• MaNcs 19. évf. 27. sz. (2007. 07. 05.)

  A kamikaze sorstalansága (A népszavazási kezdeményezésről)

  A demokrácia ismét diadalmaskodott, a nép akarata ismét megnyilvánulhat: elhárultak az akadályok immár nemcsak a három érdektelen, de a három (plusz egy) érdekes népszavazási kérdés elől is. Hogy a "demokrácia" eme diadalmaskodása ténylegesen magának a demokratikus köztársasági berendezkedésnek a rombolását jelenti, nyilvánvalóan nem érdekli sem azokat, akik a népszavazást kezdeményezték, sem azokat, akik...

  2007 / 27
 • Maga itt a tánctanár? (A bumfordiság dicsérete)

  A bumfordiság dicsérete Szinte elképzelni sem tudom már, hogyan találtuk meg egymást azokban a történelem előtti ősidőkben, amikor nem volt mobiltelefon. Emlékszem olyan randira, amikor az Oktogon átellenes oldalain vártuk egymást repesve, majd egyre elkeseredettebben, mígnem mindketten elindultunk, hogy körbejárjuk a teret, és így sikerült egymást végleg elkerülnünk.

 • K. történetei (Hidegvérrel)

  Hidegvérrel "Volt ott egy kisasztal, és azon voltak ilyen törött asztallábak. Fölkapott egy asztallábat, és elkezdett kegyetlenül ütni-verni engem. A fejemet vagy három helyen be is szakította. Engem a feleségem sem mert megütni, nemhogy egy idegen nő.

 • A középcsatár (Tony Blair pályaképe)

  Közel másfél évtizeden át ő volt Nagy-Britannia legjelentősebb politikusa: négy évig nyerő helyzetben lévő ellenzékiként, tíz évig kormányfőként. Ezalatt nem csak saját pártjában, majd hazájában indított el nagy változásokat, de politikája megmozgatta az egész európai baloldalt.

 • Az igazság pillanata eljő

  A Fővárosi Főügyészség a hírek szerint a napokban dönt arról, hogy vádat emel-e az E. Zsanettet megerőszakoló vagy nem megerőszakoló rendőrök ügyében. Nem kívánunk úgy tenni, mintha nem tudnánk: az ügyészség kezét a törvények kötik.

 • Többnek látszik

  Hogy a hét végi koalíciós megállapodás ne oszlatta volna a homályt az egy vs. több egészségbiztosító ügyében, azt nem mondhatjuk. Viszont azt sem, hogy a két fél kidolgozott részletekkel, apróságokra is kiterjedő megoldással állt elő.

 • "Ki kell lépni a mai uralmi logikából" (José Bové globalizációellenes aktivista)

  A radikális parasztvezér, aki jelöltként indult az idei franciaországi elnökválasztáson, a Védegylet által szervezett Globfeszt 2. - Merre van előre? című júniusi rendezvény vendégeként járt Magyarországon. Álláspontja változatlan: a globalizáció nem vezet semmi jóra, a világot a közvetlen demokrácia viheti előre.

 • A hiánypolitikus - Domokos Géza (1928-2007)

  Harmincegy évig állt a legnagyobb romániai nemzetiségi könyvkiadó élén. A Kriterion nem csupán egyike volt az ismertebb könyvműhelyeknek: 1969 és 1990 között kilenc nyelven jelentek meg itt kiadványok, korszerű és nagyívű kiadói tervek szerint.

 • Ügyfélbiztosítás a pénzintézetekben: Időzár

  Vajon mindent megtesznek-e a honi pénzintézetek ügyfeleik biztonságáért? E kérdés a móri tragédia és a közelmúltbeli Széna téri túszejtés után még hangsúlyosabb.

 • "A szereplők túlnyomó többsége nem politikus" - Tóth Károly (MSZP) az olajügyekről

  Az egykori Pallag-féle parlamenti "olajbizottság" szocialista tagja annak idején sem értett egyet az olajdossziék tartalmának titkosításával. Lapunkkal szemben úgy véli, a testület munkája korántsem volt teljes kudarc.

 • A Manager Magazin rövid története: Szakma és "felületképzés"

  Bár a szerkesztők szerint a Manager Magazin a jövő évben már nem termelt volna veszteséget, a tulajdonosok húztak egyet a nadrágszíjon - és ezzel lefejeztek egy színvonalas műhelyt.

 • Társasházak a Nagyerdő szélén: Kartáccsal verébre

  Négyévnyi küzdelem után a debreceni Nagyerdő megóvásáért harcoló természetvédők csatát nyertek a befektetőkkel túlzottan engedékeny szakhatóságokkal, hivatalokkal szemben: a megyei bíróság június 26-án született ítéletében több társasház-építési engedélyt megsemmisített.

 • Koalíciós feszültségek és megállapodás: Szöszmötölnek, burrognak

  A hétvégén a két pártelnök hivatalosan lezárta az MSZP és az SZDSZ hetek óta húzódó, leginkább az egy vagy több egészségbiztosító kérdése körül kijegecesedő vitáját. Ép ésszel aligha várhatta bárki az ellenkezőjét.

 • Archívumunkból

  "Tényleg veszélyes precedens"

  Halmai Gábor alkotmányjogász, az OVB elnökhelyettese

  Az (eddig) utolsó három fideszes népszavazási kérdés megítélése miatt kialakult jogértelmezési vitában az Alkotmánybíróság (AB) indokolás nélkül mozdult el másfél évtizede képviselt felfogásától, és az Országos Választási Bizottság (OVB) volt az, amely az AB korábbi határozatai szellemében érvelt.

