• Modern Talking (Az ly)

  Az ly Én nagyon szeretem az ly-t, mert olyan pőrén mutatja, hogy a helyesírásnak nem kell logikusnak lennie vagy a kiejtést tükröznie. A helyesírás elsősorban hagyomány és közmegegyezés.

 • Öt és feles (Baba utca)

  Baba utca A-nak Szülészet Földszintes, halványsárga épület; gesztenyefa az udvaron, kő virágtartók virágok nélkül; rácsok az ablakon, zöld kerítés, eltolható kapu a mentőknek. Itt született K. Dezső, Pesterzsébeten, a Baba utcában, hol csak a mentők, s nyomukban a kutyák verik föl a kertvárosi csöndet.

 • Méltó módon

  Mi történik itt, idestova két hete? Hááát... ünnepel az ország. Pezsgőt tán még nem bontott senki, de a himnuszt sokszor elénekelték. Vigad a jobb és bal, zászlaikat lengetik a félreeső halmazok, felszólal mindenki, aki szembejön, vagy hátulról.

 • Harangozó Katalin

  Valamit most már tényleg kezdenie kéne a magyarnak a magyarral. Nagyon itt az ideje.

 • XVII. Gazdasági Fórum, Krynica, Lengyelország: Fel, keletre!

  A fórumot, amit a helyi sajtó nemzeti érzelmektől fűtött része lengyel, a szélesebb horizontra tekintő sajtótermékek pedig közép-európai Davosnak neveztek, nagyszabású díjátadó gálaműsor nyitotta meg két hete, szerdán, szeptember 5-én este.

 • Pakisztáni válság: Hívom az asszonyt!

  Pakisztánban nyolc éve katonai diktatúra van. Musharraf elnöknek egyszer már sikerült beszuszakolnia az alkotmányos keretek közé uralmának meghosszabbítását. Most ez sokkal nehezebbnek ígérkezik, és nemigen körvonalazódik az éleződő válság megoldása.

 • A patikaliberalizáció hatásai: Egységben az erő

  A piaci konszolidációhoz minden bizonnyal két-három évre lesz szükség, de a patikaliberalizáció alapvető folyamatai már nyolc hónap elteltével is világosak. Bővülő hálózatok, küzdelemre szorított kicsik.

 • Eladó a debreceni repülőtér: Leszállnak a fellegekből

  Megvásárolta 1,4 milliárd forintért, ráköltött 4,8 milliárdot, s most eladná 10 milliárdért a repülőterét Debrecen. Miközben zajlanak a vagyontörvény, "a nemzeti vagyont kiárusító" kormánytörekvésekkel szembeni civil és politikai tiltakozások, az kevésbé tűnik fel, hogy nemcsak az államnak, de az önkormányzatoknak is jelentősek a vagyonelemeik - s azok között is akad eladó.

 • "A tőzsde, köszöni, jól van" (Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde [BÉT] elnöke)

  Lapzártánk után kezdődik a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő törvénytervezet parlamenti vitája. A sajtóban csak lex Mol-ként emlegetett törvényt a tőzsde elnökével elemeztük.

 • Miért dugul be Budapest?: Torlódó társadalom

  Az elmúlt évtizedben Budapesten a főbb közlekedési útvonalakon már csúcsidőn kívül, olykor a hét végén is előfordul, hogy araszolva halad a forgalom. Évente százmilliárd forint száll a légbe a dugóban ücsörgő autók kipufogóin keresztül; az egyre súlyosabb környezetszennyezés és az egészségkárosodás mértéke pedig felbecsülhetetlen.

 • csontzene - Goethe forrás, de nem Quelle!

  Rettenetes a gerjedés a héten; úgy tűnik, a hangversenyteremben alszunk, a pódiumon tisztálkodunk, és az orgona alatt költjük el reggelinket - ez még a Zenegyűlölőnek is sok. És noha a múlt héten TévéSmaci némi ironikus éllel említette Goethét, a Zenegyűlölő továbbra is kitart a német Zeusz mellett, és felidézi egy beszélgetését Eckermann-nal (nem, nem Neckermann vagy Quelle, kedves T.

