• MaNcs 19. évf. 46. sz. (2007. 11. 15.)

  A nagy horgász - David Lynch filmrendező

  A Radírfej, az Elefántember, a Dűne, a Kék bársony, a Twin Peaks-széria, a Veszett a világ, a Lost Highway vagy épp a Mulholland Drive hatvanegy éves rendezőjének új filmje, a teljesen saját pénzből finanszírozott Inland Empire most indul a pesti mozikban. Berlinben beszélgettünk vele.

  2007 / 46
 • Holt terhek - Hogyan törhetők meg a monopóliumok?

  A gazdasági rendszerváltás szociális piacgazdaságot ígért, nagy választékot, jó minőségű szolgáltatásokat és szociális hálót a magasabb árakkal szemben védtelen polgároknak. Ma a rendszerváltás előtti szintnél olcsóbban juthatunk közepes minőségű élelmiszerhez és ruhához, a kezdeti bizonytalanságok után erős verseny alakult ki a bankok, a biztosítók, a gépkocsikereskedők meg a telefonszolgáltatók között - és a sor folytatható.

 • Ne játssz a pad alatt! - Maradjon-e a szabad iskolaválasztás?

  Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter a minap az MSZP pedagógustagozatának ülésén megpendítette, hogy a gyerekek közötti esélyegyenlőség megteremtésének érdekében felül kellene vizsgálni a szabad iskolaválasztást.

 • Nem

  Hogy ki mit mond - az úszó, az edző, a szövetségi kapitány, a szövetségi elnök, az ellenőrzést végző Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója -, tudjuk. Azt is, hogy mi minden azonos ezekben az egymástól több ponton eltérő állításokban.

 • Végnapjaik

  Október végén a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslatát. Az ellenzék továbbra is elveti a tervezetet - ebben nincs semmi új, mint ahogyan abban sem, hogy a tagadáson kívül másra nem futja az erejükből.

 • K. történetei (Magánúton)

  Magánúton Magánutazóként a Szovjetunióban K. úgy érezte, elvarázsolt világba érkezett. Másodunokatestvére, Maja, és Maja férje, Tolja a Lomonoszov Egyetemen dolgozott, matematikát, fizikát oktattak. Az egyetemről hazafelé jövet Tolja könyveket vásárolt, főként orosz klasszikusokat.

 • Modern Talking (Szépítés és csúfítás)

  Szépítés és csúfítás A nyelvészt elsősorban a nyelv érdekli, és nem az, hogy ártanak vagy használnak vele (és még kevésbé az, hogy mit gondolnak róla). Az ember megfigyel egy jelenséget, például a magyar -ít képző viselkedését.

 • Nácik és antinácik Csehországban - "Nincs esélyetek, titeket ide be nem eresztünk"

  Szombaton a Prágából érkező képekre, jelentésekre figyelt a világsajtó, mi is történik a kristályéjszaka 69. évfordulóján a város történelmi zsidó negyedében, Jozefovban. Volt is minden, ami az efféle tudósítások elengedhetetlen kelléke (rendőri fellépés, verekedés, előállítások, lövés, vér), de biztosra vesszük, megjelenésünk napjára mindez már rég nem hír, elfelejtettük.

 • Sarkozy első fél éve - Ezerrel neki

  Beiktatása után fél évvel Washingtonba repült, hogy "minden francia képviseletében visszahódítsa Amerika szívét". Útközben beugrott Bretagne-ba, megbékítendő a benzinárak emelkedése miatt egy hete demonstráló halászok százait, és ha már ott volt, ígéretet tett a jelen lévő újságíróknak egy másik ügyben is.

 • Élet Zuschlag János után - Újra a régiek

  Újjáalakult múlt szombaton a kiskunhalasi MSZP, amely korábban Zuschlag János befolyása alatt állt, s amelyet az országos vezetés az ifjúsági pénzek körül kirobbant botrány miatt oszlatott föl októberben. A helyiek egyébként már öt éve sürgették a rendteremtést.

 • Újabb vita az egészségbiztosításról - Púp a háton

  Már bizonyára a szakemberek sem tudják követni, hogy az egészségbiztosítás átalakításában hányszor és miben egyezett meg a két koalíciós párt. A parlamenti szakaszban egyes szocialista politikusok további "finomhangolást" tartanak szükségesnek, melyek úgymond nem érintik az alapelveket.

 • Az Országgyűlés alkotmánysértő mulasztásai - Ami késik, az múlik

  A törvényi szabályozás hiányosságai miatt ma Magyarországon nem érvényesül az egyenlő választójog alkotmányban rögzített alapelve. Ha a parlament a ciklus végéig nem pótolja a mulasztást, a következő választás vesztesei megóvhatják a voksolás eredményét.

