• MaNcs 19. évf. 48. sz. (2007. 11. 29.)
  Interjú

  "Hogyan ne legyek Goran Bregovic"

  Eugene Hütz, Gogol Bordello

  Kelet-európai kalandvágyshow, anarchista cigánykabaré, folk-rock-klezmer-ska ritmusok és ki tudja még, mi minden jellemzi a Gogol Bordello nevet viselő, emigráns orosz és ukrán, valamint New York-i muzsikusokból alakult zenekar különc előadásait. Az amerikai metropolis underground szcénájából indulva az utóbbi pár évben váltak úgymond világhírűvé. Alapítójuk és frontemberük, a cigány-punk forradalmár Eugene...

  2007 / 48
 • Csillagok és küblik

  A szakmáját értő, becsülő tudós látványa a jóérzésű kívülállóban elkerülhetetlenül szimpátiát ébreszt. Ez az érzés csak fokozódhat, ha az illető tudósról kiderül, szereti a virágokat, valamint az olyan vitát, amelyben - függetlenül attól, hogy ő és tudóstársai mekkora "hülyeséget" mondanak - "reklámozva van" a szakma.

 • Virágozzék száz virág!

  Hát ez elképesztő, hogy egy magyar hetilapban - még ha a Narancs is az - nyelvészetről vitatkozzanak az emberek, nem pedig arról, hogy lehet-e azt mondani, hogy lemerült a telefonom, mikor köztudott, hogy csak a búvár tud lemerülni, és különben is, nem a telefon merül le, hanem az akku.

 • A romlás szóvirágai - Rövid válasz Salamon Jánosnak

  Salamon János lenyűgöző magabiztossággal reagált a bírálatokra, amelyek a nyelvromlásról szóló vízióját érték (Pofátlan víziók, Magyar Narancs, 2007. november 8.). Bár talán jobb lenne szó nélkül hagyni Salamon újabb írását, nem tudom megállni, hogy ne válaszoljak.

 • Rent-a-strike

  Múlt heti vezércikkünkben (Megy-e a gőzös?) úgy érveltünk, nincs abban semmi rendkívüli, ha vasutasok a szárnyvonalak bezárása ellen tiltakoznak. Ráadásul a konkrét esetben helyes volt, hogy a kormány meghátrált, a bénán eldöntött pályalikvidálást felfüggesztette, és azt ígérte, felülvizsgálja listáját.

 • Ingyenebéd (A én házam kinek a vára?

  Az ingatlanadóról)

  A én házam kinek a vára? Az ingatlanadóról Mostantól nemcsak a jövedelmünket, a fogyasztásunkat, a kamatunkat és ki tudja, még minket adóztatja az állam, hanem a lakásunkat is. Amennyiben az internetes lakossági fórumok híven reprezentálják az emberek véleményét, megállapítható: azt talán jogosnak is találják, hogy azokat a gazdagokat megsarcolják, akik (nyilván) nem törvényes eszközökkel szerezték luxusingatlanjaikat, azt viszont nem tudják mire vélni, hogy nekik maguknak is adót kell fizetniük.

 • Öt és feles (Õszi versenyek 1.

  foci)

  Õszi versenyek 1. (foci) Aztán majd csak jön egy vacak hétköznap, egyáltalán nem valami verőfényes, sugárzó micsoda, hanem mondjuk egy homályos, nyirkos délelőtt (mondjuk egy Zete-Csaba fakó ideje), és akkor ahogy lehajolok, hogy megtapogassam a cipőm talpát, mert mintha álnokul átázott volna - pocsolya, sár és köd -, akkor anélkül, hogy ezt külön akarnám, megint érzem majd azt a gazdagságot, fényt és meleget, ami helyén most ez a piti sivatag van.

 • Civil összeférhetetlenség - Tanulékonyság

  A múlt számunkban bemutattuk, hogy a nonprofit civil szektor milyen csatornákon keresztül jut állami pénzekhez (Az élet harc, 2007. november 22.). Az alábbiakban azt nézzük meg, hogy a Gyurcsány-kormány köztisztasági nekibuzdulása hogyan verte ki a biztosítékot több száz civil szervezetnél - amelyek éppúgy a tűz közelében szeretnek lenni, mint az emiatt állandóan elmarasztalt pártok.

