• MaNcs 19. évf. 16. sz. (2007. 04. 19.)

  "El tudok veszni a részletekben" (Fullajtár Andrea színésznő)

  Legutóbbi szerepe Alba asszony Goldoni darabjában. Súlyos karakter: mindig fáj valamije, mindig panaszkodik, így hívja fel magára a figyelmet. És így próbálja kitartóan és boldogtalanul megkeseríteni mások életét. Lehetne csak nevetséges - de hát félelmetes is.

  2007 / 16
 • Házi átok (A család és az iskola viszonyáról)

  A magyar közoktatás helyzetéről szóló, a közelmúltban megjelent két elemzés a korábbi felmérések szomorú tapasztalatait tükrözi (Jelentés a magyar közoktatásról, 2006, szerkesztők: Halász Gábor és Lannert Judit, illetve Neuwirth Gábor: A korrelációs együttható.

 • Titokzokni (Reactio)

  Reactio "...mindenekelőtt azon kérdés fordul elő, hogy valjon az országgyülési tudósitásoknak kiadását mintegy tulajdonává tévén az országgyülési testület, egy megbizandó személyre, vagy választmányra szoritani, vagy pedig azt mindenkinek, aki magát erre alkalmatosnak vélvén, e foglalatoságban eljárni kivánna, megengedni hasznosb, tanácsosb legyen e?

 • Ingyenebéd (1984

  forint)

  1984 - forint Vajon melyik vállalat "a régió vezető közlekedési szolgáltatója"? Úgyse találnák ki, inkább megmondom. A BKV. Nem akárhonnan tudom ezt én sem: a HÉV-en a cég által elhelyezett plakátokról.

 • Eben guba

  Drága olvasóink már tudják, mi még csak sejtjük. Lapzártánk után Cardiffban az UEFA végrehajtó bizottsága nekünk ítélte a 2012-es futball-Eb-t! Vagy az olaszoknak! (Így kedden déltájt a lengyel-ukrán pályázók láthatóan maguk sem bíznak a sikerben.

 • Fazék alámerül

  Az SZDSZ lapzártánk utáni napon nevezi meg jelöltjét az egészségügyi miniszteri posztra, valamint a környezetvédelmi miniszter utódját. Vagy csak az egyiket. Vagy egyiket sem.

 • Népszavazás Ecuadorban: Lazul a nadrágszíj

  Alkotmányozó nemzetgyűlés szabja át a dél-amerikai ország politikai rendszerét - erre szavazott a többség. A kisebbség elnöki diktatúrától tart.

 • Kuba záróra előtt: No es fácil

  A Karib-térség legnagyobb szigete, amit "szakállas kajmánnak" is hívnak - utalva a forradalmi borostára, meg az ország alakjára -, Dávid-Góliát-mérkőzést játszik. Legalábbis így nevezi a hivatalos média az Imperióval, az Egyesült Államokkal vívott harcát.

 • Tandíjtörténet

  Jövője van

  Most, amikor a tandíjra vonatkozó népszavazási kezdeményezés ingajáratban közlekedik az Országos Választási Bizottság és az Alkotmánybíróság között, talán nem érdektelen fölidézni a tandíj hazai történetét.

 • Egy különös drogprogram: Terítés

  Drogprevenció vallási tanokkal - így foglalhatnánk össze a Narconon Magyarország kiemelten közhasznú alapítvány tevékenységét. Az alapítvány több iskolában is tart felvilágosító-megelőző előadásokat, de gyakran sem a szülők, sem a tanárok nincsenek tisztában azzal, hogy ez alatt a Szcientológia Egyház tanításaival is ismerkednek a gyerekek.

 • Új labdarúgópálya-építési program: Magyar modell

  Egy éven belül akár több száz, műfűvel borított labdarúgópálya épülhet Magyarországon, amennyiben beválik a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) legújabb konstrukciója. A program iránti érdeklődés mértéke mindenesetre meglepte a szervezőket: több száz önkormányzat jelezte előzetes igényét.

 • Az Alkotmánybíróság ellentmondásos döntései: Ítéletei csapdájában

  Dodonai határozatait a politikusok rendszerint a maguk szája íze szerint értelmezik, de ítéleteit tiszteletben tartják - az Alkotmánybíróság tekintélye megkérdőjelezhetetlen. Pedig a testület sem tévedhetetlen, ráadásul hibáit nehezen korrigálja, s így bizonyos kérdésekben korábbi - a jogászszakma által kifogásolt - döntéseinek foglya.

