• MaNcs 19. évf. 35. sz. (2007. 08. 30.)

  "Pofátlan játék és műfajkeresés" (Máté Gábor színész, rendező)

  Az AlkalMáté Társulat (Parti Nagy Lajos elnevezése) idén Zsámbékon páratlan vállalkozásba kezdett: elhatározták, hogy minden évben kisorsolnak egy embert a csapatból, és róla készítenek darabot. A júliusi bemutató a Járó Zsuzsa címet viselte. Jövőre a Szandtner Anna című drámát láthatjuk.

  2007 / 35
 • A félholt félhold - Miért van polgárháború Irakban?

  A nemzetközi szervezetek mértékadó statisztikái szerint a 2003 óta zajló iraki polgárháborúnak eddig több tízezer, egyes források szerint százezernyi halottja, hasonló nagyságrendű sebesültje és többmilliónyi menekültje van.

 • Tilos az Á (Szükség van-e behajtási díjra Budapest belvárosában?)

  Egy messziről szóló szocialista politikus, Hegyi Gyula felvetette: Budapesten is ideje lenne bevezetni az útdíjat, mert a budapesti közlekedés... nos, az már talán nem is közlekedés. Az elgondolás világos: aki behajt Budapest belvárosába, az fizessen érte.

 • Ingyenebéd (Élénkülő ugar)

  Élénkülő ugar Szalay-Berzeviczy Attila, a Tőzsde elnöke néhány hete írt egy levelet a miniszterelnöknek, mely öt javaslatot tartalmaz. Ezek együttes célja rendkívül jól hangzik: az állam élénkítse a tőzsdét.

 • Modern Talking (A tárgy titokzatos vágya)

  A tárgy titokzatos vágya Az ember nyelvi tevékenysége szigorú szabályokat követ, ugyanúgy, mint az emésztés vagy a szívverés. Közös bennük az, hogy - normális esetben - az egyén nem tud arról, milyen szabályokat követ; eltérő viszont, hogy míg az életfunkciókat örököljük, addig a nyelvet tanuljuk (két-három éves korban), bár az is igaz, hogy miközben tanuljuk, nem tudjuk, hogy mit csinálunk.

 • Egyszer élünk

  Ha mi lennénk a FIFA, ugyanazt csinálnánk, mint ők, igyekeznénk rostgazdagon táplálkozni, s örülnénk minden átutalásról értesítő sms-nek. De ha a FIFA véletlenül olyan lenne, mint amúgy kéne neki, s nem olyan, mint mi, akkor jól megbüntetné a világbajnok labdarúgó-válogatottat, mert az nyilván előre megfontolt szándékkal átverte nézőit a szerdai meccsen.

 • A nagy kérdés

  Hogy a Magyar Gárda a következő választásokig mivel próbálkozik majd, sejthető. Forradalmi igyekezetük alig palástolható, ugyanakkor láthatóan feszélyezi őket jogrendünk. A rasszista uszítás, a (névtelen) fenyegetőzés, az egyenruhás masírozás belefér, más aligha.

 • Minisztercsere a gazdasági tárca élén: Bejöhet

  Jóllehet a váltásig még négy, a politikai döntésig pedig úgy két hónap van előttünk, egyre inkább arra utalnak a jelek, hogy Kákosy Csaba jelenlegi miniszteri kabinetfőnök jöhet a legkomolyabban szóba a gazdasági tárca jövőbeni vezetőjeként.

 • Vállalkozó kedvű egyház Szombathelyen: Játék a parkkal

  A szombathelyi evangélikus egyházközösség két szeretetotthont működtet a városban: a saját tulajdonú, Túróczy Zoltán emelt szintű idősotthont, és a megyétől fenntartásba átvett, kéthektáros őspark közepén álló Johanneum Diakóniai Központot.

