• MaNcs 19. évf. 45. sz. (2007. 11. 08.)

  "Lakik bennem valaki..." - Stohl András színész

  Lehet, hogy tényleg két ember ez az egy ember. Mindenesetre ki kell várni, amíg például a Nemzeti színpadán a tévés-balhés médiasztár "Stohl Buciról" el lehet hinni, hogy ő Orgon. De ha beletesszük ezt az időt és energiát, kellemes meglepetés is várhat ránk: egy jó színészt látunk. Stohl András negyvenéves.

  2007 / 45
 • Pofátlan víziók - Válasz tudós kritikusaimnak

  Egy ország tudatos szellemi működésének feltétele, hogy polgárai időnként nyilvánosan megbeszélik, mi történik velük. Ez a működés azonban sohasem emelkedhet az öntudat szintjére, ha nem tükröződik valami más, általánosabb, az adott provincia határain túli működésben.

 • Az adóhivatal udvariassága

  A törvények nyelvéről

 • Még bírják egymást

  A hétköznapi okoskodás szerint az MSZP mindjárt elbocsátja miniszterelnökét, mert az ő népszerűtlensége, hitelvesztése, reformeszetlenkedése, ésatöbbije úgy megüli a pártot, hogy az hovatovább a 15 százalékból alig lát ki.

 • Sok a jóból

  A nyilvános zsidózást, cigányozást, buzizást, általánosabban a rasszizmus nyíltszíni formáit betiltani nem kell félnünk. Jó lesz.

 • Maga itt a tánctanár? (Kivétel erősíti)

  Kivétel erősíti Ezt sokáig a világ legidétlenebb mondásának tartottam. Már az általános iskolában megtanultam utálni, például amikor a földrajztanárom azt mondta egy jól sikerült feleletem után, hogy "most kivételesen megtanultad", és ez csak erősítette számára azt a szabályt, hogy én nem tanulok.

 • Pálya a magasban (Izmos zsidók 2.

  A Makkabi Brno)

  Izmos zsidók 2. A Makkabi Brno A Hakoah Wien történelmi sikert ért el azzal, hogy 1924-ben megnyerte az első osztrák profi labdarúgó-bajnokságot: Európában máig a bécsi az egyetlen, bajnoki aranyat szerzett cionista futballcsapat.

 • Pakisztáni válság - Musarraf második puccsa

  Hétfőn, két nappal azután, hogy kihirdette a rendkívüli állapotot, Musarraf pakisztáni elnök az elnöki palotába invitálta az iszlamabádi diplomáciai testület tagjait. A nagykövetek utóbb elmondták, hogy amilyen általánosságokban nyilatkozott a terroristák ellen tervezett intézkedésekről, olyan részletező lendülettel és felháborodással gyalázta az ország igazságszolgáltatását, különös tekintettel Iftikar Csaudhari főbíróra.

 • Lakásgazdálkodás a KVI-nél - Szobák, kilátással

  Szeretne egy-két év alatt állami bérgarzonhoz jutni Budapesten? Hát rá pár évvel azt a piaci ár feléért-harmadáért megvásárolni? Vagy azt hiszi, hogy ilyesmi már nem létezik? Téved. A magyar állam olykor igen bőkezűen gondoskodik a közalkalmazottairól.

 • Képviselői összeférhetetlenség III. - Talonmáriás

  A vállalkozásokban is érdekelt országgyűlési képviselők összesen 512,4 millió forinttal, míg az önkormányzati funkciót betöltő kollégáik 761,2 millióval gyarapodtak 2006-ban parlamenti fizetésükön felül. Mindez természetesen legális a törvény betűje szerint, ám mégis számos kérdés vethető föl a jelenlegi összeférhetőségek okán.

 • Viták a 2008-as költségvetési tervezetről - A kockázat el van vetve

  Jövőre sem lazít a szorításon a Pénzügyminisztérium (PM): a konvergenciaprogram szellemében megalkotott büdzsé-javaslat a kiadásokat felül-, a bevételeket alultervezve 360 milliárdos tartalékkal számol. A politikusok mindenesetre már hozzálátnának a remélt többletbevétel szétosztásához.

