• MaNcs 19. évf. 32. sz. (2007. 08. 09.)

  A nevető harmadik - Damon Albarn a Szigeten

  Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor először találkoztam Damon Albarnnal: a kilencvenes évek közepe táján egy karizmatikus, oldalra fésült hajú brit későkamasz csíkos melegítőfelsőben ismertette nézeteit a párkapcsolatokban betöltött nemi szerepekről a Girls and Boys refrénjében. A Blur énekese igazán sokszínű zenei pályát futott be azóta - augusztus 9-én a kortárs popzene kulcsfontosságú individuuma...

  2007 / 32
 • Pálya a magasban (A távolságot mint üveggolyót... 5.

  ...levegőben)

  A távolságot mint üveggolyót... 5. ...levegőben 1783. szeptember 19-én a versailles-i palota parkjában három kétségbeesett jószág, egy kacsa, egy kakas és egy bárány statisztált ahhoz a mutatványhoz, amely még a kényes ízlésű XVI.

 • Párnacsata (És azt hallotta?)

  És azt hallotta? Manapság, amikor valós időben értesülünk a hazai kiválóságok, lehanyatlott táncdalénekesek és feltörekvő polgármesterek párkapcsolati sikereiről és kudarcairól, s amikor a sztárbabák egyedfejlődését már jószerivel a terhességi teszt elkészültétől figyelemmel kísérhetjük, nehéz elképzelnünk, milyen is lehetett a szocializmus korlátozott nyilvánossága.

 • Traian királyfi

  Elnökök járják a Székelyföldet! Még visszhangozták a havasok a Fidesz-vezér bálványosi szavait, amikor megjött Traian Basescu, aki idén a magyarok közt pihente ki köztársasági elnöki fáradalmait.

 • Folytatása következett

  És semmiféle meglepetést nem hozott: a kormány a múlt hetihez képest (lásd: Félpályás támadás, Magyar Narancs, 2007. augusztus 2.) még jobban az adófizetők zsebébe nyúlt, s végül kiegyezett a demonstráló magoszos szabolcsi gazdákkal.

 • Szerbia, Kosovo és Oroszország: Putyin bulvár

  Július végén az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy döntött, hogy a Kosovónak függetlenséget ígérő Ahtisaari-tervet egyelőre félreteszi, és új szerb-albán tárgyalássorozattal próbálkozik. Az albánok a fogukat szívják, a szerb parlament pedig gyermeki örömében megint elfogadott egy határozatot arról, hogy Kosovót nem adják senkinek.

 • Újjászerveződő magyarországi szélsőjobboldal: Akarat és hajlam

  Miután 2006 ősze után idén márciusban is lepattant a rohamrendőrök pajzsáról, deklaráltan is stratégiát váltott a magyarországi szélsőjobboldal. A mintát egyszerre szolgáltatja a felőlük nézve a másik oldalon álló Orbán Viktor-féle Fidesz-Magyarország és az egykori észak-írországi ellenállás.

 • Népszavazási kezdeményezés a kisebb Országgyűlésért: Fél ház előtt

  Nagy vita és kétszeri szavazás után hitelesítette múlt kedden az OVB a jelenleginél kisebb parlamentre vonatkozó népszavazási kérdést. A testület részben korábbi önmagával, részben az Alkotmánybírósággal (AB) is szembement.

 • Vitatott veresegyházi beruházás: A tű fokán

  Ha megépül a Becton-Dickinson gyár, akkor az asszonykórus és a pezsgőtabletta után újabb dologra lehetünk majd büszkék - mondja Veresegyház polgármestere. A civil egyesület elnöke szerint viszont ennél rosszabb helyszínt az amerikaiak nem is választhattak volna.

 • Döntések uniós források elosztásáról: Transparency National

  Túl vagyunk az uniós források elosztásának első jelentősebb etapján. Az ellenzék politikai döntésről beszél, a kormány tökéletesen átlátható szakmai kiválasztásról. Mindkét vélemény tódít némileg.

 • "Megérkezik a Városliget a körútra" (Janesch Péter építész)

  53 éves, de még mindig csak a legígéretesebb építészek között tartják számon. Jó helyezéseket ér el pályázatokon, néha nyer is, de ritkán jut el a kivitelezésig. Amikor a kormányzati negyedre kiírt pályázat eredményhirdetésén elhangzott a nyertesek neve (az övé mellett a japán Kengo Kumáé és a minusplus irodáé), a beváltható ígéretnek is szólt a taps.

 • tévésmaci - Szemből szervál

  Lássuk, kivel nyaralnak a sztárok! Öt óra. Itt a végső pillanat. Héjjasfalva felé szaladva szalad ki lovon, ki az apostolokén - mint e huszonhat és fél éves legény.

 • kertész lesek - ARANYKAPU

  Kis túlzással a Börzsöny fővárosának nevezhetjük Királyrétet. Ide fut be az erdei kisvasút, itt ér véget az aszfaltozott út, a turista számára ez az utolsó lehetőség, hogy enni- és innivalót vegyen magához.

