• MaNcs 19. évf. 43. sz. (2007. 10. 25.)
  Aláírásgyűjtés és folytatódó egyeztetések:

  Rohannának a népszavazásba

  Gyorsított a Fidesz, nehogy utolérjék a miniszterelnök kezdeményezte "köztisztasági" pontok a saját, szociálisnak nevezett népszavazását. A küzdelem már nem is a valamikor 2008 első felében várható referendum eredményéről, hanem az értelmezéséről szól.

  2007 / 43
 • Szófia beszéd (Salamon János víziója a nyelvromlásról)

  A Magyar Narancs szeptember 27-i számában Nádasdy Ádám válaszolt Salamon János két héttel korábban megjelent cikkére (A nyelvromlás virágai: Modern Talking Back), s válaszában azt írta: elsősorban azért ragadott tollat, mert "a szerző több szokatlan megállapítást tett a nyelvészetről és annak feladatáról".

 • Pirulj, bajnok! (A magyar sikersportok védelmében)

  Amikor a közelmúltban a káprázatos tehetségű Szávay Ágnes, a magyar tenisz új csillaga a US Openen letette a névjegyét, a Hócipő címlapján az ő, valamint Talmácsi Gábor és Lékó Péter fotója mellett az a cím virított: "Végre igazi sztárok".

 • Öt és feles (Kertek alatt

  depresszív gyakorlat)

  Kertek alatt (depresszív gyakorlat) szorongásaira csakis az állatkertben lelt írt "ha már mindenáron kert, akkor sírkert legyen" (Bán Zoltán András) mindegy nekünk sörkert vagy sírkert (K. Dezső)

 • K. történetei (Rokonok)

  Rokonok K.-nak a világon mindenütt éltek rokonai, csak éppen Magyarországon nem. Unokatestvérei 1956-ban kimentek Amerikába, Kanadába, utóbb az édesanyja is kivándorolt, feleségétől elvált, gyerekeik nem voltak. Mint egy múzeumőr járt fel-alá a rámaradt, könyvekkel és képekkel teli, tágas lakásban.

 • Kis türelmet kérek

  Kedd délutánra hivatalossá vált az, amit régóta sejthettünk: Orbán Viktor lehasadt az előre hozott választások ötletéről. Október 23-i beszédének kulcsmondata az volt, hogy a háromkérdéses, ún. szociális népszavazásuk lesz az első lépés.

 • Reggel emelem közismertségem szintjét

  Szerkesztőségünk a legmesszebbmenőkig támogatja kormányunk harcát a korrupció visszaszorításáért. Szívünk minden dobbanásával kívánjuk a képviselői javadalmazások jelentős növelését, és igen, szigorítsák meg az összeférhetetlenségi szabályokat!

 • Bipolar Utószüret: Nem teljes hasonulás

  A kétnapos, ahogy ők mondják, Utószüret első napja a szakmáé - a külsős, laikus és elsősorban pimasz látogató úgy is megfogalmazhatná, ekkor még az öltöny és nyakkendő dominál. Megérkeztünkkor épp Tálasi Flóra, a Bipolar programigazgatója beszél a projektekről - a Bipolar sikeressége és az azzal járó programdömping miatt az előadás egy órájába csak a legfontosabb információkat sikerül beszuszakolni.

 • Veresegyházi fecskendőgyárterv: Fuss el véle!

  Az már biztos, hogy Veresegyházon nem épül meg 26 milliárd forintból a fecskendőgyár - pedig az ez ügyben kiírt népszavazás eredménytelensége miatt a végső döntés a képviselő-testületre maradt, amely simán zöld utat adott a beruházónak.

 • Uniós pályázatok és képviselői összeférhetetlenség II.: Evidenciák

  Perrel fenyegetőznek az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását ellenőrző parlamenti eseti bizottság tagjai múlt heti cikkünk miatt. Pedig nem állítottuk, hogy bármi jogtalant követtek volna el. Éppen ellenkezőleg: azt kifogásoltuk, hogy törvényesen vállalhatnak olyan szervezeteknél "másodállást", amelyek pályázatokon európai forrásokhoz jutnak.

 • Betegjogok a gyakorlatban: Szervetlen fejlődés

  Az egészségügyre költött évi 1500 milliárd forintjuk dacára a magyar adó- és járulékfizetők döbbenetesen sokszor tapasztalhatják, hogy a rendszerben kutyába sem veszik őket, legfeljebb munkadarabszámba mennek. Tíz éve törvény védené a jogaikat, a helyzet mégis egyre rosszabb.

 • "Az átláthatóság jobb eszköz, mint a szankció" (Rupert Vining kampányfinanszírozási tanácsadó)

  Az évtized legfontosabb közéleti fejleménye lehet, ha a pártoknak sikerül megállapodniuk a múlt hétfőn kormánypárti képviselők által beterjesztett pártfinanszírozási reformcsomagról (a javaslat részleteiről lásd: Akarja-e ön a Fedák Sárit?

 • Lengyelország választott: Független, demokratikus Köjált!

  Európa haladó erői fellélegeztek: az unió minden bizonnyal legszörnyűbb kormányát vasárnap este elzavarták a választók. Aggódni kezdett viszont Washington: a kormányfőjelölt Donald Tusk ugyanis az Irakban szolgáló lengyel csapatok visszahívását helyezte kilátásba.

