• MaNcs 19. évf. 29. sz. (2007. 07. 19.)
  A Stones sokadik gyerekkora

  Getno

  Oké, annak is megvan a fílingje, ahogy együtt üvöltöm Mick Jaggerrel az I'm Free-t Csiribpuszta és Cikola között, amikor a naplementében elsötétülnek Zichyújfalu óriási zöld silói: "I'm free to do what I want any old time." De élőben mégiscsak más.

  2007 / 29
 • Olajfalók - Tényleg meg kell védenie a magyar államnak a Molt?

  Meglepően egy szólamot fúj a Fidesz és az MSZP a Mol-OMV-ügyben, holott hasonló egyetértés csak a legritkább esetekben alakul ki a két nagy párt között. Úgy látszik, az energetika különleges terület, mert ilyen összhangot ez idáig talán csak egy esetben volt alkalmunk megfigyelni, amikor tavaly a parlament szinte közfelkiáltással és lábdobogva adta áldását arra a szocialista körök által kilobbizott javaslatra, hogy a Magyar Villamos Művek tulajdonába kerüljön vissza az addig függetlenként működő Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir).

 • Modern Talking (A purizmus csendje)

  A purizmus csendje A Nyugat irodalmi és kulturális folyóirat 1933. évi 17-18. számában Illyés Gyula Pusztulás című írásában számol be arról, hogy Fülep Lajosnál vendégeskedett. Illyés ekkor 31 éves, már ismert költő, világot látott ember (19 és 24 éves kora között Párizsban élt!

 • Ekotrip (OMV Molnak farkasa)

  OMV Molnak farkasa A kapitalizmus farkastörvényeit a piacgazdaságokban is csak módjával fogadja el a társadalom, azonban a gazdaságpolitikát alakító politikusok ritkán lépnek fel ellenük nyíltan. Most egy ilyen ritka pillanatnak lehettünk tanúi: az OMV Molra irányuló felvásárlási szándéka pártállásra tekintet nélkül forrasztotta egységbe a honi politikusokat.

 • Te merre, Tamara?

  A rendelés horvátországi tartózkodásunk ideje alatt majdnem zavartalanul üzemel. Sokan vagyunk, sokféle véleményünk van, az idő jó, az árak nem. Jól vagyunk, Öcsi belelépett egy törött kagylóba, szakszerű ellátásban részesítettük.

 • Habemus papam

  A köztársasági elnök tévéinterjúja fenséges díszletek közt zajlott. A Sándor-palota teraszának hátterén a nyáresti Pest csodás panorámája tárult fel, s a Duna ezüst szalagja. Ott lent az ország lakóit sejtettük, midőn hétvégi dolgukra sietnek, enni, inni, csajozni.

 • Legendák Afrikáról: A múzsa négercsókja

  A svájci Africa Research Institute egy munkatársa pár száz fős magyar eredetű közösséget fedezett fel Kongóban. E hírből, melyet felkapott a magyar sajtó, egy szó sem volt igaz: a médiahacket az urbanlegends.hu oldal egyik munkatársa, Dezső András eszelte ki.

 • Erőszak a börtönben: "Az egész biztos nincs is" (Attila, elítélt)

  A zárkában először elvették az értékeit. Utána megdöbbentő brutalitással, napokon át bántalmazták. Közben orális szexre kényszerítették, és megpróbálták megerőszakolni. Csak akkor mert szólni az őröknek, amikor már az életéről volt szó.

 • Pályázat az egri Egál (Más) klubra: Misi és a nyilasok

  Elfoglalja-e a szélsőjobb az ország egyik legismertebb alternatív szórakozóhelyét az üzemeltetésére kiírt pályázaton?

 • Lengyel Zoltán arcéle: Az Alagút elején

  Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt, Sáregres polgármesterét július 8-án éjszaka igazoltatni próbálták a rendőrök a budapesti Alagút utcánál. Papírok nem voltak nála, végül az őrsre beérkező barátnője tanúsította személyazonosságát.

 • A Papp-bizottság jelentése október 23-ról: Arányos válasz

  Július 6-án hozta nyilvánosságra az Országos Rendőr-főkapitányság azon bizottsága jelentését, amely a tavaly október 23-25. közötti rendőri intézkedéseket vizsgálta. A dokumentum nem kavart nagy vihart, a kötelező politikai - jobbára fideszes - fölhorgadást hamar csönd követte.

 • "Kritikámat a gyakorlatba is átültettem"

  Kálmán László nyelvész, a fideszes népszavazási kérdések "átfogalmazója"

  Három fideszes népszavazási kérdéssel azonos tárgyú, de más megfogalmazású kérdéseket nyújtott be az Országos Választási Bizottságnak (OVB) egy állampolgár. Mivel a nagy leleplezést a jobboldal villámgyorsan elvégezte - az akció mögött ki más, Gyurcsány Ferenc áll -, mi kénytelenek voltunk kevesebbel beérni: megkérdeztük Kálmán Lászlót.

 • Matejka Zsuzsanna pályaképe: Háttérerő

  A magyar egészségügy nagyasszonyának tartott Matejka Zsuzsanna pályafutása során az ágazat szinte valamennyi részterületén megfordult, mind a magánszféra, mind a közszolgálat oldalán. Szakmai ismerete, tapasztalata, kérlelhetetlensége miatt tartja magát a meggyőződés, hogy a tárca kabinetvezetőjeként voltaképpen ő a hazai egészségpolitika tényleges irányítója - ha ugyan nem Somody Imre nagyvállalkozó előretolt helyőrsége.