 • Doppingellenőrzés Magyarországon - Megcsinálnák

  Az athéni olimpiai blamázs után a magyar sportvezetés a doppingellenes harc elkötelezettjének mutatkozott. Kovács Ágnes úszónő esete azonban jelzi: a gyakorlatban ez nem megy zökkenőmentesen. A sorból legfeljebb maguk a doppingellenőrök lógnak ki.

 • "Csak a halogatás indokolását hallani" - Békesi László a magyar gazdaság kilátásairól

  A Horn-kormány első pénzügyminisztere jelenleg egyetemi oktató, a politikával való intézményes kapcsolata megszűnt. Ha valakinek, neki van fogalma arról, milyen az, amikor a szocialista frakció leállítja saját kormányának reformbuzgalmárait, és hidegre teszi a strukturális átalakításokat.

 • chili & vanilia - Piros, bogyó, tőzegáfonya

  Az amerikai gasztronómiai magazinokat minden év késő őszén eluralja a hálaadásnapi vacsora körüli hűhó. Bár a november utolsó csütörtökjén megterített asztalra többnyire végül úgyis a hagyományos fogások kerülnek, azért az újító ötletek körbejárását sem lehet megspórolni.

 • tévésmaci - A gyöngytyúk madár nem gúnár

  Az előző részek tartalmából: vízlépcső, Nohavica, rum, rum, rum. Magyarországon, hogy is mondjam, nem volt annyira fontos, mint Csehszlovákiában.

 • csontzene - Liszt végnapjai

  Nemrég érdekes kötet jelent meg Liszt utolsó napjairól. A tanítvány és ápolónő, a Liszt halálakor mindössze 22 éves Lina Schmalhausen eddig kiadatlan naplóját a talán legnagyobb élő Liszt-kutató, Alan Walker látta el jegyzetekkel és káprázatos tanulmányokkal (Kritikánkat lásd a könyvmelléklet XII-XIII.

 • étel, hordó - PARACELSUS

  Rehabilitációs Ferencvárosban bolyongunk, ám mielőtt elfogy az utca, megtekinthetjük, hogy is képzelték mintegy negyedszázada a Fradi-újjászületést. A szakadt egyemeletesek és a lakóparkos nagyképűek összevisszasága hirtelen véget ér, egy rakás panelház tornyosul elénk, pedig messze a kispesti rengeteg, hát még a Havanna.

 • kulthírek

  kulthírek

 • "Elment a kedvem a pesszimizmustól" - Belga

  Nemrég került a boltokba a B‘lga negyedik, Zigilemez című albuma: ennek ürügyén kérdeztük Mégötlövést és Bauxitot, a nem hiphopzenekar két frontemberét/MC-jét/szövegládáját. Optimizmusuk szerencsére töretlen.

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • "Elment a kedvem a pesszimizmustól" - Bëlga

  Nemrég került a boltokba a Bëlga negyedik, Zigilemez című albuma: ennek ürügyén kérdeztük Mégötlövést és Bauxitot, a nem hiphopzenekar két frontemberét/MC-jét/szövegládáját. Optimizmusuk szerencsére töretlen.

 • Gyűjtőknek, rajongóknak, ínyenceknek - Cpg; Tankcsapda: Elektromágnes; Bardo: Juditnak (lemez)

  Ha végigszaladunk a magyar könnyűzene történetén, lépten-nyomon legendába ütközünk. Nem mintha oly nagy lenne a választék, inkább arról van szó, hogy - ilyen-olyan okból, legtöbbször hátsó szándékkal - a jelentéktelen senkikre is úgy aggatjuk az elismerés szavait, mint szaloncukrot a fenyőre.

 • Kortárs, magyar, dráma, fesztivál - Erdős Virág: Merénylet (színház)

  Miközben a magyar színházi működés túl-túlnyomó többsége menthetetlenül provinciális, vannak nekünk olyan hajszálereink, amelyek a nemzetközi vérkeringésbe csatlakoznak. Nem mondom, kell némi koncentrált figyelem és búvárkodás ahhoz, hogy az ember ne maradjon le a Szlovén Nemzeti Színház II.

