• Juss is, marad is (Igazságos-e az örökösödési adó?)

  Az örökösödési adó ötlete időről időre feltűnik a magyar politika színpadán. Az MDF évek óta szívügyének tekinti az örökösödési, vagy ahogy nem kevés populizmussal hívja, a haláladó eltörlését, a többi párt pedig - legyen kormányon vagy ellenzékben - hol támogatni látszik, hol a szőnyeg alá söpri ezt a kezdeményezést.

 • Öt és feles (Totálcardiff

  Történetek a megyeháromból 5.)

  Totálcardiff (Történetek a megyeháromból 5.) Andrea napján délelőtt tizenegykor megállt az élet a faluban Porrogszentkirályon, Porrogon, Porrogszentpálon és Õrtiloson. És a Dráva túlsó partján Torcecen, Botovón, Drnjén és Peteranecen is százak ültek a tévé előtt, hallgatták a kisrádiót a tornácon, a kiskertben.

 • Ingyenebéd (Összeér!)

  Összeér! Magyarország épül-szépül. Hazánk tájain az űrből is remekül látható új létesítmények emelkednek. A köröshegyi völgyhíd, Közép-Európa legnagyobb völgyhídja (Közép-Európa leglaposabb országában) például büszkén hirdeti az ismeretlen magyar adófizető nagyvonalúságát.

 • Lőnek neki?

  Bulgáriában hétfőn lepuffantottak egy futballedzőt. Õ az első futballedző, akit az uniós Bulgáriában puffantottak le. Az elődjét két éve lőtték le, midőn saját szállodájában kávézott. Akkor Bulgária még a csatlakozásra várt, és úgy festett, hogy addig fog várni, míg ki nem nő a szakálla; amíg kitaposott futballcipőjével rá nem tapos hosszú, ősz szakállára a várakozásban megaggult Bulgária.

 • Rendőrnek látszók

  Egy lövöldözéssel végződő túszejtés után a bűnügyi helyszínelést végző rendőr százados a bank biztonsági kameráinak orra előtt megfúj 460 ezer forintot. Persze léteznek magyarázatok: a kiképzésen, amikor a bankrabláskor szükséges teendőket gyakorolták egymás közt, mindig rá osztották a bankrabló szerepét - s ezúttal pusztán rutinból cselekedett.

 • Románia a lázadás szélén: Gyere ki a hóra!

  Pánikhangulat és mind erőszakosabb tüntetéshullám söpör végig Románián az államelnök felfüggesztéséről szóló május 19-i népszavazás előtt. Múlt vasárnap Traian Basescu hadüzenetet intézett a román parlament, a "politikai osztály", a gazdasági hatalmat birtokló "oligarchák" ellen.

 • Batthyány Lajos emlékezete: Louis gróf

  Van örökmécsese és mauzóleuma, ám alakját sosem övezte kultusz. Batthyány Lajos réges-rég tananyag, politikusi pályafutását vagy karakterét mégis túlzás lenne általánosan ismertnek tekinteni. Szolidan csörgedező emlékéve most jó alkalmat kínál számunkra: szépítsünk hát!

 • Kivonulhat a Tele2: A csend

  A három éve startolt és villámgyorsan a legnagyobb alternatív vezetékestelefon-szolgáltatóvá nőtt Tele2 Magyarország körül nagy a csend. Olyannyira, hogy az is felmerült: a finnek, az angolok és írek, a csehek, a franciák, valamint a dánok után tőlünk is kivonul a svéd tulajdonú multicég.

 • A rendőrségi törvény módosítása: Panaszkönyvet nyitnak

  Civilekből álló panasztestület létesülhet a rendőrségen belül, amennyiben az Országgyűlés a tavaszi ülésszakon megszavazza a kormány által beterjesztett törvénymódosító javaslatot. A tervezet másik lényeges eleme a határőrség és a rendőrség összevonása.

 • Tisztújító kongresszus előtt a Fidesz: A nagy túlélőshow

  Egyelőre fut, mi több, nagyon fut a szekér, természetes hát, hogy a jövő hét végén Orbán Viktort rivális nélkül választják újra a Fidesz élére. A kormányt idő előtt megbuktatni azonban nem sikerült, így hosszú távra kell berendezkedniük a koalíció opponálására.

