• MaNcs 19. évf. 31. sz. (2007. 08. 02.)

  Hangkorbácsolás (Nine Inch Nails)

  Ennek is össze kellett jönnie egyszer: augusztus 11-én, szombaton a Szigeten az indusztriális rock történetének legnépszerűbb zenekara, az amerikai Nine Inch Nails zárja a Nagyszínpad programját. Alant pályakép és némi esélylatolgatás következik.

  2007 / 31
 • Anya megfürdött, apa főzött, és utána? (A posztfeminizmus problémái)

  A posztfeminizmusnak azonfölül, hogy a nemek közötti kommunikációt tette meg központi gondolatává, temérdek problémával kell megküzdenie. Néhányról érdemes közösen gondolkodni. Eltelt fél év azóta, hogy a posztfeminizmusról és előzményeiről cikket írtam (Anya fürdik, apa főz, együtt lenni jó, Magyar Narancs, 2006.

 • Irodalmi szószedet: A szabad vers

  A szabad vers korántsem új, nem "modern" találmány, bár huszadik századi térhódítását egyértelműen a modernségben nyilvánvalóvá vált krízishelyzetnek, a Mallarmé által már felvázolt versválságnak köszönheti - ez értelemszerűen és mindenekelőtt a verssor válságát jelenti.

 • Öt és feles (A bíró, aki halálpontosan mérte ki a sorfalat

  Történetek a megyeháromból 7.)

  A bíró, aki halálpontosan mérte ki a sorfalat (Történetek a megyeháromból 7.) A Bácsbokod-Balatonfőkajár-mérkőzésen történt. A nézők olyannyira elégedetlenek voltak a hazai csapat teljesítményével, hogy tiltakozásul minden pályán kívülre került (gurult, repült, vágódott) labdát megtartottak.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Egy átlag angol munkás

 • Lőj a biciklistára!

  A biciklisták buktak, de rajtuk kívül mindenki köszöni, jól van, a most folyó Pánmongol Játékokon a mongol vagy angol váltónak összejött a 7000 pont (vagy a megaherz az öngólváltónak, nem értettük pontosan), a Nagydíjon pedig a jamaicai fiú messzebbre hajította a brazil kislányt, mint ellenfele, az eddigi éllovas, Petőfi Béla.

 • Félpályás támadás

  A múlt héten újabb bemutatót kaptunk abból, hogyan intézzük agrárügyeinket. Miután a tavaszi fagy tönkrevágta a gyümölcsösök jó részét, a satnya kukoricatermés pedig az állattartóknak drágítja meg a takarmányozást, a keleti végek gyümölcstermelői bevették a 4-es főút egyik sávját.

 • "Nem volt jellemző a züllés" (Liszka Péter nyugalmazott hajóskapitány)

  Kevesen tudják, hogy az 1990-es évekig kereskedelmi flottánk is volt. Azt pedig még kevesebben, milyen volt a magyar tengerészélet a XX. század második felében. Liszka Péter hosszújáratú tengerészkapitányt kérdeztük, az utolsó olyan magyar kapitányt, aki megkerülte a Horn-fokot.

 • "Egy tank benzin ingyen" (Vultur Csaba, a holtankoljak.hu szerkesztője)

  Egy éve működik a tankolássegítő honlap, ahol mára az üzemanyagárakon és a kutakon elérhető szolgáltatásokon túl az ármozgások előrejelzésétől az autópiaci információkig sok minden megtalálható. A készítők tavaly megnyerték a Magyar Tartalomipari Szövetség első díját a közérdekű információszolgáltatás kategóriában.

 • AB-döntés az ORTT jogköreiről: Jogában áll hallgatni

  A legfontosabb jogosítványaitól fosztotta meg az Alkotmánybíróság az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), amikor a jogbiztonság elvére hivatkozva megsemmisítette a médiatörvény néhány passzusát. Ha az őszi szezonban a parlament nem alkot új törvényt, december 31-től kontroll nélkül maradhat a műsor-szolgáltatói szféra jelentős része.

