• MaNcs 19. évf. 41. sz. (2007. 10. 11.)
  Interjú

  "Ki kell törni"

  Gyurcsány Ferenc a hét pontról és a Zuschlag-ügyről

  Lapzártánk napján jelentette be Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben, hogy a többek között a pártfinanszírozás rendbetételét célzó tisztasági csomagjáról népszavazást kezdeményez, amennyiben az nem kapja meg a parlament esetenként kétharmados támogatását. Az interjú múlt heti készültekor erről nem tudtunk még - a javaslatokról és a Zuschlag-ügyről faggattuk a miniszterelnököt.

  2007 / 41
 • Fejjel a falnak (A szlovák parlament és a Benes-dekrétumok)

  Idén júniusban öt év szünet után találkozott egymással a magyar és a szlovák miniszterelnök - és már-már az európai szomszédsági viszonyok beköszöntét kezdtük remélni. Pedig egy pillanatra sem dőlhetünk hátra a karosszékben.

 • Az Értől az Érig (Válasz Nádasdy Ádámnak)

  Nem tudom, milyen hatással volt az olvasóra Nádasdy Ádámnak a leíró tudományt ellenemben megvédő cikke (A leíró tudomány védelmében, Magyar Narancs, 2007. szeptember 27.), de engem kis híján magával ragadott. A fiziológiából, szkatológiából, botanikából, vagyis általában a természetből vett hasonlatai olyan természetes lendületet adtak írásának, hogy be kellett látnom, ezt az eszközt én sem nélkülözhetem, ha válaszommal el akarom érni feltett célomat.

 • Nagy akarások (Nemzetstratégák a porondon)

  Divatos lett megint a határon túli magyarokkal foglalkozni, közeledik a december, fázósan bújnak nagy subájukba az emberek, s ilyenkor elő-előkerül a téma. Új szereplők léptek az elmúlt években az ingoványosnak számító területre: ahogyan a kormány hátrálni kényszerült onnan, úgy próbált magának utat törni a házelnök és az államfő.

 • Ingyenebéd (A nagy ugrás)

  A nagy ugrás A pannon puma gazellává karcsúsodott, és kecsesen 21 helyet ugrott előre a Világbank üzleti környezet ranglistáján, egyenesen az előkelő 45. helyre! Végre kiderült volna, hogy a sok károgást semmi sem indokolta?

 • Titokzokni (Terített betli)

  Terített betli Talán a bejglivel indult el a végzetes spirál. A millenniumi tűzijátékra költött 765 millió forint felhasználásának pontos részleteiről anno annyi derült ki Stumpf István minisztertől, hogy "minden magyar állampolgárra összesen 76 forint 50 fillér plusz áfa [jutott], azaz ezeréves születésnapunkhoz mindenki egy tortaszelet árával járult hozzá".

 • Tojástánc

  Gyurcsány Ferenc múlt héten bejelentett hétpontos köztisztasági csomagja - amely többek között a pártfinanszírozást tenné átláthatóvá és ellenőrizhetővé, rendezné a képviselői fizetéseket és eltörölné a méltán népszerűtlen ún.

 • Az utolsó békési olajper: Minden nagyon rendben

  Bizonyítékok hiányában fölmentette a hűtlen kezelés vádja alól a Körös Volán három volt vezetőjét a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szeptember 27-i elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Semmivel sem látunk azonban tisztábban, mint tíz évvel ezelőtt: az olajozás értelmi szerzői vagy irányítói közül senkit sem vádoltak meg.

 • "Teljesen más üzleti környezetben szocializálódtam"

  Várdy Zoltán, a TV2 új vezérigazgatója

  Miért szorult tartósan második helyre a TV2 az RTL Klub mögött? A médiacsoport német adóinál már zajló átalakulások mennyiben érintik a TV2-t? Az új igazgató tiszta viszonyokat, házon belüli versenyt és az eddigieknél sokkal nagyobb merészséget vár a csatornától.

 • Ifjúságpolitika a pártok hálójában: Keltetőház

  Amikor Göncz Kinga szakminiszter 2006. február 13-án általános vitára bocsátotta az ifjúsági törvény tervezetét, öten árválkodtak a teremben. Pedig a törvény másfél évtized után tisztább, átláthatóbb viszonyokat teremtett volna a területen - de láthatólag senkit sem hozott lázba.

 • "A kormányfő szétteríti a felelősséget" (Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke)

  Az SZDSZ legmagasabb rangú nem kormányzati tisztviselője, az 1990 óta - egy ciklust leszámítva - országgyűlési képviselő Gulyás József nem két koalíciós párt között lát küzdelmet, hanem a miniszterelnök és az MSZP néhány vezető politikusa között.

 • chili & vanilia - Édes, édes, bár burgonya

  Ha bármilyen zöldséget felszeletelünk, puhára főzünk és úgy ahogy van, pépesítjük, abból finom püré vagy krémleves lesz, amelyet a kiskorú közönség nagy valószínűséggel lelkesen belapátol. Ahhoz azonban, hogy kifinomultabb fogás szülessen, ami már egy ínyenc ízlelőbimbóit is megdobogtatja, hozzá kell adnunk ezt-azt.

