• MaNcs 19. évf. 11. sz. (2007. 03. 15.)

  Elszállt

  A hétvégére már erősen bukóra hajlott az ügy, hiába próbálta Áder meg Pokorni a 3 plusz (talán) 1/2 találatot az eredetileg hétkérdéses népszavazási kezdeményezés nagyszerű sikereként prezentálni.

  2007 / 11
 • A polgárháború gyújtogatói

  Minden a Sorsé, szeressétek Õt is, a vad, geszti bolondot, A gyujtogató, csóvás embert, Úrnak, magyarnak egyként rongyot. (Ady) Az utóbbi időben a magyarországi politikai közbeszéd témáivá lettek a politikatudomány, sőt a politikai filozófia olyan elméleti kérdései, mint a gyülekezési és a szólásszabadság.

 • Orbánsáv

  Az A-19136 számú auschwitzi túlélő emlékének Emlékeznek, mit csinált Orbán Viktor volt miniszterelnök 2004. április 15-én késő délután? Hirtelen nem ugrik be? Megmondom. Ült a ferencvárosi Páva utcában létrehozott Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény ünnepélyes megnyitóján a hazai és külföldi díszvendégek között, s az alkalom komolyságához illő arckifejezéssel hallgatta a műsort és a beszédeket.

 • Titokzokni (Időtlenség)

  Időtlenség Mi marad egy államtitokból, ha lejár a szavatossági ideje? Szabad-e, lehet-e állampolgári szemnek illetni őt, ha az idő múlásával elveszti titok mivoltát? És a hatóságok vajon odafigyelnek-e arra, hogy raktáraikat kipucolják, s a megannyi romlott államtitkot közszemlére tegyék?

 • Tizenegyes (Fűrész a Négyszögletű Kerek Erdőben

  Történetek a megyeháromból 4.)

  Fűrész a Négyszögletű Kerek Erdőben (Történetek a megyeháromból 4.) Lázár Ervin emlékének

 • Elnökválasztási kampány az SZDSZ-ben: Manók tánca

  Finisébe fordul a tisztújítás a szabaddemokratáknál, ám megjósolhatatlan, hogyan dől el a viadal Fodor Gábor és Kóka János között. Az ellenfél táborának inszinuációi miatt mindketten védekezésre kényszerülnek.

 • Új kórházstruktúra: Költöztetést vállalnak

  A fekvőbeteg-ellátás torz szerkezetét évtizedek óta megértő hümmögéssel szokás felemlegetni, majd, mint megváltoztathatatlanba, belenyugodni. Most megszületett az alapvetően szakmai tervezésen nyugvó, de persze a kijárásoktól sem mentes verdikt.

 • Pereskedés ügynökügyi vita miatt: Szólj csak, szánk!

  Azt, hogy az ügynökkérdés mekkora vitákat és indulatokat képes még most, sok-sok évvel a rendszerváltás után is kiváltani, jól példázza Kolláth György alkotmányjogász és Ungváry Krisztián történész pereskedése és sajtóvitája.

 • AB-döntés a Fidesz népszavazási kérdéseiről:

  Urnák népe

  Archívumunkból

  Hét kérdésből három kiállta az alkotmányosság próbáját, a Fidesz-KDNP aktivistái ezekben kezdhetik is gyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat. A vizitdíj és a tandíj ügyében volt a legnagyobb vita, végül az alkotmánybírák tartalmi és formai kifogásokra hivatkozva visszautalták a két kérdést az Országos Választási Bizottsághoz.

 • "Meglepődnék, ha 2010-ben nem Gyurcsány nyerne" (Dessewffy Tibor szociológus)

  "Az üvöltő hiány hozta létre" - indokolta lapunknak 2005 júliusában az általa vezetett Demos Magyarország indulását, amely a baloldal egyfajta think-tankjeként, agytrösztjeként működik. De képesek-e ezek az intézmények a politika befolyásolására?

 • tévésmaci - A nyúl mintegy folytatván az oroszlán gondolatát

  Hogyan csinálják az amerikaiak? Az utóbbi időben nyugtalanítóan elszaporodtak az odaát újracsinált filmek.

