• MaNcs 19. évf. 6. sz. (2007. 02. 08.)

  "Liberalizmust nem Gyurcsánytól tanulnék" (Kóka János, az SZDSZ elnökjelöltje)

  Fodor Gábor után Kóka János gazdasági miniszter is bejelentette: elindul a Kuncze Gábor visszavonulása miatt megüresedő szabaddemokrata elnöki posztért. A pártba csak tavaly januárban belépett politikus az SZDSZ taglétszámának és szervezeteinek, valamint támogatottságának megduplázását ígéri.

  2007 / 6
 • Viktor, az engedetlen, Péter, a szabálytalan (A kordonról és a kordonbontásról)

  Kedves Narancs-olvasók! Ki ne emlékezne közületek Victor Hugo izgalmas regényére, az 1793-ra? Egy teherhajónak álcázott korvett vitorlázik Angliából a francia partok felé. Fedélzetén parasztnak öltözve a vendée-i felkelés kijelölt parancsnoka.

 • Lesz Volt

  Hogy ne menjünk vissza Ádámig és Éváig, csak a (villany)kályháig, idézzük fel Kóka János gazdasági miniszter január közepi nyilatkozatát a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes áramdíjáról: "Saját kiváltságaikat a mi kontónkra védik (.

 • Szóló

  A kordonbontás azért volt, hogy ne kelljen arról beszélni, amiről a miniszterelnök akarja, hogy beszélve legyen. A miniszterelnök, aki persze azt szeretné, hogy arról legyen beszélve, amiről ő szeretné, a múlt hetet végigbeszélte (az ATV-n, Friderikusznál), négy estén szólózott, az ötödiken pedig - kellemes társaságban - rekapitulált, reagált, okos arckifejezéssel kérdésre válaszolt.

 • Pálya a magasban (A csabai apostol)

  A csabai apostol A várban, a Belügyminisztérium régi épületének falán (Országház u. 28.) márványtábla emlékezik arra a 350 fogolyra, akik 1944 végén "sínylődtek a Gestapo fogságában". A rabok negyedét kivégezték, az emléktáblán szereplő nevek közül kettő a futball történetével foglalkozóknak is ismerős lehet.

 • Legkisebb közös semmis (Vandíj)

  Vandíj Ez a furcsa szó nem a tandíjra vonatkozik, nem a vandalizmus díjára; hanem akkor? Éltem, írja J. A., ne unjuk őt, "és ebbe más is belehalt már". Vagy Kosztolányi: hogy annál, ami van, a semmi - ősebb (direkt írtam torzul a sort, értsük).

 • Afrikai Unió: Fegyvertelenül

  Alig túlzás azt állítani, hogy a múlt heti addisz-abebai csúcstalálkozónak egyetlen kézzelfogható és egyértelmű hozadéka volt: az afrikai futball nemzetközi évévé nyilvánították 2007-et - abból az alkalomból, hogy 50 évvel ezelőtt alakult meg a földrész labdarúgó-szövetsége.

 • Tíz éve halott (Solt Ottilia, 1944-1997)

  Az én emlékezetemben úgy él, mint a demokratikus ellenzék, a Szegényeket Támogató Alap (Szeta), a Beszélő, egyszerűbben szólva az 1980-as évek "másik" Magyarországának Jeanne d'Arcja.

 • Borpiac: Irtani vagy inni

  Az Európai Bizottság tavaly júniusi vaskos borreform-javaslatából leginkább az a passzus keltett riadalmat, amely szerint az unió a túltermelési válság és a versenyképesség javítása érdekében 2008-tól hektáronként nyolcezer eurót fizetne négyszázezer hektár európai szőlő kivágásáért - ami elsősorban az új tagállamok szőlészeire gyakorol csáberőt.

 • Miniportré Gy. Németh Erzsébetről: Helyre igazítják

  A felszínen az ő főpolgármester-helyettessége az oka a fővárosi koalíciós huzakodásnak - az MSZP őt akarja, Demszky Gábor viszont semmiképpen sem. (Lásd: Beszédes szeszélyek, Magyar Narancs, 2006. december 7.) Holott egyre inkább úgy fest, személye csak annyiban fontos, hogy a szocialisták vele bosszantják egymást, no meg persze a főpolgármestert.

 • Vízerőmű a hegytetőre: Betonba öntve

  Ez az egész arról szól, hogy lehet-e építeni egy 70 méter magas betonfalat, pontosan itt, majd mögéje beszivattyúzni 31 millió köbméter vizet - mondja Takács András. Egy völgyben hangzik el mindez, a dél-zempléni erdők közepén.

 • Bizalmi csapda (Szabados Krisztián, politikai elemző)

  A Fidesz környékén még ebben az évben komoly változásokat vár az MDF-nek 2003 óta tanácsokat adó Political Capital (PC) társügyvezetője, aki szerint a múlt pénteki kordonbontás nem komoly politikusokra vall. Úgy látja, ha Gyurcsány következetes marad, visszaszerezheti a bizalmat.

