• MaNcs 19. évf. 44. sz. (2007. 11. 01.)

  "Az együgyű játszadozásra az egész ország rámehet" - Dávid Ibolya, az MDF elnök asszonya

  Mivel a végső döntés joga a parlamenté, tét nélküliek mind az MSZP, mind a Fidesz népszavazási kezdeményezései, s evvel a két nagy párt tisztában is van - állítja az MDF elnöke. A népszavazást rövid távú politikai céljaik miatt erőltetik - miközben az ország életét hosszú távon meghatározó ügyek rendezésére esély sincs.

  2007 / 44
 • A Szülőföld Kalap fosztogatói - A határon túli magyar szervezetek támogatásáról

  Aki pénzért kénytelen ácsingózni, mindenképpen hálátlan. Ha nem kap pénzt, nyilván utálja a pénzforrás letéteményeseit. Akinek pedig jut valami, azért füstölög, mert kevesli az adományt, elegánsabban szólva, a támogatást.

 • A Betört Ablakok Országa

  Egy szeg miatt a patkó elveszett, A patkó miatt a ló elveszett, A ló miatt a csata elveszett, A csata miatt az ország elveszett, Verd be jól azt a patkószeget! A patkószeg a szociológusoknál a törött üvegtábla.

 • Neves vendégművész, otthonról

  Aki látott már buszmegállót a Felvidéken vagy Erdélyben kis vagy közepes hatótávolságú magyarországi popsztárok plakátjaival teleragasztgatva, tudja, hogy egy turné az elszakított területeken mindig hálás mulatság (azon otromba logika jegyében leginkább, mely szerint a "hazaiság" úgyis mellékessé teszi a minőségi kérdéseket - vö.

 • Üres a híd

  Akinek illúziói voltak afelől, hogy mennyire tudja megvédeni a törvény és annak alkalmazója a többséget a nyíltan alkotmányellenes és törvénysértő kisebbség terrorjától, az a múlt héten kaphatott egy jelentős tockost.

 • Ötmilliárd uniós forint pályázat nélkül - Romeltakarítás

  Múlt heti lapszámunkban interjút közöltünk Kis Péter építészszel, abban a hiszemben, hogy a budavári Szent György téren díszelgő csonka épület újjátervezőjét kérdeztük (Egy lelkesítő ház, Magyar Narancs, 2007.

 • Vegzálják a Petőfit - Hurok és pengetés

  Ha többen hallgatják, mint eddig, az is baj. Az ORTT közigazgatási eljárást indított a Magyar Rádióval (MR) szemben, miután úgy ítélte meg, hogy a júniusban megújult MR2-Petőfi rádió nem tesz eleget közszolgálati műsor-szolgáltatási kötelezettségeinek, és ezzel megsérti a médiatörvényt.

 • Sztrájkoltak a mozdonyvezetők - Féktuskók

  Az igazi hír nem az volt, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) október 25-re figyelmeztető sztrájkot hirdetett, hanem az, hogy meg is tartotta. A sztrájk valódi okait mindazonáltal senki nem verte nagydobra.

 • Ötpárti tárgyalások a köztisztasági törvényekről - Áztatás, előmosás

  Konstruktív légkörben zajlik a két hete beterjesztett közhigiéniai törvénycsomag vitája, ám néhány ponton könnyedén fennakadhat a teljes egyeztetési folyamat. A szocialistáknál az összeférhetetlenség okoz turbulenciát, a Fidesz a politikai hirdetések tilalma és a képviselői tiszteletdíjak ügyében köti az ebet a karóhoz.

 • Portré Baán Lászlóról, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójáról

  Csikágótól a Hősök teréig

  Évtizedek óta az első igazgató, aki a múzeumi szférán kívülről érkezett. Még a ciklus felénél sem jár, de a sajtó jó ideje a múzeumügy első számú sikerembereként szólaltatja meg. Magyar múzeumot még sosem látogattak annyian, mint most a Szépművészetit, Baán tevékenysége mégis megosztja a szakmát.

 • Az angol konzervativizmus megújulása - Egy kis agyat nekik

  Zöldebbek lennének a zöldeknél, szociálisabbak a baloldalnál, miközben határozottabban képviselnék a hagyományos értékeket. Az angol konzervatívok új nemzedéke nem elégszik meg a modernizmus kritikájával meg az elzárkózó múltba fordulással.

 • A török-kurd válság - Csapdában

  A török parlament október 17-én elsöprő többséggel egy évre szóló felhatalmazást adott a miniszterelnöknek, hogy támadja meg Észak-Irakot, és semmisítse meg a törökországi kurd felkelők ottani bázisait.