 • "Akár gáznagyhatalom is lehetünk" (Szabó György, a TXM ügyvezetője a makói gázleletről)

  Ez év elején hozták nyilvánosságra, hogy Makó-Szentes térségében mintegy 600 milliárd köbméterre becsült földgázkészletre bukkant a kanadai bejegyzésű és denveri (USA) székhelyű Falcon Oil & Gas Ltd. magyar leánycége, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft.

 • Hagyó Miklós portréja

  Százból kilencvenkilenc

  A fővárosi MSZP legbefolyásosabb személyisége. Nincs tíz éve, hogy belépett a pártba, s tavaly ilyenkor még egy volt az országgyűlési képviselők közül - legfeljebb szívós háttérmunkájáról ismerték. A Naranccsal két alkalommal beszélt, de ez sem volt elég, hogy széles körű üzleti és politikai kapcsolatait maradéktalanul feltérképezzük.

 • "Nem szivárogtatunk sem neveket, sem információkat" (Kenedi János és Varga László történész az állambiztonsági iratok átvizsgálásáról)

  1995-ben Kuncze Gábor felkérésére állambiztonsági iratok után kutattak a Belügyminisztériumban (BM). A szolgálatok nem fogadták őket tárt karokkal. Most a kormány megbízásából, öt másik kollégával együtt újra nekivágnak.

 • A Nagy-Albánia-terv: Térképek a fejben, a szívben

  Akármi legyen Kosovo sorsa, függetlenség vagy függetlenség, a nemzetközi közösség eltökélt: nem engedi, hogy az Albániában, Kosovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban egyesüljenek. Egyelőre olyan nagyon senki nem is forszírozza ezt a dolgot.

 • A katolikus egyház és a pedofilügyek: Reverenda alatt

  Számos papi személy lebukása és százmilliós kártérítési összegek kifizetése után egyelőre még nem tudni, miként kerül ki a gyermekmolesztálási botránysorozatból a katolikus egyház. Jó néhány amerikai püspökség már csődöt jelentett, ám a morális krach ennél is fenyegetőbb következménynek ígérkezik.

 • Patthelyzet Törökországban: Nagyban meszelik a pályát

  Miközben az AKP, a kormánypárt vezetői és hívei önfeledten ünneplik a július 22-i választási győzelmet, egyre többen azt kérdezik, és nem csak maguktól, hogy ugyan mi okuk van erre.

 • tévésmaci - A szervál deklamál

  Képzeljünk el, nem nehéz, egy katolikus iskolát, Jodie Foster az igazgatónő!

 • kertész lesek - PRÍMA PORTA

  A magyar tenger sikere leginkább abban rejlik, hogy egyszerre rutinos és kiszámíthatatlan. Azt hisszük, ismerjük, mint a szomszédunk tenyerét, a legsötétebb téli estén is érezzük illatát, ám amikor a bőrünkön érezzük, mindig tartogat meglepetést.

 • csontzene - A Tisza-parton mit keresek?

  Kérdezte anno a Költő, de a válasz ezúttal egyszerű: a parton a klavírhuszároké és klavírhuszárnőké a terep, hiszen augusztus 4. és 8. között rendezik Tiszadobon "A zongora ünnepe keleten" című, mindig magas színvonalú fesztivált.

 • chili & vanilia - Nem a szőlő savanyú, hanem a citrom

  Gondolkoztak már valaha azon, hogy ha egyetlen alapanyagot kellene megnevezniük a konyhában, amelyet képtelenek nélkülözni, vajon melyik lenne az?

 • kulthírek

  kulthírek

 • Hét kis kritika

  Hét kis kritika

 • Sinatra kezet fog a Keresztapával - Steven Soderbergh: Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik (film)

  Az efféle filmek alapsémájával az a fő baj, hogy a folytatásokban csak nehézségek árán vagy épp bizonyos nehézségek leküzdésére alkalmazható csupán. De milyenek is az effélék?