 • Képviselői összeférhetetlenség és képviselői jogállás IV. - Alkotói szabadság

  Összeférhetetlen, azaz törvénytelen pozíciókat tartott fenn több országgyűlési képviselő tavaly - ez derül ki számos 2006-os vagyonnyilatkozatból. Többhetes kutatómunkánk alapján úgy látjuk, hogy a képviselőkre vonatkozó szabályok olykor igencsak nagyvonalúak - és a honatyák sokszor még ezeket sem tartják be.

 • Beszűkített múltszemlélet - R. Várkonyi Ágnes történész, akadémikus

  A koraújkor-kutatás egyik legismertebb hazai művelője az elmúlt napokban tartotta meg akadémiai székfoglalóját. Lapunk a romantikus történelemfelfogásról, a végletes leegyszerűsítések csáberejéről és a napjainkban divatos kuruckodásról kérdezte.

 • tévésmaci - Féreg a járdán: udavac z Tesína

  Mi lenne, ha holnap... Nem holnap, ma.

 • csontzene - Egy magas hölgy

  Hogy a különféle énekesnők miféle pusztító hatást tehetnek a zenével intim viszonyt ápoló férfiakra, azt még a száraz teoretikusnak elkönyvelt Theodor W. Adorno is tudta, amikor forrón leszögezte, hogy aki kamaszként nem volt egyszer sem szerelmes a koloratúrszopránba, az nem érti az opera műfajának lényegét.

 • chili & vanilia - A legbelgább zöldségről

  Kezdjük az etimológiai bonyodalmakkal. Egy és ugyanazon zöldséget egyes népek cikóriának, míg mások belga endíviának neveznek.

 • étel, hordó - CLOCK

  Előbb azt énekeltük, megáll az idő, az égen néma állócsillagok, aztán meg, hogy az idő soha-soha meg nem áll, az órák róják szüntelen az útjukat... Folyik rólunk az esővíz, mint Dali legendás giccsfestményén a számlap, a Déli pályaudvar utolsó (vagy éppen első) kijáratát vesszük célba.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Két géniusz - Alabama Thunderpussy és Firebird a Kultiplexben (koncert)

  1993-94-ben, az MTV Europe utolsó nézhető korszakában mindig nagy örömöt jelentett, ha a Headbangers Ball egy-egy Carcass-klippel szerencséltette a hétfő hajnalban bevérzett szemmel is kitartóan a fénybe bámuló sihedereket.

 • Gumidominó - Psapp: The Only Thing I Ever Wanted; Tiger, My Friend (lemez)

  Az egész úgy kezdődött, hogy szerencsésen egymásra talált két rokon lélek: a billentyűs és vonós hangszereken ügyeskedő és mellesleg bájosan éneklő Galia Durant, valamint az eredetileg nem zenecsinálásra kitalált eszközök megszólaltatásában jártas és a stúdióban is jól elboldoguló Carim Classmann - amúgy mindketten londoni lakosok, és érezhetően imádják a macskákat.

 • Megtörve - Bong-Ra a Trafóban (koncert)

  Nem véletlen az, hogy ha az ember letéved az undergroundban új trendként funkcionáló breakcore műfaj valamelyik bulijára, olyan arcokkal szembesül, akiket a ruházatuk minősít; konkrétabban az olyan zenekarok logójával ellátott pólók, amelyeknek közük sincs ehhez az elektronikus alapokon és szétbuherált ütemeken nyugvó zenéhez.

 • Nagyvadak - Dietrich Fischer-Dieskau, Richter (dvd+cd)

  Olyan előadók ők, akiknek fajtája mára kiveszőfélben, akik talán többek, mint puszta interpretátorok. Kultúrhéroszokról szóljon most az ének.

 • A hosszú barkók éjszakája - Kasi Lemmons: Mondd, testvér! (film)

  Alig van a hatvanas éveknek olyan napja, ami ne szerepelt volna már valamelyik amerikai (mozgó)képeskönyvben. Fogynak a mellékszereplők is, akiknek révén újra meg újra vissza lehet térni a tett színhelyére, legyen az háborúellenes tüntetés vagy politikusgyilkosság, ami megrengette a világot.

 • Cicró-didró - Két este a Budapesti Kamarában (színház)

  A Budapesti Kamaraszínház három játszóhelyén tizennégy bemutatót tart ebben az évadban. A Tivoli nézőtere a legnagyobb - itt optimális elrendezés esetén elfér annyi ember, amennyi egy normálisnak tekinthető kamaraszínházban.

 • Szenteskedés nélkül - Normantas Paulius: Szabad Szél Keleten (kiállítás)

  Van a fotókiállítás belső termében, annak is a belső sarkában egy képernyő: Normantas Paulius valami félkopár természeti környezetben félkopár válaszokat ad mindenféle kérdésekre.

