• Még meg sem száradt a minta (Miért nem elég versenyképes a magyar gazdaság?)

  A sikeres magyar gazdasági rendszerváltás lendülete uniós csatlakozásunkat követően megtört. A tervgazdaságból a piacgazdaságba történő átmenet első tizenöt évében nemzetgazdaságunk teljesítménye meghaladta a tervgazdaság utolsó időszakáét, a magyar emberek jövedelme történelmi léptékkel mérve is meredeken növekedett.

 • Drága Dakar!

  Palik Lászlónak és Szalay Balázsnak fantasztikus üzleti ajánlata van Magyarország számára: hozzuk ide a Dakar raliversenyt, mindössze háromnegyed milliárd forint közpénzért. Ujhelyi István államtitkár teljes mellszélességgel támogatja az ötletet.

 • Párnacsata (Négy szarva van)

  Négy szarva van A legutóbbi alkalommal, amikor is csalfa és a hűtlenkedésen rajtacsípett középkori magyar királynékról írtam e hasábokon, megfogadtam, hogy a házasságtörés és az in flagranti honi történetéből néhány kora újkori és újkori epizódot is idemásolok majd.

 • Tizenegyes (Fűrész a Négyszögletű Kerek Erdőben

  A 11. számunkban megjelent hasoncímű írás folytatása)

  Fűrész a Négyszögletű Kerek Erdőben (A 11. számunkban megjelent hasoncímű írás folytatása) Lázár Ervin emlékének

 • Faltól falnak

  Egy-egyre áll a román miniszterelnök és az államfő közötti meccs. Tariceanu kiseperte kabinetjéből Basescu elnök embereit, és az ellenzék támogatásával tető alá hozta a csak liberálisokból (PNL) és RMDSZ-esekből álló kisebbségi kormányt.

 • Egyszeregy

  Hogy az egészségügyi minisztert hogyan tette lapátra a kormányfő, arról bő terjedelemben olvashatnak beloldalainkon. Lapzártánkkor még nem tudjuk, ki lesz az utódja, így a döntést minősítő durva szavakkal egyelőre várnánk.

 • Bugár Béla bukása: Újrakevert magyar kártya

  Vajon történelmi fordulópont volt-e a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) tisztújító kongresszusa, vagy sem? Mi változik azzal, hogy a pártelnök Bugár Béla március utolsó napján elbukta a választást, s az MKP új elnöke - tizennégy szavazattal - az örök második, Csáky Pál lett?

 • Ukrán válság: Rada? Dadadada?

  Április 2-án az ukrán elnök, Viktor Juscsenko feloszlatta a Legfelsőbb Radát, és május 27-re új parlamenti választásokat írt ki. Döntését a parlamenti többség alkotmányellenes magatartásával indokolta.

 • Ivóvízprojektek: Árhullám

  Egy 2010-től érvényes, a teljes költségtérítés elvén alapuló EU-direktíva miatt egyik pillanatról a másikra a jelenlegi többszörösére nőhet a vízdíj - mondogatják vízügyesek, egyelőre halkan. Az ország elmaradottabb régióiban - az Észak-, de főleg a Dél-Alföldön - zajló ivóvízminőség-javító program ráadásul pluszdrágulást generálhat.

 • Európa 2010-es kulturális fővárosa: Átcímkézés

  Mára nyilvánvaló, hogy a kulturális decentralizáció és a kulturális városfejlesztés gondolatával megnyert pályázat nem követi az eredeti ideát. A 9 milliárdos operatív büdzsé jelentős hányadát a kulturális kormányzat kontrollálja, a beruházások közel 35 milliárdos keretének nagyja az egyetemfejlesztést szolgálja.

 • Törvénytervezet a jövő nemzedékek ombudsmanjáról: Gyámhatóság

  Ha a tavaszi ülésszakon az Országgyűlés elfogadja a zöld ombudsmanról szóló jogszabálytervezetet, Európában nálunk létesülhet először olyan független intézmény, amely a jövő nemzedékek érdekeit érvényesíti a mai generációk sokszor rövidlátó törekvéseivel szemben.