 • chili & vanilia - Finocchio, avagy az édeskömény kalandjai

  - Mondd, akkor melyik is az az édeskömény? - kérdezi kétségbeesetten a kezdő, de kísérletező kedvű főző barátom (zöldségespult előtt ácsorog bizonytalanul, fülén telefon). - Olyan nagyobb, kerek, fehér gumó, antennáin élénk zöld kapor.

 • tévésmaci - Minden viharmadár nyársat választ

  A sztrádák repedéseiben még nyílnak a kerti virágok, nemcsak árkon-bokron, megannyi építési területen, még Amerika út menti építészetén is átbukdácsoltunk. De isten ments, hogy a viharmadarat (magyarul: thunderbird) is kiöntsük az autósamponnal együtt!

 • étel, hordó - Abdikler - A török étterem

  Szedett-vedett emlékeink a török kosztról hellyel-közzel háromosztatúak. A Galata híd alsó traktusát most hagynánk is, bár a látvány ennél tágabb teret is megérdemelne.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Hét kis kritika

  Hét kis kritika

 • Úgy hallottam, bénák élőben - A NOFX a Petőfi Csarnokban (koncert)

  NOFX Magyarországon: ezt is megértük.

 • Elefántból majmot: A Black Eyed Peas Budapesten (koncert)

  Aki azt mondja, hogy még egyszer sem táncolt a Black Eyed Peas Let's Get It Started című számára, bár rendszeresen jár zenés-táncos szórakozóhelyre, az hazudik, és inkognitóban biztosan ott volt a Los Angeles-i keményvonalas break-dance klikkből kinőtt popos hiphopcsapat Black, Blue and You című turnéjának budapesti koncertjén is.

 • A harmadik - Budapesti Mahler-ünnep (koncert)

  A három éve a gazdag kortársi reflexiók ígéretével induló Mahler-ünnep idén csak egyetlen művel emlékeztetett az alapító atyák koncepciójára, Vajda János "opera-novellájával". Utóbbi - bocsássuk előre - a megírás dátumát tekintve valóban kortárs mű, ám nyelvezete, stílusa, művészi magatartása letűnt idők hangzatait visszhangozta.

 • Szeretem a szamurájt (Srdjan Golubovic filmrendező)

  A pesti mozikban most futó szerb film, a Csapda rendezőjét filmje torontói premierjének napján, a kanadai fővárosban értük utol telefonon.

 • Oszlóban? - Krétakör - Pestiesti (színház)

  A Krétakör olykor nagyon segítőkész a kritikusokkal: több előadásukba a színházcsinálást, a színészi-színházi alkotást is beépítik, vagyis reflektálnak önmagukra, helyzetükre. A legújabb, a Pestiesti első közelítésben laza színházi szkeccs, közelebbről nézve azonban tudósítás a társulatot foglalkoztató gondokról.

 • Női mítoszok - Mosolygó Mona Lisa (kiállítás)

  Látszólag három, egymástól eltérő, különböző stílusú művész munkái láthatóak a Volksbank budapesti központi épületének galériájában. Ami közös bennük, hogy nők, de mielőtt a nőművészet ingoványos terepére merészkednénk, le kell szögeznünk, hogy a három alkotó - Moizer Zsuzsa, Paál Zsuzsanna és Tamás Claudia - művészetére nem jellemző a nemzetközi művészet korábbi emancipációs, mozgalmi jellegű feminista állásfoglalása, illetve a mostani, a nemek közötti hatalmi, politikai erőviszonyokat és a nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiákat megkérdőjelező/romboló posztfeminista alkotói módszer.

 • Élni a romokon

  Kassel: documenta12

  Van egy közepes méretű német város, amelynek minden ötödik évben szembe kell néznie a kulturális főváros jelenséggel. Elkényeztetett helyzet, mert a világ legnagyobb kortárs képzőművészeti kiállítását, a Documentát, ha cigány gyerekek potyognak az égből, akkor is Kasselben és kis d-vel rendezik meg (annak dacára, hogy minden valamirevaló magyar korrektor nagy D-re javítja ki).

 • Társadalmi vállalkozók: "A magunkfajta is kap infarktust"

  Mire megy egymással világjobbító szándék és üzleti fegyelem? Költséghatékony legyen-e egy társadalmi misszió? A környezetük problémáit új ötlettel és a versenyszférából is kölcsönzött módszerekkel orvosló hazai társadalmi vállalkozók közül már többen részesültek elismerésben.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...