 • Élményfürdő - Richard Strauss: Elektra (opera)

  Talán évtizedek óta nem előzött meg pesti operapremiert oly izgatott és rokonszenvező várakozás, mint Richard Strauss letaglózó egyfelvonásosának új bemutatóját. A kíváncsisággal elegy bizakodás egyszerre illette az operaház vezetésébe frissen bekerült Kovalik Balázs személyét, a becses sztárvendégeket, az imponáló reklámkampányt, s persze magát a remekművet is, amelyről tudható volt, hogy jócskán próbára tesz majd énekest és zenészt, műszakot és közönséget egyaránt.

 • Szív- és lódobogás - Hajdu Szabolcs: Off Hollywood (film)

  A magyar filmipar szolgáinak és kiszolgálóinak görbe tükre: a parlagon heverő színész ugyanúgy megkapja a magáét, mint a mellédumáló gyártásvezető, a felkészületlen újságíró vagy a pénzéhes producer.

 • Palackba rajzolt hajók - Shira Geffen, Etgar Keret: Medúzák (film)

  Mindig öröm, ha a Cannes-ban trófeát nyert filmek nem valamilyen "egyéb" indokból válnak díjazottakká, hanem azért, mert valóban megérdemlik. Ebbe a kategóriába sorolható a legjobb első filmnek járó Arany Kamerát elhódító Medúzák is.

 • A művész visszalő - Gerber Pál kiállítása (képzőművészet)

  A Bartók 32 Galériában volt már a művésznek egy emlékezetes kiállítása; az 1994-ben bemutatott environmentben (Remény szakmunkában) egy furcsa asztalosműhelyben zajló, de félbehagyott munkafolyamat végtermékeit - koporsóra és virágládára emlékeztető tárgyakat - láthattunk, és ekkoriban "készült" a Három használt 1994-es karácsonyfa (a kidobott, kopasz fenyőfákat felhasználó, az idő múlásával egyre "értékesebb" ready-made) is.

 • Irodalmi szószedet - Az utolsó mondat (Rondó)

  Biciklivel kapcsolatban? - kérdezte. De Oroszország nem felel. Gyönyörűen szól a csengő, széllé változik és süvölt a darabokra hasított levegő, minden, ami csak a világon van, elmarad mögötte, és sanda tekintettel tér ki útjából a többi nép, a többi ország.

 • Hétszentségit! - Richard Dawkins: Isteni téveszme

  Dawkins Richárd brit etológus és evolúcióbiológus nevét és munkásságát sokan ismerik e honban - s nem is csoda, hiszen az utóbbi két évtizedben nem kevesebb, mint kilenc (!) könyvét adták ki magyarul, így azután lassan éppoly kedves ismerősünk lesz, mint Verne Gyula vagy May Károly.

 • Főbb vonalakban - Julian Budden: Verdi

  Budden (1924-2007) az angol zenei szaktudomány, ismeretterjesztés, valamint az igényes komolyzenei rádiózás nagy egyénisége volt. Verdi operáiról háromkötetes monográfiát írt (1973, 1978, 1981), kutatási eredményeit az 1982-ben megjelent Verdi-életrajzban kivonatolta.

 • About:blank - Paul Auster: Utazások a szkriptóriumban

  Finoman szólva is kiábrándítóak az idén magyarul megjelent Auster-könyvek: a tavasszal kiadott versgyűjtemény okozta csalódásról másutt szóltunk (Visszhang, 2007. november 22.), melyet aztán tovább fokozott az ősszel megjelent új regény.

 • Ragyogó külcsín - Elisabetta Gnone: Fairy Oak - Az ikrek titka

  Zöldlapályvölgyben, a Bűvös Tölgy falujában évszázadok óta harmóniában élnek együtt emberek, a Fény és a Sötétség boszorkái, valamint az utóbbiak csemetéire vigyázó tündérek. Az idillt a Sötétség Urának a támadásai veszélyeztetik: egy korábbit sikeresen hiúsított meg Fairy Oak népe, de a mostani kimenetele kétséges - legalábbis a kötet nyitva hagyja a kérdést.

 • Egy veszedelmes elme vallomásai - Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

  Talányos módon Chuck Palahniuk nem népszerű hazánkban sem a kritikusok, sem az olvasóközönség körében. Pedig az amerikai szerző magyarul megjelent regényei (a Harcosok klubjának ez már a második kiadása, mellette a kínosra magyarított című Halálkultusz [eredetiben: Survivor] olvasható még) minálunk sem érkeztek légüres térbe.