 • "Nem volt nagy üvöltés" (László Csaba pénzügyminiszter)

  A Medgyessy-kormány egykori pénzügyminisztere már bánja az adómentes minimálbért, de korántsem érez lelkiismeretfurdalást a teljesített választási ígéretek miatt. Véleménye szerint alapos és következetes szerkezeti reformokra van szükség, különösen a nagy ellátórendszerekben, és ésszerű árfolyam-politikát vár az új MNB-vezetéstől.

 • tévésmaci - A szervál adogat

  Említettük már itt, hogy regényt filmre vinni extrém sport, vagy pályaudvar. Meg tudja valaki mondani, hány film készült az Anna Kareninából?

 • kertész lesek - Fészek

  Kétségtelen, hogy történelmi helyen járunk, a Fészekkel már minden megtörtént: rímekbe szedték, megénekelték, könyvet írtak róla.

 • csontzene - A plebejus Beethoven

  A jövő héten egyszerű lebonyolítás: vidékre megint nem megyünk, pedig július 21-én szombaton, 19 órakor Martonvásáron a Nemzeti Filharmonikusok ismét Beethovent muzsikálnak.

 • chili & vanilia - Az amerikai káposzta hollandi

  Milyen furcsa utakon keringenek az ételek! Némelyekről az ember elsőre azt hinné, hogy sima európai fogások, miközben nagy egzotikus múltjuk van, másokra pedig azonnal újvilági klasszikusokként asszociálunk, aztán kiderül, hogy csak az öreg kontinens exportált fogásai.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • "Klubzenekar vagyunk"

  Keith Richards - The Rolling Stones

  Lapunk megjelenésének másnapján Budapesten ad koncertet a Rolling Stones. Hogy az idén negyvenöt éves zenekar mire képes a színpadon, ott és akkor kiderül - amit pedig ezen felül a bandáról és Keith Richards viselt dolgairól még tudni érdemes, mind kiolvasható az alábbi interjúból, amit a barázdált arcú gitáros néhány évvel ezelőtt adott az amerikai Rolling Stone magazinnak.

 • A kis maf - Robert Moresco: Véres utcák (dvd)

  Hm, kétségkívül vonzó cím, magam inkább a Véres kés második részére gyanakodtam, mint Fritz Lang 1945-ös remeklésének (Vörös utca - látták? a hétvégén ment a tévében) parodisztikus továbbgondolására. Az igazság ezzel szemben az, hogy a műfordító emlékezhetett Martin Scorsese korai nekiveselkedésére, az Aljas utcákra, és feltűntek neki bizonyos hasonlóságok, nem is feltétlenül ok nélkül.

 • Ûr az űrből - Darren Aronofsky: A forrás (dvd)

  Milliárd csillag előtt a kopasz Hugh Jackman tajcsizik, később lótuszülésben röpül tova, egy hatalmas buborék is felbukkan az égen, benne - akárcsak a karácsonyi hógömbökben - ágas-bogas fa.

 • "Hosszú, kitartott hangokon" - Mesterházi Mónika: Sors bona (könyv)

  Aggodalommal vegyes várakozással kezdtem olvasni Mesterházi Mónika régi-új verseskötetét. Aggodalommal, mert - régebbi köteteihez nem jutván hozzá - a folyóiratokban megjelent versei nem tűntek meggyőzőnek számomra.

 • Fel a fára! - Lear - Gyulán és Szentendrén (színház)

  Pikk-pakk, kevesebb mint két óra - nota bene: örökkévalóságnak tűnt -, és máris hullahegyek hevernek a szentendrei MűvészetMalom alkalmi játékterén: vége a Learnek. Vagyishogy annak a csontra húzott változatnak, amit Szász János Gyula és Szentendre koprodukciójában megrendezett a nyári nézőknek.

 • Forgatás közben: Fővárosi népi együttes

  Vágvölgyi B. András, lapunk egykori főszerkesztője, jelenlegi barátunk Kolorádó Kid munkacímű filmjét forgatja. A mű operatőre Lukács Dávid, lapunk egykori fotósa, jelenlegi barátunk. Mindkettejüknek ez az első nagyjátékfilmje - még szép, hogy rajta tartjuk a szemünket.

 • Hőségnapok 2007: Van, aki forrón szereti?

  Kutya meleg köszöntött ránk a héten, s - elnézve a naptárt - aligha ért ezzel véget a nyár. Tudjuk, ez mily kevéssé vigasztaló, de a helyzet - történeti perspektívából nézve - korántsem kivételes.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Milyen védelmet nyújtanak a naptejek?: Rizikófaktor

  Előfordulhat, hogy a jó tanácsokat megfogadva és a naptejeknek hála nem kapunk bőrrákot, de több mint tízféle daganatos megbetegedést, így emlő- és gyomorrákot éppen az okozhat, ha kerüljük a napfényt. A napozószerekben ugyanaz a vegyi anyag van, mint a falfestékekben, de a más alakban már rákkeltőnek nyilvánított összetevő a kozmetikai cégek szerint bevizsgált és ártalmatlan.

 • Névtelen alkoholisták között:

  Van isten

  A múlt hét végén immár tizenharmadik országos találkozójukat rendezték a névtelen alkoholisták. A háromnapos eseménynek idén Kecskemét adott otthont. Aki tudott, eljött, hogy megmutassa magát, és nagyobb társaságban is megszabaduljon démonaitól.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...