• MaNcs 19. évf. 17. sz. (2007. 04. 26.)

  Az emberek biztonsága (Soros György)

  Az Open Society (Nyílt Társadalom) alapítványi hálózat létrehozója, a Quantum Fund befektetési alap tulajdonosa, a világ egyik leggazdagabb embere két éve beszállt az amerikai politikába is. Több millió dollárral támogatta a Demokrata Pártot, s minden befolyását latba vetette a Bush-kormányzat Irak-politikája ellen. Mindezek indoklásaként tavaly kiadta A gyarlóság kora. A terror elleni háború következményei c....

  2007 / 17
 • Gyűjtő hang (Ismeri ön Basescut?)

  A román politika, dacára a látványos gazdasági fejlődésnek, az év eleji, euforikus uniós csatlakozásnak, egyik percről a másikra instabillá vált. Az államelnököt felfüggesztette a parlament, a felfüggesztett államelnök pedig, úgy tűnik, egy-két jó kampányakcióval falhoz állítja a parlamentet, az ellenzéket és a rebellis koalíciós partnereket egyaránt.

 • Trident, trikolór, Trianon (A történelemtanítás átalakításának szükségességéről)

  Történelmi ismereteink nagymértékben meghatározzák későbbi világnézetünket: azt, hogy milyen kép alakul ki bennünk más népekről (például a románokról), bizonyos történelmi problémákról (Trianonról, a nácizmusról, a kommunizmusról stb.

 • Ekotrip (Kincstári optimizmus)

  Kincstári optimizmus A Pénzügyminisztérium az első negyedév kedvező számai alapján csökkentette az államháztartási hiány éves prognózisát. Annak ellenére tette ezt, hogy a kormány 30 milliárd forintot bukik az elvárt adó meghiúsulásán, ráadásul a nyugdíjra szánt összeget is 60 milliárddal meg kell toldani a nagyobb infláció miatt.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Rendhagyó, mert rendes

  A magyar szavak egy nagy csoportjánál a többesszámot -ok raggal képezzük: báb/ok, csont/ok, modul/ok, harcos/ok, apartman/ok, komikus/ok és így tovább. Vannak e szavak közt rövidek, hosszúak, régiek, újak, ez láthatólag nem számít.

 • Felmentve

  Minden vádpont alól jogerősen is fölmentette a Fővárosi Ítélőtábla a Kulcsár Attila-féle brókerügy egykori főnyomozóját, Molnár Csabát. A vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés ügyészségi vádja éppen úgy elvérzett, mint a korábban megfogalmazott államtitoksértés.

 • Nem történt semmi

  Az UEFA döntése után hazánk mentesült sok százmilliárd elpazarlásának kötelme alól. Mielőtt azonban elfelejtenénk ezt az esetet, szöszöljünk el azon, hogy mi történt a verdikt kihirdetése után. Azon, hogy a kudarcot hogyan próbálták racionalizálni, s irhájukat menteni e vállakozás szereplői.

 • Francia választások: Egyelőre, ország népe!

  1965, az első közvetlen köztársaságielnök-választás óta nem sikerült ennyi embert a szavazófülkékbe csábítani Franciaországban. A kis híján 37 millió voks a szokásosnál jóval kisebb mértékben szóródott: a kis pártok mellett a szélsőjobb Nemzeti Front is elvérzett a csatában, amelynek abszolút győztese a jobboldal és Nicolas Sarkozy.

 • Nigériai választások: Versengő vesztesek

  Minősíthetetlen körülmények között szerezte meg a győzelmet Obasanjo elnök felkent utóda. A parlamenti választások pontos eredményére várni kell.

 • Az 1957-es május elseje: Felvonulók kérték

  Alig fél évvel a forradalom leverése után Kádárék több százezres nagygyűléssel emlékeztek meg a munkásnemzetköziség jeles ünnepéről. A tömegdemonstráció a "forradalmi munkás-paraszt kormány" megszilárdult hatalmáról árulkodott, s rövid úton a rendszer egyik kedvelt legitimációs hivatkozásává vált.