 • csontzene - Süket fülekre lelünk

  ezen a csonthéten, vagy mi. Mert sem vidéken, sem a székesfővárosban nem találunk hallgatnivalót, ezért kedves zenei könyveinkbe temetkezünk, vagy eddig meg nem hallgatott lemezeinket vesszük elő.

 • chili & vanilia - Szavannák, fekete nők, kókuszdió

  Kék az ég, türkiz a víz, hawaii mintás az ing, a fehér homokba süppedő nyugágy körül pedig fűszoknyás fiúk/ lányok (ízlés szerint) szolgálják fel a jéghideg pina coladát.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Ez is a mienk - Antal Nimród: Az elhagyott szoba (film)

  Ha azt mondom, hogy ebből tizenkettő egy tucat, esetleg azt, hogy bemegyek a videotékába és van kétpolcnyi ilyen film - leszólom a dolgot, pedig nem áll különösebben szándékomban. Ugyanakkor nem elkerülhető valamennyire kijelölni a játékteret, ahol mozgunk.

 • Jópofi - A Libiomfi Zsámbékon (színház)

  Tudom, hogy azzal kellene kezdenem: ízlés dolga, kinek tetszik ez a zsámbéki Libiomfi, és kinek nem. Folytatni meg azzal, hogy nekem speciel nem - és mindjárt be is fejezhetném. És akkor pont úgy tennék, mint az igazi, civil néző - miközben az igazi, civil néző nem ír színikritikát, ha csak nem ment el az esze egészen.

 • Vidám tudomány - Szegedy-Maszák Zoltán - Fernezely Márton: Aura 2. (kiállítás)

  Az intermédia-művész Szegedy-Maszák Zoltán és az informatikus Fernezelyi Márton 1995 óta több közös, a számítógéppel készült digitális, tehát anyagtalan kép és a virtuális, térbeli valóság kapcsolatán alapuló művet alkotott.

 • Gazdagok és szépek - ...és akkor megérkeztek az inkák (kiállítás)

  Kettős, elektronikus irányítású üvegajtóval ellátott zsilipelő be- és kijárat, kamerák, masszív üvegtárlók, gondosan tervezett, tárgyankénti világítás - rögtön érezzük, hogy kiemelkedő értékeket bemutató kiállításon vagyunk.

 • Titán Laci - Péter I. Zoltán: Ady Endre regényes életrajza Nagyváradon (könyv)

  Az irodalomtörténészek megosztottak abban a kérdésben, hogy mennyire volt fontos Ady Endre életében a nagyváradi időszak, az a majdnem négy év, amelyet 1900-tól 1903-ig, előbb a Szabadság, majd a Nagyváradi Napló szerkesztőjeként a városban töltött.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Korai sötétedés - Interpol: Our Love To Admire (lemez)

  Négy New York-i, fekete öltönyös, kifogástalan megjelenésű titkos ügynök erősen borult zenei atmoszférával és a nyolcvanas évek megszólalását a jelenbe átültető hangzással - ők azok, akik mintaszerű nyomozásuk során a legmarkánsabban nyúltak hozzá a Joy Division örökségéhez.

 • "A sivatag közepén" (Brant Björk zenész)

  Kicsit zavarban vagyunk. Háromfős társaságunk kábé az anyatejjel szívta magába azt a zenét, ami a kaliforniai sivatagban született és stoner rockként híresült el, a velünk szemben ülő egykori Kyuss/Fu Manchu-dobos, a manapság szólózenekarában gitáros-énekesként funkcionáló Brant Björk pedig ott bábáskodott a műfaj megszületésénél, sőt a szakirodalom szerint maga a stoner rock kifejezés is tőle ered.

 • "Fogalmam sincs, mi történik velem" (Antal Nimród filmrendező)

  Az utóbbi idők egyik legnagyobb, s főként osztatlan - bírta a közönség és a kritika is - hazai filmsikere, a Kontroll rendezőjének új és itthon nagyon várt amerikai filmje, Az elhagyott szoba (Vacancy) a múlt héten került a magyarországi mozikba.

 • Cipruserdő Bükkábrányban: Fába szorult idő

  "Ezt a kis darabot már a múlt héten elhoztuk a bányából, hogy a látogatók lássák, miről is van szó. Persze, megfoghatja, nyugodtan vegyen is belőle, tartósítás nélkül úgyis hamarosan elporlad", mondja Veres László, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója, miközben a mocsári ciprust bemutató teremben kalauzol.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Üdülési jog: "Lelazulnak, és akkor jön a marketing"

  Az üdülési jogokkal kereskedő cégek a változatosság és az állandóság csábító ötvözetét ígérik. Ez a gyakorlatban nemritkán változatos bepalizási módszereket és állandó nyűgöt jelenthet az ügyfelek számára.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...