• MaNcs 19. évf. 5. sz. (2007. 02. 01.)

  "Nem tervezem a pályámat" (Fekete Ernő színész)

  Udvarias, habár szemmel láthatóan nincs oda a lehetőségtől, hogy interjút készítsenek vele. A Katona József Színház vezető művésze, s a színpadon jóval magabiztosabbnak tetszik, mint ha önmagáról kell beszélnie.

  2007 / 5
 • Valamit visz a HÉV

  Mármint el. Egy illúziót. Az arányos közteherviselésen alapuló, igazságos társadalom illúzióját. Január harmadik péntekén a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a főváros, valamint tizenhat Budapest környéki agglomerációs település képviselői találkoztak a pesti megyeházán.

 • Szólásszabadság csak 55 decibel alatt

  Ha Egészségügyi Szakember arról értesül, hogy a szakminiszter a dohányipart véli legalkalmasabbnak arra, hogy a fiatalságot távol tartsa a dohánytermékektől, akkor először telefonálgatni kezd. Megtudja, hogy a hír igaz, és a tárca ragaszkodik az abszurd ötlethez.

 • Kamatos kamat

  Immár hosszú hetek óta tart a sajtópolémiává, mi több, szolid anyázássá nemesedett találgatás a március elején leköszönő Járai Zsigmond jegybankelnök utódjáról.

 • És akkor most mi van?

  A múlt pénteki Népszabadság fizetett hatoldalas mellékleteként jelent meg Gyurcsány Ferenc Szembenézés című írása. A dolgozat 23 pontban foglalja össze az elmúlt évek hibáit, ezek tanulságait és a jövőbeni tennivalókat.

 • Pálya a magasban (A kétéltű ember 2.)

  A kétéltű ember 2. Élet-halál kérdése lehet a szerelem, a háború, a barátság vagy akár a zene is, de a labdarúgás csak kivételes esetben. Ha mégis komolyra fordulnak a hírek: az angol csatár a sorscsapások nyomán alkoholistává válik és belehal, az öngólt vétő kolumbiai focistát lelövik, a példák akkor sem feltétlenül futballspecifikusak - az alkoholisták gyakran belehalnak, a kolumbiaiakat már a film közepén lelövik.

 • Ekotrip (Reszkessetek, macskák!)

  Reszkessetek, macskák! A váratlanul az üldöző szerepébe bújó Jerryt manapság nem az egykori ifjú és vehemens SZDSZ játssza, mint a párt 1990-es kampányklipjében, hanem a mind szigorúbb arcot öltő versenytanács, amely úgy csap le időnként a renitens piaci szereplőkre, mint a sorsa ellen fellázadt kisegér a meglepett Tomra.

 • Pályakép Zsiros Géza agrárvállalkozóról: A nagygazda

  A kárpótlási törvény egyik szülőatyja ma Európa legjobb minőségű földjén gazdálkodik, a Békés megyei Kunágotán. A közel 600 hektáros családi birtok valódi mintagazdaság. Zsiros Géza a huszadik század legnagyobb földosztójának mondja magát.

 • Egy lopott személyiség története: Báránybőrben

  H. Richárd hosszú évek óta volt osztálytársa adatai mögé bújva követ el kisebb-nagyobb stikliket, pokollá téve egykori barátja életét. A bűnüldözők tehetetlenek, ugyanis az ártatlanság vélelme mindaddig megilleti az elkövetőt, amíg újra és újra be nem bizonyítják, hogy visszaélt egy másik, vétlen ember adataival.

 • Tisztújító kongresszus előtt a szocialisták: Rossz passz

  A leendő pártelnök már csapatának összeállításakor kompromisszumokra kényszerült, és elbukott a hatalmát végképp bebetonozó alapszabályreform. Gyurcsány Ferenc február végén ugyanakkor kihívó nélkül veszi át majd az MSZP-t; érdemi alternatívája sem neki, sem programjának nincs.

 • Az egészségbiztosítás átalakítása: Hit és érvek

  A miniszterelnök bejelentése szerint két hónap múlva döntenek az egészségügy finanszírozási módjáról. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján lehetőséget kapnak a magánbiztosítók, de továbbra is meghatározó lesz az állam szerepe.

 • Iskolabezárások: Egyedi és általános

  A Fővárosi Önkormányzat január 19-én bejelentett szakképzés-fejlesztési terve több mint húsz szakközépiskola összevonásával, illetve megszüntetésével, legalább hetven intézmény profiljának az átalakításával számol.

 • "A legszebb arcával találkoztam" (Tüttő Kata, a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi és közbeszerzési bizottságának elnöke)

  Fiskális szigorítások az egyik oldalon, az uniós beruházásokhoz szükséges önrész előteremtésének szükségessége a másikon. Középen a költségvetési döntéseket (is) előkészítő bizottság, élén a 26 éves Tüttő Katával.

 • tévésmaci - Robin Hód a cseh arisztokrácia ellen

  Olyan friss, hogy még talán forró is. A Sztornó még ki sem kopott egészen a mozikból, a lusták máris nézhetik a fotelból.

 • étel, hordó - KISKAKUKK

  A Pozsonyi úti étterem olyan pesti legenda, amelynek dicsőséges múltját emlegetve a nyugállományú katonatiszt éppúgy könnyekkel küszködik, mint a vihar sújtotta táncdalénekes.

 • csontzene - Végszavak - II. rész

  "Tizennyolc viszkit ittam egy menetben, asszem ez rekord..." Ha a múltkor egy antialkoholista zárszavait idéztük, folytassuk most egy telivérbeli kocsmacsődör állítólagos utolsó mondatával.

 • chili & vanilia - Francia, édes!

  Párizs, Montmartre, Sacré-Coeur. A séta után átfagyva keressük a helyet, ahol kinéz egy forró leves. Mivel azonban vasárnap van, minden valamirevaló étterem zárva.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Képkereső - Kékesi Attila dokumentumfilmes

  Egy francia újságíró és egy magyar történész egy szimbólummá lett ötvenhatos fotó szereplőinek nyomát kutatta öt éven át. A forradalom arca - egy pesti lány nyomában című dokumentumfilm most a filmszemle hivatalos programján látható.

 • Nincs mindenkinek igaza (Válasz Radics Viktóriának)

  Döbbenten olvastam a többnyire nagyszerű Radics Viktória igazán nem nagyszerű írását a legutóbbi lapszámban (Hősök és árulók. Egy hamis beszédmódról, Magyar Narancs, 2007. január 25.). A szerző olyan dolgokat kezel evidenciaként és kér számon kombattáns hangnemben Kornis Mihályon, amelyek vagy messze nem evidensek, vagy éppenséggel önmagukban értelmezhetetlenek.

 • A régi kék láng (Gázmúzeum)

  "Volt egy modellem arról a gázmasináról, mely nagy költségembe és fáradságomba került, és csak erős akaratom és kitartásom volt képes előteremteni. Most az áthozása volt a legfőbb gondom, s megvallom, aggodalmam is, a gépeknek ily módon való kivitelére halálbüntetés lévén kiszabva.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...