• MaNcs 19. évf. 21. sz. (2007. 05. 24.)

  Menesztések a botrányok nyomán: A rendőrség áldozatai

  Az elmúlt napokban nyilvánosságra került rendőri bűncselekménygyanúk eddig három főrendőrt és egy minisztert sodortak el. A testületnek a rendszerváltozás óta megoldatlan problémái - amikre szakértők, civil szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet -, úgy tűnik, ezúttal a politika ingerküszöbét is elérték.

  2007 / 21
 • Mik vogymuk? (Az uniós minialkotmány és az európai identitás)

  Feléledni látszanak az európai kormány- és államfők az aléltságból, ami az uniót "megújítani" hivatott alkotmányos szerződés két évvel ezelőtti bukása után vett rajtuk erőt. Új politikusi garnitúra ragadta magához a kezdeményezést - Angela Merkel a német elnökséget energikusan próbálta az intézményi reform szolgálatába állítani, s ehhez az új francia elnöktől segítségre is számíthat.

 • Ekotrip (Packázás az Óperencián innen és túlról)

  Packázás az Óperencián innen és túlról Május 7-én tette közzé a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának megállapításait, ugyanazon a napon, amikor az Európai Bizottság is kiosztotta bizonyítványát Magyarország gazdasági folyamatairól.

 • László Ferenc: Párnacsata

  Mámorsziklák és nászmozdulatok

  Amint az talán már feltűnt a Magyar Narancs olvasóinak, lapunk mostanság sorozatban eleveníti föl a közelmúlt megannyi érdemdús, szavatolt minőségű, ám mára sajnálatosan feledésbe merült szépírójának emlékét.

 • Kati néni bábszínháza

  A köztévé vasárnap esti politikai magazinjának műsorvezetője, a kitűnő Baló György járatlanságát a kajak-kenu sport belső viszonyaiban a témától meglehetősen idegen érzelgősséggel igyekezett leplezni. Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, a női kajakválogatott edzőjével készített interjújában kifejtette, hogy őszerinte, mármint Baló szerint Kati néni bár kettő arculattal bír, a kemény, már-már kegyetlen, megalkuvást nem ismerő Kati nénit mégiscsak túltengi az érzelmes, szívében jó, dúslelkű, anyjuk-helyett-anyjuk Kati néni.

 • Az analóg gazda és a villanymenedzser

  A Fidesz tisztújító kongresszusáról - túl sok érdemleges alkalmasint nem történt, mindenkit megválasztottak; szokásuk - lapunk beltestében híven beszámolunk. Ezzel együtt mérlegelendő, hogy Orbán Viktor pártelnök beszéde nem tekinthető-e valamennyire mégis fontosnak.

 • Románia a népszavazás után: Itt-ott szakad

  A végeredményre mindenki számított: 74,33 százalék Basescu felfüggesztése ellen. Ám az alacsony, csupán 43,98 százalékos részvétel mégis váratlan volt. Pedig a két nagy párt (a szociáldemokraták és a demokraták) emberek tízezreit vitte az utcára, a fővárosban és vidéki nagyvárosokban permanens utcabál jelezte a kampányt.

 • Félúton

  Albert Rohan diplomata, közvetítő a szerb-albán tárgyalásokról

  A ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt már ott hever az a határozattervezet, amely szentesíti a Kosovónak függetlenséget garantáló Ahtisaari-tervet. A közvetítői csapat második emberét a részletekről és a terv elfogadásának esélyeiről faggattuk.

 • Az Eb-pályázat pénzei: Kiugrottak Britbe

  Gyorsan hatott a kijózanító pofon: a nagy lelkesítést követő csalódottság után a közvélemény viszonylag hamar túltette magát a Cardiffban nulla szavazatot kapott foci-Eb-pályázaton. De mibe fájt mindez az adófizetőknek?

 • Költözne a fémhulladék-feldolgozó cég: A jó vidéki levegő

  Hírnevének áldozata lehet a korábban veszélyeshulladék-botrányokba keveredett Ereco Zrt. A fémhulladék-feldolgozó piac meghatározó szereplője nem szívesen látott vendég kőbányai telephelyén, az új otthonnak kiszemelt települések pedig sorra a hátukat mutatják a százmilliós iparűzési adót ígérő cégnek.