 • tévésmaci - A nyílméregbékák otthona

  November van és egyre hidegebb lesz, egyre korábban sötétedik, már az órát is átállítottuk, bekapcsoljuk a fűtést és hosszú regényeket kezdünk olvasni megint, mondjuk Vernétől a Sándor Mátyást, vagy Jókaitól A három márványfejet, mert arról ábrándozunk, bárcsak nyár lenne Dubrovnikban inkább - és aztán megnézzük pénteken (november 2.

 • chili & vanilia - Szultánok kedvelt cserkesz eledele

  A világ különböző konyhái nálunk nincsenek annyira autentikusan és olyan mértékben jelen, mint más nagyvárosokban, egyre azonban nem panaszkodhatunk: a földkerekség egyik legkiválóbbja, a török igazán felülreprezentált a többihez képest.

 • csontzene - Úgynevezett posztmodernek

  Az előző részben ígéretet tettünk, hogy ismertetjük Arthur Schopenhauer nézeteit, hányféle-fajta író létezik e világban. Nos hát: "Legelső rendben olyanok, akik a dolog végett, és olyanok, akik az írás miatt írnak.

 • étel, hordó - MEZCAL

  Ismét Mexikóba indulunk, ezúttal a IX. kerületbe érvényes útlevéllel.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Öndefiníció - Avenged Sevenfold: Avenged Sevenfold (lemez)

  Mindig van annak valami jelentősége, ha egy zenekar saját magáról nevezi el az aktuális lemezét. Egyfajta önmeghatározás lehet ez: az első albumnál természetesen a friss, LP-szüzességét épp csak elvesztő banda üt ezzel az asztalra, jelezve, hogy készen állnak szétrúgni az összes segget, mellesleg leigázni a világot, ha már úgyis elkezdték a hadjáratot (a Led Zeppelin csinálta ezt a legjobban, ugye, ahol az első négy album volt self-titled, mindössze egy odabiggyesztett számmal jelezve a sorrendiséget; mindazonáltal be is jött nekik a taktika).

 • Katarzis helyett - Radiohead: In Rainbows (lemez)

  Nem kiáltanánk ki még a zeneipar revolúcióját. Az, hogy a mindig új utakat kereső oxfordi zenekar legújabb lemezét nem a hagyományos módon jelentette meg, hanem hozzáférhetővé tette a hálón az inrainbows.com honlapon - a letöltőkre bízva, mennyit fizetnek érte (a minimális összeg nagyjából fél font) -, még nem jelenti azt, hogy a nagy multik, illetve a független kis kiadók holnaptól lehúzhatják a rolót.

 • Jön a zördög! - Stravinsky három egyfelvonásosa (opera)

  Az Operaház idei évadjának első bemutatója alkalmasint a hiánypótlás jegyében fogant, hiszen Igor Stravinsky zenés színpadi műveinek hazánkban, fájdalom, alig-alig van előadási hagyománya. Úgyannyira, hogy egynéhány emlékezetes balettprodukciót nem számítva a legsikeresebb Stravinsky-előadásokat a múltban nem a pesti vagy a vidéki operatársulatok valamelyike, hanem éppenséggel az Állami Bábszínház vitte a közönség elé.

 • A Ráday sarkán - Három este a Stúdió "K"-ban (színház)

  A Stúdió "K" immár belakta új helyét, a Ráday utcai sarkot; áthozott a pincéből mindent, ami értékes volt, és odahagyta a vaskos-nehézkes lépcsősort. Feljött a felszínre.

 • Belső tenger - Chilf Mária, Kovács Ivó és Kőszeghy Csilla kiállítása (képzőművészet)

  A Dorottya Galéria Utazás önmagunkba című kiállításának kurátora kurrens témát feldolgozó, a külsődleges jegyek (a testábrázolás) és a belső személyiség (az identitás) viszonyait és kérdéseit feszegető műalkotások mellékvizén indította el hajóját.

 • Az alany kimiskárolása - András Sándor: Szent Kujon megkísértése (könyv)

  A párhuzamosság gyönyörködtet, nem beszélve a dolgok, események titokzatos együttállásáról, amihez még magyarázatot sem kell fűzni, csak egymás mellé rakjuk őket, és kész a csoda - kényelmes misztérium.

 • Mi, ti, ők - Takáts József: Modern magyar politikai eszmetörténet (könyv)

  Nyugodtan mondhatjuk, szinte sziszifuszi feladatra vállalkozott a szerző, amikor megkísérelte alig másfél száz oldalon összefoglalni a modern kori magyar közgondolkodás históriáját. Mindenekelőtt szögezzük le: a kötet - a terjedelem miatti korlátok és a szükségszerű egyszerűsítések ellenére - élvezetes olvasmány, amely tankönyvként is jól funkcionál.