 • tévésmaci - Farkast emlegetünk az elején

  Kedves hallgatóink, ezen a héten utazási oldalról közelítünk a ránk mért tárgy felé. Mint azt a szomszédos oldalakról tudjuk, például Goethe is nagyon szeretett utazni, ezért rokonairól és üzletfeleiről, illetve főtitkáráról utazási irodákat, nagyáruházakat és egyéb fontos létesítményeket neveztek el világszerte.

 • csontzene - Goethe és a csodagyerek

  A tavaly nálunk járt Vagyim Repin után egy újabb Vagyim nevű csodahegedűs, mégpedig Gluzman lép pódiumra, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével eljátssza Beethoven Hegedűversenyét (MűPa, október 12-én). Szünet után az ifjú Mendelssohn nagyszerű műve, az Oktett hangzik el.

 • kertész lesek - BA BAR LOUNGE

  Csikágó szívébe zárkózunk, pedig csak a Munkás utca szalad a Huszáron át. Mielőtt azt hinnénk, hogy ilyenkor az októberi forradalom minimális követelmény, beérjük egy zseniális közterületi húzással.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Költők - Pozsgai Zsolt: Csendkút (film)

  Született 1929 novemberében, egy orosz tank kásává lőtte a pesti utcán 1956 novemberében. Huszonhét éves volt, költő - lehetne akár egy Petőfi... Ki lenne alkalmasabb hős az ötvenedik évforduló kapcsán külön büdzséből finanszírozott megemlékező filmek egyikének?

 • MAKI a Szimplakertben: Kisfilm - kis közönség?

  Idén először rendezték meg a Magyar Kisfilmfesztivált (MAKI) amatőr filmeseknek. A fesztivál két szervezőjével, Hajósi Szabó Csillával és Bernscherer Tiborral beszélgettünk.

 • A hollywoodi séma (Dér Tamás író-ügynök és Krigler Gábor forgatókönyvíró)

  A Magyar Forgatókönyvírók Egyesülete Pécs nemzetközi filmünnepén, a Moveasten állt a nyilvánosság elé.

 • A nép ópiuma: Kivisznek Helsinkibe (Finn csomag a Tv Dekón)

  Én Marimekkót legutóbb konkrétan egy tehénen láttam... Mielőtt rosszra merészelnének gondolni, asszem, akkor esett ez, amikor a nevezett patások oly nagy számban fordultak elő kedves fővárosunk közterein. Szó, ami szó, volt nagy harmonizálás, a minta az állattal, az egész a várossal; menten képzeltem is alá egy lepényt: dettó Marimekko.

 • Tisztességes csalók - Kresalek Dávid: Hackni (dokumentumfilm)

  Kétségtelen, hogy van a médiának egyfajta zavarosa: a bulvár és ennek a "komolyabb", fajsúlyosabb orgánumok szélein is mindinkább megkapaszkodó nyúlványai, amelyekből szinte bármit kihalászhat az erre áhítozó vagy éppen véletlenül ide tévedő fogyasztó.

 • Más hangok - Douglas McGrath: A hírhedt (dvd)

  Truman Capote a reneszánszát éli. Hogy másodvirágzásának - a stúdiók közötti ipari kémkedésen túl - mi az oka, nem tisztünk kideríteni, elégedjünk meg a ténnyel, hogy az Oscar-díjas Capote után most itt A hírhedt, mely elődjéhez hasonlatosan az író fő művének, a Hidegvérrel c.

 • Télen könnyebb (Sigourney Weaver színésznő)

  Showbizszülők Yale-diplomás gyereke. Az Alien főszerepével robbant be a szakmába 1979-ben. Háromszor jelölték Oscarra. A veszélyes élet éve, a Gorillák a ködben, a Dolgozó lány, a Szellemirtók, a Dave, az 1492: A paradicsom meghódítása, A halál és a lányka, a Tökéletes másolat vagy épp a Hósüti ötvennyolc éves sztárjával a Berlinalén beszélgettünk.

 • "Kérdésekből indulunk ki" (Goda Gábor színházcsináló)

  Készített már élő emlékmű-rekonstrukciót, palackozott rókaszellemről darabot, és installált táncszínházat. 1985-ben alapított Artus nevű társulatával kezdettől fogva a műfaji határok megszüntetésével kísérletezik.

 • Ki dug itt? - Kornis Mihály: Körmagyar (színház)

  "Forintos ötlet" volt annak idején - nagyjából húsz éve -, hogy a Vígszínház "Zeitstücköt" íratott Arthur Schnitzler Körtánc című darabjából; Kornis Mihálynak a kollégától kölcsönzött frappáns dramaturgiai szerkezetben sikerült felvonultatnia az akkori jelen ismerős típusait, melyek képviselői nyilván minden előadáson ott voltak a nézőtéren is.

 • A talaj és az ég (Az új kritikavitához)

  A 90-es évek kritikavitája után jó tíz évet kellett várni arra, hogy valami ismét elkezdődjön a magyar irodalomban. Csak rajtunk áll, hogy milyen utat választunk: a kategorikus válaszokét, vagy az önkritikus, türelmes diskurzusét?

 • Siketek és hallássérültek Magyarországon: "Õk vizuálisak"

  A tavasszal ratifikált fogyatékosügyi ENSZ-egyezmény új támpontokat adhat a magyar hallássérülteknek, akik egyre inkább szeretnének például tévézni vagy siketként is anyanyelvi oktatásban részesülni - esetleg elfogadható árú hallókészülékhez jutni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...