 • "Gyurcsány úgy csinál, mintha lenne orosz-magyar határ" - Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke

  Miközben elismeri a közös európai energiapolitika hiányát és a különalkuk általános gyakorlatát, Németh Zsolt a Gyurcsány-kormányt hibáztatja, hogy a gazdasági érdekeket a biztonságpolitikaiak elé helyezve boltol az oroszokkal.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Ûrseprűn - Yoko Ono: Yes, I'm A Witch (lemez)

  Nem, nem a vasorrú bába anime verziójáról lesz szó, habár a semmiből új lemezét az asztalra csapó Yoko Onótól azért bent maradt a levegő.

 • Bőgő, masina - Squarepusher: Hello Everything (lemez)

  Tom Jenkinson, alias Squarepusher egyike az utóbbi bő évtized legtudatosabb, egyben legkreatívabb zenekészítőinek. Amikor a kilencvenes évek közepén elkészítette első felvételeit (bemutatkozó anyagait, két 1994-es maxiját még Tom Jenkinsonként szignálta), a szerencsés, avatott keveseknek rögvest leesett az álluk.

 • Egérutak (Három új stoner rock lemez)

  Mihez kezdenek egy zsáner jeles képviselői az általuk is reprezentált műfaj általános kifulladása után? A stoner rock élharcosai leginkább a megszüntetve megőrzés gyakorlatával bíbelődnek.

 • Kultúrprotestánsok - Bach-passiók a nagyhéten (koncert)

  Hermann von Loewenich, a Bajor Evangélikus Egyház püspöke bő tíz évvel ezelőtt Protestánsok egyház nélkül címmel nagy visszhangot keltő cikket írt (Lutherische Monatshefte, 1996. november). A dolgozatban a korábban negatív konnotációt hordozó "kultúrprotestáns" fogalmát kifejezetten pozitív értelemben használta, kisebb részben a társadalom véleményformáló (gazdasági, politikai, művészeti) elitjének lutheránus kötődésű tagjaira vonatkoztatta, nagyobb részben azokra a "lelki protestánsokra", akik egyházi kereteken kívül keresik a maguk evangéliumi hitét.

 • Kedélyállapotok - Marek Najbrt: Bajnokok (film)

  A 2005-ös - fiatal filmkészítőknek kiírt - Pécsi Nemzetközi Filmünnep fődíjas (Arany Benjámin), 2004-ben készült alkotása íme eljutott a "rendes" moziforgalmazásba is. Sőt, van hozzá egy kísérőfilm is: Csáki László Hajnóczy Péter novellájából forgatott rövidfilmje, A hangya és a tücsök (erről lásd keretes írásunkat).

 • Kötél a szalag végén - Ragályi Elemér: Nincs kegyelem (film)

  Egy igaz történet... Pusoma Dénes kálváriáját aki akarja, ismerheti. A kellő terjedelemben pertraktálta a maga idején a sajtó, s nem olyan rég (2004-ben) dokumentumfilm is készült belőle (Komenczi Norbert munkája, a Daráló).

 • A jóra és szépre (Jonathan Stroud: Bartimaeus-trilógia)

  Másfél ezer oldalon keresztül bonyolódik a fiatal varázslótanonc, Nathaniel, az általa megidézett több ezer éves dzsinn, Bartimaeus és a mágusok uralma ellen hadakozó "közember", Kitty Jones története. A három vaskos kötet látványa rémisztően hathat a tizenévesek számára - de alighanem csak addig, míg rá nem szánják magukat az olvasásra.

 • Egy szerző (második) gyermekkora (Norman Mailer: Várkastély a vadonban)

  Senki, aki a Hitler-titok megfejtése után ácsingózik, ne reméljen semmit ettől a könyvtől. Ha az elolvasása után valaki úgy is érzi, megtudott róla valamit, közlöm vele: semmit sem tudott meg.

 • Tűzvonalban (Robert Capa: Kissé elmosódva. Emlékeim a háborúból)

  Korán kezdte az életet, korán is fejezte be. 17 évesen már bevitték a rendőrségre baloldali akciózás miatt, 18 évesen Berlinben tanult újságírást, egy évvel később pedig egy fotóügynökség Koppenhágába küldte, hogy lefotózza Trockijt.