 • étel, hordó - GRAND CAFÉ OKTOGON

  A nagykávéházról Nagy Lajos jut eszünkbe, róla meg, hogy három tenger mosta... Ne ijedjenek meg, Ágnes asszonyig nem jutunk el, kinek hiányzik a homlokára még egy asszociációs ránc?

 • csontzene - Megint Kant!

  Három héttel ezelőtti bejelentésünk a nagy königsbergi utolsó szavairól ("Es ist gut") élénk visszhangot keltett bizonyos olvasói körökben; a Zenegyűlölő két e-mailt is kapott arra vonatkozóan, hogyan is kellene fordítani a fenti végszavakat.

 • chili & vanilia - Pintxo party

  A baszk konyhaművészet nálunk sajnos még nem tartozik a legismertebbek közé. Helytelen.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Interjú

  "Tisztán hallottam a csendet"

  David Toop zenész, szakíró

  Zeneszerző, zenész, író, kritikus, egyetemi tanár. Eddigi főműve, az eredetileg 1995-ben megjelent Hangok óceánja néhány hónapja magyar fordításban is elérhető. A kifogástalan angol úriember benyomását keltő, visszafogott, halk szavú David Toop a Nagy Britmánia március 4-i záró partiján lépett fel a Trafóban.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Időzített szexbomba - Kim Ki-duk: Idő (film)

  "A szerelem elűzi az időt, az idő a szerelmet" - e bölcs mondás Annie Girardot-tól ered, és úgy tűnik, igazságtartalmával a dél-koreai rendező, Kim Ki-duk hősei is tisztában vannak.

 • Beavatás - Winkler Gábor: Barangolás az operák világában III-IV. (könyv)

  A hazai könyvespiacot legújabban szembeötlő módon elérte az operakönyvdömping: luxuriózus díszalbumok, kritika- és tanulmánygyűjtemények meg kiadós dalműkalauzok között válogathatott már karácsony előtt is az ajándék után kajtató kiművelt emberfő, s a hírek szerint idén további munkák megjelenése várható.

 • Túl a véres hurkán - Batta András (szerk.): Opera (könyv)

  Hatalmas, már-már gigantikus könyv, műfaját, illetve célját tekintve étvágygerjesztő az opera műfajához, ugyanis az operák élvezete "kulináris gyönyörökhöz hasonlítható: ínyenceknek való" - olvashatjuk az előszóban.

 • A fényképésznő - Máté Olga tárlata

  Hogy Máté Olga (1878-1961) neve a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójáig jószerivel ismeretlen volt, annak oka egyrészt a magyar fotótörténet és esztétika sajátos merevségében és akaratos következetességében rejlik.

 • Nesszosz vére - Szophoklész: Trakhiszi nők (színház)

  A fehér selyemmel bélelt tér hátrafelé erőteljesen rövidül, kisebbedő ablakkeretek - előttük-mögöttük járás - végtelenítik Héraklész és Déianeira palotáját. Már amennyire palota ez - oldalt frizsider, kólát kap ki belőle, aki megszomjazik.

 • Közös női sors (Kovács Kata színésznő)

  2003-ban végezte Kolozsváron a Színművészeti Főiskolát, kisebb, németországi kitérő után Budapesten vert gyökeret. A Kythéra című filmben nyújtott alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat kapta az idei filmszemlén.

 • Argentin dinók: A legnagyobb koponyák

  A Magyar Természettudományi Múzeumban tekinthetők meg a világ egyik leggazdagabb dinólelőhelyén, Argentínában talált őshüllőmaradványok: a látvány és a körítés megér legalább egy órát.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Férfi kézilabdasport Magyarországon: Annyi bajnok legyen!

  Pár héttel ezelőtt a németországi világbajnokságon a válogatott végig egyenlő ellenfele volt a világbajnok spanyoloknak, a hazai bajnokság élcsapata, az MKB Veszprém továbbjutási eséllyel utazott Kielbe, a BL-negyeddöntő visszavágójára.

 • "Fejlik idővel" (Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény)

  Jobbra a húszas-harmincas évek földszintes mezővárosi mellékutcái gipszstukkós ablakkeretekkel, későbbi, nehézkes átépítésekkel. Balra a hetvenes évek panelvilága, itt-ott egy-egy meghagyott régi utcasorral. Hangulatossá korosodott városháza a magasházak tövében, megkopott piaci bódésor a jobb sorsra érdemes egykori főtéren.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...