 • A kékvércse védelme - Műfészek és céllövölde

  "Stop killing wild birds" - ez a felirat díszelgett a Magyarország-Málta futballmeccsen az ellenfél kapuja mögött. Hiába költ az EU milliókat bizonyos madárfajok megmentésére, a déli tagországok - mint Málta - nem képesek féken tartani polgáraik gasztronómiai indíttatású vadászszenvedélyét.

 • "Társas folyamat" - Brad Mehldau

  Az 1970-es születésű zongorista egyáltalán nem sorolható be a hagyományos dzsesszzenész-kategóriába. Párhuzamosan ad szóló- és triókoncerteket, a saját zenekarával is jelentet meg lemezeket, és közben nagynevű dzsesszzenészek lemezein és koncertjein hallhatjuk közreműködőként (két évig koncertezett a szaxofonos Joshua Redman együttesével, játszott Charlie Haden és Lee Konitz oldalán, illetve olyanok albumain kísérőzenészként, mint Wayne Shorter, John Scofield és Charles Lloyd).

 • "Átlépjük a szabályokat" - Subscribe

  A hangfalak megmászása náluk a produkció elengedhetetlen része, és a "hat legjobb barát" szöveg nem reklámfogás. A kapcsolatuk olykor rosszabb, mint egy házasság, így ha egy mód van rá, koncertről koncertre mámoros állapotban értékelik újra a világot a Subscribe tagjai (Anga-Kis Miklós - basszusgitár, Csongor Bálint - ének, Horváth Attila - gitár, Reich Tamás - gitár, Rékasi Attila - dob, Tilk Máté - ének).

 • Öt magyar film - Villámfénynél

  Szerény emlékeim szerint ilyen erős magyar felhozatal még nem volt a Verziók történetében. Van minden: szerelem, halál, zene, tánc, munkanélküliség, épek és sérültek, mi, ti, ők... És még zene, tánc.

 • A negyedik

  Verzió Emberjogi Dokumentumfilm Fesztivál negyedszer, még több filmmel, még változatosabb programmal.

 • Egy remény halála - Hazám, hazám

  Négy és fél évvel Szaddám Huszein bukása után már majdhogynem mindegy, hogy mit várt az Egyesült Államok az iraki megszállástól. Sokkal aggasztóbb, hogy mi minden történt azóta, amire nem számítottak Washingtonban, és mi minden nem történt meg, amit reméltek, csak nem gondoltak át kellőképpen.

 • Amiből nem lesz cserebogár - Hogyan készül?

  E szórakoztató ügydarab főhőse egy kedves, rokonszenves, ám alapvetően züllött alak: még szerencse, hogy a végén nem neki lesz igaza.

 • Nick Broomfield-válogatás - Nevelésügyi sorozat

  Olyan ez, mint egy Monty Python-szkeccs a poénok nélkül. A közellenség, egy hétévesforma kisfiú, cowboyjelmezt lopott, mire a buzgó kispolgárok riasztják a Scotland Yardot, amely nagy erőkkel kiszáll a kabátlopás helyszínére.

 • A hamis próféta - Jonestown

  A titok legmélyéig még e nagyszerű, felkavaró, megrázó dokumentumfilm végén sem jutunk el. Talán azért nem, mert túl sok idő telt el: és nem is az 1978. november 18-i guayanai tömeges öngyilkosság, vagy inkább tömeggyilkosság, hanem a szektavezér, Jim Jones gyermek- és kamaszkora óta.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • A program

  A program

 • Wass, a közös tabu - Ágoston Vilmos könyve ürügyén

  A Wass Alberthez való, szélsőségesen ellentmondásos viszony alapját a magyar irodalmi életben és a magyar közéletben ugyanaz a tény határozza meg: munkásságát sem az egyik, sem a másik szereplői nem értik.

 • Elsüllyedt szerzők IX.

  Az elvtársúr

  Tabi László (1910-1989)

  A gunyoros dohogások stílművésze volt, vagy jó másfél évtizeden át a legsikeresebb hazai vígjátékíró. S habár korántsem véletlenül vált a Szocialista Magyarországért Érdemrend büszke birtokosává, azért mindhalálig megmaradt fanyar pesti polgárnak, és örökös kávéházi egyednek, méghozzá a morcosabb fajtából.

 • Közgazdasági Nobel-díj 2007 - Tervez, végez

  Némi meglepetést okozott az idei közgazdasági Nobel-díj odaítélése: nem mintha a díjazottakat találta volna érdemtelennek a szakmai közvélemény, viszont kutatási területük még az avatottak jó része előtt sem túlzottan ismert.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Társasjátékosok - "A szürkeállományok harca"

  "Egész nap azon gondolkoztam, mivel fogunk játszani" - ereszkedik le a pincehelyiségébe Miklós, aki ráadásul gyűjtő, több mint 100 társasjátéka van otthon. De ez sem elég, mindig mással, "valami újjal" szeretne játszani.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...