 • Az országos cigány kultúrház sorsa: Pusztulásra ítélve

  Lakópark épülhet a tavaly novemberben leégett Országos Cigány Információs és Művelődési Központ helyén, ha az országos roma önkormányzatnak sikerül túladnia az épületen. A kultúrházat működtető közhasznú társaság az elmúlt években komoly tartozásokat halmozott fel, az önkormányzat vezetői a végelszámolást fontolgatják.

 • Újabb javaslat a gyűlöletbeszéd büntethetőségére: Nagy akarás

  Ezúttal szocialista képviselők módosítanák úgy a Büntető törvénykönyvet, hogy börtön járjon az emberi méltóságot sértő gyalázkodásért. A tervezet újra alkotmányossági korlátokba ütközhet, abban pedig egyelőre nincsen előrelépés, hogy a közösségek gyalázásáért polgári peres úton lehessen elégtételt venni.

 • Tervek a BKV racionalizálására: Az amőba piramisosodása

  A BKV Zrt. működésének optimalizálását és tízmilliárdos megtakarítást remél Antal Attila vezérigazgató a cég reorganizációjától, amely a Central European Management Intelligence (CEMI) javaslataira épül. A társaság a tavaly áprilisi választások előtt alternatív gazdaságélénkítő programmal rukkolt elő, amiből aztán ősszel a Fidesz is merített.

 • Szabaddemokrata minisztercserék: Egészséges színek

  Az előzetes várakozásoknak megfelelően az új SZDSZ-es miniszterek kiválasztása messze nem volt független a tisztújításkor megváltozott belső erőviszonyoktól. Kóka elnökként saját ügyvivőitől szenvedte el első vereségét.

 • tévésmaci - Sün üget a haraszt alatt

  Az a helyzet az 1600-as években, hogy Fonyód várkapitánya, bizonyos Babocsai Gáspár (Benkő Gyula) párbaj útján kénytelen rendezni némi megszállottságból fakadó nézeteltérést az ideiglenesen hazánkban állomásozó testvéri török csapatok egyik középvezetőjével, minek következtében a kétségkívül modortalannak mondható muzulmán levágja a fejét.

 • étel, hordó - MÉRFÖLDKÕ

  Messzi földön híres a magyar vendégszeretet, így nem csoda, hogy autópályák helyett inkább az autós vendéglők terjedtek el.

 • csontzene - A vendégűző komponista

  Amint vélhető volt, a fizetőpincér nem hitelezett, ezért a Brunello elmaradt, és a Zenegyűlölőnek be kellett érnie egy 2003-as Rosso di Montalcinóval - persze soha rosszabbat!

 • chili & vanilia - Málnalikőr negyvenes férfiaknak (is)

  A reptéren még az utolsó percben emlékezetembe villantak az üres üvegek, és eszembe jutott, hogy otthon megcsappant az italkészlet - pedig vendégeket vártam.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • "A végére elég jó zenekar lettünk" (Dorozsmai Gergő, Szabó Csaba, Szabó Tamás - The Moog)

  Nem is emlékszünk rá, volt-e már ilyen: egy fiatal magyar rockzenekar másfél hónapig turnézott Amerikában. Élményeiről a The Moog háromötöde (a dobos, a bőgős és az énekes) számolt be a Narancsnak.

 • Keresd a hőst! - Steven Zaillian: A király összes embere (dvd)

  Remek egy sztori Huey Longé, csoda, hogy csak kétszer filmesítették meg mindeddig. A Dél demagógja és még kismillió becsületsértő névvel illetett, népjóléti intézkedéseiről és diktátori hajlamairól egyaránt híres louisianai politikus üstökösszerű felemelkedéséről, hivatalban töltött éveiről és golyó általi haláláról először (1949-ben) Robert Rossen készített filmet, a kor divatja szerint baljós hangulatú erkölcsdrámát.

 • Kersey-lábú ártányaim - Antoine Fuqua: Az orvlövész (film)

  Történetünk 1960-ban kezdődik vagy a múlt szombaton; világos: igyekszünk némileg túltekinteni a jelölt műalkotáson - kényszerből persze. Ugyanakkor az 1960 bizonyára túlzás, végtére is Michael Winner filmje, a Chato földje 1972-ben készült; hatvanban a Hét mesterlövész: mondjuk nekünk ez a Chatót is alakító Charles Bronson első fellépése - így utólag legalább, arra ugyanis nem esküdnék meg, hogy a Chato földjét nem véletlenül előbb mutatták-e be Magyaroszágon, mint A hét mesterlövészt.