 • Csak szex, és más semmi? (Tom Wolfe: Én, Charlotte Simmons)

  "Az ujjak a gumi alá furakodtak, Hoyt egyre csak nyögött, ahogy csúszott, csúszott, cirógatott..." - a fenti sorokkal kezdődő, és nem nehéz kitalálni, hogyan folytatódó bekezdésért az I'm Charlotte Simmons 2004-ben elnyerte a "legrettegettebb", a "Bad Sex in Fiction" elnevezésű, Nagy-Britanniában évente kiosztott díjat, amivel a kritikusok a "durva, ízléstelen, szükségtelenül részletes, funkciótlan" szexjelenetektől igyekeznek eltántorítani a kortárs szerzőket.

 • A nagymamák előjoga (Forgách András: Zehuze)

  Forgách András legalább nyolcévnyi készülődés, számos folyóiratban publikált részlet után végül megjelentette a maga nagymamás könyvét, üdítő változatosságként az apás könyvek ezredfordulós áradata után.

 • Diszkrét koloniál (Rudyard Kipling: Kim, az ördöngös)

  A nálunk jóformán csak A dzsungel könyve szerzőjeként ismert Kipling a maga korában módfelett termékeny és népszerű író volt. A sors azonban úgy hozta, hogy könyvtárnyi műve mára sokkal inkább a társadalmi, mint az irodalmi emlékezet részévé vált.

 • Bevezetés a képirodalomba (Scott McCloud: A képregény felfedezése)

  A nem csupán hátulgombolósok és még a nyugellátás idején is kamaszlelkületű példányok szórakoztatását megcélzó amerikai képregények magyarországi története kimondottan szomorú história. Nem is történet ez igazán: mindaz, amiről a rendszerváltástól egészen az igen közeli múltig beszámolhatnánk, valójában nem több néhány villanásnál a víz felett.

 • Szép új EU (Jakob Arjouni: Chez Max - Vacsorázz Maxnál, Párizsban!)

  Az Európai Közösség nemrég ünnepelt ötvenedik évfordulója kellemetlen aktualitást ad e vadonatúj, németül 2006-ban megjelent regénynek. A török származású, de németül író - hírét eddig nagyszerű bűnregényeivel megalapozó - Jakob Arjouni kötete antiutópia és az Európai Unió éppoly szórakoztató, mint keserű szatírája.

 • Reveláció (Júdás evangéliuma)

  Noha a tömegtájékoztatás szegődött cselédeinek általánosságban is szokásuk élénk figyelemmel kísérni a koptológia legfrissebb eredményeit, azért az a grandiózus hírverés, ami a National Geographic Society által tavaly közrebocsátott ókori forrásszöveget környezte, bízvást példátlannak mondható.

 • Irodalmi szószedet: A levélregény

  "Csak azért lett ez a levelem hosszabb, mert nem volt időm rövidebbet írni." (Pascal: Vidéki levelek, XVI.)

 • Elsüllyedt szerzők VII.

  A hollywoodi kapcsolat

  Lengyel Menyhért (1880-1974)

  A legkevésbé sem volt mítoszcsináló, mégis több mítosz kialakulásának részese lett. Neve ugyanúgy összefonódott a Hollywoodot felépítő magyarok legendájával, mint a világsikereket fialó vígszínházi hőskorszak történetével.

 • A nyelv emlékezete (Jacques Roubaud költő, matematikus)

  1932-ben született, öndefiníciója szerint "nyugdíjas matematikus, verskomponista". Írásai magyarul Somlyó György, Tímár György, Szigeti Csaba és Seláf Levente fordításaiban jelentek meg különféle folyóiratok hasábjain (2000, Nagyvilág, Pompeji, Szép literatúrai ajándék stb.

 • Halászat és madarászat: Otthagyott gyűjtemény

  Nem éppen bevett szokás fantázianévvel jelölni egy magát kicsit is komolyan vevő múzeumot, így aztán ellentmondásos előérzetekkel haladunk dél-délkelet felé Székesfehérváron túl, a Sárvíz mentén. Az Aranyponty Halászati Múzeumba tartunk.

 • Magyar az űrben: Berci után az első

  Huszonhét éve annak, hogy Farkas Bertalan kiléphetett az űrbe, s most megint egy magyar néz szembe az űr végtelen sötétjével - ráadásul őt is az oroszok vitték magukkal.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...