 • "Gyurinak hív mindenki"

  Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere

  Lerobbant tömbök, kiemelkedő városképi értékek, védett épületek az egyik serpenyőben, bontások, zűrös értékesítések és kétes fejlesztések, de részben megújuló utcák a másikban. Kevés önkormányzat ingatlanügyeit sikerült a sajtónak olyan mélységben feltárnia, mint az Erzsébetvárosét.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Egy tisztes iparos - Nine Inch Nails: Year Zero (lemez)

  Manapság egy új NIN-lemeznél a kérdés már nem is annyira az, hogy tud-e még újat mutatni Trent Reznor, az 1965-ös születésű multiinstrumentalista stúdiófenomén, hanem inkább, hogy lázba tudunk-e még jönni a jövőre huszadik születésnapját ünneplő zenekartól.

 • "Emberen túli" (Csihar Attila - Mayhem)

  Csihar Attilának sűrű az idei éve. Április végén jelent meg a Mayhem új lemeze, és nyáron intenzív turnézás veszi kezdetét Amerikában, amit ősszel európai körút követ. De addig sem unatkozik, most éppen a Sunn O))) csapatával van úton, az ausztriai Donau Fesztiválon a Current 93 vendégeként is fellépett, majd Ausztrália és Japán felé vette az irányt.

 • Menj sietve Bukarestbe - Radu Muntean: Jelszó: a papír kékre vált (film)

  Románia igazán nincs messze, kortárs filmművészetéről ennek ellenére meglehetős információhiányban szenvedünk.

 • Terápia - Jasmila Zbanic: Szerelmem, Szarajevó

  Mit gondolhatunk egy szőnyegen elterülő testről és a csuklóból folydogáló vékony vérfolyamról?

 • Fejbenjárás - Marc Forster: Felforgatókönyv; Mennan Yapo: Megérzés (film)

  A világ valamely sarkalatos üzemének itt-ott adódó zavarai mindig is piacképesnek számítottak a moziban - ám ezt vagy megerősítik befogadói tapasztalataik, vagy elhiszik nekünk becsszóra, mert a műtörténeti áttekintést szívesen elhagynánk.

 • Oltár és kocsmapult - Anton Prinner kiállítása (képzőművészet)

  Anton Prinner (1902-1983) művészete - mint azt nagy, monografikus kiállításának "tényei", vagyis festményei, grafikái, szobrai, kerámiái, valamint a falakon és a katalógusban tőle származó, de túlságosan is szemérmes válogatásban és kis terjedelemben közölt idézetei igazolják - látszólag szertefutó vágyak, szándékok, akaratok szövedéke, melynek mégis azonos a száliránya.

 • Drágán add az életed! - Frank Schirrmacher: A Matuzsálem-összeesküvés (könyv)

  A kapuzárási pánik mindenkit utolér. A munkavállalásra kényszerülő öregdiák, a visszavonuló focista, a nősülő Don Juan mind személyes sorsa megváltozásában látja a világ romlását.

 • Nem is fogsz mozdulni? - k.kabai lóránt: hiba nincs (könyv)

  "de vannak olyan fajta költők, akiknél nem számít az elemi érdek, sőt inkább minden józan megfontolás ellenére írnak. ugyanis az élet értelmét keresik. alább nem adják. ilyen költő ennek a könyvnek a szerzője" - olvasható a kötet egészéhez hűen végig kisbetűvel szedve Kemény István méltányolhatóan elfogódott értékelése a szerzőről, k.

 • Kriptozoológia 2.

  Világ szőrösei, egyesüljetek!

  Vannak olyan állatok, amelyek alkalmasint csak az emberi hiedelmekben, városi-falusi legendákban léteznek, de e hazai pályán nincs is náluk erősebb.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Kresz Géza Mentőmúzeum: Géz és lábtörés

  Hogyha egy hónapja nem lelkesedtünk volna fel Hopp Ferenc világ körüli útjain, aligha jutunk el már most a mentőmúzeumba. Azt tapasztaltuk azonban, hogy az utazó optikus nemcsak beosztottjainak számolt be rendszeresen messzi országokban szerzett élményeiről, hanem számos barátja között például Kresz Gézának is, aki - miközben Hopp a nagy fal tövében, az új kongói vasúton vagy a chicagói világkiállításon habzsolta az élményeket - a mentés magyarországi ügyének sínre tételén fáradozott.

 • "Jönnek az etilesek" (Éjszakai ügyelet az Országos Mentőszolgálatnál)

  Bár az egészségügyi dolgozók tiltakoznak és látványosan kétségbeesnek a tervezett kórházbezárások és ágyszám-csökkentések miatt, a sürgősségi ellátásba nem csúszhat semmilyen hiba, legalábbis elvileg. Ahhoz, hogy lássuk, mi a helyzet az állami mentőknél, eltöltöttünk velük egy péntek esti műszakot.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...