• MaNcs 19. évf. 12. sz. (2007. 03. 22.)

  Március 15.: Elzúgott

  Múlt csütörtökön körülnéztünk a fővárosban. Nagy meglepetések nem értek bennünket.

  2007 / 12
 • Kapunyitási pánik (Az idegenekről és a bevándorlásról)

  A magyar politikai közélet botránykultúrája naponta új áldozatokat szed. A menetrend mindig ugyanaz: az egyik oldal elővezet valamilyen megbotránkoztató hírt vagy információt, ami kellően dehonesztáló a másik oldalra nézve, mire az hasonló szellemben visszavág, a vita elfajul - a hallgatóság pedig politikai elkötelezettsége szerint felsorakozik az egymásnak feszülő álláspontok mögé.

 • Díszes társulat (A vidéki színházak új vezetőiről)

  A Fidesz erősen megnyerte az önkormányzati választásokat - és sehogyan sem nyerte meg az országgyűlésit korábban. Ki gondolta, hogy ez a két tény - kivált a megfelelő időrendbe rakva - érintetlenül hagyja a magyar színházi világot?

 • Sánta Eb

  Heteken belül eldől, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a versenyben maradt három kandidáló közül Olaszországnak, a lengyel-ukrán vagy a horvát-magyar párosnak adja-e a 2012-es Európa-bajnokság (Eb) megrendezési jogát.

 • Maga itt a tánctanár? (Játék és küzdelem)

  Játék és küzdelem Japánban esélyem sem volt arra, hogy "ha Rómában vagy, élj úgy, mint a rómaiak". Annyira látványosan bénáztam az evőpálcikákkal, hogy többnyire megszántak, és előkerítettek nekem valami bumfordi kanálszerűséget, hogy mégse haljak éhen.

 • Pálya a magasban (...és akinek nem kell)

  ...és akiknek nem kell "Úúnom, úútálom, úúndorodom" - így szokta kifejezni magát egyik legkedvesebb barátom, ha nem egészen ínyére való dolgokba kell fognia. Mellesleg, sokakhoz hasonlóan, ő sem szereti a futballt, de talán irántam tanúsított tapintatból, erre az előbbiek helyett inkább a "nem értem, nem élvezem, nem érdekel" szavakat alkalmazza, felváltva.

 • Krisztusból bohócot, megint

  Pedig voltaképpen tréningben vagyunk, demokratikus pályafutásunk edzéseinek visszatérő gyakorlata szembenézni az ilyesmivel. A habzó szájú hülyeséggel konkrétan; bár ezúttal nem zárható ki némi hátsó szándék sem - lehet, hogy épp az nyitja ki a bicskát a zsebünkben.

 • Káemká

  Szegény köztársasági elnök úr megint milyen buta helyzetbe keveredett, mintha vonzaná a bajt; hiába, hogy csak jót akar ő, olyan idétlen vége lett most is.

 • A Horthy-korszak csendőrsége: Kakastollal és fegyverrel

  Az 1945-ben feloszlatott, egyszersmind népellenesnek bélyegzett testület máig visszatérő témája a historizáló magyar nyilvánosságnak. Mit mondhatunk e rendvédelmi szervezet leginkább problematikus utolsó negyedszázadáról, s hogyan tárgyalja azt a kurrens történettudomány?

 • Óvadékos hitelügyletek fenyegetésse, ügyészekkel, bérgyilkossal – A pénz útja

  Jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, jelentős kárt okozó csalással, valamint öt rendbeli zsarolás bűntett kísérletével vádol a Debreceni Városi Ügyészség egy gyulai ügyvédet. A vádlott Békés megyei vezető ügyészeket is pénzhez juttatott az óvadékolási technikával.

 • Az antiszemitizmus-vita tizenhét éve: Kódba vész

  A rendszerváltás óta az antiszemitizmus problémája közéleti viták központi eleme, a politikai elit képtelen kiszorítani a közbeszédből az antiszemita tartalmakat. Az ilyesfajta állásfoglalás a politikai azonosság kódjává vált, a felek gyógyíthatatlannak tűnő sebeket ejtettek egymáson.

 • Külpolitikai hangsúlyváltás: Gázkészültség

  Oroszország felértékelődése, Törökország uniós csatlakozásának támogatása, Kosovo függetlenségének tudomásulvétele, a Külügyminisztériumtól független stratégiaalkotó testület létrehozása: a miniszterelnök a gázpedálra lépett a külpolitikában.

 • 4-es metró: Mindenki okos

  A minap a főpolgármester hivatalosan is elismerte, hogy a projekt befejezése újabb évet csúszik, az újrakalkulált bekerülési költség pedig 220 milliárddal haladja meg a 2004-es metrótörvény idején előirányzottat.

 • "Kulturális szemléletváltást eredményezhet" (Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos)

  Ahhoz, hogy értelmesen tudjuk elkölteni a kohéziós forrásokat, meg kell változnia a társadalom gondolkodásának - állítja a kormánybiztos, aki szerint ezt a fejlesztéspolitika világos normái is kanalizálják. Emellett a támogatott beruházások átlátható kiválasztásáról és a metróberuházásról is beszélt a Narancsnak.