 • Alkotmánysértő a népszavazási törvény: Burkolt önkritika

  A népszavazási törvény módosítására kötelezte az Alkotmánybíróság az Országgyűlést, ugyanis a hatályban lévő jogszabály hiányosságai miatt súlyos zavarokat okoz a jogalkalmazásban. Érdekesség, hogy a május 15-i határozat szöges ellentétben áll a testület tíz évvel ezelőtti döntésével.

 • Tisztújító Fidesz-kongresszus: Állóvíz

  Noha a szomszédban temetkezési kiállítás és kolbászosztás volt, a Fidesz kongresszusán a legerősebb momentumnak az tűnt, amikor Kósa Lajos és Pokorni Zoltán friss alelnökök utolsóként csatlakoztak a párt élére újraválasztott Orbán Viktor beszédét követő ovációhoz.

 • Az MSZP egy év múltán: Konszolidáció és apátia

  Bár a hétvégi csillaghulláshoz nincs közvetlen köze a pártpolitikának, érdemes e változásokat - mindenekelőtt az igazságügyi és rendészeti miniszter felmentését - tágabb kontextusban is megvizsgálni.

 • tévésmaci - Herr Igel Josty kávézójában lógatja a lábát

  Az a drámai helyzet, hogy ismét egyházi ünnephez lesz szerencsénk, ami tévénézeti szinten csak meghagyásokkal nevezhető öt találatnak.

 • étel, hordó - ROKFORT

  A hivatalos Budapesten járunk, kormányzati, bírósági negyedben. A masszív szürke tömbök mögül csak néha-néha bújik elő a nap.

 • csontzene - A Ligeti György zsákutca

  Tavaly halt meg Bécsben az 1923-ban, Dicsőszentmártonban (Erdély) született Ligeti György; emlékére nagyszabású koncertet (MűPa, május 28., 19.30) tart az UMZE, melyen még Budapesten írt művei (pl. Gordonkaszonáta) kerülnek szembe a már az emigrációban alkotott darabokkal (pl.

 • chili & vanilia - Holnap halnap - dobozból

  A hazai halárusok és mélyhűtőpultok lehangoló látványa előtt toporogva néha behunyom a szemem, és arról álmodozom, hogy a Nagycsarnok egy része hirtelen hangos, zsúfolt halpiaccá változik.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Szerelmem, Texas - Matthew Dear: Asa Breed (lemez)

  Matthew Dear, korunk egyik legtehetségesebb producere és egyik legsajátosabb performere Texasban született, de hamarosan, még tinédzserként Michiganben kötött ki, s ott egy életre elvarázsolta őt a detroiti techno.

 • 3 óra szórakozás - Maurice el Médioni; Les Hurlements d'Léo (koncert)

  Talán színpadközeli ülőhelyem, talán földerült kedélyem, de lehet, hogy csak a lassú megszokás tette, hogy most nem tűnt olyan riasztóan hangulatidegennek a hatalmas, elegáns koncertterem, mint más ilyen, nem klasszikus, könnyű- vagy milyen zenei előadások előtt.

 • Félcipő - Francis Veber: Topmodell a barátnőm (film)

  Orosz neve van, és gyönyörű. Csak képen láttam, mégis beleszerettem. Ki lehet ő? Hacsak nem egy manöken. Elena virtigli párizsi topmodell, de az én történetem egy forgatókönyvíróról szól.

 • Testvérharc - Ken Loach: Felkavar a szél (film)

  Nemzeti hős vagy veszélyes terrorista? A kérdés lényegében a történelem első gerillaharcaitól eldöntetlen; ami az egyik oldalnak üldözendő bűn, a másiknak hazafiság.

 • Saját halott - Tommy Lee Jones: Melquiades Estrada három temetése (film)

  A falusiak világszerte meleg szívű, jóságos emberek. Nincs ez másképp az Egyesült Államokban sem, filmünk főhőse, Pete Perkins (Tommy Lee Jones), a mexikói határ jobbik oldalán éldegélő mezőgazdasági vállalkozó is nemes lelkű, szívjósággal csordultig telt.

 • Főnyeremény - Spiró György: Prah (színház)

  A színpad megrendítően, földhöz, azaz színházhoz ragadtan igazi - azaz színpad. Látjuk feketére festett csupasz falait, olykor a lámpákat is. A közepére pedig oda van téve egy nem igazi, ámde teljesen élethű konyha-veranda, amelyben megint csak minden elem és részlet igazi - de az egész befőttesüvegeken áll, nem a földön.

