• MaNcs 19. évf. 23. sz. (2007. 06. 07.)

  Fejedelmi modor (Darvas Iván, 1925-2007)

  Finom és gazdag nagyúr volt. Valóságos szereperdőt birtokolt, ám előkelőségét tapintatból közvetlenül az orrunk elé helyezte, hogy azt mi megbocsátóan modorosságnak nézhessük. Oly sokat emlegetett manírjain a nagy stílus zománca, s a személyiség eldisputálhatatlan védjegye fénylett.

  2007 / 23
 • Magyarország-hívők (Délibáb-e a budapesti olimpia?)

  A BOM célkitűzéseinek egyik legfontosabb eleme teljesült. A budapesti olimpia mára téma lett, ráadásul a diskurzus a politikairól gazdasági síkra terelődött. Szinte hetente jelennek meg cikkek az olimpia rendezésével kapcsolatos közgazdasági, sportszakmai, illetve társadalmi vonatkozású érvekkel és ellenérvekkel.

 • Ki jön az ágyamba? (Mire jó a több biztosító, és mire nem az egy?)

  Sokan mondják: ez hitvita. (Legutóbb a Narancsban Szigel Gábor sugallta ezt: Sóhajtson, köhögjön! Mire jó a több biztosító és mire nem?; 2007. május 31.) Pedig nem hitvitát folytatunk, hanem érvelünk. Általánosan elfogadott alapelvekből vezetjük le, hogy a magyar egészségügy csak akkor képes minőségileg jobb szolgáltatást a mainál sokkal igazságosabb módon nyújtani, ha egymással versenyző, választható magánbiztosítókra bízzuk a finanszírozását.

 • Modern Talking (Lenin a Szmolnijba siet)

  Lenin a Szmolnijba siet Egy ifjúsági regényben azt mondja az egyik szereplő: "Most nem érek rá, mert edzésre sietek!" Mitől olyan mesterkélt ez a mondat? Ugyebár, egyértelmű: a sietek szó használatától. De mi baj van vele?

 • Pálya a magasban (Mezhatározó)

  Mezhatározó Egy régi Chelsea-mezről jutott eszembe az egész. Középkorú férfi viselte, szemben ült velem a HÉV-en. Kicsit meglepődtem, mert nem igazán divat mifelénk a Chelsea-kék, a régi meg pláne nem. A ruha pár évvel ezelőtti lehetett, de újnak tűnt - nem láthattam a hátán a számot és a nevet, úgy könnyű lett volna belőni az évjáratot, így viszont maradt a találgatás, vajon miért pont ezt vette föl a különben ápolt külsejű ismeretlen.

 • Bukta nélkül

  Még mielőtt bárki belelovalná magát: a kormányfővel szembeni minden szocpárti zúgolódás és az egészségügy átalakítása miatti koalíciós konfliktus dacára a kormány és a kormányfő bukása lehetetlennek látszik.

 • A szerk.

  Van már hat

  Újabb három fideszes népszavazási kérdés kerülhet föl a majdani szavazólapra, miután kedden az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak (OVB) az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését megtagadó határozatát.

 • Csúcstalálkozó Heiligendammban: Vizes 8-as

  Feldühödött tüntetők, vízsugár és gumibot egyfelől, óvatos javaslatok, szkeptikus nyilatkozatok másfelől: a legfejlettebb ipari államok plusz Oroszország csúcstalálkozója a reflexiók szintjén szinte már le is zárult, mielőtt ténylegesen elkezdődött volna.

 • A szakoktatás krónikus bajai: Munkás osztályok

  Az egykoron jelentős presztízsű szakképzés mára a középfokú oktatás mostohagyereke lett. Az intézményrendszer elaprózódott, a technológia elavult, az oktatott szakmák többségének alacsony a piaci értéke. A képzés gyökeres átalakítása nélkül Magyarországon tíz éven belül százezres munkaerőhiány várható.

 • Képviselői pénzek: Közérdekű titkolódzás

  Hiába a közérdekű adatokhoz férés joga, hiába az üvegzsebtörvény: az Országgyűlés illetékes hivatala például 317 ezer forintért adná ki lapunknak azon számsorokat, amelyek segítségével konkrét példával illusztrálnánk, mennyibe kerül a köznek egy "többszörös" képviselő.

 • A menekültek integrációja Magyarországon: Hosszú pirosat kapnak

  Május elején került az Országgyűlés elé a menedékjogról szóló új törvény javaslata, amely, ha a bizottsági viták után megkapja a szükséges kétharmados támogatást, jövőre léphet életbe. Közben fogalmazzák az integrációs törvényt is; e két jogszabály javíthatja a menedékkérők jelenleg igencsak problémás beilleszkedését.

 • "Feszt rémisztgetnek" (Frank Furedi szociológus)

  Interjúalanyunk a kenti egyetem közkedvelt szociológiaprofesszora, a Guardian és a Times Higher Education Supplement visszatérő szerzője. Sokszor hívják a tévébe is. Budapesten született, családja 56-ban Kanadába emigrált, ő maga a hetvenes években Angliába költözött.