 • tévésmaci - Nem szánkázik a sün, de síel Hamlet

  Mikor felkerestem a helybéli lágyszívű kritikust, vállalati papírvágó késével épp hozzákezdett csinos vöröshagymája (vagy hangyája?) gondos felszeleteléséhez. Föl se nézett, úgy mondta:

 • étel, hordó - CALLAS

  Már az alapfokú főzőtanfolyamokon is említik, hogy ügyeljünk a helyes névválasztásra. Ha például egy dalszínház környékén kívánunk éttermet üzemeltetni, nem ajánlott délibábos Hortobággyal, hósipkás Alpesekkel vagy épp horgásztanyával kísérletezni.

 • csontzene - Ne énekelj a szomszédban!

  Kant, újabban preferált szekundánsunk nagyban elismerte az érzékekre ható hatalmát, ám szellemi értelemben nem sokra becsülte a zene művészetét.

 • chili & vanilia - Tíz érv a csicseriborsó mellett

  Talán sikkes lenne a tavaszt salátával köszönteni. De szezon ide, szezon oda, miért ne ehetnénk nyáron húslevest velőscsonttal, télen pedig citromfagyit, ha kedvünk épp úgy tartja?

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Gyengéd brutalitás - Callisto: Noir; Jesu: Conqueror (2 lemez)

  Visszatekintve az elmúlt bő másfél évtizedre, úgy látszik, a jazz hatása eddig főleg a metal komplex és sebességorientált megszólalást preferáló irányzataiba szivárgott be, a kilencvenes évek elejére-közepére jellemző technikás death metáltól (Cynic, Atheist) egészen az ezredfordulótól egyre felkapottabbá váló tech-metal és hardcore (The Dillinger Escape Plan) őrületig.

 • Sírhant Művek - Arcade Fire: Neon Bible (lemez)

  A montreali szabadcsapat 2003 nyarán alakult: a két alapító, Win Butler és felesége, Régine Chassagne köré hamar szerveződött egy feszes alapokat és széles zenei spektrumot vegyítő kollektíva, majd megjelent a bemutatkozó lemez (Funeral), amely 2004-ben az Egyesült Államokban, 2005-ben pedig a világ többi részén is elképesztő sikereket aratott.

 • Budapesti Tavaszi Fesztivál: Hang-szerelők (Kodály, Kocsis, Strauss, Fischer)

  Miről is kellene szólnia a Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára meghirdetett Kodály-évnek? Kocsis Zoltán megadta az alaphangot.

 • Derekas munka - Brian De Palma: Fekete Dália (film)

  Sűrű ütésváltás már az elején: a két rendőr, kiknek történetét az elkövetkező bő két órában követni fogjuk, először egy nagyobb szabású utcai csetepaté (tengerészek kontra fakabátok) alkalmával vívják ki egymás nagyrabecsülését, majd pedig már, a zavargások után nem sokkal, a ringben.

 • Úton a szomszéd faluba - Bartók bogarai (kiállítás)

  Nabokov lepkéket gyűjtött, Bartók Béla pedig - mint most számomra kiderült - rovarokat, bár a gyűjteményéből csak két rovardoboznyi keményebb testű bogár maradt fenn, a többit felfalták a múzeumbogarak, legalábbis a Rovartani Közlemények 1962-es cikke szerint, amelynek másolata a galéria által kiadott füzetek 6.

 • "Nem kell hozzányúlnotok" (Ustad Bahauddin Dagar zenész)

  Ustad Bahauddin Dagar India ősi zenei hagyományát, az ún. dhrupadot ápolja. A Dagar család huszadik (!) zenészgenerációját képviselő művész március 10-én, Az indiai klasszikus zene mesterei sorozat keretében a Trafóban lépett fel - a Narancs azonban még korábban, az új év hajnalán beszélgetett vele Delhiben.

 • Úgy maradt

  Gojko Mitic-sorozat (dvd)

  Az "NDK-indiánfilm" a rendszerváltozás utáni Magyarországon az értéktelen, a hamis, a hazug szinonimája lett.

 • Egy pályázat, három döntés (52. Velencei Képzőművészeti Biennále)

  Az idei Velencei Képzőművészeti Biennále kurátori pályázatának botrányossága a pályázati rendszer átgondolására sarkallja a folyamat szereplőit. Ki hogy, pozíciója, illetve meggyőződése szerint vélekedik: pontosítsák, módosítsák, ad absurdum töröljék el a demokratikus vívmányt.

 • 30 éves a Hilton Szálló: Budavár bevétele

  Az ötcsillagos hotel a hetvenes években nemcsak ízlésvitákat váltott ki, de a pénzről, luxusról, szabadságról - "Nyugatról" - alkotott felfogásunkat is meghatározta: a Kádár-kor szürkeségében maga volt a megtestesült amerikai álom.

 • Hogyan csináljunk bombát? - Fedőneve: műtrágya

  A közelmúltban szinte mindennap hallottunk antidemokratikus civil szerveződésekről, amelyek azt hangoztatták, hogy az összes lehetséges eszközt fel fogják használni, ha úgy alakul. Nyilatkozataikban gyakran emlegettek lőfegyvereket, robbanószereket.

 • Párosan szép (Térbe zárt pillanat. Háromdimenziós fényképek, 1850-1918)

  Próbáljuk meg elképzelni a száz éve és még régebben élt emberek képéhségét! Kiindulhatunk például abból, milyen mélyen belénk ivódott, mennyire meghatározta ábrándjaink világát gyerekkorunk legszűkebb környezetének egy-egy látványeleme, valami együgyű kép, nipp vagy akár csak egy különös mintázat, amibe rejtélyes, félelmetes alakokat lehetett belelátni.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...