 • Zárt fecsegés - Umberto Eco: Loana királynő titokzatos tüze (könyv)

  Mi van, ha az ember egy baleset következtében elveszíti emlékeit? Ez akár egy közepes amerikai film témája is lehetne. Umberto Eco új könyve így is indul, és az első rész színvonala alig magasabb ennél. Nem mentség, inkább súlyosbító körülmény a rahedli irodalmi idézet, utalás: összekacsintás, ugye, milyen kurva műveltek vagyunk, te meg én, kedves olvasó.

 • Ágy, asztal, tévé - Hecker Péter: Hotel Caravaggio (képzőművészet)

  Hecker műveinek stílusát hol poprealistának, hol neogyagyának nevezi, egy azonban bizonyos: egyéni kézjegyével és összetéveszthetetlen műveivel már jó ideje kialakította sajátos képvilágát.

 • Üzletről szó sincs (Kovács László, a Moiras Records vezetője)

  A 36 éves jogász gyerekkora óta a bakelitlemezek megszállottja, gyűjtőként a kelet-európai rockra "szakosodott". Kiadói működése is inkább szabadidős tevékenység: eltűntnek hitt hangfelvételeket hoz nyilvánosságra.

 • "Szövegekkel molyolnak" (Pethőné Nagy Csilla magyartanár, tankönyvíró)

  Szakértők szerint a magyartanítás, az olvasóvá nevelés súlyos válságban van. Mit lehet itt tenni? Interjúalanyunk a pécsi Babits Mihály Gyakorlógimnázium tanára, a befogadás-központú és kompetenciafejlesztő módszer egyik hazai meghonosítója, két kiváló tankönyvcsalád, valamint egy módszertani kézikönyv szerzője.

 • Táp-jelenség: Keresők

  A TÁP Színház Keresők című előadása a jövő héten kétszer is (május 31. és június 1.) "igazi" színházban látható (a Kamrában), mindazonáltal óvnék mindenkit a messzemenő következtetésektől. Nincs szó arról, hogy ez a mozgékony összművészetre, nagymértékű fluktuációra és zsigeri spontaneitásra hajlamos csapat betagozódna a hivatásos színházi szerkezetbe - de arról igen, hogy (a Katonával együtt) átjárást teremt a különféle struktúrák között.

 • Rádiócsönd - Artner Iván halálára

  Artner Iván a Marsra készült, és - bár az esélyek ellene szóltak - nem adta fel sohasem. Nem volt egy feladós típus, legfeljebb nem hozta szóba a dolgot, nem beszélt róla, ami a legkevésbé sem volt feltűnő, mivel kevesekkel volt hajlandó szót váltani egyáltalán, és még kevesebbekkel értekezett lényeges kérdésekről - elenyészően kevesekkel önmagáról.

 • Playback színház

  Tükör által világosan

  A saját bőrén tapasztalt alkoholista és drogos élményeket dolgozza fel egy amatőr rögtönzéses színjátszó közösség, amely április végén találkozott először. Kísérletük lényege, hogy újrajátsszák élményeiket.

 • UEFA-kupadöntő: Spanyol éjszaka

  Amióta a Bajnokok Ligájában a futballnagyhatalmak több csapattal vehetnek részt, az UEFA Kupa jelentősége érezhetően csökkent, Beckenbauer a sorozatot a lúzerek kupájának nevezte.

 • Bajnok lett a Stuttgart: Fauefbé forever

  Csak az a baj, mondtam futballista fiaimnak, amikor bő egy éve kitoltuk Stuttgartba a szekeret, hogy nincs ezeknek komoly csapatuk. Mennyivel másabb lenne Bajnokok Ligája meccsekre járni Münchenben, teszem azt, ha már átmenetileg külföldön vagyunk.

 • Harmadszor is bajnok a DVSC: A Lokomotív tovább robog

  Miközben a fővárosi klubok licencproblémákkal küszködnek, a nagy múltú csapatok meccsein alig lézeng pár száz néző, a debreceni Loki senkitől sem zavartatva zsinórban harmadszor nyeri el a bajnoki címet. A Lokomotív fő fűtőanyaga a lokálpatriotizmus.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...