 • A Magyar Rádió átalakítása: "Nagyot kell spórolni"

  Tavaly augusztus elsején állt munkába Such György, a Magyar Rádió (MR) elnöke. Tevékenysége fundamentális változásokat eredményezett a rádió és a rádiósok életében. Arról, hogy a hallgatók hogyan fogadják az átalakított műsorstruktúrát és az új arculatot, egy év múlva lehet érvényeset mondani.

 • "Van, aki úgy gondolja, ő jobban érzi a néplelket" (Trencsényi Balázs történész)

  Tavasszal jelent meg a közép- és délkelet-európai nacionalizmusok formálódását nyomon követő, a nemzeti identitásdiskurzusokat leginkább meghatározó programadó írásokat összegyűjtő és kommentáló sorozat második kötete.

 • chili & vanilia - Bundás kenyér álruhákban

  Nem nagyon láttam még olyan háztartást, ahol mindig pont annyi kenyeret sikerül beszerezni, amennyire szükség van. Feltankolunk, s azon melegében elfogy a friss, puha fele, a száraz darabok meg csak gyűlnek, gyűlnek, és vagy valaki (általában ugyanaz a családtag) feláldozza magát, vagy kukában landol minden.

 • csontzene - I feel free - mondja Haydn

  "Ó, kedves Nagyságos Asszonyom! Mennyire édes is a szabadság! Jó hercegem volt, de időnként alantas lelkektől is függenem kellett. Gyakran sóhajtoztam a szabadságért, és ezt most némileg el is nyertem.

 • tévésmaci - A sül nősül

  Nem akarjuk lebeszélni? Alighanem azt a legnehezebb eldönteni, hogy valakit a nősülésről vagy a tévénézésről beszéljünk-e le inkább. Hülyén is venné ki magát, ha valakit azzal próbálnánk eltéríteni az örvendetesen újra kezdődő Barátok közt esedékes epizódjától, hogy hosszabbított nyitva tartással üzemelnek a házasságkötő termek.

 • kertész lesek - ZEUS TAVERNA

  Ráckevén vagyunk, a parton zsong a bolhapiac, hétágra sütik a kolbászt. A déli harangszóra fiatalemberek szabadulnak a templomból, kezükben zászló.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Filmtörténet balra - Filmmúzeum, Berlin (kiállítás)

  Épp húsz éve annak, hogy játszani kezdték (nem nálunk persze, ide alapos késéssel érkezett) Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjét, melynek történetünk szempontjából leginkább azért van jelentősége, mert az évforduló alkalmából újra műsorra tűzte egynémely berlini filmszínház a Peter Falk angyalmúltját leleplező műalkotást.

 • Albert Flórián jubileuma: Zöld az isten

  Negyven éve, hogy magyar labdarúgó először és utoljára elnyerte a legjobb európai focistának járó aranylabdát. Flóri, a magyar labdarúgás utolsó világsztárja, önéletrajzi kötettel (Életem a Fradi, Ringier, 2007) ünnepelte a nemes évfordulót.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Szumó: Mint a barna éjfél...

  Bár az Eurosporton csak a múlt hét végén fejezték be a júliusi versenysorozat, a Nagoya Basho küzdelmeinek közvetítését, bizton állíthatjuk, hogy a java még hátravan. Az évadból hátralévő két próbatétel (Aki Basho, szeptember 9-24.

 • Házasság Egyiptomban

  Alku tárgya

  "Te már öreg vagy, hogyhogy nincs neked feleséged? - kérdezi tőlem Szaib, a taxisofőr egy kávézóban a Mourina negyedben. - Nem baj, ha nem vagy muszlim, az se, ha télen visszamész Európába. Hidd el, addig is jó egy feleség.

 • Aranynégyszög: Vas és papucs

  Az Erdély nyugati határvidékén elterülő hegységrendszer valóságos kincseskamra. A környezetvédők szívét a vadregényes szurdokok, a temérdek barlang, az erdők és az alpesi legelők dobogtatják meg, a néprajzkutatók lába az itt élő mócok hagyományaitól roggyan meg.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...