 • tévésmaci - A sün kínosan ügyel a rózsákra

  Vegyük végig már az elején, ilyet még úgysem csináltunk - hátha így még szembeszökőbb lesz a semmi. Az ingerszegény környezet. A szobanövényi élet. Láng Vince megvan?

 • kertész lesek - DAGÁLY kertész lesek - DAGÁLY kertész lesek - DAGÁLY

  Nemcsak a tél maradt el, a kánikula is hamarabb érkezett, márpedig ha végre itt a nyár, a strandot kell célba vennünk. Nincs vita, a Dagályra hajtunk.

 • csontzene - Zárt levélre nyílt válasz

  A Zenegyűlölő Baráti Alapítvány, azaz a ZEBRA a múltkori csontzenére reagálva zárt levelet intézett a Zenegyűlölőhöz, melyben egyebek mellett leszögezi: barátjuk állításával ellentétben Wagner korántsem volt antialkoholista, egy-egy pohár jófajta rajnait hébe-korba igenis leküldött a torkán, és nem csak A Rajna kincse komponálása közben.

 • chili & vanilia - Ezeregyéjszaka rétestésztában: bisteeya

  Rabat városában gyalogolunk a medina szűk sikátoraiban: az ajánlott Riad Oudaya felé baktatunk, ahol ínyenc élményre számítunk. Még csak néhány napja vagyunk Marokkóban, számos fogást végigkóstoltunk már, a híres bisteeyát azonban lehetőleg származási városára, Fezre tartogatnánk.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Kamuzta és rendezte - Brian W. Cook: Kubrick menet (film)

  Röviden: ez a film egy pocsékul öltözött angolról szól, aki Stanley Kubricknak mondta magát, és egy csomó másik - valamivel jobban öltözött - angolról, akik ezt elhitték neki. Fizették az álhíresség vacsoráját, töltöttek, ha kifogyott a poharából az ital, boldogan sütkéreztek a meggyőződésük szerint rájuk is hulló dicsfényben, mígnem kiderült, hogy rászedték őket.

 • A mindenes - Hamvai Kornél: Szigliget (színház)

  A bohózatot a Nemzeti Színház stúdiójában mutatták be. A helyet a bemutató napján Gobbi Hildáról nevezték el. Ezzel a névhasználattal én írásban még várnék egy kicsit; egyrészt szoknom kell, másrészt ki tudja, nem lesz-e az egész ház egy konferenciaközpont kiszolgáló traktusa hamarosan, ahhoz meg mi köze lenne Gobbinak.

 • Egyharmad őrültség - Parabélyeg - A művészbélyeg négy évtizede a fluxustól az internetig (kiállítás)

  A filatelisták parabélyegnek nevezik a nem postai használatra szánt bélyegeket - ilyen például az okmánybélyeg vagy a művészbélyeg is. A művészbélyeg (artist's stamp) különbözik a bélyegre szánt műalkotásoktól (art for stamp) vagy a bélyegművektől (art as stamp) - a fogalom alatt a művészek saját gyártmányú bélyegeit értjük.

 • "A középkor köszön vissza" (Mandel Róbert zenész, organológus)

  A hangjukat elektromos forrásból nyerő hangszerek történetét a közelmúltban Mandel Róbert egy szépen illusztrált könyvben, könnyen emészthető formában, de tudományos alapossággal összegezte (Elektrofon hangszerek, Kossuth Kiadó, 2007) - a vele folytatott beszélgetést azonban csak jó hatszáz évvel korábbra visszanyúlva volt érdemes elkezdeni, hiszen ő közismerten a régizene elkötelezettje is.

 • Belső megfigyelő

  Szkárosi Endre: Mi az, hogy avantgárd. Írások az avantgárd hagyománytörténetéből

  Az irodalom- és művészettörténeti közelmúlt legtisztázatlanabb és legkevésbé feldolgozott periódusával, a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveinek "nem hivatalos", olykor "földalatti" művészetével, illetve ennek előzményeivel és következményeivel foglalkozik Szkárosi Endre tanulmánykötete.

 • Félveboncolás - Günter Grass: Hagymahántás közben (könyv)

 • A Szabó család története

  Angyalföldi polgárok

  Májusban véget ért a rádiós családregény, amely 1959 óta 2500 epizódon át mesélte-mesketélte egy képzeletbeli, egyszersmind roppant népes família történetét. Visszatekintésünkben e korszakokon átívelő műsorszámot parentáljuk.

 • A dolgozók kérték (Makány Márta divattervező)

  Festőnek készült, a ruháknál kötött ki. Több mint tíz év alatt sikerült meghódítania a magyar csúcsokat, állítása szerint kizárólag a szorgalmi utakat járva. Minisztereket és tévésztárokat öltöztet - bárki bekopoghat a szalonjába, mindenkit személyesen fogad.

 • Striciprojekt: "A nőt havonta verni kell"

  Magyarországon törvények garantálnák, hogy a prostitúció legális keretek között is űzhető legyen, de a gyakorlatban ebből semmi nem valósul meg. Az állam nem biztosít védelmet a prostituáltaknak, miközben sokan remekül megélnek a munkájukból.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...