 • Sokszínűen egyenetlen - Bereményi Géza: Az arany ára (könyv)

  Hét színpadi mű, hét, szinte teljesen különböző darab, az abszurd tragikomédiától a realista piaci játékon át a történelmi drámáig és a musicalig. De mindez talán nem is olyan meglepő, hisz Bereményi Géza az egyik legsokoldalúbb, legtöbb műfajban alkotó szerzőnk.

 • "Minden lehetőséget megragadni" - David Harrington, a Kronos Quartet elsőhegedűse

  Magyar Narancs: Az ember harminc év fölött hajlamos addigi életét vizsgálat alá vonni. A Kronos 1973-ban alakult. Ha csak a számokat nézzük, vállalkozásuk mindenképpen sikeresnek mondható. Az akkor ismeretlen, az ügynökségek által mellőzött vonósnégyes most 1,6 millió dolláros költségvetés fölött rendelkezik, hatfős adminisztratív stábot alkalmaz, megrendeléseivel mozgásban tartja a világ zenei életét.

 • Óriás szellemek - A Web 2.0 és az irodalom(kritika)

  "Ha egyszer egy technológiát felfedeztek, nem lehet megállítani," nyilatkozott a Los Angeles Timesnak a Könyvszemlék csatája című cikkben James Atlas amerikai könyvkiadó, utalva a web 2.0 irodalomra és annak a könyves üzletre gyakorolt hatására.

 • Divattörténeti kiállítás - Laza vonalvezetés

  Ha egy divattörténeti kiállításnak az esztétikum a vállalt - és teljes mértékben elfogadható - rendezőelve, ez kétségkívül háttérbe szorítja és némileg viszonylagossá is teszi a szélesebb, életmódbeli kontextus elmozdulásait.

 • Krízis Intervenciós Team - Az első emeleten

  Egy katasztrófánál mindenkinek megvan a dolga. A rendőr helyszínel, a tűzoltó tüzet olt, a mentő ment. Azonban ott vannak a sokkos állapotba kerülő szemtanúk, áldozatok, akiken egyikük sem tud segíteni. Ezen próbál változtatni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kötelékébe tartozó, januárban önkéntes pszichológusokból alakult Krízis Intervenciós Team (KIT).

 • 25 éves a számítógépes egér - Mindenki a klikkben

  Az első modell kétkezes volt és fogaskerekű, a tömeggyártás kezdetén akciósan is 299 dollárt kellett fizetni érte. Ma viszont már csak akkor vesszük igazán észre, ha bedöglik.