 • csontzene - Átmeneti búcsú Goethétől

  Mivel egy pályatársainál némiképp intelligensebb és műveltebb tévébemondó a minap vette a bátorságot, hogy a német Zeusz nevét könyve elejére tűzze, a Zenegyűlölő - azért mindennek van határa! felkiáltással - úgy döntött, hogy e röpke muzikális kalauzokban darab időre búcsút vesz a Wilhelm Meister Mesterétől.

 • chili & vanilia - Biobonbon a pálmafák tetejéről

  Édes és ragad. Sokunknak mindössze ez jut eszébe az arab világ legjellemzőbb csemegéjéről, a datolyáról.

 • tévésmaci - A fókalelkű bátyja kunyhója

  Vazul és a vazulfiak - köztük a kis rettenetes Zulfikár - a dágványelosztó (Közületi és Magassági Dágvány Rehabilitációs Iroda - KÕMADÁR) körül látszottak csoportosulni, bár szürkület volt. Pali bácsi, az újságos hozta a hírt, de nem hittünk neki (egyszer például azt mesélte, hogy az ötvenes években, amikor rikkancsként volt pályakezdő, azt üvöltve árulta a Ludas Matyit, hogy: "Ludas a Matyi!

 • étel, hordó - COCUS

  A Karinthy Frigyes úton, ott, ahol a hatos megáll, évtizedekig Verpeléti bisztró néven működött egy többfunkciós létesítmény. Eleinte önkiszolgáló és hagyományos étteremként, de az önkiből érdeklődés hiányában előbb presszó, majd kocsma lett, végül az egész egy nagy-nagy italbolttá változott.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Lemez

  Nem nőtt vissza

  Qui: Love's Miracle; USSA: The Spoils

  Szinte egy időben jelent meg ez a két lemez, mindkettő a néhai Jesus Lizard egy-egy meghatározó tagjának friss munkája. A Qui sztorija érdekfeszítőbb, hiszen David Yow énekes nyolc év távollét után érkezik vissza a zenebizniszbe.

 • Ha eljő a szemetes - Kamondi Zoltán: Dolina (film)

  Ahhoz nem kell Bodor Ádámot olvasni, hogy tudjuk, ezeken a végeken mindig nagy késésük van az érsekeknek és az egyéb beígért főméltóságoknak.

 • Ki innen, be oda - Public art Budapesten (kiállítás)

  A rendszerváltás a vizuális kultúra szürke és betokosodott világát lavinaként söpörte el, a letarolt mezőkön pedig új, színesebbnél színesebb virágok nyíltak; megjelentek a kereskedelmi tévék új vagy koppintott arculatukkal, elszaporodtak az óriásplakátok, az újságosstandokat elöntötte a pornó, a házakat a falfirka.

 • Egy "ködlovag" hagyatéka - Hajnóczy Péter összegyűjtött írásai (könyv)

  Az idei Könyvhétre megjelent kötet múzeum is, lomtár is: múzeum, mert nem egy, azóta híressé vált és sokat idézett "slágerművet" találhatunk benne, és lomtár, mert jócskán akadnak benne olyan szövegek, melyek leginkább a műhelynapló, vázlat benyomását keltik - és sokszor nehéz eldöntenünk, melyik melyik.

 • Kívül a gettón (Dälek)

  Egy szokványos hiphopbulin meghökkentő lehet a Pándi-Keszei-Halmos-Prell-kvartett fellépése, de a két dobra, gitárra és laptopzajra hangszerelt energiakitörések Dälekék előtt múlt pénteken egyáltalán nem hatottak idegenül.

 • "Csak a járvány visz el" (Edward Norton színész)

  Még be sem töltötte a harmincat, amikor már volt két Oscar-jelölése. A Harcosok klubja, Amerikai história X, a Legbelső félelem, A vörös sárkány, Az olasz meló, a Larry Flynt harmincnyolc éves sztárja most a Maugham-féle Színes fátyol legújabb mozis átiratában látható.

 • "Kérem, ez nem én vagyok" (Molnár Piroska színésznő)

  A Nemzeti Színház tagja, játszik az Operettszínházban, a Játékszínben. Õ Bors néni a Kolibri Színházban. Filmszerepei számosak: Kamondi Zoltán Dolinájának főszereplőjeként járt a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon, ahol először 32 éve fordult meg, az Árvácskával.

 • Egy lelkesítő ház (Kis Péter építész)

  A második világháború óta áll a budai várban, a Szent György téren az egykori Honvéd Főparancsnokság torzója. A rendszerváltás óta minden kormány megpróbálta ezt a történelmi kirakatot berendezni vagy legalább kipucolni.

 • Svábhegyi grandezza - Térey János: Asztalizene (színház)

  A színpadon elegáns étterem - de a horizontális sík vertikálisba fordul: egymás alatt négy szinten játszanak a szereplők; ha egymáshoz beszélnek, felénk fordulnak. A Radnóti Színház szűkös színpadán Bagossy Leventének nemcsak a "helyproblémát" sikerült megoldania, hanem megteremtette azt a teret is, amely pompásan illik Térey János darabjához.

 • "Most már biztosan nincs így" (Ürge-Vorsatz Diána klímakutató)

  A CEU professzora is részt vesz az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) idén Nobel-békedíjjal elismert munkájában. Az épített környezet klímaváltozással kapcsolatos vizsgálati eredményeinek volt a koordinátora.

 • Nobel-békedíj: Galambok és héják

  Százhat éve adják át a Nobel-békedíjat, s a pénzzel is járó medál kiosztása során sosem csitultak a viták. Idén viszont egy kormányközi klímakutató szervezet munkatársaiként több magyar is akadt a díjazottak között.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...