 • Fejedelmi igények - Peter Spufford: Hatalom és haszon. Kereskedők a középkori Európában

  Sózott hal és sáfrány, igazgyöngy és cobolyprém, rézkancsó és mongol rabszolganő: elképesztő, mi mindent szállítottak a középkori kereskedők karavánjai fekete-tengeri kikötőkből Itáliába, Észak-Afrikából Burgundiába, főként pedig Európán belül, szárazföldön és vízen, ezer veszéllyel dacolva.

 • Prágapolisz - Michal Ajvaz: A másik város

  Alternatív univerzumok márpedig léteznek. Ami a science fiction csatornáit illeti, a jelenség aligha szorul bizonyításra, de a szebbnek mondott irodalom is számos bizonyító erejű példával szolgál a miénkkel párhuzamosan létező világokat illetően.

 • Sírig tartó szerelem - Liszt utolsó napjai - Lina Schmalhausen naplója alapján

  Ha eddig mélyen gonosznak és igaztalannak véltük Nietzsche aforizmáját ("Liszt oder die Schule der Geläufigkeit - nach Weibern", értelemszerű fordításban: "Liszt, avagy a fürge ujjak iskolája - nőkkel"), e kötet áttanulmányozása után rosszabb pillanatainkban hajlunk rá, hogy igazat adjunk neki.

 • "Csak egy személy" - Petri György munkái IV. Próza, dráma, vers, naplók és egyebek

  Amennyiben az irodalomértők egy része a különböző hagyatékokból előkerülő szövegek megjelentetésekor a szerzői méltóság és az önkényes utókor "vitájában" visszatérően az előbbinek az utóbbival szembeni kiszolgáltatottságát és védtelenségét hangsúlyozza, Petri György posztumusz műveinek kiadásakor csak a legrigorózusabb moralisták emelhetik fel Horger Antal után szabadon és feddőleg a mutatóujjukat.

 • Elsüllyedt szerzők X.

  Kézen: járva, állva, fogva vagy fekve

  Sarkadi Imre (1921-1961)

  Egy életrajz, ami visszafelé kezdődik - immár tán örökké, ha akarom, visszafordíthatatlanul. Ám akkor merre is az a vissza? Hogy meghalt. Hogy halt meg? Kiesett, kiugrott, lökték, lezuhant - elsüllyedt? De elsüllyedt-e egyáltalán Sarkadi Imre?

 • Éjszakai lólegeltetés - Bojtár Endre irodalomtörténész, szótáríró

  Bár a világ másképp ketyeg, és a lingua francák uralma történelmi állandó, két nép kulturális kapcsolatában az első kétnyelvű szótár mindig is mérföldkőnek számít. A 2000 című folyóirat egyik alapító szerkesztője hétéves munkájának köszönhetően most épp egy litván-magyar nagyszótárral lettünk beljebb.

 • Szelíd és szilárd - Szabó Magda (1917-2007)

  Harmonikus személyiség volt, egyszersmind nyakas emlékező, a múltaknak gondos őre. Alakját az utolsó években szinte kultikus tisztelet övezte, s nyugodt, historizáló bája még az idült betűiszonyban szenvedőket is megejtette.

 • 120 éves a pesti villamos - Még vili!

  A BKV kétségkívül megadta a módját; a napokban régi ismerősünk, az úvé tünedezett fel-fel a 6-os vonalán, a 2-es két nosztalgiaszerelvényének az életkora majd kétszáz évre rúgott, volt mozgó színházi előadás, kuglóf és forró kakaó.

 • Recycling art - Nincs szemét

  Bicikligumiból öv, reklámponyvából táska, tejeszacskóból pénztárca, gombokból ékszer - ilyesmikkel van megpakolva a havonta megrendezett WAMP (Wasárnapi Művész Piac) négy-öt recycling-standja. A tumultus meglehetős, sokan érdeklődve tanulmányozzák a szokatlan alapanyagú tárgyakat, de aztán mégis sajnálják a pénzt a "szemétre".

 • Budapesti fák - Só utca

  Fővárosunk népe - hol tudatosan, hol tettéről mit sem tudva - a lehetőségeihez mérten mindent megtesz a város fáinak pusztulásáért. Még szerencse, hogy a fák a körülményekhez képest köszönik, megvannak. Egyelőre.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...