 • Tökéletes másolat - Steven Soderbergh: A jó német (dvd)

  Amikor Friedrich Wilhelm Murnaunak nem adták oda Bram Stoker Drakulájának a jogait, a filmrendező nem a történet megfilmesítésétől állt el, csak a címtől: így lett az ő vérszívója Nosferatu. A Casablanca jogaival már nem is bajlódott senki, de minek is tették volna, még ha meg is szerzik, csak a bajt meg az örökös öszszehasonlítást hozzák magukra.

 • Ki a bolond? - A méla Tempefői (színház)

  Akik kitalálták, hogy Kőszegen és a Városmajori Parkszínpadon Csokonai Vitéz Mihály A méla Tempefői című szatirikus vígjátékát kellene bemutatni, azt hitték, hogy a darab egyértelmű üzenete mérsékelt intonációban is diadalmaskodni fog.

 • Lovak, cséplőgépek - Kálmán Imre: Marica grófnő (operett)

  Az operettet gyakorta szokták közhelyesen az illúziók, egyszersmind a nosztalgikus kiábrándultság műfajának nevezni, és a Marica grófnő szegedi premierje formailag tökéletesen megfelelt e körülírásnak.

 • Kommentár nélkül - Formabontók 1. (kiállítás)

  A kiállítás, annak ellenére, pontosabban vagy más szempontból azzal együtt, hogy a "birtokba vett" húsz év legjobb és legfontosabb munkáit mutatja be, furcsa és ambivalens érzéseket támaszt. Szilágyi Sándor 31 művész százvalahány képével, azt hiszem, egy sajátos "teoretikai alapvetést" próbál megfogalmazni.

 • Tatárjárás 2.0 - Dzsingisz kán és öröksége. A Mongol Birodalom (kiállítás)

  Képzeljünk el egy olyan vándorkiállítást, amelynek ez lenne a címe: "Árpád fejedelem és öröksége", és ami egyszerre mutatná be a magyarsághoz köthető leleteket az Uráltól Spanyolországig, és a Kárpát-medence régészeti és más tárgyi emlékeit a hunoktól a 20.

 • Aranyfüst - Rainer Maria Rilke: Õszi nap (könyv)

  Réfi János fiatal poéta 2002 januárjában gondol egyet, s fordításba fog. Rilkét szemeli ki.

 • Hol volt, hol nem - Gion Nándor: Latroknak is játszott (könyv)

  A hetvenes évek elején megjelent, a bácskai soknemzetiségű falu, Szenttamás életét bemutató regényfolyamának első része, a Virágos katona egyszeriben a kortárs magyar próza legjobbjai közé emelte a szerzőt. És nem érdemtelenül.

 • Tánczene: Sava, borsa

  Breakbeat, downtempo, indusztriál és a többi: a Sziget elektronikus kínálatából a Narancs puttyogásügyi szakértője mazsoláz.

 • Világzenei Nagyszínpad: Ragaszkodó elrugaszkodás

  Ausztrália ugyan kimaradt és Ázsiát is csak egyetlen csapat képviseli, de a másik három földrészt illetően éppoly színes a kínálat, mint mindig.

 • Rock: Könnyű szívvel

  Mi, a Narancs gitárzenére kiképzett hadfiai éveken át ahhoz voltunk hozzászokva, hogy a Sziget közeledtével takaros panaszkórusba rendeződjünk ezeken az oldalakon, ám szívünk most könnyű, sőt vidám, hisz' ebben az évben kétségkívül nekünk, vagyis a gitárfrontnak áll a zászló.

 • Debrecen, ex-Kassa: A kísértethajó

  Biztos autóztak már így nyáridőben kora este végig a budai alsó rakparton, a Lágymányosi hídtól a Filatori-gátig. Azon túl, hogy mienk a legszebb város, talán az élénk hajóforgalom is feltűnt.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Tour de France: Fekete trikó

  Armstrong vagy Ullrich? - néhány évvel ezelőtt még ez volt a kérdés. Armstrong és Ullrich már nincsen, mégsem ezért vált teljesen lényegtelenné a sárga trikó kérdése az idei Tour de France-on. Azok a hazugságok, amelyek a teljes élsportot övezik, a mostani Touron buktak ki, szinte teljesen értelmetlenné téve az idei viadalt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...