 • cyberhírek

  ÕSSEJTTERÁPIA Jövőre Magyarországon is megkezdi a működését az első olyan klinika, ahol őssejtek felhasználásával gyógyíthatnak hagyományos terápiával nem kezelhető betegségeket Ha megkapják az engedélyeket, négyféle betegségre kínálnak majd méhen kívüli terhességekből és abortuszokból származó magzati őssejteket HOLDRASZÁLLÁS A NASA szakemberei szerint tíz éven belül ember mehetne a Mars egyik holdjára, a Phobosra A leszállás könnyebb és olcsóbb lenne, mint a vörös bolygón, a gyenge gravitáció miatt az űrhajósok 10 méteres ugrásokkal közlekedhetnének a felszínen FÉLREÉRTÉS Néhány óráig a bolygónkat mindeddig legjobban megközelítő kisbolygónak hitték a csillagászok a második földi hintamanővere felé közeledő Rosetta űrszondát A 2004-ben fellőtt űreszközt gravitációs hintamanőverekkel gyorsítják, hogy 2014-ben elérhesse célpontját, a Csurjumov-Geraszimenko-üstököst MELLÉKHATÁS A szénhidrátokban szegény, magas zsírtartalmú Atkins-diétáról kimutatták, hogy hosszú távon károsítja a véredényeket, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában közrejátszó gyulladásokat okoz Az amerikai kutatók által vizsgált diéták közül az Atkins-diéta bizonyult a legegészségtelenebbnek ÛRTURIZMUS Ûrturistákat toboroz a Virgin Galactic Moszkvában Eddig heten jelentkeztek az utazásra Az angol cég az amerikai Új-Mexikóban építi a menetrend szerinti űrjáratok indítására és fogadására szolgáló repteret, és 200 ezer dollárért, azaz 35 millió forintért kínálja az oroszoknak az utakat A rendszeres űrutazások 2009-ben kezdődnek VADDISZNÓ Új disznófajt fedezett fel egy holland tudós Brazíliában: a vaddisznó kétszer akkora, mint a közelben élő rokonai, a pekarik Marc van Roosmalen már több főemlőst fedezett fel Brazíliában Osztozkodnak az Antarktiszon is Kína újabb tudományos kutatóállomás építésével kívánja megerősíteni déli-sarkvidéki jelenlétét: kétszáz kínai építőmunkás indult útnak, hogy csillagvizsgálót, radarállomást és szennyvíztisztító telepet építsenek mintegy 3880 négyzetméteres területen A Déli-sarkvidéken nemzetközi megállapodások értelmében tilos a bányászat, de ez nem tartja vissza az országokat attól, hogy a pozíciókért versengjenek A múlt hónapban Chile és Nagy-Britannia is megújította a jeges kontinensre vonatkozó területi igényeit, amelyek célja a globális felmelegedés következtében felszabaduló ásványkincsek kiaknázása lehet Szerverlefoglalások Budapesten Budapesti internetszolgáltatóknál razziázott a rendőrség múlt csütörtökön, több tucat szervert foglaltak le szerzői és szomszédos jogok megsértésének gyanúja miatt A BRFK akciójának hatására az ország internetes adatforgalma érzékelhetően visszaesett Bár a warezszerverekkel ellentétben a fájlcserélő szerverek nem tárolják a rajtuk keresztül gazdát cserélő digitális tartalmakat, a razzia során lefoglalták az egyik legnépszerűbb hazai fájlcserélő központ, a Bithumen torrentszájt szerverét is A torrentoldal mellett fizetős warezszervereket is lefoglaltak, több hasonló profilú szervert elővigyázatosságból, ideiglenesen leállítottak az üzemeltetők A lefoglalásokra az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) és a Proart Szövetség a Szerzői Jogokért (Proart) korábbi feljelentései nyomán került sor Internetes hírforrások szerint a lefoglalások során olyan szervereket is elvittek a rendőrök, amelyek semmiféle törvénybe ütköző szolgáltatást nem nyújtottak, emiatt több érintett szolgáltató kártérítési perre készül Meteoritpánik Peruban Tudósok elemzik a szeptemberben Peruban becsapódott meteoritot, amelynek megtalálói között rejtélyes betegség terjed A meteorit a Peru és Bolívia határvidékén található Titicaca-tótól délre, 3800 méteres tengerszint feletti magasságon található Carancas falu mellett csapódott be szeptember 15-én A 17 méter átmérőjű meteoritkráterben a helyszínre érkezők forrásban lévő vizet találtak, a hely felett pedig kénes szagú füstoszlopot figyeltek meg A becsapódás óta a helyi lakosok különféle betegségek tüneteire panaszkodnak, amit a kutatók szerint tömegpszichózis okozhat Nagy felbontású képek a Holdról A japán Selene űrszonda nagy felbontású fotókat és videókat küldött a Hold északi sarkának közelében található, Oceanus Procellarum nevű területről A Japán Ûrkutatási Ügynökség (JAXA) Hold-szondájának nagylátószögű, 3,2 megapixeles kamerája segítségével most először sikerült nagy felbontású képeket készíteni az égitestről A rivális kínai Hold-szonda, a Holdistennő a múlt hét végén szintén pályára állt a Hold körül: az eszköz várhatóan november végén küldi haza az égitest felszínéről készített első képeket Robotverseny Harmadik alkalommal rendezte meg a Pentagon kutatóintézete, a DARPA az emberi irányítás nélküli autók bajnokságát, ami az eddigi Desert Challenge helyett az Urban Challenge nevet kapta, mert a verseny a sivatagból városi környezetbe költözött - adta hírül az Index Az amerikai légierő kaliforniai bázisán felépített pályán harminc hivatásos sofőr szimulálta a forgalmat, amiben a verseny döntőjébe jutott 11 robotautó navigált A 85 kilométeres, kereszteződésekkel, jelzőlámpákkal, elsőbbségadásos helyzetekkel nehezített távon három autó emelkedett ki a mezőnyből, a győzelmet végül a Carnagie Mellon Egyetem Tartan Racing csapatának autója, a Boss nevű, erősen átalakított Chevrolet Tahoe szerezte meg, csupán húsz perccel előzve meg a címvédő Stanford Egyetem versenyzőjét, Juniort, a VW Passatot A harmadik helyre Odin, a Virginia Tech Fordja futott be A versenyen időnként forgalmi dugók alakultak ki, és néhány koccanás is történt: az MIT Land Rovere a német Braunschweig VW Passatjával ütközött egy körforgalomba való behajtáskor, a Floridai Egyetem versenyzője pedig épületnek hajtott A robotautókat nagy teljesítményű fedélzeti számítógépek vezették A Pentagon húszmillió dollárt költött a versenyre - a tapasztalatokat automatikusan navigáló harci járművek fejlesztéséhez fogják felhasználni A DARPA első robotautó-versenyét 2004-ben rendezték meg a Mojave-sivatagban .

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...