 • tévésmaci - A szervál összekeveri magát a cibetmacskával

  Az az igazság, hogy sokkal jobban szeretjük a verseket, mint a tévéket, ha például Pilinszkyt olvasok a leguánomnak, még ő is könnyebben alszik el.

 • kertész lesek - PREMIER

  A Sajtó Házának kerthelyiségében a múlt században jártunk utoljára. Aranytollnak vagy Golyóstollnak nevezték, lényege a szerény árfekvésű, bőséges ételválaszték volt.

 • csontzene - A negyedik irány

  A jövő héten a Zenegyűlölő a bajor fővárosba teszi át jéghelyét, de arra a koncertre már visszatér, amelyen Schiff András zongorázik (Mozart: d-moll zongoraverseny, K. 466) és vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart (műsoron Haydn és Schubert egy-egy szimfóniája, valamint Mozart: Don Giovanni nyitány; MűPa, 9-én és 10-én 19.

 • chili & vanilia - Hűsít, jeges, de nem fagyi, mi az?

  Amikor meghallom, hogy Szicíliában a napot jéghideg kávégranitával indítják, friss, foszlós briós társaságában, belesárgulok az irigységbe. Hát nem zseniális? Miért ott, és miért nem nálunk?

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Zimmerman-szendvics, barna öntettel - Bryan Ferry: Dylanesque (lemez)

  Tavasszal még izgalmas hírnek számított, hogy új Roxy Music-album készül, Bryan Ferry pedig feldolgozásalbumot jelentetett meg. Csakhogy a címlapokra nem emiatt, hanem egy "kis színes", pontosabban egy "kis barna" nyomán került az immár 61 éves nemzetközi playboy: a Welt am Sonntagnak adott interjújában hódolatát fejezte ki a náci parádék és egyenruhák, valamint Albert Speer és Leni Riefenstahl iránt.

 • Az ígéret szép szó - Stateless: Stateless (lemez)

  A Stateless kétségtelenül egyike a legígéretesebb brit zenekaroknak: a Leedsből származó öt angol szinte mindent tud, amit a kompozíciós technikákról ismerni lehet. Elbűvölő dalokat írnak, melyeket remek hangszerelésben és igen impresszíven adnak elő - mondhatni: mi kéne még?

 • Édes gyötrelmek (Három új noise-rock lemez)

  A borzalmasan hangzó zene az egyetlen, amit érdemes játszani - véli Matt Korvette, kis zajzenei szemlénk egyik főszereplője, a Pissed Jeans frontembere. Oldalunk további játékosai sem gondolkodhatnak erről különösebben másként.

 • Nézeteltérés - Budapestről jelentjük... (könyv)

  "Az 1956-os forradalom az egykorú nemzetközi sajtóban" - ezt az alcímet viseli a Tischler János szerkesztette válogatáskötet, amely közel harminc napilap írásaiból tallózva rekonstruálja világtörténeti pillanatunk korabeli médiafogadtatását.

 • Ki tud többet Ausztriáról? - Arno Geiger: Jól vagyunk (könyv)

  Arno Geiger negyedik regénye komolyabb sikerrel büszkélkedhet. Valami olyasmivel, amiről hőse, Philipp Erlach is unottan álmodozik, mikor átveszi nagyszülői örökségét, a bécsi villát. A könyv 2005-ben elnyerte a Német Könyvdíjat, vagyis a legjobb német nyelvű regénynek kijáró elismerést, melyet már első alkalommal kénytelenek voltak Frankfurtban az osztrákoknak átengedni.

 • Ameddig a szem ellát - Nézőpontok - Richard Dumas, Michael Ackerman, Lorenzo Castore (kiállítás)

  Ha azt mondom, hogy a Mai Manó Ház kiállítótereiben látható fényképek elsősorban a szubjektivitásukkal fogtak meg, ezzel magát a semmit mondom - vélhetném, és mégsem érzem így. Igen, pontosan erről, egy erőteljes érzésről van szó, egy benyomásról: mintha azt sugallnák ezek a képek, hogy amit ábrázolnak, az a valóságban egészen biztosan nem így van, így nem lehet, vagy ha lehet, akkor viszont bárhogy lehet.

 • Egy galíciai jöttment - Billy Wilder

  Alkony sugárút, Legénylakás, Van, aki forrón szereti. Amit a világ ma mozinak nevez, abban oly vastagon benne volt a keze, mint csak nagyon keveseknek. Billy Wilder születésnapját pár évvel ezelőtti, életmű-áttekintő cikkünkkel ünnepeljük.

 • Megpiszkálva (Kálid Artúr színész)

  A Maladype - Találkozások Színháza és a Bárka Színház társulatának tagjával néhány nappal Hölderlin Empedoklész című drámájának utolsó előadása után beszélgettünk.

 • Botticelli-freskó Esztergomban? - Itt jártam: M. B.

  Szenzációs bejelentést tett Hiller István kulturális miniszter június 8-án a Római Magyar Akadémián (RMA), éppen az intézmény fennállásának nyolcvanadik évfordulóján: magyar kutatók azonosították Botticelli első hiteles alkotását egy esztergomi freskón.

 • Illegális póker: Törvénytelen keretek között

  A profik főleg az internet kínálta virtuális játéktermekből szedik be a komolyabb összegeket. De miután az Egyesült Államok megtiltotta állampolgárai részvételét néhány külföldi internetes pókerjátékban, mondván, hogy nem tiszta az adózásuk, az érdeklődés ismét a valódi pókerasztalok felé fordult, és nem csak Amerikában.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...