 • "Fordított logika szerint indultunk el" (Pusztai Erzsébet, az MDF egészségügyi szakpolitikusa)

  Ellenzéki kollégáitól eltérően nem gondolja azt, hogy a gyógyításügyi átalakítások valamennyi eleme elhibázott volna, de a megvalósítás módjával egyáltalán nem elégedett. Pusztai Erzsébet a kórházakról, a vizitdíjról, a kamarákról és a magánbiztosítók szerepvállalásáról is beszélt a Narancsnak.

 • tévésmaci - Sün öblöget a hegyek alján

  Halász Péter alig több mint egy és negyed órás "kísérleti" bábfilmjében a narrátor régi városligeti históriákat mesél, melyek látszólag hol összetartoznak, összecsomózza őket egy vad, fura alak, hol meg látszólag nincs közük egymáshoz.

 • étel, hordó - ARANYTÁLCA

  Ha mellőzzük a pesti vendéglátógettókat (Liszt Ferenc tér, Ráday utca stb.), minden bizonnyal az Akácfa utca a legsűrűbben éttermezett pesti közterület.

 • csontzene - Elegünk van

  Miből? Hát persze, a klasszikusokból, a nagy zenéből, a halhatatlanokból, a világcsudákból, a zene isteneiből. Stb.

 • chili & vanilia - High-Life-torta

  Minden családban ott lapul valamelyik polcon a generációkon át öröklődő, megsárgult, foltos, szakadozott lapokból álló, többször összeragasztgatott, régi szakácskönyv.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Mondják a tósztot - Brains: Humanual; Irie Maffia: Geller (2 lemez)

  Nem is kell hangsúlyoznunk, mennyire örvendetes tény, hogy ismét van jó néhány olyan hazai zenekar, amely nem csupán fenomenális bulikat ad (itthon és külföldön egyaránt!), de zenéje hanghordozón keresztül is "átjön".

 • Freddie visszatér - Mika: Life In Cartoon Motion (lemez)

  Waltari és Hakkinen után azt gondolnánk, újabb helsinki cowboy lábát lepi a csillagpor, de Mikának semmi köze Finnországhoz.

 • Egy komoly játékos - Herbert Grönemeyer: 12 (lemez)

  A könnyűzenében a jószerével minden egyebet leárnyékoló angolszászok miatt könnyű elsiklani a nem angol nyelven megszólaló értékek felett. A germán popvilág figyelmes vizsgálata ennek a lapnak sem szokása, de most helyzet van: a német újhullám Bob Geldofja, Herbert Grönemeyer öt év után új albummal jelentkezett.

 • Sűrű, kalandos élet - Márton István: Buhera Mátrix (film)

  Az ötlet mérsékelten eredeti, de távolról sem reménytelen. A hőst az első kockákon elcsapja egy autó, aztán máris egy moziban látjuk viszont, éppen élete filmjét - tudják, azt, ami állítólag közvetlen a halál beállta előtt lepereg mindenki előtt - kezdik vetíteni.

 • 24 másodperc - Billy Ray: Az utolsó jelentés (film)

  A napokban érdekes kísérletet mutatott be az egyik mélyen tudományos, feltűnően ismeretterjesztő, viszont teljesen amerikai tévécsatorna. Ahogy mondani szokták, "lelkes kutatók egy csoportja" tapasztalati módszerekkel vizsgálta azt, hogy a corn flakes-es doboznak véletlenül nem magasabb-e a tápértéke, mint a belé csomagolt zabpehelynek - igen, úgy: megették a dobozt (is).

 • Bés, nagyon bés - Bokor Attila: 56 csepp vér (film)

  Tűnjék ez bármily kínosnak, elöljáróban szögezzünk le három szimpla, már-már alapigazság gyanánt fungáló tényt! A mégoly kikezdhetetlen jó szándék nem garanciája a művészi minőségnek, a kamerával rögzített történet korántsem okvetlenül film, s végezetül a gyász (akár a fél évszázada lezajlott nemzeti tragédia felett érzett, akár a nagyszerű Kaszás Attila halála által kiváltott) fájdalma nem feledtetheti el a mozilátogatókkal az olykor teljes negyedórákká összeálló zsenánt pillanatokat.

