a határon túli magyarok ügyeivel foglalkozó intézményrendszert.

 • Ki ez a csodabogár? (Galgóczy Árpád műfordító)

  Negyven éve fordít orosz verseket. Végig amatőrként, szerelemből. Reprezentatív versfordításkötetében 68 rangos orosz költő szerepel: 450 lírai darab, hat epikus költemény, köztük az Anyégin. Az Orosz Barátság Rend, a Moszkva 850- és a Puskin-érdemérem, valamint a József Attila-díj után életművéért az idén Palládium-díjat kapott.

 • tévésmaci - Üvölt az oroszlán: a dicsőségről már lekéstünk...

  Fábri Zoltán úgyszólván pályája delén, olyan filmekkel a háta mögött, mint a Hannibál tanár úr, a Körhinta, az Édes Anna, a Két félidő a pokolban vagy éppenséggel a Húsz óra érkezett el ehhez a magyarországi filmgyártásban akkor sem (és ma sem) gyakori, amerikai koprodukcióban megvalósuló Molnár Ferenc-adaptációhoz.

 • étel, hordó - LUIGI

  Kevés ellenszenvesebb átalakulás történt Budapesten, mint a Nagymező utcáé. Úgy véljük, a "Pesti Broadway" láttán, ami igazából egy díszburkolatos Potemkin-falu, csak az amatőr operetthuszárok és a galambszürke kultúrmenedzserek csettinthetnek elégedetten.

 • csontzene - Szkrjabin: Csúcspont vagyok. Semmi vagyok

  Lang Lang, Mitsuko Uchida fellépései után - mint immár évek óta - ismét Grigorij Szokolovon a sor, hogy helyreállítsa a világ zongoristarendjét.

 • chili & vanilia - Flamandok, vallonok, eurokraták, egyesüljetek!

  A gofri (a sör és a csokoládé mellett) az egyik legjellegzetesebb belga specialitás.

 • kulthírek

  kulthírek

 • A nemzetközi nőnap előzményei: Hóvirágból melegházi szegfű

  Március elején, mint a rendszerváltás óta minden évben, a Magyar Szocialista Párt a nemzetközi nőnap megünneplésére készül. Vezetői a sajtóban közzétett nyilatkozataikban soha nem mulasztják el hangsúlyozni, hogy szerintük a nemzetközi nőnap ma is olyan baloldali hagyomány, amit a párt napjainkban is büszkén vállalhat.

 • Jan Ullrich eltolta a biciklit: Az utolsó előtti endékás

  Múlt hétfőn Hamburgban egy hosszú ideje várt sajtótájékoztatón a profi országúti kerékpársport egyik kiemelkedő versenyzője, számos magasan jegyzett szakági trófea (vb-, olimpiai, Tour de France-, Vuelta Espana-elsőségek) tulajdonosa, miután beolvasott hazája és a sportág szinte összes vezetőjének, bejelentette visszavonulását.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...