 • Romok évada - Kőnig Frigyes: Romantika (kiállítás)

  Bár Kőnig Frigyes kiállításának címe erős, nagyon is meghatározó érzelmi, szellem- és művészettörténeti jelentéssel készíti elő vágyott nézőjét a lehetséges látványra, annak a szentimentális "passzionalizmusnak" nemcsak a lehelete nem párállik elő, de az árnyéka sem vetül az érdeklődő recehártyára, mely szenvedélyesség a maga időszerűtlenségével és anakronizmusával még akár annyira érdekes vagy egzotikusan idegen is lehetne, hogy édes szedatívumként, vagy ellenkezőleg, felsebző riadóként hathasson.

 • Történelmi levegő - Bánk-bán, Krétakör (színház)

  A Krétakör legújabb bemutatójának címe Bánk-bán; az írásmódnak ezúttal nem tulajdonítanék akkora jelentőséget, mint annak idején a Siráj esetében. Katona József drámája ez, mindenféle átigazítások nélkül, melyek közül Illyés Gyuláé volt a legmarkánsabb, és számos színielőadás dramaturgjának munkája múlt el nyomtalanul a produkcióval.

 • Egy rém rendes családfő - Albert DeMeo: Apám bűneiért (könyv)

  Nem mindig sikerül a borító hátoldalára olyan textuszanzát kanyarítani, amely hűen, tömörítve viszszatükrözi a mű hangulatát. Albert DeMeo önéletrajzi könyvének viszont a mottójává is nyugodtan válhatna a lentebbi pár sor.

 • A metafora útvesztője - Murakami Haruki: Kafka a tengerparton (könyv)

  A világszerte hatalmas rajongótábort magáénak tudható japán író harmadik magyarul megjelent könyve két, minden átfedésük ellenére teljesen soha össze nem érő szálból szövődik. Legalábbis ami a konkrétumokat illeti.

 • "Furcsa ötvözet" (Hartyándi Jenő, a Mediwave főszervezője)

  Lapunk megjelenése után egy nappal tizenhetedik alkalommal startol a Mediawave. A nemzetközi filmes és zenei fesztivál alakváltozásairól a rendezvény főszervezőjét kérdeztük.

 • "Illúzió volt" (Peter Brötzmann zenész)

  A free dzsessz egyik atyja a Mediawave fesztivál nyitónapján, április 27-én svájci zenésztársakkal alkotott triójával lép fel a győri Rómer Házban. A döbbenetes energia még így, 65 évesen sem fogyott ki a "Vastüdő"-ből, ahogyan őt dzsesszberkekben emlegetni szokás.

 • "Nem az a feladat, hogy vak legyél" (Nagy Géza, az Ability Park ügyvezetője)

  A fogyatékosok körülményeit modellező "játszótér" 2004-ben sikerrel mutatkozott be a Millenárison (Vak a poharat, Magyar Narancs, 2004. október 28.), s azóta sok helyen megismerhették az Ability Parkot. Egy évig ismét a "régi helyszínen", de nagyobb területen, a Jövő Házában talált otthonra az immár több alkalmazottat foglalkoztató közhasznú társaság.

 • Diótörés Alapítvány: "A hadak útján"

  Az egyetlen magyar intézmény, amely komplex módon foglalkozik volt állami gondozott hajléktalan fiatalokkal. Munkatársuk, Tinó Krisztina nemrégiben elnyerte a Pannon Példakép Alapítvány díját. Hogy mégse legyen felhőtlen az öröm, nappali ellátójuk hamarosan költözésre kényszerül.

 • Tömeggyilkosok: Rémeket látunk

  A virginiai tömeggyilkosság újból ráirányíthatja a figyelmet egy különös emberfajtára, amely saját frusztrációit csak jelentős vérfürdő árán képes enyhíteni. Nem árt aggódni: a típus időről időre újratermelődik.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...