 • "Az egyháznak átláthatóan kell működnie" - Willi Klinkhammer katolikus pap

  A 47 éves kölni plébánost tíz évvel ezelőtt rendelte a német püspöki konferencia Magyarországra, azóta a Fő utcai Szent Ferenc sebei templomban működő Árpád-házi Szent Erzsébet német nyelvű lelkészség vezetője.

 • Halálos végű falopás Fonyban - Három másodperc

  Október 20-án a Fony melletti erdőben egy természetvédelmi őr két lövéssel megölt egy falopás közben tetten ért férfit. Állítása szerint a férfi baltával támadt rá és a kollégájára, így nem volt más választása.

 • tévésmaci - Rosszlányokat egy lóért

  Van az úgy, hogy reggel hatra vagy fél hétre púpozottan teli a hamutartó, s valaki, amikor felállunk, ki akarja borítani az egészet a földre, mert annyit vesztett. De annyit, de annyit, hogy az csak csalással lehetett, s kölök is a képébe röhögött, amikor töltötte neki a konyakot.

 • csontzene - Kit lát a fény?

  A Zenegyűlölő olyan ősi, hogy még személyesen ismerte Asztalos Sándort, a Muzsika című zenei folyóirat első főszerkesztőjét, aki 1970-ig, azaz haláláig töltötte be e nem túl lényeges posztot, míg nem sokkal előtte olyan hősköltemények fogalmazásával töltötte idejét, mint a Szabad életünk törvényei (1950) Mindamellett később (mit később?

 • chili & vanilia - Sütlac, lókum, kazandibi

  Isztambul, Taksim. Az Istiklal Caddesin baktatunk lefelé, a Galata híd irányába.

 • étel, hordó - BORPIAC

  Régi tetthelyre igyekszünk ismét, de ne ijedjenek meg, a létesítmény vadonatúj! Legalábbis annak mondják. Nevére nem lehet rossz szavunk, többször elmondtuk, tízmillió bor- és sajtszakértő országában élünk, ráadásul a Török utca elején heverő tágas pincébe már akkor borszakérteni jártak a pionírok, amikor még csak arról szóltak a hírek, hogy lesz-e hideg sör a Balatonnál.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Ahogy a tévében - Mindless Self Indulgence az A38-on (koncert)

  Becsöngetünk és elfutunk, miközben makulátlan a zakónk. Ez jutott eszembe a Mindless Self Indulgence (MSI) nevű, New Yorkból érkezett világhírű disney-dark-punk zenekarról, amikor belecsaptak a húrokba a színpadon.

 • Pár száz sztori - Lemmy Kilmister - Janiss Garza: Fehércsíkláz (könyv)

  Nyilván senkit nem lep meg, ha elmondom: a világon kétféle ember van, aki tudja, ki az az Ian Fraser Kilmister, és aki nem. Előbbiek, gondolom, már meg is vették ezt a könyvet, utóbbiaknak meg elmondom én: ő Lemmy, a harminckét éves múltra visszatekintő Motörhead vezetője.

 • Élet ballonban - Robert De Niro: Az ügynökség (film)

  Hál' istennek, még egy rövidítéssel beljebb vagyunk. De Niro, úgy is, mint rendező, producer és mellékszereplő, egyszer és mindenkorra tisztázza, mit takar a három betű: CIA.

 • Kire ütött? - Faur Anna: Lányok (film)

  A játszótereken bandákba verődő, szexen keresztül kommunikáló, céltalanul bóklászó, házibulikon "lazuló" kamaszok látványa tálcán kínálja az összehasonlítást Larry Clark tinédzseropusaival - csak ami ott Florida vagy New York, az most az ezredfordulós Budapest a maga bevásárlóközpontjaival, taxisdrosztjaival, külvárosi környezetével.

 • Az ablakjog apostola - Hundertwasser a Szépművészeti Múzeumban (kiállítás)

  A "varázslatos különc", eredeti nevén Friedrich Stowasser már kezdetben öntudatos és radikális módon viszonyult a művészeti intézményekhez. Szabadon választotta az autodidakta képzést, miután alig három hónapot bírt ki a bécsi Képzőművészeti Akadémián, és mindössze egy napot a párizsi École des Beaux Arts falai között.