 • Elmenők, maradók - Goldoni: A karnevál utolsó éjszakája (színház)

  Hát igen: szem és fül kell ehhez is, pedig nem bonyolult. Goldoni darabjában a fiatal Anzoletto, a tehetséges mintarajzoló Pétervárra készül, mert, mint mondja, "mindent látok, ami itt történne velem. Másra vágyom. Meg aztán ez itt zavaros kor, és nem lehet tudni, hogy mi lesz a mi szakmánkkal.

 • Derűs feljegyzések a gettóból - Tarján Vilmos: A bedeszkázott riporter (könyv)

  A romantikus nevű Nagy Budapest Törzsasztal Budapest könyvek című sorozatának első kötete pompás felütés, lévén igazi kuriózum: Tarján Vilmos gettónaplója most jelenik meg először.

 • A nyelv gyönyörködtető hatalma - Frank Kermode: Shakespeare kora (könyv)

  Ami Sir Frank Kermode-dal megtörtént, az minden tudós rémálma. Az angol irodalomtudós valamikor a kilencvenes években lakást cserélt. Bedobozolta hírneves könyvtárát és kéziratait, összecsomagolta a holmiját, kiürítette a bútorait, kiselejtezte a fölösleget, és várta a költöztetőket.

 • Embergépember - Kempelen a Műcsarnokban (képzőművészet)

  Bár nagyon igyekeztem, mégsem állíthatom, hogy minden ízében megértettem Kempelen tudománytörténeti jelentőségét, azt azonban biztosan nem felelőtlenül állítom: igaza van egyik életrajzírójának, dr. Tarnóczy Tamásnak, amikor Kempelent humanistának mondja a polihisztor Az emberi beszéd mechanizmusa, valamint a szerző beszélőgépének leírása című alapvetése elé írott bevezetőjében.

 • Egy humanista mizantróp (Kurt Vonnegut, 1922-2007)

  Tárt ajtajú, üres madárkalitkát rajzolt búcsúzásul - április 11. óta ez a fekete gyászkeretes kép tudatja a Vonnegut hivatalos honlapjára látogatókkal (www.kurtvonnegut.com), hogy földi fogságából kiszabadult a lelke.

 • "Az én könyveim fogynak a legjobban" (Wladimir Kaminer író)

  Rádióműsora, több tárcarovata van, és rendszeresen dj-ként is fellép a németek első számú bestsellerszerzője, aki 1991 óta él a berlini művésznegyedben, Prenzlauer Bergben. A németül író orosz szerző, aki az elmúlt hét évben tíz kötetet adott ki, a feleségével közösen jegyzett A nagy szovjet fazék című könyvének magyarországi bemutatójára érkezett a könyvfesztiválra.

 • Kempelen és a sakkautomata: Törököt fogott

  Báró Kempelen Farkas (németesen, ahogy a világ ismerte, Wolfgang von Kempelen, merész, bár kis népeknél korántsem szokatlan affirmatív aktus eredményeként létrehozott szlovák ortográfiával Ján Vlk Kempelen) Pozsonyban született 1734-ben, s pont kétszázhárom éve, 1804.

 • Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda: Szemben a halandzsával

  Asztal, monitor és szakkönyvekkel telezsúfolt könyvespolc egy kuckónyi helyiségben. Az Örs vezér terén vagyunk, egy lakótelepi szalagház földszinti lakásában. Itt rendezkedett be a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi), amely tavaly januárban nyílt, és ingyenes nyelvi gyorssegélyt kínál bárkinek, aki megerősítést vagy tanácsot szeretne valamilyen nyelvhelyességi kérdésben.

 • Telefonos ügyfélszolgálatok: A kapcsolásig türelmét kérjük

  Ha a hazai internetszolgáltatók ügyfélszolgálatai közül a nagyok célja a 24 órás ügyelet, a kicsiknél munkaidőn kívül már az is jó, ha bekapcsol az üzenetrögzítő.

 • Maradjatok okosak! (Somlai-Fischer Szabolcs építész, interakció-tervező)

  Stockholmban építészként végzett, de nem házakat épít. Három éve itthonról győzködi a világot arról, hogy a tér és a technológia viszonya megannyi új távlatot rejt, csak szabadjára kell engedni az elmét. Elektronikus, multimediális műtárgyakat, akciókat készít és tervez, hogy a gépek humanizálják végre az emberiséget.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...