 • Kiszorítósdi az észak-magyarországi lappiacon: Monopoly

  Háború zajlik az ország északkeleti régiójában a hirdetési lapokat kiadó cégek között. A kiszoruló kishalak azzal vádolják a dinamikusan terjeszkedő Inform Médiát, hogy visszaél erőfölényével. A bíróság párszor már elmarasztalta a multit, az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik.

 • tévésmaci - Tigris és Paprika

  "Hőseink előbb kigúvadó szemmel s csorgó nyállal bámulják az irodai tévé 'erotikus' műsorát, majd a széles közönségrétegek bevonását tűzik ki célul. Üzleti célul...

 • étel, hordó - MÁTYÁS

  A hazai vendéglátásban az Igazságos neve hallatán elsőre a belvárosban található cigányzenés pince ugrik be, ami legalább negyven éve kötelező turistalátványosság mindazoknak, akik idegenvezető nélkül ki sem dugják a fejüket szállodai szobájukból.

 • csontzene - Végszavak - III. rész

  "Zu spät" - nyögte állítólag kétségbeesetten Beethoven, amikor megérkezett hozzá díszládában a mainzi Schott zeneműkiadó küldeménye: egytucatnyi palack nagyszerű rajnai bor.

 • chili & vanilia - A csokoládé titkos élete

  A származása körüli legendák egyike szerint az őslakó mexikóiak tollas kígyóistene, Quetzalcoatl ajándékozta meg népét a kakaócserjével.

 • kulthírek

  kulthírek

 • A koszos, zajos, szegény mexikói

  Alejandro González Iñárritu filmrendező

  A Korcs szerelmek, a 21 gramm mexikói rendezőjének új drámája, a tavaly Cannes-ban (beszélgetésünk helyszínén) felfedezett, Golden Globe-nyertes és Oscar-esélyes Bábel csütörtökön startol a hazai vetítőtermekben.

 • "Ez a kis képbolt a nappalim" (Victora Zsolt galériás)

  Egész sor, kortárs képzőművészettel foglalkozó galéria nyílt az utóbbi fél évben: OCTOGON Galéria, Körzőgyár, Inda Galéria... Van egy közöttük, amely egészen más, mint a többi. A Boulevard és Brezsnyev Galéria leginkább egy zsúfolt lakásra emlékeztető találkozóhely, ahol nemcsak nézelődni és vásárolni lehet, hanem üldögélni, zenét hallgatni ("Abbától Zappáig"), beszélgetni is.

 • 38. Magyar Filmszemle: Cinema veríték

  Téblábolok a Mammutban, amikor a moziszinten egy fröccsöntött bocca della veritába botlok, a római eredeti kiköpött mása plasztikból, az alján négy gombbal: polski, deutsch, magyar, english.

 • Idézőjelben - Tasnádi István: Finito (színház)

  Rossz memóriájú ember lévén dühödten imádom az idézeteket, a szó szerintieket, a stilárisakat, a színházi palimpszesztet legkivált: semmi bajom tehát azzal a gesztussal, hogy Tasnádi István letörölte a nagy árkus papírról Erdman Öngyilkosát, és ráírta a maga Finitóját, "magyar zombi" alcímmel, versben; és önmagában azzal sincsen semmi bajom, hogy Mácsai Pál rendezése erősen izál: moliére-izál, barokkizál, örkényizál, stilizál, parodizál.

 • Hősi erkölcsi hulla (Válasz Radics Viktóriának)

  Õsz óta, nagy részben Kornis Mihály Kádár-filmjei nyomán, nagyon izgalmas, érdekes és fontos vita bontakozott ki a kádárizmus politikai és morális természetével kapcsolatban. Végiggondolva a dolgot egyáltalán nem meglepő, mégis sokan nagyon meglepődtünk, hogy a felkorbácsolódó indulatok igen jelentős része Kornis Mihály ellen irányult, sokkal inkább, mint a ma is legnépszerűbb 20.

 • Szimpla-történelem: Romkocsmák az éjszakában

  Budapest urbánus kultúrájában új fejezetet nyitott az első, Kazinczy utcai Szimplakert. A Szimplacity Kft. azóta teljes hálózatot üzemeltető, prosperáló vállalkozássá nőtte ki magát, és trendalkotóvá lett - noha mára a Szimplakert a romkocsmahullám egyetlen túlélője a Belső-Erzsébetvárosban.

 • A Nap és a földi klíma

  Bedől a kanyarban

  Jól ismert, hogy a földi klíma hosszú távú alakulásában jelentős szerepet játszik a napsugárzás, illetve annak időbeli eloszlása - ám lehet, hogy csillagunk változékonysága a felelős hidegért-melegért.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • A gyerekek és a reklám: Egy lépésre Meseországtól

  A kiskorúakat célzó hirdetések állandó vitatémái a fogyasztóvédőknek és a piac szereplőinek. A gyártók a digitális televíziózás előestéjén új tapadási felületeket keresnek, de ősztől épp az általuk szponzorált nonprofit oktatási program nevelhet ki ellenállóbb médiafogyasztókat.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...