 • Mindegy - Kiállítások a Műcsarnokban (képzőművészet)

  Semmi sem indokolt, semmi sem racionális, ellenben bombasztikus és megalomán. Az ötlet, gondolat, idea, mely szétáradt a Műcsarnok terének kétharmadában, s ez testvérek között is több száz üres légköbmétert jelent, józan körülmények között megelégedhetett volna egy nagyjából hatszor nyolc méteres terem kapacitásával, s ott is inkább éppen csak párállana; másképpen nézve: a tárgyegyüttes és az apparátus, vagyis egy nemigen vadítóan gondolatgazdag szemináriumi dolgozat eszmekészletét illusztráló fekete-fehér álló- és mozgóképanyag meg a hozzárendelt kommentár egy - jól rétegzett, linkekkel okosan strukturált - weblapnyi terjedelembe is beleférhetne.

 • Hangok - Térey János: Ultra. Új versek, 2002-2006 (könyv)

  "Megérteni egy költeményt annyit tesz, mint helyes okokból élvezni" - írja Eliot A kritika határa című tanulmányában. Az olvasó elidőzik a költői megszólalás "hallható" anyagában, a hang mértékül és támaszul szolgál számára, megbízik benne.

 • "Én, meg mindenféle más bajok" - Solymosi Bálint: Életjáradék (könyv)

  Elbeszélni egy élet(em)et - a mesemondók ősi vágya a klasszikus történetalkotás 20. századi, végleges ellehetetlenülésével változatos narratív játékok katalizátora lett. Ez a jelenség nálunk, a komonizmus "megírásának" - nagy írói küldetésként megjelenő - igényével párosulva sajátosan hasonló művek sorozatát eredményezte: a Kádár-korszakban férfivá érő író divatos (anti)hőse lett a kortárs nagyepikának.

 • Isten árvái - Eörsi László újabb munkái '56-ról (könyv)

  Nézem Kolozsi Máriát, valami nagyobbacska igazolványképről bámul vissza, huszonhárom éves volt, amikor..., amikor a fotó készült, valószínűleg még ennyi sem; mély gödör az állán, foglalkozására nézve csomagoló.

 • Delírium tré - Cirque du Soleil: Delírium (cirkusz)

  A Kozmosz és Rio között utazunk egy hőlégballonnak látszó tárggyal, videoklip óriásokkal, artista törpékkel, óriási hangfalakon átordító, rosszul öltözött énekesekkel, kicsi és jelentéktelen pontnak érezzük magunkat a világegyetemben, valaki más álmában vagyunk, de nagyon.

 • Játék a menzán - Shakespeare: Lear király (színház)

  "Botrány" van Szegeden, Zsótér "meggyalázta" Shakespeare-t, mondják, sokan elmennek a szünetben vagy még előbb; pedig csak annyi történt, hogy színre került egy produkció, amely nem szolgálja ki mindenki ízlését, hanem, ahogy ugyancsak mondani szokták: "megosztja a közönséget".

 • Apafiak - WOMEX 2007

  Sikerekben és kudarcokban gazdag tizenhárom évet tudhat a Világzenei Vásár, a WOrld Music EXpo, a WOMEX maga mögött. 1996-ban néhány héttel a kezdete előtt le kellett fújni, mert a szervezői nem tudtak a koppenhágai helyi erőkkel megegyezni, 1997-ben Marseille-ben anyagi csőddel zárult, két év múlva pedig a fesztiválszervezőket tömörítő Európai Világzenei Fesztiválok Fóruma két táborra szakadt, s az egyik egy "kevésbé vásári" ellenvásár szervezésébe kezdett.

 • Faj és intelligencia - Watson doktor kitálal

  Meglehet, a szomorú történelmi előzmények miatt nem túl elegáns, de némelyek továbbra is hisznek az intelligencia és a származás közötti szoros kapcsolatban.

 • Passzív ház - Kincses szigetelés

  Fűtésszámla nélkül, legálisan melegedni? A gondosan szigetelt, rafinált módon szellőző passzív ház ötlete itthoni panelban már bizonyított, a tervek szerint az ország legfontosabb irodatömbje is evvel a technológiával épül.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Lego-mánia

  Korlátlan lehetőségek

  Világszerte megemlékeztek a dán játékgyár alapításának hetvenötödik évfordulójáról. Budapesten október végén, egy bevásárlóközpontban ünnepelték a jeles eseményt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...